DGT-formulier 01 invullen: uitleg en tips

Foto: Maarten Rinsema

DGT-formulier 01 heb je onder andere nodig voor het aanvragen van een tijdelijk of defenitief Spaans kenteken. Zie ook ons artikel: Een auto invoeren in Spanje: het kenteken omzetten.

>>> Download DGT-formulier 01

Invullen DGT-formulier 01

Raadpleeg ook de algemene informatie en de handige woordenlijst op onze formulierenassistent.

De bovenste drie vakken zijn voor je eigen gegevens en die van het voertuig.

Het blok daaronder, Seleccione el trámite que quiere realizar y rellene los campos correspondientes, is om aan te geven welke formaliteit je wilt verrichten.

Voor een tijdelijk kenteken kruis je het vak permiso temporal aan, en daaronder in de kolom particulares kruis je de optie previa a la matriculación aan. In dit geval vul je trouwens in het allereerste vak géén kenteken in (dus ook niet je Nederlandse of Belgische kenteken), en ook niet de registratiedatum.

Voor een definitief kenteken kruis je het vak matriculación aan, en daaronder het vakje ordinaria. Ook in dit geval laat je in het bovenste vak het kenteken en de registratiedatum achterwege. Als je tegelijkertijd een definitief kenteken en een tijdelijk kenteken ter overbrugging aanvraagt, dan moet je het formulier ook twee keer invullen en afgeven.

In het kader notificación del conductor habitual geef je de gegevens van de gebruikelijke bestuurder van het voertuig op.

Het onderste kader, net boven de ondertekening, is om bezwaar aan te tekenen voor als de DGT je gegevens zou checken bij andere organismes. Als je hier iets aankruist, moet je wel zelf documenten aanleveren die de informatie in het formulier ondersteunt. IAE is een belasting voor bedrijfsvoertuigen en als zodanig niet op je privévoertuig van toepassing.

Overige opmerkingen

¡¡BELANGRIJK!! Zorg ervoor het document van een Spaanse overheidssite te downloaden voor een zo actueel mogelijke versie. Er zijn veel verouderde versies in omloop op het internet. Deze worden niet (meer) erkend. Onze link verwijst door naar de officiële versie van de DGT, de instantie die uiteindelijk de aanvraag behandelt.

Neem voor de zekerheid 2 exemplaren van het formulier mee.

Aarzel zeker niet om ons te contacteren indien je nog verdere vragen hebt over het invullen van DGT-formulier 01. Dit kan bijvoorbeeld via onze contactpagina.