Een droom die uitkomt

Een droom die uitkomt

Ervoor gaan!

Altijd heb ik al de droom gehad om in het zonnige zuiden te wonen. Met mijn man en kinderen hadden we het er steeds vaker over hoe fantastisch dat zou zijn. Aan het begin van de zomer van 2023 beseften we dat we actief een besluit moesten nemen om die droom waar te maken. Anders zou het misschien wel nooit gebeuren. We stelden de deadline om in mei 2024 geëmigreerd te zijn.

We wisten nog niet waar we heen zouden gaan maar begonnen alles in gang te zetten om te verhuizen. We ruimden onze zolder op en zorgden ervoor dat we alle documenten (zoals geboorteaktes enz.) in huis hadden. In augustus besloten we dat Catalonië onze droomplek wel moest zijn. Mijn man en ik kennen Barcelona en houden van de Spaanse cultuur. Van het klimaat worden we al helemaal enthousiast en Catalonië heeft simpelweg alles; bergen, zee, bruisende steden en rustige dorpen.

NIE nummer

Mijn Nederlandse baan kon ik ook nog behouden wat de emigratie nog makkelijker en vooral alleen maar leuk maakte. We gingen zo snel mogelijk achter het NIE nummer aan. We probeerden ons niet af te laten schrikken door alle verhalen over hoe moeilijk het wel niet is om deze te krijgen. Toch hebben we nog even met de gedachte gespeeld om een duur advocatenkantoor in te schakelen. Maar dat geld konden we natuurlijk eigenlijk ook wel goed gebruiken dus besloten we het eerst zelf te proberen via het consulaat. We woonden in Duitsland en daar waren geen wachtrijen.

Een paar weken later was onze afspraak op het Consulado General de España in Hamburg. Daar aangekomen bleken we niet eens een Spaans adres op te moeten geven. Ze wilden alleen weten waarom we het NIE nummer wilden (“para alquiler una casa”) en de gebruikelijke zaken zoals paspoort en bewijs huidige woonadres zien. Binnen 10 minuten stonden wij weer buiten. En 6 weken later ontvingen mijn man en ik ons NIE nummer per mail. Zo simpel kan het zijn.

Huizenjacht

Ondertussen waren we thuis van alles aan het regelen voor de emigratie maar we hadden nog geen huis in Spanje. We hadden wel allerlei wensen; ongeveer een uurtje van Barcelona, vrijstaand huis met een tuin, niet te ver van de zee, in een rustige buurt en vooral ook een hele leuke school voor de kinderen. Via Idealista vonden we wat mooie huizen maar we zagen ook dat ze zelden langer dan twee weken online stonden. We wisten dat we heel veel geluk moesten hebben dat net die week dat wij daar zouden zijn het perfecte huis online gezet zou worden. Vol vertrouwen en met een flinke dosis positivisme reden we met zijn viertjes af naar ons airbnb appartement in Comarruga.

Antonine Moonen maakt begin 2024, samen met haar man, haar kinderen van 6 en 8, en hond Rocky, haar droom waar. Dan verhuizen ze van Duitsland naar Catalonië.

Klik hier voor de andere artikelen in haar serie.

Jouw ervaringen kunnen voor een ander verrijkend zijn!

Wil jij ook graag jouw reisverhalen of je ervaringen met emigreren naar Spanje delen, dan kan dat op yourcatalancontact.com. Dit kan een kort verhaaltje zijn, of een lang stuk in meerdere delen.

Schrijf ons een mail op info@yourcatalancontact.com of benader ons via ons contactformulier. Je verhaal hoeft zich niet te beperken tot Catalonië, en kan over heel Spanje gaan.

Meningen en zienswijzen uitgedrukt in bovenstaande tekst komen geheel voor rekening van de auteur, en hoeven niet overeen te komen met de zienswijzen of posities van yourcatalancontact.com of Asesoría De Bruyn y Rinsema, S.L.