Autónomo of zelfstandige en de belastingen in Spanje

Als je in Spanje gaat werken als autónomo of zelfstandige, is het van belang goed op de hoogte te zijn van hoe dat werkt met de facturatie en de belastingen. Veel mensen komen naar Spanje om hun dromen waar te maken. Deel daarvan is vaak voor zichzelf beginnen, in iets waar echt hun hart ligt. Je wilt dan niet voor onverwachte verrassingen komen te staan.

Voor mensen die in Nederland of België al zelfstandige zijn geweest, heeft het Spaanse systeem wat minder verrassingen. Maar ook zij moeten er rekening mee houden dat de belastingen die een zelfstandige in Spanje betaalt behoorlijk wat complexer zijn dan wat ze zijn gewend.

De informatie is dit artikel is uitsluitend oriënterend bedoeld. Het is zeker niet toereikend om er je eigen belastingen mee te kunnen doen, en we wijzen alle aansprakelijkheid van de hand mocht je dat wel doen. In dat geval ben je een stuk dapperder (of roekelozer) dan wij zelf. We raden met klem aan een boekhouder of gestor in dienst te nemen die de verschillende aangiftes voor je kan verzorgen.

Dat gezegd zijnde, tijd om te bekijken het zit met factureren en belastingen in Spanje als je er werkt als zelfstandige.

¿Benieuwd? ¡Vamos!

zelfstandige Spanje belastingen

Inschrijven bij de belastingdienst

Om te mogen werken als zelfstandige in Spanje, schrijf je jezelf in bij de belastingen en de Seguridad Social. De datum van inschrijving bij de belastingdienst is daarbij bepalend. Om meer te weten over deze inschrijvingen, kan je ook ons artikel Je inschrijven als zelfstandige of ZZP-er in Spanje lezen.

De inschrijving bij de belastingdienst doe je met het formulier modelo 037. Ook moet je modelo 840 invullen voor de Impuesto de Actividades Económicas. Dat is een gemeentelijke belasting voor bedrijven, waarvoor zelfstandigen zijn vrijgesteld. Desondanks moet je jezelf wel inschrijven voor die belasting.

Het is belangrijk deze formulieren erg zorgvuldig in te vullen, omdat een klein foutje jaren later tot grote, onvoorziene gevolgen kan leiden, bijvoorbeeld omdat niet het juiste belastingtarief is toegepast op je inkomsten.

Elke keer dat er een verandering is in je gegevens, moet je dit aan de belastingdienst doorgeven. Dat doe door middel van modelo 036 (eenvoudige wijzigingen) of opnieuw met modelo 037 (complexe wijzigingen). Daarnaast moet je bij elke wijziging ook een modelo 840 indienen om de gegevens voor de IAE up to date te houden, ook al hoef je die belasting als zelfstandige niet te betalen.

Belastingen voor een zelfstandige in Spanje

Net als in Nederland en België, moet je als zelfstandige in Spanje elk kwartaal een aantal aangiftes doen. Voor zelfstandigen gaat het dan om de BTW-aangifte (IVA) en de inkomsten- of personenbelastingaangifte (IRPF). De kwartaalaangifte is grofweg in de eerste twee weken na het aflopen van elk kwartaal. Over januari-maart doe je dus begin april aangifte, april-juni in begin juli, het derde kwartaal juli-september moet begin oktober aangegeven worden, en het vierde kwartaal begin januari.

IRPF

Zoals gezegd, voor de Impuesto sobre la Renta de Personas Físicas of IRPF doe je als zelfstandige elk kwartaal aangifte van je inkomsten en uitgaven. Daarnaast is er een jaarlijkse afrekening tijdens de campaña de la renta, in april-juni. In die aangifte worden ook andere inkomsten en de meeste aftrekposten meegenomen. Bij deze jaarlijkse aangifte kijkt de belastingdienst of de kwartaalaangiftes voldoende waren. Is dat niet zo, dan krijg je bij de jaaraangifte dus wat terug, of je moet bijbetalen.

regímenes del IRPF

Voor het vaststellen van de hoogte van de kwartaalaangiftes bestaan er 3 verschillende methodes. De meeste zelfstandigen vallen in het régimen de Estimación Directa Simplificada del IRPF. Dit is een stelsel voor zelfstandigen die het voorgaande jaar minder dan €600.000 hebben gefactureerd.

Dit stelsel stelt je in staat op vrij eenvoudige wijze je belastbare winst te berekenen. Dit doe je door je inkomsten en uitgaven bij te houden in een kasboek. De belastbare winst bereken je vervolgens door de aftrekbare kosten af te trekken van de inkomsten. Op basis hiervan wordt het verschuldigde belastingbedrag bepaald.

Als je meer dan €600.000 hebt gefactureerd, val je onder de Régimen de Estimación Directa Normal del IRPF. In dit geval is het bijhouden van een kasboek niet voldoende, maar moet je een aantal extra registers en boeken bijhouden.

Bepaalde activiteiten die voldoen aan bepaalde voorwaarden en inkomenslimieten, zoals retail, horeca, bouwmaterialen en schoonheidsdiensten, kunnen gebruik maken van nog een ander stelsel: het Régimen de Estimación Objetiva del IRPF, beter bekend als het modulaire systeem (Módulos).

In plaats van belastingen te betalen op basis van daadwerkelijke inkomsten en uitgaven, bereken je dan je belasting op vaste parameters. Denk daarbij aan zaken als het aantal werknemers of locatie. Dit vereenvoudigt de administratie, maar zelfstandigen moeten wel een aantal registers bijhouden. Jaarlijks kan je ervoor kiezen om dit regime te verlaten door formulier 036 of 037 in te dienen.

Retenciones del IRPF

Als zelfstandige in Spanje moet je mogelijk retenciones (“inhoudingen”) toepassen op je facturen, of je krijgt ermee te maken op facturen van je leveranciers. Dit is bij specifieke dienstverlening het geval. Denk daarbij aan consultants, advocaten, ontwerpers, of adviseurs. Het principe van retenciones bestaat niet in Nederland of België.

Het komt erop neer dat je een bepaald percentage, meestal 15%, op je factuur in mindering brengt, nog voor de berekening van de BTW. Je cliënt moet vervolgens deze 15% niet aan jou, maar aan de belastingdienst overmaken. Dit is een voorschot op jouw inkomstenbelasting IRPF. Nieuwe zelfstandigen kunnen gedurende de eerste drie jaar een verlaagd tarief van 7% hanteren.

Deze inhouding geldt alleen voor facturen aan bedrijven en niet aan particuliere klanten. Als er op minder dan 70% van je gefactureerde inkomsten retenciones van toepassing zijn, moet je nog steeds de normale kwartaalaangiftes voor de inkomstenbelasting IRPF doen. De retenciones worden niet in deze kwartaalaangiften verrekend, maar in de jaarlijkse IRPF aangifte in april/juni.

De bedoeling is om de last te verminderen bij de jaarlijkse aangifte, doordat er al gedurende het jaar belasting is betaald. Hierdoor wordt je uiteindelijke belastingverplichting gespreid.

Tekst loopt door onder het grijze kader

Procedure om je in te schrijven als zelfstandige wel erg ingewikkeld? Of bang fouten te maken?

Wij van yourcatalancontact kunnen je inschrijven. We verzorgen dan de inschrijving bij de Seguridad Social en de belastingdienst en de belastingdienst.

Daarna brengen we je in contact met een betrouwbare gestor die alle belastingaangiftes voor je kan verzorgen.

IVA

De IVA (Impuesto de Valor Añadido, BTW in het Nederlands) is een een indirecte belasting die de eindconsument betaalt. Als zelfstandige breng je deze belasting in rekening, maar je bent niet meer dan een tussenpersoon tussen de belastingdienst en je cliënt.Bij de BTW aangifte betaal je het verschil tussen de BTW die je aan je klanten hebt doorberekend, en de BTW die je hebt betaald op aankopen bij je leveranciers. Met andere woorden: de BTW die je hebt betaalt op je uitgaven om je activiteit uit te kunnen voeren, krijg je terug.Er zijn verschillende tarieven: het algemene tarief (21%), een verlaagd tarief (10%) voor onder andere voedingsmiddelen, en een superverlaagd tarief (4%) voor basisproducten. In bepaalde gevallen geldt een vrijstelling, zoals voor onderwijs- en medische diensten.Het systeem omvat ook een speciale regeling, het Recargo de Equivalencia, voor retailers zonder boekhoudverplichting. Dit zijn kleine winkeliers die direct aan consumenten verkopen. Hierbij betalen ze een extra toeslag op hun inkoop-BTW, zodat ze geen BTW-aangifte hoeven te doen. De leverancier draagt de BTW direct af aan de belastingdienst. Hierdoor heeft de winkelier minder adminstratieve last.

Aangiftes

Als zelfstandige in Spanje moet je de volgende aangiftes indienen.

Kwartaalaangiftes

  • BTW-aangifte, voor de 20e van de maand volgend op het einde van elk kwartaal, behalve in januari. Dan heb je tot de 30e. Dit gaat door middel van modelo 303. Als je intracommunautaire transacties uitvoert (gefactureerd in Nederland, België, of een ander land van de EU), moet je ook modelo 349 indienen.
  • Inkomstenbelasting IRPF. Hiervoor gelden dezelfde termijnen als voor de BTW. Deze aangifte doe je door middel van modelo 130. Als je afdraagt volgens het régimen van módulos gebruik je modelo 131.
  • Aangifte van de retenciones, zowel die je zelf in je facturen hebt moeten verwerken, als die op facturen die je hebt ontvangen. Ook doe je bij deze aangifte afdracht van inhoudingen op eventueel personeel dat je in dienst hebt, of als je een ruimte huurt waarvan de huur een inhouding bevat. Deze kwartaalaangifte doe je met modelo 111 doen, behalve voor de retenciones op ruimtes. Die gaan met modelo 115. Deze aangiftes moeten ingediend zijn voor de 20e van januari, april, juli en oktober.

Jaaraangiftes

  • Een aantal informatieve aangiftes in januari en februari. Dat zijn met name, maar niet uitsluitend, samenvattingen van de afgedragen retenciones en de BTW van het voorgaande jaar. 
  • De jaarlijkse inkomstenbelasting, IRPF in april-juni, waarin de kwartaalaangiftes van het voorgaande jaar verrekend worden.

Vragen of opmerkingen? Ondersteuning nodig?

Zoek je een goede partner om je in te schrijven als zelfstandige in Spanje? Of een goede gestor om je aangiftes te verzorgen? Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van het bovenstaande? Dan kan je ons altijd contacteren op info@yourcatalancontact.com.

Deze maand schrijven we over werkzaam zijn als zelfstandige in, of vanuit Spanje. Blijf je graag op de hoogte van onze publicaties? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief, of volg onze facebookpagina.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *