De 10 meest gelezen artikelen op onze website: een jaaroverzicht

Het jaar loopt op z’n eind, dus tijd voor een jaaroverzicht van de artikelen die we in 2022 op onze website hebben gepubliceerd. En hoe kunnen we dat beter doen door een lijst te maken van de 10 artikelen die dit jaar het meest gelezen zijn. Het aanvragen van een NIE of residencia, het invoeren van de auto… Wat lezen onze volgers het meest?

¿Benieuwd? ¡Vamos!

jaaroverzicht website10. Fiscaal resident in Spanje: wat betekent dat? Een uitleg

Op de tiende plek in het jaaroverzicht van onze website staat een artikel over het fiscaal residentschap.Als je voor langere tijd of definitief in Spanje woont en er je belastingen gaat betalen, krijg je de status van fiscaal resident. Dit is wat anders dan de “residencia” hebben, het certificado de registro.Je wordt fiscaal resident als je 183 dagen in een kalenderjaar in Spanje verblijft. Dat hoeft geen aaneengesloten periode te zijn. Als je fiscaal resident bent, moet je in Spanje belastingen betalen over al je inkomsten wereldwijd.Klik hier om het hele artikel te lezen.

9. Taken van de makelaar, notaris, gestor en advocaat in Spanje

Onwetendheid over het koopproces in Spanje kan door een makelaar misbruikt worden om je op te lichten. Dit komt omdat het koopproces anders verloopt. De makelaar in Spanje heeft andere taken dan een makelaar in België en Nederland. Daarnaast heb je vaak ook een gestor of een advocaat nodig, terwijl dat in België of Nederland niet zo is. Ook de taken van een notaris zijn enigszins verschillend.

In dit artikel in onze serie over aandachtspunten bij het kopen van een huis in Spanje, gingen we in op de taakverdeling in het koopproces. Kennis hiervan is belangrijk om het kopen van een huis in goede banen te leiden en je zaken goed te regelen. Bovendien kan je oplichting beter voorkomen door een goed begrip van deze taakverdeling.

Klik hier om het hele artikel te lezen.

8. Met de trein naar Spanje: een andere manier van reizen

Met de trein naar Spanje. Het is niet voor iedereen weggelegd. Zoals elke manier van reizen heeft het zo zijn voor- en nadelen. Maar met de juiste mindset kan deze treinreis een bijzondere ervaring zijn. De eerste voorwaarde is dat je “onderweg zijn” niet ziet als een noodzakelijk kwaad, maar als onmisbaar onderdeel van je reiservaring. Een goed boek, muziek, lekkere snacks en vooral veel uit het raam kijken doen de rest.

Dit artikel was onderdeel van ons maandthema over voorbereidingen van een vakantie in, of een reis naar Spanje. Zo bespraken we bijvoorbeeld ook de beste manieren om met de auto naar Spanje te gaan. In het verleden hadden we trouwens al vaker toeristische informatie gegeven, voornamelijk over Catalonië.

Klik hier om het hele artikel te lezen.

7. ITV, de autokeuring in Spanje: een kleine uitleg

De Inspección Técnica del Vehículo, kortweg ITV, is de autokeuring of automobielinspectie in Spanje. Deze is natuurlijk verplicht voor alle motorvoertuigen. Op zich is de autokeuring of automobielinspectie in Spanje niet zo heel verschillend van die in Nederland of België. Dit komt ook om dat veel van de keuring op Europees niveau is vastgelegd. Toch zijn er een aantal verschillen. In dit artikel bekeken we hoe de autokeuring in Spanje in zijn werk gaat.

Naast de autokeuring doet de ITV trouwens een aantal andere zaken, waaronder het opstellen van de technische kaart als je de auto in wilt voeren. Hier gaan we ook kort op in.

Klik hier om het hele artikel te lezen.

6. Een auto invoeren in Spanje: het kenteken omzetten

Het volgende artikel in het jaaroverzicht van onze website gaat over het invoeren van een auto in Spanje.

Het is een van de grote obstakels bij een verhuizing naar Spanje: het omzetten van het kenteken. Voor veel mensen is dit met grote vragen omgeven. Moet het überhaupt? Binnen hoeveel tijd na de verhuizing? En hoe dan?

Vooral die laatste vraag is nogal een lastige. In dit artikel hebben we geprobeerd dit eitje te breken.

Klik hier om het hele artikel te lezen.

5. Een NIE nummer: wat is het en waarom een aanvragen?

Als je in Spanje iets wilt regelen, is het aanvragen van een NIE nummer vaak het eerste wat je moet doen. Zo’n nummer heb je namelijk nodig voor de meest uiteenlopende zaken: van overheidszaken tot het afsluiten van water en electra in je (tweede) huis. Vaak is zo’n nummer zelfs vereist voor het verkrijgen van een klantenkaart van de supermarkt.

Maar wat is een NIE nummer eigenlijk precies en hoe moet je het aanvragen? In dit artikel geven we antwoord op die vragen. Let op: de informatie in dit artikel is uitsluitend van toepassing op burgers afkomstig uit het Schengengebied. Voor personen met een andere nationaliteit, bijvoorbeeld uit Suriname, Marokko, Curaçao of Aruba, geldt een andere procedure. Je hoeft overigens niet in Spanje te wonen om zo’n nummer aan te vragen, dat kan ook vanuit een ander land.

Als je langer dan 3 maanden in Spanje gaat verblijven, moet je niet alleen een NIE aanvragen, maar je ook inschrijven als buitenlandse inwoner (“residencia”). Daar gaan we in dit artikel ook even op in

Klik hier om het hele artikel te lezen.

4. Met de auto naar Spanje: goed voorbereid op reis

Ondanks de afstand, kiezen veel mensen ervoor om met de auto naar Spanje te reizen. Begrijpelijk: je hebt in Spanje altijd je eigen vervoer bij de hand en je kan zoveel bagage meenemen als er in je auto past. Of eventueel zelfs in de caravan. En hoewel veel mensen de reis liefst zo snel mogelijk afleggen, kan je er ook voor kiezen op je gemak af te zakken naar het zuiden.

In onze serie over het voorbereiden van een reis naar Spanje bekeken we onder andere hoe je de reis het beste met de auto aflegt.

Van plan om deze zomer, of wanneer dan ook, met de auto naar Spanje te reizen? Lees dan zeker door, allicht staat er nog wat nuttige informatie tussen!

Klik hier om het hele artikel te lezen.

3. Valkuil: verplichte aangifte inkomstenbelasting voor tweede huis in Spanje

Het is een van de grote valkuilen voor de bezitters van een tweede huis in Spanje: de verplichte aangifte van de inkomstenbelasting, zelfs als je de woning niet verhuurt. Het klinkt vreemd maar een bepaalde logica zit er wel achter.

In het kort: als je een huis bezit dat je niet verhuurt, slaat de Spaanse staat je aan voor de fictieve huurwaarde. Met andere woorden: je betaalt belastingen over inkomsten die je van het huis zou hebben gehad, als je het toch had verhuurd. Dit is precies dezelfde logica die de Nederlandse fiscus hanteert bij box 3. Daar betaal je namelijk belasting over een fictief rendement van je vermogen. En ook de Belgische belastingen volgen dezelfde logica bij de aangifte personenbelasting met betrekking tot je tweede huis in Spanje.

Het gaat zonder verdere toelichting dat als je het tweede huis wel verhuurt, je natuurlijk ook aangifte van de inkomstenbelasting in Spanje in moet vullen.

De inkomstenbelasting voor niet-inwoners noemt IRNR, Impuestos de Renta de No Residentes. In dit artikel bekijken we hoe je deze aangifte in Spanje precies moet doen. Let op: de informatie in dit artikel is uitsluitend bedoeld als er geen commerciële activiteiten in het pand plaastvinden, en dit ook niet commerciëel voor vakantie of bewoning wordt verhuurd.

Klik hier om het hele artikel te lezen.

2. Inschrijven bij de gemeente in Spanje of de “empadronamiento”

Inschrijven bij de gemeente in Spanje is niet alleen verplicht, maar ook onvermijdelijk als je er gaat wonen. Zonder uittreksel van het bevolkingsregister van de gemeente waar je woont, certificado de empadronamiento genoemd, krijg je namelijk niet veel gedaan.

Dat begint al met het inschrijven als resident in Spanje (ook wel bekend als residencia). Dit is verplicht als je langer dan drie maanden aaneengesloten in het land verblijft. Deze inschrijving wordt alleen geaccepteerd als je een uittreksel van het bevolkingsregister kunt overleggen.

Elke gemeente in Spanje heeft een eigen procedure voor het inschrijven in het bevolkingsregister. In dit artikel bespreken we hoe dit meestal in z’n werk gaat, en wat de gemeente waarschijnlijk van je verwacht.

Klik hier om het hele artikel te lezen.

1. Een resident worden in Spanje: wie, wat en wanneer?

Het meest gelezen artikel op onze website in 2022, en dus de afsluiting van dit jaaroverzicht, is het artikel over het aanvragen van het residentschap.

Als je langer dan 3 maanden in Spanje verblijft, moet je wettelijk gezien resident worden. Dat is een aanpassing van je verblijfsstatus zodat je langere tijd in het land kan wonen. Het is wat anders dan een verblijfsvergunning. Omdat Spanje deel uitmaakt van de schengenzone, heb je die niet nodig. Toch zijn er een aantal voorwaarden verbonden aan permanent of semi-permanent verblijf.

Je laten inschrijven als resident, als permanente buitenlandse inwoner dus, heet in de volksmond ook wel residencia. Dit wordt vaak verward met residencia fiscal, oftewel de fiscale residentie in Spanje. Je bent fiscaal resident als je belastingplichtig wordt in het land. Kortom, net als met de NIE, wat we vorige week hebben gezien, levert het begrip residencia de nodige verwarring op.

In dit artikel bekijken we wat de “residencia” precies is. Let op: de informatie in dit artikel is uitsluitend van toepassing op burgers afkomstig uit het Schengengebied. Voor personen met een andere nationaliteit, bijvoorbeeld uit Suriname, Marokko, Curaçao of Aruba, geldt een andere procedure

Klik hier om het hele artikel te lezen.

Verdere vragen of opmerkingen?

Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit jaaroverzicht van onze website? Aarzel dan zeker niet contact met ons op te nemen. Dat kan door middel van ons contactformulier, of door ons een mail te sturen naar: info@yourcatalancontact.com.

Als dit jaaroverzicht van onze website je is bevallen, hou onze site dan goed in de gaten! Elke week publiceren we een artikel, meestal over de Spaanse bureaucratie of met handigheden voor het leven in Spanje. Wil je op de hoogte blijven? Dan kan je je opgeven voor onze nieuwsbrief en ons volgen op facebook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *