ITV, de autokeuring in Spanje: een kleine uitleg

De Inspección Técnica del Vehículo, kortweg ITV, is de autokeuring of automobielinspectie in Spanje. Deze is natuurlijk verplicht voor alle motorvoertuigen. Op zich is de autokeuring of automobielinspectie in Spanje niet zo heel verschillend van die in Nederland of België. Dit komt ook om dat veel van de keuring op Europees niveau is vastgelegd. Toch zijn er een aantal verschillen. In dit artikel bekijken we hoe de autokeuring in Spanje in zijn werk gaat.

Naast de autokeuring doet de ITV trouwens een aantal andere zaken, waaronder het opstellen van de technische kaart als je de auto in wilt voeren. Hier gaan we ook kort op in.

Schouwingsstations

autokeuring spanje
Foto: Pacopac, Wikimedia commons

In Nederland zijn het vaak afzonderlijke garages zijn die de APK-keuring uitvoeren. Het Spaanse systeem lijkt in de meeste regio’s meer op dat van de schouwinggstations in Vlaanderen. In de meeste regio’s zijn de keuringsstations van commerciële bedrijven zijn (in Andalusië en de Comunidad Valenciana niet). In bijna alle regio’s bepaalt de regionale overheid de tarieven. Bovendien voeren deze bedrijven alleen de keuring uit, in tegenstelling tot Nederland waar er belangenverstrengeling is tussen het repareren en het keuren in een en hetzelfde bedrijf.

In tegenstelling tot Vlaanderen voeren alle schouwingsstations in Spanje ook dezelfde huisstijl. Hierdoor zijn ze in het hele land duidelijk te herkennen.

Welke voertuigen moeten gekeurd worden?

De autokeuring in Spanje is natuurlijk verplicht voor alle voertuigen met een Spaanse kenteken. Alle motorvoertuigen en aanhangers dien je voor keuring aan te bieden. Dit geldt dus ook bijvoobeeld brommers en caravans met een Spaans kenteken.

Voertuigen met een buitenlands kenteken kan je ook in Spanje laten keuren. Als dat echter een gewone periodieke keuring is (en niet voor de invoer), telt dat niet als Spaanse keuring, waarvoor je Spaanse keuringspapieren krijgt. Lees ons artikel Een Nederlandse of Belgische auto in Spanje door de keuring voor meer informatie.

Frequentie

Hoe vaak een auto gekeurd moet worden in Spanje, hangt af van het type voertuig. Personenwagens in privégebruik dienen voor het eerst gekeurd te worden vier jaar na een kenteken te hebben gekregen (oftewel vier jaar na de (fecha de) matriculación). Na die periode moeten ze tenminste eens in de twee jaar voor keuring aangeboden worden, tot de auto 10 jaar oud is. Vanaf dat moment vindt de keuring jaarlijks plaats.

Voor bestelbussen is dit twee keer zo vaak. Je laat ze dus voor het eerst keuren na twee jaar na ingebruikname, en daarna jaarlijks tot ze 10 jaar oud zijn. Nog oudere bussen laat je eens in de 6 maanden keuren.

Brommers hoef je in de eerste drie jaar na uitgifte van het kenteken niet te laten keuren. Daarna moet de keuring om de twee jaar plaatsvinden. Motoren zijn de eerste vier jaar vrijgesteld, waarna je ze ook om de twee jaar moet laten keuren.

Caravans van minder dan 750 kilo hoeven de eerste zes jaar niet gekeurd te worden, waarna de keuring om de twee jaar plaatsvindt. Bij zwaardere caravans en aanhangers is er geen vrijstelling in het begin. Die laat je gedurende de eerste tien jaar om het jaar keuren, en daarna elke zes maanden. Voor campers gelden dezelfde regels als voor personenwagens.

Als een voertuig bij een ongeval ernstige schade op heeft gelopen waardoor het gebruik ervan onveilig kan zijn, kan je de verplichting krijgen een tussentijdse keuring plaats te laten vinden. In die gevallen neemt men het kentekenbewijs in tot het voertuig is gekeurd en de eventuele schade verholpen.

Pre-controle

Je kan ervoor kiezen je auto voor de keuring. Hierbij kijkt een monteur naar de wagen alsof het de keuring is, en laat je weten wat er eventueel aan kan rammelen. Aan de ene kant kan dit interessant zijn, omdat je zo voorkomt dat de auto afgekeurd wordt en je later terug moet komen voor een herkeuring. Aan de andere kant is dit niet echt nodig. Het is alleen interessant als je er zelf aan twijfelt of de auto wel door de keuring komt. Ook is het niet per sé gebruikelijk, zoals in Nederland, om de “grote beurt” en de keuring samen te laten vallen.

Afspraak maken

In alle regio’s kan je een afspraak maken per internet. In de meeste regio’s zijn de ITV-stations gedeeltelijk, of volledig geprivatiseerd. De afspraak maak je dan dus via de website van het bedrijf dat het ITV-station uitbaat waar je de wagen wilt laten keuren.

In Valencia en Andalusië zijn de ITV-stations niet geprivatiseerd. In Andalusië maak je de afspraak via deze link. Let op: selecteer niet de Nederlandse site. Dit is alleen voor auto’s met een Nederlands kenteken, die een APK willen doen. Voor een wagen met Spaans kenteken moet je de Spaanse site gebruiken. In Valencia moet je bij de organisatie SITVAL zijn voor een ITV. De afspraak maak je via deze link.

Documenten

Voor de keuring neem je de volgende documenten mee:

 • Ficha técnica: de technische beschrijving van de wagen
 • Tarjeta ITV: de gegevens van de laatste autokeuring in Spanje.
 • Het kentekenbewijs (permiso de circulación)
 • De verzekeringspapieren. Tijdens de keuring wordt gecontroleerd of de wagen verzekerd is. Normaal gesproken staat dit in het systeem van de DGT (tráfico) waar ze in het keuringsstation toegang toe hebben. Maar neem voor de zekerheid toch de verzekeringspapieren mee, voor het geval dit niet goed geregistreerd staat.
 • Je rijbewijs
 • Je identiteitspapieren (paspoort of identiteitskaar en NIE of certificado de registro)

De autokeuring zelf

De autokeuring verloopt in Spanje enigszins anders dan in Nederland of België. Het is de bedoeling dat je zelf aanwezig bent om antwoord te geven op vragen en de instructies op de volgen van de keurmeester.

Bij de autokeuring in Spanje zijn ze in het bijzonder streng op zaken die afwijken van de ficha técnica die gebaseerd is op het Europees conformiteitscertificaat. In Vlaanderen noemt men dit laatste document het gelijkvormigheidsattest. Dit is een document dat de fabrikant bij nieuwe auto’s afgeeft. Als je de auto in hebt gevoerd uit Nederland of België, heb je dit document moeten tonen voor het aanmaken van de ficha técnica. Op dit document staan technische kenmerken en het voertuigidentificatienummer van de wagen.

Valkuilen hierbij zijn zaken als de trekhaak, verduisterde ruiten, bullbars, spoilers, veranderde uitlaten, etc. Deze staan vaak niet op de ficha técnica. Als je de wagen niet in de oorspronkelijke staat aanbiedt bij de keuring, keuren ze hem af. Je auto kan dus worden afgekeurd om de aanwezigheid van een trekhaak, verduisterde ruiten en dat soort zaken. Verwittig je er dus van dat als je dergelijke zaken aan laat brengen op je wagen, je dit laat doen in een gerenommeerde garage die de wijzigingen aan het voertuig kunnen bijschrijven in de ficha técnica.

Stappen autokeuring

Als na aankomst je papieren gecontroleerd zijn en je hebt de kosten betaald, dan bestaat de keuring uit de volgende elementen:

 • Identificatiegegevens auto. Komen de autopapieren (kentekenbewijs, ficha técnica en tarjeta ITV) overeen met de wagen, carrosserienummer, merk en model, etc.
 • Milieucontrole. Deze controle is voor brommers, motors en dieselauto’s. Hierbij meet men de uitstoot van het voertuig.
 • De buitenkant van de wagen: kentekenplaten, ruitensproeiers en -wissers, spiegels, etc.
 • Staat van de carrosserie.
 • De binnenkant van de wagen: deuren, ruiten, gordels, etc.
 • Lichten.
 • Remmen.
 • Stuurinrichting.
 • Ophanging en assen, schokdempers, etc.
 • Motor: geluidsniveau, koolmonoxide, etc.
 • Gewicht, in het geval het risico bestaat dat het voertuig in een andere categorie zou kunnen vallen.
 • Banden. Hierbij wordt natuurlijk in het bijzonder gelet op het profiel.

Keuringsbewijzen

Als de keurmeester je auto goedkeurt, krijg je een keuringsbewijs en een sticker voor op de voorruit. Dit is een rechthoekige sticker die de datum van de keuring weergeeft. In sommige regio’s krijg je de sticker en het keuringsbewijs meteen mee (in Andalusië bijvoorbeeld), maar in de meeste regio’s moet je ze twee dagen later op gaan halen.

De sticker wordt in de rechterbovenhoek van de voorruit geplaatst. In sommige gevallen mag dat linksboven zijn. Bij motoren en brommers wordt de sticker op de vooras geplakt. De sticker heeft elk jaar een andere kleur, zodat de politie bij controle makkelijk kan zien van welk jaar de sticker is. Verder geeft de sticker aan op welke dag de auto is gekeurd.

Daarnaast krijg je het keuringsrapport of -bewijs (tarjeta ITV, letterlijk “autokeuringskaart”) die je bij je autopapieren moet bewaren en bij controle moet kunnen tonen.

Kosten

De prijs van de ITV is per regio verschillend. Zoals eerder al gezegd, schrijven de meeste regionale overheden de prijzen voor aan de schouwingsstations die vaak een commerciële uitbater hebben. De prijs hangt meestal af van het soort voertuig en het type brandstof. Al naar gelang je type voertuig en de regio, variëert de prijs tussen de €35 en de €65. In Catalonië, La Rioja en de Canarische Eilanden zijn de voorgeschreven prijzen een maximum: uitbaters mogen de keuringen goedkoper uitvoeren. In andere regio’s is het een vaste prijs.

Baskenland, Cantabrië Valencia en Madrid zijn bijzonder dure regio’s. Madrid en Murcia zijn trouwens de enige regio’s waar de prijs is vrijgegeven. Daar kan het dus zijn dat je bij het ene schouwingsstation een pak minder betaalt dan bij het andere. La Rioja, Galicië, de Balearen en Castilla-La Mancha zijn de goedkoopste regio’s.

In Andalusië krijg je een korting van 10% als je de auto voor de verloopdatum laat keuren. Doe je dat meer dan een maand erna, dan krijg je een verhoging van 12%. Let op: ook in Andalusië is het verboden met een auto rond te rijden na de vervaldatum van de keuring, ook al krijg je in de eerste maand na de verloopdatum nog geen financiële sanctie.

Bovenop de regionale prijs betaal je iets meer dan €4 voor het inschrijven van het resultaat van de keuring in het register van de DGT. Dit is het organisme dat inschrijvings- of kentekenbewijzen uitgeeft en voertuigen toestemming geeft in Spanje de weg op te gaan.

Je betaalt de kosten bij aankomst in het schouwingsstation, na controle van de autopapieren.

Afgekeurd

Als de auto is afgekeurd, maar de vervaldatum van de vorige keuring is nog niet verlopen, dan heb je de mogelijkheid om hem in een ander schouwingsstation te laten herkeuren. Het is daarom verstandig om de wagen voor deze verloopdatum te laten keuren. Dat kan, zoals gezegd, tot een een maand van tevoren.

Er zijn drie verschillende graden van afkeuring, met verschillende gevolgen.

Defecto leve

Er is slechts een klein probleem dat je zo snel mogelijk op moet laten lossen. Hiervan wordt ook een aantekening gemaakt in het keuringsrapport. Je krijgt echter wel een sticker en de politie mag je er niet voor bekeuren.

Desfavorable

In dit geval is je auto wel afgekeurd. In het keuringsrapport staat een lijst met punten waarop de wagen is afgekeurd. Je hebt dan 60 dagen de tijd om deze problemen te laten verhelpen en een herkeuring aan te vragen. Als je de auto dezelfde dag nog laat repareren en laten herkeuren, dan betaal je er niet voor. Binnen 15 dagen betaal je maar 30% van de prijs van een keuring. Daarna kost een herkeuring hetzelfde als een gewone keuring.

Als de problemen niet binnen 60 dagen zijn opgelost, wordt je kentekenbewijs (in het Spaans: permiso de circulación, letterlijk: verkeersvergunning) door de DGT ingetrokken (baja del permiso de circulación). Je mag dan niet meer met het voertuig de weg op.

Negativa

Dit betekent dat de auto definitief is afgekeurd. De wagen mag dan de weg niet meer op en wordt afgesleept naar een garage. Je krijgt 15 dagen de tijd om de auto te laten reparen en weer aan te bieden voor een keuring. Hierbij wordt alleen gekeken naar de defecten waarop de auto af was gekeurd.

Verlopen keuring

Het is natuurlijk verboden rond te rijden met een auto na de vervaldatum van de keuring, of een afgekeurde auto. Let op: er bestaat geen vrijstelling om na de vervaldatum naar een schouwingsstation te rijden. Het is dus belangrijk de wagen tijdelijk te laten keuren. Pas hier heel erg mee op, omdat er flinke boetes op staan.

Er doen verhalen de ronde dat je na de vervaldatum nog een maand de tijd hebt om naar de keuring te gaan en je tot die tijd gewoon met de wagen rons mag rijden. Het is waar dat tijdens de coronapandemie er een bepaalde coulance werd gehanteerd. Maar dat je altijd nog een maand zou hebben na het verlopen van de vervaldatum is onjuist en bij controle zal je een boete krijgen.

Andere taken ITV

Naast de autokeuring in Spanje is ITV ook belast met een aantal andere taken. Een van de belangrijkste is het maken van technische beschrijvingen. Deze heb je nodig als je een Spaans kenteken aanvraagt voor een buitenlandse auto. Let op: dit doen niet alle schouwingsstations in alle regio’s. Afspraken hiervoor maak je per telefoon.

Deze technische beschrijving heet in het Spaans de ficha técnica reducida. Het bevat een groot aantal technische details van je auto. Het opstellen van deze beschrijving kost maximaal zo’n €120.

Ondersteuning

Het is goed mogelijk om zelf de autokeuring in Spanje te regelen. Kom je problemen tegen met de taal, dan kan je ons natuurlijk altijd inschakelen voor vertaalhulp.

Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van het bovenstaande? Aarzel dan zeker niet om contact met ons op te nemen. Dat kan via ons contactformulier of door ons een mail te sturen op info@yourcatalancontact.com.

Wil je graag op de hoogte blijven omtrent adminstratieve zaken in Spanje? Ga je zelf naar Spanje verhuizen, of er een tweede woning kopen, en wil je een kenteken om laten zeten? Voor meer informatie, hou onze facebookpagina en schrijf je in op onze nieuwsbrief!

31 thoughts on “ITV, de autokeuring in Spanje: een kleine uitleg

 • zwanenburg montage

  waar kan ik nog mijn auto laten keuren in Spanje met Nederlandse platen.
  Madrid gebeld en die doen het niet meer geven ze aan via de telefoon

  • Maarten Rinsema

   Hallo,

   bedankt voor je bericht. Ik zie nu op de site van de RDW dat alleen de keuringsstations in Barcelona, Marbella, Motril en Sevilla dit nog doen. Ik zal het artikel updaten.

 • MvT

  Hallo! Ik probeer een afspraak te maken via de website van de TUV (https://www.tuv.com) – maar als ik mijn nederlandse kenteken invoer (op allerlei manieren, streepjes, geen streepjes etc.) komt er elke keer als boodschap dat het een onbekend kenteken is. Het telefoonnummer is ook een drama / niemand neemt op. Ik heb ook geprobeerd te e-mailen, maar geen gehoor. Heb je misschien advies voor mij? Ik woon in Catalunya/ Girona (dus het Barcelona keuringsstation is het dichtstbijzijnd).

  • Maarten Rinsema

   Hallo,
   Ik heb even naar de website gekeken, en het lukt mij ook niet met een Nederlands kenteken inderdaad. Ik heb ze gisteren nog wel aan de telefoon gehad, dus ik raad je aan dat te blijven proberen.

   Succes

  • Maarten Rinsema

   hallo Mourad,

   Het probleem gaat niet de invoerkeuring zijn. Zolang de auto in goede staat is, komt dat wel goed. Je eerste zorg is de invoer- en andere belastingen die je moet betalen. In tegenstelling tot Nederland, gaat dat hier niet op gewicht, maar op gram CO2 per km.

 • Rosdan

  Dieselwagen gekeurd in Benidorm. Ondanks er geen belemmeringen en opmerkingen werden geconstateerd werd er een rode sticker gekleefd op de voorruit waaruit blijkt dat ik mij volgend jaar, op dezelfde datum als de vorige keuring, opnieuw moet aanbieden voor een keuring.

 • Niko Papadopoulos

  heb een itv afspraak gemaakt bij ITV MOTORIL maar wil de afspraak annuleren (moet in Sevilla zijn /verkeerd gekeken-kom uit Portugal) en nieuwe maken voor Sevilla.
  Echter zonder de locatie code kan ik niet annuleren….heb al gemaild/gebeld…enz enz…niemand die me wil helpen.

  Vraag: Weet iemand de locatie code van ITV MOTORIL zodat ik mijn afspraak kan annuleren.
  Of kan iemand mij verder helpen om de afspraak om te zetten naar Sevilla?

  Bedankt,

  Niko Papadopoulos

  • Maarten Rinsema

   Hallo Niko,

   Ik weet niet het locatienummer voor de ITV in Motril. Heb je geprobeerd ze op hun rechtstreekse nummer te bellen? Ik heb eigenlijk nooit problemen om met ze in contact te komen en ze helpen me doorgaans prima.

   +34 958109078

 • Huub

  Hallo,
  Ik wil een Camper met NL kenteken APK laten keuren, dat kan in Spanje, maar in het begin van het artikel staat: Voertuigen met een buitenlands kenteken kan je niet in Spanje laten keuren. Dat is een beetje een contradictie. Het kan uiteraard niet overal, maar in mijn geval zou dit Barcelone (TUV) moeten zijn.

   • Huguette Soons

    Gisteren camper laten keuren in Andalusië. Blijkbaar moet zonnepaneel en luifel gehomologeerd zijn. Waren reeds aanwezig bij aankoop. Camper dus afgekeurd. Geïnformeerd bij verkoper maar die begrijpt niet wat wij nodig hebben. Kan iemand helpen?

    • Maarten Rinsema

     Hallo Huguette,

     Bedankt voor je bericht. Waar heb je precies hulp bij nodig? Bij het homologeren van de camper met toevoegingen? Let op: dit kan behoorlijk in de kosten lopen, het zou goedkoper kunnen zijn de toevoegingen nu eerst te verwijderen en later weer toe te voegen.

     Ik neem aan dat de verkoper niet Spaans is. Wat nodig is, is dat de camper terug in de fabrieksstaat wordt gebouwd. Op het CoC document staan namelijk de technische gegevens van de camper zoals die uit de fabriek kwam, en dat is het document dat wordt gebruikt bij het opmaken van de Spaanse papieren. Als de camper daar dus van afwijkt, dan wordt die afgekeurd. In dit geval komt dat door de zonnepanelen en de luifel.

     Bij personenauto’s doet dit probleem zich overigens ook vaak voor, en dan met name met de trekhaak of getinte ruiten.

     • Piet

      Hoi ik heb mijn camper ook laten invoeren met al deze zaken aan boord.
      Geen trekhaak dat is een probleem maar de rest moet alleen duidelijk (en allemaal) vermeld op de aankoop factuur staan.

 • John Verschuijten

  Ik ben van plan een Nederlandse vrachtwagen camper (7,6t, 10t op cert) Oorspronkelijk gebouwd in Frankrijk, maar geimporteerd naar Nederland, te kopen. Ik sta echter in Murcia, Spanje ingeschreven. Ik wil deze ook op Spaans kenteken krijgen. Waar loop ik tegenaan en wat zou de reden zijn om dit niet te doen? Maar te kijken naar een truck camper in Spanje

  • Maarten Rinsema

   Hallo John

   Het gaat erg moeilijk zijn zo’n voertuig ingevoerd te krijgen. Je kan het namelijk niet zo makkelijk laten homologeren als een voertuig dat niet verbouwd is en waarvoor aan de hand van een CoC makkelijk een technische kaart opgemaakt kan worden. Voor een omgebouwde camper moet je de technische kaart op laten maken door een autotechnicus, en dat kan je duizenden euro’s kosten, bovenop de kosten die de import sowieso met zich meebrengt.

 • Pelle

  Hallo,

  Weet iemand waar ik mijn auto met NL kenteken APK kan laten keuren in Madrid? Tot nu toe alleen Barcelona, Sevilla en andere badplaatsen kunnen vinden, maar dat is helaas minstens 5 uur rijden allemaal.

  Groet,

  Pelle

  • Maarten Rinsema

   Hallo Gerrie,

   ja, dit geeft zelfs grote problemen bij het invoeren naar Spanje. Voor een gewone auto kan je een CoC aanvragen bij de merkdealer en aan de hand van dat document wordt een Spaanse technische kaart opgemaakt en kan de importkeuring worden gedaan. Bij omgebouwde auto’s, waaronder dus jullie camper, is de CoC onbruikbaar, omdat de wagen niet meer in de fabrieksstaat is. Dit betekent dat je een ficha técnica op moet laten maken door een autotechnicus. Dit kan een zeer dure aangelegenheid zijn (denk €1.500 of meer, veel meer).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *