Kenteken, rijbewijs of boete in Spanje: een wegwijzer

Waar moet je in Spanje naartoe voor je kenteken, je rijbewijs of als je een boete hebt ontvangen? Voor veel automobilisten doet een of meerdere van deze vragen zich vroeg of laat voor. De competenties zijn verdeeld over de verschillende overheden. Kenteken en rijbewijs vallen onder de nationale regering in Spanje, de meeste regio’s houden zich bezig met de keuring, en een boete krijg je van de politie, maar moet je weer elders betalen. En al deze overheden brengen hun zaken weer onder bij verschillende instellingen.

In dit artikel schetsen we een beeld van de verschillende instellingen die zich met het wegverkeer bezig houden. Hopelijk weet je na het lezen ervan precies waar je in Spanje heen moet voor zaken als het overzetten van je kenteken, het aanvragen of verlengen van je rijbewijs en het betalen van een boete.

DGT

DGT is de Dirección General de Tráfico. Dit is de overheidsafdeling die zich op nationaal niveau met wegen en verkeer bezig houdt. In de volksmond heet deze instelling Tráfico. Je moet naar deze organisatie voor bijvoorbeeld je kenteken en je rijbewijs, en een boete betaal je in veel regio’s van Spanje ook aan de DGT.

DGT valt onder het ministerie van binnenlandse zaken. De organisatie heeft vele uiteenlopende taken. Zo controleert en reguleert ze het verkeer, geeft actuele verkeersinformatie en draagt zorg voor de verkeersveiligheid. Ze houdt zich bezig met examens en allerlei soorten opleidingen. Maar de instelling is bijvoorbeeld ook belast met het uitstippelen van het beleid als het op het wegvervoer aankomt, of met de ondersteuning van slachtoffers en nabestaanden van verkeersongevallen. En ga nog maar even door. Zoals je begrijpt: iedere automobilist in Spanje krijgt met tráfico te maken.

Er is in elke provincie van Spanje tenminste een kantoor van tráfico, namelijk de Jefatura Provincial de Tráfico. Deze zitten in de hoofdplaats van elke provincie. Daarnaast zijn er nog 14 nevenkantoren over heel het land verspreid.

Rijbewijzen

Om te beginnen is DGT de instelling die de rij-examens afneemt. Net als in de meeste landen, bestaat het rij-examen in Spanje uit een theoretisch en een praktisch deel. Het theoretische deel bestaat uit multiple-choicevragen.

Daarnaast geeft DGT de rijbewijzen uit. Sinds 2013 bestaat het Europees rijbewijs. Dat betekent dat iedereen in de EU, en IJsland, Noorwegen en Liechtenstein hetzelfde kaartje van plastic heeft, en dat deze kaartjes in al die landen geldig zijn. Dit betekent dus dat je Nederlandse of Belgische rijbewijs gewoon geldig is in Spanje. Dit is voor veel mensen onduidelijk. Als je in Spanje woont, kan je doorrijden met je Nederlandse of Belgische rijbewijs tot aan de vervaldatum. Tegen die tijd moet je in Spanje een nieuw, Spaans rijbewijs aanvragen. Inwisselen hoeft niet voor die tijd, maar mag natuurlijk wel.

In het kort houdt de DGT zich met de volgende zaken bezig:

  • Vernieuwen
  • Canje (verwisselen)
  • Dupliceren
  • Persoonlijke gegevens wijzigen

Kenteken

Je krijgt ook met de DGT te maken voor je kenteken. De organisatie bepaalt namelijk welke types voertuigen in Spanje mogen rijden, registreert alle toegestane voertuigen in het land en geeft kentekens uit. In Spanje is het verplicht het kentekenbewijs (permiso de circulación) bij je te hebben in je auto als je aan het rijden bent.

Als je emigreert en je auto mee wilt nemen, krijg je dus met de DGT te maken om er een Spaans kenteken voor te krijgen. In de komende weken zullen we hier verder op ingaan.

Samengevat is de DGT belast met de volgende zaken omtrent voertuigregistratie:

  • Tenaamstelling van voertuigen die van eigendom wisselen
  • Wijzigingen van adres van voertuigbezitters
  • Uitgifte van kopies van de permiso de circulación (kentekenbewijs of inschrijvingsbewijs)
  • Wijziging van de gegevens op de permiso de circulación
  • (Tijdelijke) uitschrijving van voertuigen

ITV

ITV staat voor Inspección Técnica del vehículo, in het Nederlands: autokeuring. Autokeuringen zijn op Europees niveau geregeld. Dat betekent dat een auto met een Spaans kenteken net zo vaak gekeurd moet worden als een Nederlandse of Belgische auto.

Formeel is het doel van de ITV het controleren van de algemene staat van de auto en van de veiligheidsvoorzieningen ervan, om ongevallen door technische mankementen te voorkomen.

De autokeuring vindt plaats in speciaal daarvoor bestemde keuringsstations. In elke grotere plaats is zo’n station te vinden. In de meeste regio’s worden de stations worden uitgebaat de private concessiehouders, behalve in Andalusië, Asturië en Extremadura. Daar is het systeem niet geprivatiseerd en zijn de keuringsstations eigendom van de regionale overheid.

Je dient van tevoren een afspraak te maken bij zo’n station. Er gaan vaak geruchten dat het in de ene plek minder streng is in de andere plek, maar in principe moeten alle stations zich aan dezelfde richtlijnen houden. Deze staan in een handboek dat het ministerie van wetenschap en technologie elk jaar uitgeeft.

De verschillende regio’s stellen de prijzen van de ITV vast, behalve Madrid en Murcia, waar de concessiehouders zelf hun prijs mogen vaststellen. In de meeste regio’s varieert de prijs per type auto en de brandstof waar de auto op rijdt.

Als je auto is goedgekeurd, krijg je een document (Tarjeta de ITV) dat je verplicht bij je moet hebben als je ermee op de weg bent. Ook krijg je een sticker die je aan de binnenkant van de voorruit plakt. Op die sticker staat wanneer de auto is gekeurd. Als je auto niet op tijd gekeurd is, kan je bij controle een boete krijgen van € 1.500. De keuringsstations zelf kunnen je deze boete overigens niet opleggen als je na de uiterlijke keuringsdatum pas verschijnt.

Belastingen

Van oudsher kent Spanje, net als bijvoorbeeld Frankrijk, geen motorrijtuigbelasting die door de nationale regering wordt geheven. In plaats daarvan werd er op de belangrijkste snelwegen tol geheven. De centrale overheid in Madrid kondigde in 2021 echter aan dat de tol werd afgeschaft op de snelwegen die onder nationaal beheer vallen.

In plaats daarvan wil de staat een soort belasting invoeren. Op dit moment is nog niet duidelijk welke vorm die belasting zal gaan hebben. Er wordt gedacht aan een wegenbelasting, of iets als een kilometerheffing, en daarnaast er liggen nog een aantal andere voorstellen op tafel. Deze belasting willen ze op het laatst in 2024 invoeren.

Dat gezegd zijnde, dit betekende niet het einde van alle tolwegen. In Baskenland en Catalonië wordt er op wegen die in beheer zijn van de regionale overheid nog steeds tol geheven. Pas in die twee regio’s dus op als je tol wilt vermijden.

Uiteraard betaal je wel belasting op het aanvragen van een kenteken en accijnzen op brandstof. Bovendien heffen bepaalde regio’s een vervuilingsbelasting op auto’s die meer dan een bepaalde hoeveelheid uitstoot hebben.

Tenslotte heffen gemeentes wèl een zogenaamde verkeersbelasting. Hier onderhouden ze wegen en straten op hun eigen grondgebied van. Maar het gaat om bescheiden bedragen in vergelijking met de motorrijtuigbelasting die in Nederland door de centrale overheid geheven, of de gewestelijke verkeersbelasting in België.

Boetes

In de meeste regio’s van Spanje moet je niet alleen bij de DGT zijn voor je kenteken of rijbewijs, maar ook als je een boete hebt ontvangen. In Catalonië, Baskenland of Navarra heeft de regionale overheid een aantal competenties op dit vlak overgenomen van de DGT. En ook gemeentes kunnen je een boete opleggen. Het eerste wat je moet weten als je een verkeersboete krijgt is dus: wie heeft de boete uitgeschreven?

Als de je de boete hebt gekregen voor een overtreding in de bebouwde kom, dan moet je bij de gemeente zijn waar de overtreding plaats heeft gevonden. In dat geval is het namelijk de Guardia Urbana (gemeentepolitie) die de competentie heeft boetes op te leggen. Innen gaat in elke regio weer op een andere manier. In Catalonië bijvoorbeeld int de provincie de boetes namens de gemeentes.

Voor overtredingen buiten de bebouwde kom, voor gebreken aan het voertuig, waar dan ook, of het ontbreken van een verzekering, is het afhankelijk van de regio wie de boetes uitschrijft. In Catalonië zijn het de Mossos d’Esquadra, in het Baskenland is dat de Ertzaintza, in Navarra de Policía Foral Navarra, en in de rest van Spanje de Guardia Civil de boetes uitschrijft.

Hoe weet je of je een boete hebt? Daarvoor bestaat er een gecentraliseerd overzicht waar alle instanties die verkeersboetes uitschrijven in publiceren, het Tablón Edictal de Sanciones de Tráfico. Dit kan je raadplegen zonder beschikking te hebben over digitale inloggegevens zoals die van het Cl@ve-systeem.

Betalen

Als je eenmaal weet wie de boete uit heeft geschreven, weet je ook hoe je moet betalen. In bijna alle regio’s van Spanje handelt de DGT de betaling (of het beroepsschrift) af. In Catalonië is dat de Servei de Trànsit van de Generalitat, en in het Baskenland is dat Trafikoa. Ook hiervoor heb je niet per sé een digitale Cl@ve nodig, hoewel dat de hele procedure wel makkelijker maakt.

Als je de boete tijdig voldoet, hoef je maar 50% van het bedrag te betalen. Dit voordeel verdwijnt echter als je besluit een beroepsschrift in te dienen. RACE, de automobielclub van Spanje (of in Catalonië RACC), vergelijkbaar met de ANWB (Nederland) of Touring (België), kan een beroepsschrift voor je indienen als je er lid van bent. Dit lidmaatschap is allicht handig als je in Spanje woont.

Meer informatie, ondersteuning en begeleiding

Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van het bovenstaande? Aarzel dan zeker niet om ons te contacteren via info@yourcatalancontact.com, of via ons contactformulier.

De gehele maand juli gaan we in op autobezit en -rijden in Spanje. Hoe zit dat met je rijbewijs als je in Spanje gaat wonen? En met het kenteken van je auto? Op deze vragen en meer geven we de komende weken antwoord. Als je op de hoogte wilt blijven van onze laatste publicaties, schrijf je dan ook zeker in op onze nieuwsbrief en volg onze facebookpagina!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *