De populairste plaatsen om te duiken in Catalonië

Met 580 km kustlijn is duiken en snorkelen in Catalonië een van de populairste vrijetijdsbestedingen die er is. Niet alleen in Spanje zelf, maar ook buiten de Spaanse grenzen kent iedereen de populaire Costa Brava , om te duiken.

Je kan genieten van onderzeese bergen, scheepswrakken en de mooie fauna. Goede zichtbaarheid en een temperatuur van gemiddeld 23 graden in juli zijn een paar van de grootste troeven. Duiken in Catalonië is een prachtervaring.

Als fervente duikster, krijgen jullie hier mijn favoriete duikplaatsen in Catalonië. Misschien kom je wel maanvis of een zeepaardje tegen. Of, zoals in mijn geval, sla je de man van je leven aan de haak.

Costa Brava

Costa Brava, is de meest populaire kust om te duiken in Catalonië. Op slechts twintig minuten rijden van Barcelona vinden duikers een grote verscheidenheid aan onderwaterweiden, kliffen en een paar scheepswrakken.

Calas

Noordelijke Costa Brava

  • Islas Medas (Estartit): De Medas-eilanden maken deel uit van het natuurpark Montgrí. Het bestaat uit 7 eilandjes die een van de belangrijkste natuur- en zeeflora-reservaten in de Middellandse Zee vormen. Ze zijn zeer beschermd en zijn alleen per boot bereikbaar.
  • Ullastres (Llafranc): Het gaat over drie onderzeese bergen beplant met koraal. Murenen en congeralen zijn er in overvloed aanwezig. Het ondiepste deel is in Ullastres 1 met een minimale diepte van 10 meter tot een maximum van 32 meter. Ullastres 2 heeft een minimum van 8 meter en een maximum van 40 meter en de diepte van Ullastres 3 bevindt een minimum van 8 meter en een maximum van 55 meter.
  • Illes Formigues (Palamós): Het is een groot aantal eilandjes die per boot bereikbaar zijn. We vinden er kleine onderwatergrotten tot grote bergen met allerlei soorten sponzen en koralen, met een diepte tussen 9 en 45 meter.
  • Cap de Creus: In het zeereservaat Cap de Creus zullen we het eiland Massa d’Or of La rata benadrukken. Een geweldige duik waar het mogelijk is om te duiken met grote banken van sbaarzen en allerlei soorten zeefauna. Er staan ​​meestal sterke stromingen en het is door slecht weer niet altijd toegankelijk. Best de zeevoorspellingen in het oog houden.

Zuidelijke Costa Brava

  • Punta Santa Anna (Blanes): dit plaatsje is gekend als de “haven van de Costa Brava” en bevindt zich in de vissershaven van dit dorpje. Je kan je duik vanaf het strand beginnen. Het is een redelijk gemakkelijk niveau, met een maximumdiepte van 16 meter.
  • Cala S’Agüia (Blanes): Een weinig bekende baai voor toeristen is Cala S’Agüia, gelegen aan de rand van Blanes. Het is een verborgen hoekje met een bijzondere charme. Deze baai is zeer goed beschermd tegen de golven en is ideaal voor snorkelen en fotografie.
  • Playa de Fenals (Lloret de Mar): Vanaf het strand van Fenals vinden we daar twee prachtige ondiepe duikplekken aan het begin en aan het einde van het strand. De eerste is een kleine duik vanaf het strand. Het is een ideaal punt voor al die beginnende duikers die het wagen om zonder gids te duiken. De maximale diepte ligt tussen de 6 en 8 meter. Het tweede punt bevindt zich in de tegenovergestelde richting. Het is een mooie en ondiepe plaats die langs de kust loopt van Lloret tot Blanes, door verschillende baaien. Wat de fauna betreft, zijn er octopussen, brasems en verschillende soorten bodemvissen zien.
  • Las Gorgonias (Lloret de Mar): Ideaal voor technisch duiken aangezien we het hebben over een plaat die 56 meter diep is. Het is bereikbaar per boot en niet druk. Hier zijn er nog koralen in overvloed.

Scheepswrakken

  • Saint Prosper (Roses): De zogenaamde “tanker” is een Frans koopvaardijschip dat alleen bedoeld is voor zeer ervaren duikers, omdat hij tussen de 37 en 60 meter diep ligt. Het verging in maart 1939. Een mijn van de burgeroorlog spleet het schip in twee en bracht het tot zinken.
  • El Melchuca (Roses-Cala Montjoi): In 1968, als gevolg van een storm, kwam El Melchuca in aanvaring met het eilandje Massa d’Ors. De kapitein besloot toen naar Roses te gaan, maar zonk uiteindelijk in Cala Montjoi. Het is een van de eenvoudigste duiken in wrakken. De geringe diepte (vanaf 5 meter) wordt gecombineerd met de beschutte ligging tegen wind en zeestromingen.
  • Cotentin (L’Escala): Vergaan op 8 september 1963, tijdens een storm. Het is ondiep, tussen 6 en 12 meter. wordt Het werd opgeblazen om het zo tot volledig zinken te brengen. De stukken liggen dan ook verspreid en is geen geheel meer.
  • El Marmoler (L’Escala): Het Italiaanse schip, eigenlijk Avvenire genoemd, staat bekend als El Marmoler vanwege de lading die het vervoerde en die het nog steeds heeft. Na een storm strandde het in mei 1971. Het is een duik voor ervaren duikers, omdat het tussen 32 tot 42 meter ligt.
  • Reggio de Messina (Montgrí): Na een brand op dit enorme schip, besloot de Generalitat de Catalunya het te laten zinken om er een zeebiotoop van te maken. Met zijn 122 meter lang en 6 meter diep is het indrukwekkend om te zien. Het ligt op een diepte tussen de 24 en 32 meter.
  • Boreas (Palamós): Dit schip is niet zozeer gezonken, maar gewoon achtergelaten. Het werd ingezet voor smokkel. In 1985 werd het gearresteerd met een grote hoeveelheid hasj voor de kust van Begur. Het werd achtergelaten in de haven van Palamós en ligt nu op een diepte van 25 tot 32 m. En nee, de hasj bevindt zich niet meer aan boord.

Maresme

In de zone van de Maresme heb je niet zoveel keuze als in de Costa Brava. Aangezien de bodem uit zand bestaat, heb je niet zoveel varieteit aan fauna en flora. Dit is dus niet de beste plek om te gaan duiken in Catalonië.

  • Bars van de Maresme · Mataró: De bodem is samengesteld uit onderzeese staven evenwijdig aan de kust. De haven van Mataró is het startpunt om te duiken. De zeebodem herbergt een grote hoeveelheid leven, zoals opisthobranchs (achterkieuwige slakken) en vissen.

Garraf

Ook in regio van Garraf is er niet zoveel te zien als duiker. Constante dieptemetingen en sleepnetvissen hebben de fauna en flora kapot gemaakt. Het maakt deze bodems wel bijzonder geschikt voor beginnende duikers, met weinig ervaring. Toch kan je met een snorkel wel interessant faunaleven zien.

  • Cala Morisca (tussen Sitges en Garraf)
  • Garraf
Duiken in Catalonië

Costa Daurada

De Costa Dorada staat het beste bekent voor de scheepswrakken. Daarnaast kan je in de verborgen cala’s genieten met je snorkel. Na de Costa Brava is dit de beste kust om te duiken in Catalonië.

Calas

  • L’Ametlla (Cala Vidre, Sant Jordi…)
  • Calafató
  • Cala Llobeta

Scheepswrakken

  • El Miracle (Tarragona): Een 15 m houten schip voor de kust van de stad Tarragona dat heel gemakkelijk te bereiken is en op 15 m diepte ligt.
  • La Vitera (Ametlla de Mar): Een oude houten vissersboot die nog steeds weerstand biedt en nu de thuisbasis is van kreeften, zeebaars en brasem.
  • El Cavour (Ametlla de Mar): een Italiaans transportschip, tot zinken gebracht door een Duitse onderzeeër tijdens de Eerste Wereldoorlog. Met een lengte van meer dan 100 meter is het een kunstmatig rif geworden. Dit maakt het een toevluchtsoord voor tal van fauna en flora. Het ligt tussen de 45 en 64 meter dus is het enkel toegankelijk voor experten.
  • Henkel 111 (Tarragona): Zijn eigenaardigheid ligt in het feit dat het een van de weinige Duitse bommenwerpers is die tijdens de Spaanse Burgeroorlog zijn gesneuveld en dat het door duikers kan worden bezocht. Het werd in de jaren 80 dichter naar de kust gesleept. Daardoor is het toegankelijk voor duikers omdat het slechts 30 meter diep ligt.

Meer weten

Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel, aarzel dan zeker niet om ons te contacteren. Dat kan per mail op info@yourcatalancontact.com, of door middel van onze contactpagina.

Wil je meer informatie ontvangen over Catalonië? Yourcatalancontact publiceert regelmatig artikels met toeristische en andere informatie over deze regio. Als je op de hoogte wilt blijven van onze publicaties, kan je je abonneren op onze nieuwsbrief links onderaan deze pagina. Ook kan je onze facebookpagina een like geven.

One thought on “De populairste plaatsen om te duiken in Catalonië

  • Ik vind het altijd erg interessant om te duiken op plaatsen waar een boot gezonken is. Gelukkig kunnen tegenwoordig veel boten gered worden door een berger, maar dat is natuurlijk niet altijd zo geweest. Het lijkt mij interessant om een paar van de wrakken op deze lijst te bezoeken, bedankt voor het delen! Ik zal het artikel doorsturen naar mijn vriend, misschien kan ik hem overhalen om binnenkort op vakantie te gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *