Een traditioneel Catalaans huwelijk: dit kan je verwachten

Spanje is een land van contrasten en verscheidenheid. Landschappen, taal, gastronomie en folklore zijn in het noorden niet hetzelfde als in het zuiden. Bruiloften vormen daar geen uitzondering op. Desalniettemein bestaat een standaard traditioneel Catalaans huwelijk eigenlijk niet. Elk echtpaar organiseert hun huwelijkfeest volgens hun financiële mogelijkheden en persoonlijke voorkeur.

Toch bestaan er bepaalde gebruiken in Catalonië, die wel of juist niet overeenkomen met de rest van Spanje, Nederland en België.

Huwelijksregime (régimen matrimonial)

In een Catalaans huwelijk is de scheiding van goederen standaard (separación de bienes). Dit betekent dat alles wat elk van de echtelieden voor of tijdens het huwelijk individueel heeft verworven, eigendom blijft van deze persoon in geval van echtscheiding. In de rest van Spanje is het algemene huwelijksvermogensstelsel de gemeenschap van goederen of die van participatie (régimen de gananciales-régimen de participación). Dit kan je altijd veranderen bij een notaris (notario).

Daarom wordt de traditionele en uitgebreide Spaanse traditie van het uitwisselen van muntstukken (arras matrimoniales), niet toegepast bij een traditioneel Catalaans huwelijk. Deze traditie symboliseert de goederen die het paar zal delen, maar in Catalonië heeft dit dus geen enkele betekenis.

Locatie (localización)

Ondanks het katholieke karakter van Spanje, worden er minder en minder huwelijken in de kerk (iglesia) gevierd. Catalonië is daar geen uitzondering op. Het alternatief is het huwelijk te laten voltrekken bij het gerechtshof (juzgado). Kijk hier voor meer informatie.

Rijst gooien doe je niet. Dit om het duivenprobleem en gewetensbezwaar tegen te gaan: je gooit niet met eten terwijl er mensen in hongersnood leven.

De plek bij uitstek bij een traditioneel Catalaans huwelijk, zijn restaurants, hotels en hofstedes of verbouwde boerderijen (masias). Dit hangt af van het budget dat het koppel heeft. Willen ze een goed menu met alles erop en eraan, is het restaurant de beste keuze. Deze sluiten meestal het feest rond 1 uur ’s morgens. Wil je langer doorgaan, dan betaal je bij. Hebben ze veel gasten die van ver komen, dan kan er bespaard worden op het eten en meer uitgegeven om deze te slapen te leggen. Wil je de luxe van een zwembad, privacy en/of een weekendje party, dan is de masia een goed idee. Normaal is het verblijf van de gasten op de kosten van het echtpaar.

Soms wordt er ook vervoer geregeld. Een hele bus wordt dan ingehuurd om naar de locatie van het feest te gaan. Zo kunnen de gasten ’s nachts ook veilig terug naar huis.

Gasten (invitados)

In Catalonië heeft een bruiloft meestal tussen de 80 en 100 gasten. Voor Belgische en Nederlandse normen is dit heel veel. Het merendeel van de gasten kent het echtpaar amper. De reden hiervoor ligt bij de ouders en schoonouders. Het is nog altijd de traditie dat de ouders het huwelijk betalen, met het recht om uit te nodigen wie zij willen. Ook zijn Catalaanse families meer aan elkaar gehecht en gaan ze meer met elkaar om in het dagelijks leven.

Terwijl in België en Nederland collega’s van het werk enkel op de receptie worden uitgenodigd, mogen zij in Catalonië aan tafel aanschuiven. Veel koppels hebben dan ook hun huwelijk tijdens de covidsituatie uitgesteld.

Getuige of ceremoniemeester (padrino)

Niet te verwarren met de getuigen die in de rechtbank aanwezig moeten zijn.

Bij een traditioneel Catalaans huwelijk is de getuige (padrino) meestal een vertrouwenspersoon van de bruid of bruidegom, zoals een broer of vriend, die in de laatste ogenblikken voor de bruiloft als de afgezant optreedt. Dit is meestal een man (hierin zijn ze nog altijd “traditioneel”). Hij is ook verantwoordelijk voor het lezen van de speech over het echtpaar, waar normaal een humoristische toets aan wordt gegeven. Ook is hij verantwoordelijk voor een goede sfeer tijdens het buffet. Regelmatig zal hij “Visca els nuvis” (lang leven de bruid en de bruidegom) roepen, waardoor de rest van de gasten “Visca” (lang leven) roepen. In stilte eten is geen optie.

Menu (menú)

Ook hier hangt het af van wie betaalt, de financiële situatie en voorkeuren van het paar. Maar of je nu kiest voor catering met bediening of gewoon een barbecue, Catalaanse producten zullen er niet ontbreken. Alles wordt royaal overgoten met grote hoeveelheden alcohol.

Streekwijnen zijn een must, evenals cava, om zo elke 10 minuten op het koppel te kunnen klinken. Olijven, kaas, chorizo en fuet zijn het aperitief bij uitstek, samen met een vermut.

Vooral lamsvlees en vis zijn een grote hit als hoofdschotel. Daarnaast kan je denken aan fideuá (noedelschotel met calamari) en zeebaars uit de oven (orada al forn). Als voorgerecht krijg je meestal schaaldieren geserveerd.

Tussendoor krijg je misschien een citroensorbet. Hier zit natuurlijk (weer!) cava in. De sorbet drink je met een rietje en dient om de smaak van de vis weg te nemen, voor je aan het vlees begint. Ook helpt dit met het beter verteren van de overvloedige maaltijd.

Als dessert wordt de bruidstaart (tarta nupcial) aangesneden. Deze kan voorkomen als gebak of als ijstaart. Soms wordt deze door een familielid gebakken, maar tegenwoordig komt hij vaker van de bakker of van de catering.

Na het eten hoor je de typische woorden “copa, puro, cafe”. Je krijgt dan een borrel en een koffie aangeboden. De puro (sigaar) wordt steeds minder gerookt, door rookverboden en natuurlijk om gezondheidsredenen.

Gratis drank (barra libre)

Na het eten is er normaal “barra libre”, als het feest in een restaurant plaatsvindt. De gasten mogen gratis drinken, tot het einde van het feest. Van fris, bier, gin-tonics, bacardi colas tot ratafia

Kleding (etiqueta de vestimiento)

Zoals algemeen, is wit de kleur voor de bruid. Je kan als gast absoluut geen witte kledij dragen. Ook zwart is niet echt feestelijk op een traditioneel Catalaans huwelijk. Lang of kort hangt af of je ´s middags of ’s avonds bent uitgenodigd. Ga je naar een masia, is de kleding anders en meer vrijblijvend.

Trouwring (alianza)

De trouwring wordt in Catalonië niet aan de rechterhand gedragen zoals in andere regio’s van Spanje, maar aan de linkerhand. In België hangt dit van de provincie af, in Nederland is dit in het algemeen de rechterhand.

Als de ouders/schoonouders niet het huwelijk betalen, is de kans groot dat zij wel voor de ringen betalen.

Foto: Els de Bruyn

Bruidsboeket (ramo de la novia)

Het boeket wordt normaal door een vriendin aan de bruid cadeau gegeven. Deze wordt normaal niet, zoals in Amerikaanse films, achteruit gegooid. Normaal houdt de bruid haar boeket bij zich en laat die na de bruiloft professioneel drogen. Deze wordt dan thuis bewaard of wordt soms op het graf van een dierbare gelegd. Ook kan het zijn dat de bruid het boeket tijdens het huwelijk aan haar beste (ongetrouwde) vriendin geeft.

Geschenken (regalos)

Dit was voor mij de grootste shock! Bij een traditioneel Catalaans huwelijk is het de gewoonte dat je voor het huwelijk even navraag doet bij het koppel. Eerst en vooral vraag je wat het menu kost! Ja, echt waar! Dit noemt men de convite.

Je cadeau bestaat er dan eigenlijk uit dat je je eten betaalt plus het eigenlijke cadeau. Normaal staat er op de uitnodiging een bankrekeningnummer. Als dit niet vermeld staat, is het de gewoonte om een envelop met geld te geven. Ter informatie: een doorsnee menu op een trouwfeest kost ongeveer 90€ per persoon. Als je niet als een gierigaard (tacaño) wil overkomen, steekt je in de envelop minimaal 150€. Per persoon wel te verstaan…Van de directe familie wordt verwacht dat zij veel guller zijn en dik het dubbele betalen. Als je uitgenodigd wordt, kan dit dus een serieuze hap uit je maandbudget nemen…

Ook al wordt de bruiloft door de ouders betaald, dit geld gaat naar het echtpaar.

Fotograaf (fotógrafo)

Bij een traditioneel Catalaans huwelijk, heb je ook een fotograaf. Dit kan professioneel worden aangenomen. Het paar wordt dan ook met elke gast gefotografeerd. Slopend als je met 100 mensen apart op de foto moet…Tegenwoordig maken de gasten foto’s met hun smartphone. Je krijgt daarna een uitnodiging via whatsapp om die via een app te uploaden. Ook is het hip om een photoboot of photocall te instaleren.

Geschenk voor de gasten (detalle de la boda)

Voor het dansen begint, krijgen de gasten een aandenken. Dit kan gaan van een balpen, zakjes met snoep tot bijvoorbeeld miniflesjes met olijfolie, waar de namen en de trouwdatum op staan.

Muziek (música)

Muziek is belangrijk bij een trouwfeest. Tijdens het eten wordt een orkestje ingehuurd, die vooral populaire muziek zingt. Zij kunnen ook de eerste openingsdans verzorgen voor het echtpaar.

Na het eten is het de beurt aan de DJ, die tot sluitingstijd voor de sfeer zorgt. Wel oppassen als het huwelijk buiten gebeurt. Raar maar waar, roepen en schreeuwen kan tot laat, maar muziekoverlast is not done. Je wil niet dat de politie op je trouwfeest verschijnt met een gepeperde boete (multa).

Huwelijksreis (luna de miel)

Zoals ook in België en Nederland, gaan Catalaanse koppels ook op huwelijksreis. Dit is normaal gesproken een paar dagen na het huwelijk. Favoriete bestemmingen voor de Catalanen zijn nog altijd dichtbij: de Balearen, de Canarische eilanden, Griekenland. De laatste jaren werden Thailand en Mexico heel populair.  Dit hangt natuurlijk weer af van de voorkeur en van de mogelijkheden van het paar. Je krijgt in Catalonië normaal gesproken 15 kalenderdagen vrij van werk vanaf de dag van je huwelijk.

Prijs (precio)

Hoeveel kost zo’n huwelijk eigenlijk? Volgens statistieken varieert de prijs van een traditioneel Catalaans huwelijk met alles erop en eraan tussen de 20.000€ en 25.000€. Als je dit zo leest, is het toch even slikken. In mijn geval was het een pak minder duur. Wil je weten hoe mijn niet-traditioneel Catalaans huwelijk is geweest? Hou dan onze blog van volgende week in het oog!

Vragen, opmerkingen, of ga je zelf trouwen?

Heb je nog vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel, of wil je meer weten? Ondersteuning nodig hebt bij het organiseren van de documenten van jouw huwelijk in Catalonië? Aarzel niet om ons te contacteren door middel van het contactformulier.

Wil je onze nieuwste artikelen over de Catalaanse bureaucratie ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en like onze facebookpagina!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *