Op kot oftewel een kamer huren in Barcelona: een handleiding

Als je als jongere met een klein budget naar Barcelona vertrekt om te werken of te studeren, is een van de eerste zaken waar je aan moet denken natuurlijk het huren van een kamer (of als je een Vlaming bent: een kot). De prijzen van hele appartementen zijn vrij hoog in de stad. Te hoog als je net aankomt met een klein budget. Een appartement delen is dan dus je enige optie. Als je huisgenoten hebt ken je bovendien meteen al wat mensen.

Maar hoe gaat het vinden en huren van een kamer of kot in Barcelona precies in z’n werk? In dit artikel zullen we het stap voor stap bekijken.

Voorbereiding

Verschillende manieren om een appartement te delen

Er zijn verschillende manieren om een appartement te delen.

De eerste optie is het huren van een kamer in een appartement van iemand anders. Het kan dan zijn dat je huurt bij een huiseigenaar. Maar wat het meest voorkomt is dat iemand een heel appartement huurt en vervolgens een of meerdere kamers doorverhuurt.

Je komt op deze manier van alles tegen: oudere echtparen bijvoorbeeld waarvan de kinderen het huis uit zijn en die dus ruimte over hebben waar ze wat aan willen verdienen, maar ook appartementen die gehuurd worden door expats zoals jij, en die nog een extra huisgenoot zoeken om alle kosten te kunnen dekken. Bedenk dus vantevoren wat voor huisgenoot of huisgenoten je wel en niet wilt.

De tweede optie is om met een of meerdere andere personen samen een heel appartement te huren in Barcelona, en vervolgens elk een eigen kamer in dat appartement te betrekken. Hoe je dat doet, lees je in ons artikel Een huis of appartement huren in Catalonië: een handleiding. In dit artikel bespreken we hoe je een kamer vindt bij mensen die al in een appartement wonen en een kamer verhuren.

Budget (huurprijs)

Eerst stel je je budget vast. Op internet zijn er kamers te vinden vanaf 200 euro. Deze kamers zijn echter meestal niet optimaal. Vaak zijn ze ver van het centrum, of wel in het centrum maar in een (erg) slechte buurt. Ook kan het een kamer zijn in een oud appartement zonder isolatie, of er is geen raam naar buiten. Ook kan er wat mis zijn met de voorzieningen: het kan een kamer zijn op het vierde verdiep zonder lift, of er is geen wasmachine…. Soms laat je budget niet meer toe, maar rond deze prijs is er vaak wat “mis”.

De gemiddelde prijs om een kamer te huren in een gedeeld appartement is in Barcelona 455 euro. Dit is de hoogste prijs van heel Spanje. Madrid staat op de tweede plaats met 425. Girona staat met een gemiddelde prijs van 318 euro trouwens ook in de top 10.

Om het juiste budget vast te stellen, zou je eerst online eens naar wat kamers kunnen kijken. Zo weet je wat er te halen valt voor welke prijs. Verderop in dit artikel zullen we wat websites geven om kamers te zoeken.

Hou er rekening mee dat in de meeste gedeelde appartementen de kosten van gas, licht en water ook gedeeld worden tussen de bewoners. Dit zijn in Spanje soms behoorlijke kosten. Afhankelijk van het aantal huisgenoten kan dit oplopen tot zo’n 50-75 euro per maand. Gedeeld internet kost daarbij vaak zo’n 20-30 euro per maand.

Locatie

Ook is het een goed idee om voor het zoeken te beslissen in welk deel van Barcelona je een kamer wilt huren. Het aanbod is enorm, waardoor het afbakenen van het zoekterrein je een stuk helpt bij het vinden.

Bij het beslissen in welke wijk(en) of buurt(en) je gaat zoeken, zijn een aantal factoren van belang. Om te beginnen natuurlijk de afstand naar de universiteit of het bedrijf waar je gaat werken. Daarnaast wil je niet in een slechte wijk terecht komen. Lees ook ons artikel Wonen in Barcelona: de verschillende wijken op een rij om een goed idee te krijgen van de verschillende wijken.

En natuurlijk niet het minst belangrijk: bij de keuze voor de locatie kijk je natuurlijk naar de prijs. Die kan namelijk behoorlijk variëren tussen de verschillende delen van de stad. Een goede vuistregel is dat hoe verder van het centrum, hoe goedkoper de ruimte. Dit gaat echter niet altijd op; bestudeer dus goed de prijzen op de websites waarop kamers aan worden geboden. In ons bovengenoemde artikel over de verschillende wijken van de stad geven we ook een beeld van de prijzen in die wijken.

Voorzieningen

Tenslotte is het belangrijk om voor jezelf vast te stellen welke voorzieningen je sowieso nodig hebt, zowel in de buurt, als in het appartement zelf.

Zaken waar je aan kunt denken zijn bijvoorbeeld wifi/internet omdat je dat nodig hebt voor je werk. (In heel Spanje heeft meer dan 50% van de appartementen waar een kamer te huur aan wordt geboden geen internet. Het cijfer voor Barcelona hebben we niet en ligt waarschijnlijk aanzienlijk lager, maar niet alle appartementen hebben dus internet).

Misschien vind je een comfortabele gemeenschappelijke woonkamer en een terras of balkon erg belangrijk, vooral als je niet de hele dag buiten het appartement doorbrengt. In dat geval wil je misschien ook kijken naar de isolatie: zo’n 5 maanden per jaar is het geen voorjaar of zomer in Barcelona. Hoewel het buitenshuis dan nog aangenaam weer kan zijn, is zo’n 12º binnenshuis toch niet comfortabel om je dag in door te brengen.

Onder het kopje “bekijken” verderop in dit artikel vind je een lijst met mogelijke aandachtspunten.

Een kamer zoeken vanuit Nederland of België

De meeste mensen wagen liever niet helemaal een sprong in het luchtledige. Voor je vertrek naar Barcelona wil je het liefst natuurlijk al woonruimte geregeld hebben. Zoals we hieronder zullen zien, zijn er websites waar je een ongezien een kamer kunt huren voor meer dan 30 dagen.

De beste manier om te werk te gaan, is om eerst vanuit België of Nederland voor korte termijn woonruimte te regelen, bijvoorbeeld via airbnb of spotahome.com (waarover hieronder meer). Vervolgens gebruik je de tijd dat je in die accomodatie zit om voor de langere termijn wat anders te zoeken.

Een kamer zoeken ter plaatse

De meest voor de hand liggende manier om te zoeken lijkt het internet. Er bestaan een aantal goede websites om je zoektocht op te starten.

Kamerwebsites

Om te beginnen zijn er de websites die specifiek gericht zijn op kamerverhuur. Dit is de meest effectieve manier om kamers te zoeken. Hieronder de drie belangrijkste sites.

  • badi.com. Deze website is opgericht in Barcelona en er wordt een groot aantal kamers op aangeboden. De website is beschikbaar in het Engels en het Spaans. Via de website kan je chatten met de verhuurder en een afspraak maken om de appartement en de kamer te bekijken.
  • pisocompartido.com biedt ook een groot aantal kamers aan, en is ook in het Spaans en Engels beschikbaar. Ook deze site heeft een chatfunctie.
  • spotahome.com werkt net als Airbnb, maar dan voor lange verblijven. Je hoeft dus niet te gaan bezoeken en vervolgens met de verhuurder tot een overeenkomst te bereiken, maar je boekt gewoon een periode van tenminste 30 dagen een beschikbare kamer en klaar is Kees. Voordeel is het gemak, maar het grote nadeel is natuurlijk dat je de kamer niet hebt gezien en je huisgenoten niet kent voordat je intrekt. Een snelle rondgang suggereert bovenidne dat de kamers op de site naar verhouding duurder zijn.

Je kan bij deze websites een gebruikersaccount aanmaken waarin je op kunt geven wat voor kamer met welke voorzieningen je precies zoekt.

Er zijn overigens nog tal van andere websites, waarbij elke website zijn eigen bijzonderheden heeft. Als je aan de sites hierboven dus niet genoeg denkt te hebben, kan je zeker eens googelen naar andere sites.

Onroerend goedwebsites

Daarnaast zijn er de websites voor onroerend goed in het algemeen. Deze websites zijn platforms waarop huizen en appartementen te koop of te huur worden aangeboden. In ons artikel Wat zijn de beste websites om een woning in Spanje te vinden? bespreken we deze websites uitvoerig, maar in het kort zijn er drie belangrijke onroerend goedsites die gebruikt worden in Catalonië.

  • Idealista.com. Dit is het oudste zoekportaal voor onroerend goed, en ook de grootste. Indien nodig is deze site ook beschikbaar in het Nederlands.
  • fotocasa.es. Na idealista de tweede belangrijkste onroerend goedsite, beschikbaar in het Engels.
  • habitaclia.com. Deze site is redelijk groot in Catalonië en Valencia, maar in de rest van Spanje niet zo.

Bij al deze sites kan je een gebruikersaccount aanmaken, waarop je de gewenste eigenschappen van de woning aan kunt geven. Je krijgt dan regelmatig een mail of nieuwsbrief toegestuurd met de geschikte woningen die beschikbaar zijn.

Zoals gezegd zijn deze platforms gespecialiseerd in het aanbieden van hele woningen en appartementen, maar er worden ook kamers op aangeboden. Toch is het aanbod hier minder dan in de sites die specifiek op kamerverhuur gericht zijn.

Andere websites

Kamerverhuur is een stuk informeler dan het huren van een heel appartement of een heel huis. Het huren van een kamer in Barcelona is niet anders. Behalve het zoeken via gespecialiseerde websites, zijn er dus tal van andere mogelijkheden om een kamer te vinden.

Zo staan sommige verhuurders van AirBNB open voor verhuur voor langere termijn op de momenten dat het toerisme op een laag pitje staat. Dit was bijvoorbeeld het geval tijdens de lock downs gedurende de coronapandemie.

Een andere goede mogelijkheid is het zoeken via Facebook, waar er meerdere groepen zijn van en voor bijvoorbeeld Nederlanders in Barcelona. Je kan proberen in zo’n groep een oproepje te plaatsen met de mededeling dat je een kamer zoekt. Soms worden er in die groepen ook wel kamers aangeboden.

Tenslotte worden er ook kamers aangeboden op verkoopsites en websites met allerlei soorten advertenties. Een voorbeeld hiervan is Wallapop, marktleider van de verkoop van particulier aan particulier, de Spaanse marktplaats of ebay dus. Een ander voorbeeld is milanuncios, letterlijk “Duizend advertenties”.

Op straat

Toegegeven: zoeken “op straat” klinkt niet echt betrouwbaar. En toch kan je hier ook veel interessante aanbiedingen vinden. Veel mensen die namelijk een kamer willen verhuren, hangen advertenties op aan lantaarnpalen, brievenbussen en ander straatmeubilair. Op zo’n papiertje staat dan wat ze aanbieden, wat voor iemand ze zoeken en hun mobiele telefoonnummer. Het zijn vaak mensen die niet zoveel affiniteit hebben met internet die op deze manier hun kamer proberen te verhuren. Het gaat dus bijvoorbeeld om een kamer bij oudere personen of een oudere in huis.

En natuurlijk bestaan er ook nog de manieren van voor de tijd dat het internet bestond: prikborden in toegangshallen van universiteiten, supermarkten en bedrijfskantines.

Rondvragen

En tenslotte is er de meest informele manier van allemaal: gewoon rondvragen. Misshien weet een van je collega’s wel een kamer. Of de bediening van de terrasjes in de buurt waar je zoekt. Niet geschoten is altijd mis.

Oplichterij

Pas goed op voor oplichterij. Dit is vaak eenvoudig te herkennen. “Te goed om waar te zijn” is vaak letterlijk niet waar. Bij een erg goede kamer in een fantastisch appartement op een goede locatie voor een veel te lage prijs moeten de alarmbellen afgaan.

Dit geldt al helemaal als de eigenaar of bemiddelaar niet goed te bereiken is, de woning niet bezocht kan worden en er ongezien een aanbetaling wordt gevraagd. Als je vanuit Nederland of België een kamer zoekt kan het gebeuren dat een “verhuurder” hier misbruik van probeert te maken, en een vooruitbetaling of een borg van je los probeert te peuteren zonder dat je de kamer hebt gezien. Pas hier erg voor op. Leg jezelf pas vast en doe pas een betaling als je ter plekke bent geweest en de kamer en de huisgenoten hebt gezien.

Bekijken

De markt voor kamers is erg grillig. De ene keer is het erg lastig om een kamer te huren in Barcelona, de andere keer staan de verhuurders voor je in de rij. Probeer aan te voelen hoe de situatie is op het moment dat jij een kamer zoekt.

De concurrentie is groot: vroeger bleven Spanjaarden bij hun ouders wonen tot ze gingen trouwen, maar tegenwoordig kiest drie kwart van hen ervoor om in een gedeeld appartement te wonen na het verlaten van het ouderlijk huis. Op de momenten dat de vraag groter is dan het aanbod, is het zaak om snel te handelen. Maak meteen een afspraak zodra je een kamer ziet die je interessant vindt. Hou er rekening mee dat je dan geen bedenktijd hebt: je zegt tijdens de afspraak zelf al of je de kamer wilt hebben of niet.

Zorg dat je tijdens het bekijken van de kamer een lijstje bij je hebt van de minimale voorzieningen die je nodig hebt en andere vereisten. Hieronder een kort lijstje van wat voor zaken dat zouden kunnen zijn. Pas op, dit lijstje is niet compleet, voeg er je eigen dingen aan toe.

Waar op letten?

Kamer

  • Heeft de kamer een raam? Komt dit raam uit op een luchtschacht, op de binnenplaats of op de straat? In dat laatste geval: komt er veel herrie van de straat?
  • Welke meubels staan er in de kamer: bed, klerenkast, bureautje, etc..? Zijn dit nieuwe, of oude meubels?
  • Is de kamer vochtig? Zijn er vochtplekken?
  • Isolatie: is er dubbel glas? Sluiten het raam en de deur goed, of is het tochtig? Dit kan in de winter namelijk echt een probleem zijn.

Samenwonen

  • Feeling met de verhuurder en/of de huisgenoten. Onderschat niet het belang van de eerste indruk. Probeer met alle huisgenoten een praatje te maken, en stel ze vragen over het samenwonen, het appartement en de buurt.
  • Hoe worden de huishoudelijke taken verdeeld?
  • Aan wie betaal je de huur, hoe en wanneer?
  • Welke overige kosten zijn er, en hoe worden die verdeeld?
  • Wat wordt er verder van je verwacht?
  • Hoe komt de post aan?
  • Hoe zit dat met huisdieren? Ook als je zelf geen huisdier hebt, zijn er huisdieren in het appartement?
  • Is roken toegestaan in het appartement? Als je zelf niet rookt, zijn er huisgenoten die roken?

voorzieningen

  • Wasmachine, waslijn, strijkplank
  • Internet
  • Verwarming en airco, zowel van de kamer als van de rest van het appartement
  • Lift naar het appartement
  • Check even de badkamer en de keuken. Bekijk dan zeker even welke keukenapparatuur er aanwezig is.

Huur

  • Vraagt de verhuurder een borg?
  • Wordt de verhuur schriftelijk vastgelegd? Dit is lang niet altijd gebruikelijk, maar wel beter. Hierover later meer.

Probeer tenslotte ook een goed beeld te krijgen van de buurt. Is het na een bepaalde tijd ’s avonds misschien minder veilig op straat (voornamelijk van toepassing in de oude binnenstad)? Zijn er leuke koffietentjes in de omgeving? Hoe ver is het naar de dichtstbijzijnde supermarkt? Dat soort zaken.

Huurovereenkomst

Afhankelijk van de vraag en aanbodsituatie kan het zijn dat je geen bedenktijd hebt na het bekijken van de kamer en het appartement. Vaak zijn er namelijk meer kapers op de kust. Soms verlaat een geïnteresseerde persoon het appartement als je net aankomt, en staat de volgende al voor de deur als je vertrekt.

Als je een kamer ziet waarbij je een goed gevoel hebt, die voldoet aan jouw behoeftes en die niet excessief duur is voor de wijk, dan doe je er goed aan al tijdens het bekijken aan te geven dat je geïnteresseerd bent en de kamer wilt huren. Het is vrij gebruikelijk dat de verhuurder je dan de tijd geeft om even naar de geldautomaat te lopen om de borg en het voorschot van de huur van de eerste maand te halen, en als je dan terug komt is de kamer van jou.

Het huren van een kamer in Barcelona wil nogal eens informeel gaan, zodat er niet veel papieren van je worden gevraagd. Zorg desalniettemin dat je een kopie bij je hebt van je identiteitsbewijs, je arbeidsovereenkomst en je laatste loonstroken waaruit moet blijken dat je de huur op kan brengen. Als de kamer namelijk volledig volgens de regels wordt verhuurd, kan de verhuurder deze documenten namelijk van je vragen.

Borg

Als er een borg wordt gevraagd, bedraagt deze vaak 1 of 2 maanden huur. De verhuurder zet niet altijd zwart op wit dat je de borg hebt betaald. Dit is echter wel in je voordeel. Als je bij vertrek je borg niet terugkrijgt, heb je zonder kwitantie namelijk geen poot om op te staan. Je kan er dus zeker om vragen. Ook wordt er meestal geen huurcontract opgemaakt. Daarover hieronder meer.

Huurcontract

Het huren van een kamer in Barcelona kan middels vier verschillende soorten contract geregeld zijn.

Verbale overeenkomst

Om te beginnen heb je de verbale overeenkomst. Dit is het meest gebruikelijke “contract”. In dit geval wordt er niets op papier gezet. Je hebt dan weinig mogelijkheden je gelijk te halen bij een geschil met de verhuurder. Spreek dus in ieder geval met de verhuurder af dat hij/zij je een kwitantie geeft voor de borg en de maandbedragen.

Gedeeltelijk huurcontract

Het tweede type contract is het gedeeltelijke huurcontract (contrato de alquiler parcial). In dit geval huur je direct van de eigenaar van de woning. In dit type contract moet duidelijk staan welk gedeelte van de woning exclusief door jou gebruikt kan worden, en welke ruimtes gedeeld worden (keuken, badkamer en eventueel de woonkamer). Sta erop dat in dit contract ook aangegeven wordt wat de andere voorwaarden, rechten en plichten zijn bij de overeenkomst.

Onderhuur

et derde type contract is onderhuur (subarrendamiento). Onderhuur is in Spanje alleen toegestaan voor een deel van de woning, dus bijvoorbeeld een kamer. Je huurt in dit geval dus van een persoon die op zijn/haar beurt de huurder van de gehele woning is. Dit contract kan niet langer duren dan het contract van de hoofdhuurder zelf. Indien de looptijd korter is dan de looptijd van het contract van de hoofdhuurder, moeten de begin- en einddata duidelijk aan worden gegeven. In dit geval mag de huur die jij betaalt nooit hoger zijn dan het bedrag dat de hoofdhuurder aan de huiseigenaar betaalt.

Met meerdere personen een volledige woning huren

Tenslotte is er de mogelijkheid om met een of meerdere andere personen een volwaardig huurcontract voor een gehele woning (alquiler de vivienda entera con pluralidad de personas arrendatarias) af te sluiten. Voor meer informatie over het huren van een geheel appartement, zie ook ons artikel Een huis of appartement huren in Catalonië: een handleiding.

Ondersteuning en begeleiding

Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van het bovenstaande? Ga jij een kamer huren in Barcelona en kan je wel wat ondersteuning en begeleiding gebruiken? Aarzel dan zeker niet om ons te contacteren via onze contactpagina of per mail op info@yourcatalancontact.com. We kunnen je ook van dienst zijn bij het regelen van je Erasmus of een baan in de stad.

Wil je graag op de hoogte blijven van nieuwe handleidingen of algemene informatie over Catalonië? Geef je dan op voor onze mailinglist!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *