Als je resident bent in Spanje, ben je verplicht om aangifte te doen van je buitenlands vermogen. Denk daarbij aan een woning, bankrekeningen of beleggingen in Nederland of België. Dit doe je door middel van modelo 720. Dat is een verplichte informatieve aangifte die inzicht geeft in je bezittingen buiten Spanje. Er is aan dit formulier zelf geen belastingheffing verbonden.
Modelo 720 heeft het in het verleden veel stof doen opwaaien. Dat was vooral vanwege de extreem hoge boetes voor foutieve of ontbrekende aangiftes. Nederlanders en Belgen die in Spanje wonen, en buitenlands vermogen hebben zoals een woning of andere activa in hun land van herkomst hebben, moeten deze aangifte indienen.
In dit artikel leggen we uit welk buitenlands vermogen je precies moet melden, wanneer je aangifte moet doen en wat de regels in Spanje zijn.
¿Benieuwd? ¡Vamos!
Modelo 720
Modelo 720 is een verplichte informatieve aangifte voor fiscaal residenten in Spanje, die buitenlands vermogen boven een bepaalde waarde bezitten. Het formulier werd in 2012 ingevoerd als onderdeel van een bredere maatregel tegen belastingontduiking en het verbergen van vermogen in het buitenland. In 2013 moest er voor het eerst aangifte mee worden gedaan. Het doel is om de Spaanse belastingdienst inzicht te geven in activa die fiscaal residenten buiten Spanje bezitten.
Modelo 720 is geen belastingaangifte, maar een informatieve verplichting. Dat betekent dat je door het indienen ervan niet direct belasting betaalt over het opgegeven vermogen. De Spaanse belastingdienst analyseert deze gegevens echter wel om mogelijke afwijkingen in iemands fiscale situatie te identificeren. Als er in de toekomst onverklaarbare inkomensstromen of vermogenswinsten zijn, gebruikt men deze gegevens voor verder onderzoek.
De invoering van Modelo 720 heeft veel discussie opgeleverd. Dit was met name vanwege de strenge boetes die op onvolledige of foutieve aangiftes stonden. De Europese Unie heeft Spanje in 2022 op de vingers getikt en geoordeeld dat de boetes buitensporig waren en het vrije verkeer van kapitaal binnen de EU beperkten. Dit heeft geleid tot een versoepeling van de sancties, maar de verplichting om het formulier correct in te vullen blijft bestaan.
Voor veel residenten in Spanje roept modelo 720 vragen op. In veel Europese landen bestaat er namelijk niet een vergelijkbaar formulier.
Wie moet er aangifte doen?
Als je fiscaal resident bent in Spanje en je bezit buitenlandse activa, ben je mogelijk verplicht modelo 720 in te dienen. Het gaat daarbij om drie soorten activa buiten Spanje: bankrekeningen, onroerend goed en beleggingen of andere financiële activa. Onder deze laatste categorie vallen aandelen, obligaties, verzekeringspolissen en cryptovaluta.
Als je in een, of meerdere van deze categoriën, tenminste €50.000 aan buitenlands vermogen bezit, dan ben je verplicht aangifte te doen in Spanje middels modelo 720. Dit betekent dat iemand met een buitenlandse bankrekening van 30.000 euro en een woning in het buitenland ter waarde van 100.000 euro, alleen de woning hoeft op te geven en niet de bankrekening.
Na de eerste aangifte kan het zijn dat je modelo 720 nog tijdens hetzelfde jaar opnieuw moet indienen. Dat is het geval als de waarde van een eerder gerapporteerde categorie met meer dan 20.000 euro is gestegen. Ook moet je het melden als je nieuwe buitenlandse rekeningen, investeringen of onroerend goed hebt verworven die de drempel overschrijden.
Als je halverwege het jaar fiscaal resident in Spanje wordt, en aan de drempels voldoet, moet modelo 720 alsnog voor dat jaar indienen.
Niet-residenten zijn in principe vrijgesteld, tenzij ze aan specifieke voorwaarden voldoen. Denk daarbij aan het bezitten van een vennootschap in Spanje die buitenlandse activa beheert. Daarnaast maakt het voor de verplichting tot aangifte geen verschil of het vermogen in het land van herkomst al wordt belast. De Spaanse belastingdienst vereist dan nog steeds een informatieve aangifte..
Wat moet er gemeld worden?
Het is belangrijk om te weten van welk buitenlands vermogen precies aangifte moeten worden gedaan in modelo 720 in Spanje. De aangifteplicht geldt voor drie hoofdcategorieën. Zoals gezegd zijn dat bankrekeningen, onroerend goed en overige financiële activa. Voor elke categorie gelden andere regels.
Als in een van de categoriën de waarde onder de €50.000 blijft, hoef je het vermogen in die categorie niet te vermelden.
De meetdatum is 31 december. Alle activa die gedurende een jaar verkocht worden, tellen dus niet mee in de aangifte die je over dat jaar doet.
Bankrekeningen in het buitenland
De eerste categorie betreft bankrekeningen in het buitenland. Het gaat dan om zowel zicht- of betaalrekeningen, als spaarrekeningen, deposito’s en beleggingsrekeningen.
De aangifte moet informatie bevatten over de bank, het rekeningnummer, het saldo per 31 december van het betreffende jaar en het gemiddelde saldo over het jaar. Dit geldt niet alleen voor persoonlijke rekeningen. Ook gezamenlijke rekeningen en rekeningen waarvoor je gemachtigd bent, moet je melden. Zelfs als een rekening niet op jouw naam staat, maar je er toegang toe hebt, moet je deze dus mogelijk melden.
Onroerend goed
Daarnaast moet je onroerend goed buiten Spanje aangegeven. Dit betreft huizen, appartementen, stukken grond of ander vastgoed. In de aangifte moet je onder andere verlmeden wat de locatie is, wat de aankoopwaarde was en wie de eigenaren zijn. Als het vastgoed in gezamenlijk eigendom is, moet elke eigenaar zijn aandeel in de woning aangeven. Ook als de woning via een vennootschap wordt gehouden, kan het nodig zijn deze op te geven. Dat is afhankelijk van je aandeel in het bedrijf.
Beleggingen en overige financiële activa
De derde categorie omvat beleggingen en overige financiële activa. Hieronder vallen aandelen en obligaties, levensverzekeringen, en pensioenen of andere financiële producten die in het buitenland worden beheerd. Cryptovaluta moet je ook aangeven als ze worden beheerd via een platform buiten Spanje.
Twijfels en onduidelijkheden
Sommige mensen denken dat activa in een ander EU-land niet gemeld hoeven te worden vanwege vrij verkeer van kapitaal. Dit is niet het geval: alle buitenlandse activa, ook binnen de EU, moet je correct opgeven.
In sommige gevallen is het niet altijd duidelijk of je bepaalde bezittingen moet opgeven. Denk aan een gezamenlijke rekening in Nederland die voornamelijk door een familielid wordt gebruikt, of een geërfde woning die nog niet volledig is overgedragen. In dit soort situaties is het verstandig om advies in te winnen bij een belastingadviseur om te voorkomen dat er onbedoeld verkeerde informatie wordt doorgegeven.
Aangiftetermijn
Modelo 720 moet elk jaar voor 31 maart ingediend worden, over het voorgaande belastingjaar. Zoals gezegd is de peildatum voor je vermogen 31 december.
De aangifte wordt digitaal ingediend via de website van de Spaanse belastingdienst, de Agencia Tributaria. Hiervoor heb je een digitaal certificaat of Cl@ve-identificatie nodig. Als je dit niet zelf wilt of kunt doen, kun je de aangifte laten indienen door een belastingadviseur (gestor). Dit is sowieso aan te raden om problemen te voorkomen als het formulier niet juist is ingevuld.
Je hoeft modelo 720 niet elk jaar in te dienen. Als er geen veranderingen zijn in je eerder opgegeven buitenlandse activa, en de waarde in geen enkele elke categorie niet met 20.000 euro of meer is gestegen, hoef dat niet. De eerder ingediende aangifte blijft dan geldig.
Mocht er echter een wijziging optreden, dan moet je opnieuw aangifte doen. Denk dan aan bijvoorbeeld het openen van een extra buitenlandse rekening, de aankoop van een woning, of een aanzienlijke waardestijging van je activa aanzienlijk is gestegen. Dit geldt ook als je een eerder gemelde activa hebt verkocht of opgeheven.
In al deze gevallen moet je een geactualiseerde aangifte indienen om de wijziging door te geven.
Als je in Spanje woont, en je hebt nog een woning, spaargeld of andere beleggingen in Nederland of België, dan moet je daar melding van maken. Het is belangrijk deze aangifte van buitenlands vermogen juist in te vullen, omdat je anders in Spanje een boete kunt krijgen.
Wij kunnen deze aangifte voor je verzorgen. Zo weet je zeker dat het goed is geregeld.
Verkeerde of geen aangifte
Het niet of incorrect invullen van Modelo 720 kan vervelende gevolgen hebben. De extreme boetes die vroeger golden zijn inmiddels versoepeld na een uitspraak van het Europese Hof van Justitie. Tegenwoordig exacte hoogte van de boetes hangt af van de ernst van de overtreding en of de belastingplichtige uit eigen initiatief correcties doorvoert.
Als je buitenlands vermogen niet meldt, kan de Spaanse belastingdienst dit ontdekken via internationale samenwerkingen en gegevensuitwisseling met andere belastingautoriteiten. Sinds de invoering van de Common Reporting Standard (CRS) wisselen meer dan honderd landen, waaronder Nederland en België, automatisch bankgegevens uit. Dit betekent dat Spaanse belastingplichtigen die hun buitenlandse rekeningen niet melden, alsnog door de fiscus opgespoord kunnen worden.
Als je een fout hebt gemaakt in je aangifte, is het mogelijk om een gecorrigeerde aangifte in te dienen. Hoe eerder je dit doet, hoe kleiner de kans op een boete.
Ondersteuning of uitbesteding
Het is verstandig modelo 720 in te laten dienen door een belastingadviseur of een gestor. Wij van yourcatalancontact.com werken samen met gestores die gespecialiseerd zijn in belastingaangiftes door buitenlanders die in Spanje wonen.
Ook als je vragen of opmerkingen hebt naar aanleiding van het bovenstaande, staan we tot jouw beschikking. Je kan ons mailen op info@yourcatalancontact.com.
Wil je samen met ons verder de Spaanse bureaucratie verkennen? Dan kan je je opgeven voor onze nieuwsbrief, en ons volgen op facebook.