Aanmelden op school

We hadden een positieve indruk van de eerste basisschool die we bekeken hadden tijdens de week van de huizenjacht. De school had rond de 200 leerlingen, de sfeer was goed en familiair en het had alle moderne faciliteiten. Onze zoon Elias was gelijk enthousiast. Maar toen we eenmaal in Spanje woonden, wilden we toch ook nog even naar wat andere scholen kijken om zeker te zijn dat we de juiste beslissing namen. Ze zullen er tenslotte wel nog wat jaartjes heen gaan. Pas op hun 12de jaar gaan ze naar een nieuwe school voor de Educación Secundaria.

Verduurzamen woning Spanje

Preinscripción escolar

Er bleek nog een basisschool 5 minuten verder van ons huis te zijn. In een aangrenzend dorp. Deze sprak ons net wat meer aan omdat deze meer aandacht besteedde aan culturele activiteiten en sport. Diezelfde dag besloten wij de kinderen daar aan te melden via de website van het Departamento de Educación. De vervolgstap was de beoordeling van onze aanvraag door de Inspector de Educación.

Na twee weken kreeg ik een telefoontje. De inspecteur gaf aan dat de regel is dat je gedurende het jaar altijd instroomt in een school in je dorp. En dat je elk jaar de optie hebt om tussen 6-20 maart via een online formulier je kind voor een andere school naar keuze aan te melden. Dit heet de Preinscripción escolar. Als die aanvraag wordt goedgekeurd, dan kunnen ze vanaf het nieuwe schooljaar dat in september start naar de andere school. Ik heb mijn best gedaan om hem te overtuigen om onze kinderen meteen op de school van onze voorkeur te plaatsen maar er bleek echt geen ruimte.

Juiste keuze

De kinderen startten dus alsnog op de school in het dorp. Gelukkig beviel die meteen erg goed. Ze werden hartelijk ontvangen door de leraren en leerlingen en ze gaan nog steeds huppelend naar school. De leraren proberen met de kinderen te praten via een vertaal app op de telefoon. Heel sympathiek, ze stoppen er echt veel moeite in om goed met hen te kunnen praten. Dat er elke ochtend muziek over het schoolplein galmt wanneer de schooldag start, maakt het allemaal ook nog wat gezelliger dan de schoolbel die we gewend waren. Heerlijk Spanje!

Antonine Moonen maakt begin 2024, samen met haar man, haar kinderen van 6 en 8, en hond Rocky, haar droom waar. Dan verhuizen ze van Duitsland naar Catalonië.

Klik hier voor de andere artikelen in haar serie.

Jouw ervaringen kunnen voor een ander verrijkend zijn!

Wil jij ook graag jouw reisverhalen of je ervaringen met emigreren naar Spanje delen, dan kan dat op yourcatalancontact.com. Dit kan een kort verhaaltje zijn, of een lang stuk in meerdere delen.

Schrijf ons een mail op info@yourcatalancontact.com of benader ons via ons contactformulier. Je verhaal hoeft zich niet te beperken tot Catalonië, en kan over heel Spanje gaan.

Meningen en zienswijzen uitgedrukt in bovenstaande tekst komen geheel voor rekening van de auteur, en hoeven niet overeen te komen met de zienswijzen of posities van yourcatalancontact.com of Asesoría De Bruyn y Rinsema, S.L.