Catalonië: Algemene gegevens, natuur, architectuur, gastronomie

Toen de economisch crisis in 2008 begon toe te slaan, werd het mij duidelijk dat op Ibiza (waar ik toen woonde) niet veel werkgelegenheid meer was en vertrok ik naar Catalonië. Na 10 jaar in de toeristische sector te werken, besloot ik om het over een andere boeg te gooien. De logistiek sprak me wel aan en dacht direct aan de haven van Barcelona.

Op 1 mei 2010, gingen mijn volgestouwde Peugeot en ik de ferry op voor een nieuw aventuur.

Spanje heeft heel mooie plaatsen, maar voor mij heeft Catalonië het toch bijna allemaal; cultuur, werkgelegenheid, klimaat en natuurcontrasten. Het is relatief dicht bij België en Nederland, makkelijk te bereiken via lucht- en wegtransport. Als de heimwee me te pakken krijgt, is een vlucht van minder dan 2 uur een goede uitweg. Hieronder geef ik je meer informatie over Catalonië.

Algemene gegevens 

Catalonië, Catalaans: Catalunya, Spaans: Cataluña

Catalonië heeft een oppervlakte van 32.113 km2 (groter dan België en een 1000 km2 kleiner dan Nederland). Er wonen 7.600.065 personen en de hoofdstad is Barcelona.

Er zijn 4 provincies: Barcelona, Girona, Lleida en Tarragona, die dan nog eens onder 42 regio’s of “comarcas” worden ondergedeeld.

Buiten het Spaans wordt er ook Catalaans en Aranees gesproken.

Op politiek vlak heeft het de voorbije jaren heel wat gerommeld, tussen de partijen die voor en tegen de onafhankelijkheid zijn. Het bestuur van de regio ligt in handen van de Generalitat de Catalunya. Daarin zitten de regionale regering, het parlement, en de regionale ambtenarij.

De gemiddelde temperatuur is 17 graden en heb je 300 dagen zon.

In de meeste plaatsen kan je toeristische informatie over Catalonië verkrijgen bij de “Oficina de Turisme” of, als die er niet is, bij de “Ajuntament”, het gemeentehuis.

Strand aan de Costa Brava

Natuur

In Catalonië valt er altijd wel iets nieuws te ontdekken en heb je ruime keuze om van de prachtige natuur te genieten. 

Zin in de Middellandse Zee? Dan heb je 700 km kust om te kiezen, vanaf de grillige baaien met kristalhelder water van de Costa Brava tot de mooie lange zandstranden van de Costa Daurada.  Ben je dicht bij Barcelona en wordt het te warm in de stad? Ga dan even naar de Costa del Maresme. Wil je minder drukte, maar toch comfort? De Costa del Garraf is makkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer.

Liever bergen en natuur? 

Met 17 natuurparken, die zeer verschillen in flora en fauna, landschap en klimaat, vind je zeker wel wat je zoekt. Ook voor bergsport kom je daar aan je trekken. Er is een grote keuze uit rafting, bergbeklimmen, parapenten of gewoon lekker wandelen.

Wijngaarden, bergen, riviertjes en fruitbomen wisselen elkaar af en laten je genieten van de rust.

Om dit rijke landschap en ecosystemen te behouden, is meer dan 30% van het grondgebied beschermd.

Besalú

Pittoreske dorpjes

Tijdens de wandelingen, of het nu aan de zee is of in de bergen, vind je altijd wel mooie, oude of speciale dorpjes. Het rijke Romeinse erfgoed heeft hier een grote afdruk nagelaten en in sommige steden snuif je nog de sfeer van de middeleeuwen op. Pleintjes, kastelen en smalle wegen nemen je zo mee naar vervlogen tijden van ridders en prinsessen.

De plaatsen Rupit, Montblanc en Besalú zijn daar het levende bewijs van, maar ook grotere steden zoals Tarragona (met zijn amfitheater) en Girona (waar een stukje Game of Thrones is opgenomen), hebben vele verhalen te vertellen.

Architectuur

Wie Barcelona hoort, denkt direct aan de Sagrada Familia en Gaudi.  Zijn originaliteit haalde hij in traditie, fantasie en de natuur. Deze creativiteit kan men bewonderen in Casa Battló of La Pedrera.

Persoonlijk vind ik het Palau de la Música een must om te bezoeken. Deze werd door de (minder bekende) Domènech i Montaner ontworpen en is een parel van de Catalaanse modernistische stijl.

In Figueres heb je het museum van Dalí, hoogtepunt van zijn surrealistische kunst.

Liever iets rustiger? In Portlligat kan je in zijn huis een kijkje nemen of op het strand van Cadaques dezelfde inspiratie opdoen als hij.

Andere grote kunstenaars van Catalaanse afkomst waren Miró, Mir en Fortuny, elk met hun eigen kunststempel. 

Wijngaarden in de winter in de Penedès, wijnstreek van de Cava

Catalaanse keuken

Met 60 Michelin-sterren van 50 Catalaanse restaurants is het de moeite waard om er even een opmerking over te maken. 

Traditie en kwaliteit gaan hand in hand samen met vernieuwing en inspanning.

Chef-koks zoals Ferran Adrià, Carme Ruscalleda of de gebroeders Roca hebben de Catalaanse keuken wereldfaam toegekend.

De zee en de bergen zijn twee ingrediënten die ook in de traditionele Catalaanse keuken worden gebruikt en behoren dan ook tot het bekende mediterraans dieet. Kazen, worstjes, wijnen, cava, vleeswaren, vis, groenten, honing… De keuze is groot. 

Hou voor meer informatie over Catalonië ons blog goed in de gaten!!

Bron: Generalitat de Catalunya

Meer informatie

Geïnteresseerd in Catalonië? Wil je toeristische informatie over deze regio ontvangen? Of wil je er zelfs een (tweede) woning kopen? Of moet je er andere zaken regelen? Kijk dan rustig even rond op onze website. Je kan je ook opgeven voor onze mailinglijst links onderaan deze pagina. En je kan ons een like geven op onze facebookpagina. Zo blijf je op de hoogte van alles wat Your Catalan Contact publiceert!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *