Een auto invoeren in Spanje: het kenteken omzetten

Het is een van de grote obstakels bij een verhuizing naar Spanje: het invoeren van de auto en het omzetten van het kenteken. Voor veel mensen is dit met grote vragen omgeven. Moet het überhaupt? Binnen hoeveel tijd na de verhuizing? En hoe dan?

Vooral die laatste vraag is nogal een lastige. In dit artikel gaan we proberen dit eitje te breken.

omzetten kenteken spanje

Auto invoeren of meeverhuizen in de inboedel

Er zijn verschillende manieren om in Spanje over je eigen auto te beschikken. De eerste optie is natuurlijk je eigen auto in Nederland of België verkopen, en er in Spanje weer een te kopen. Afhankelijk van jouw situatie kan dit een goede oplossing zijn. Nieuwe auto’s in Spanje zijn namelijk goedkoper dan in de Benelux. Tweedehandsauto’s zijn in de Benelux dan weer (aanmerkelijk) goedkoper. Maar dit verschil weegt soms niet op tegen de kosten van het invoeren van een auto.

Wil je je eigen auto meenemen, dan zijn er grofweg twee mogelijkheden. In de eerste plaats kan je de auto gewoon invoeren. Maar er bestaat ook de mogelijkheid om de auto mee te verhuizen als deel van de inboedel.

Die laatste mogelijkheid is goedkoper. Er zijn wel wat voordelen aan verbonden. Je moet de auto invoeren binnen 60 dagen na je verhuizing. In de praktijk is de procedure verder hetzelfde, behalve dat je bij het meeverhuizen een vrijstelling vraagt van de kentekenbelasting. Dit kan honderden euro’s schelen. Maar let op: er zijn ook veel auto’s die sowieso geen kentekenbelasting hoeven te betalen. In dat geval is het niet nodig de auto mee te verhuizen als deel van de inboedel. Verderop in dit artikel komen we terug op de berekening van de kentekenbelasting.

Overigens is het ook mogelijk om een auto met een Spaans kenteken bij een tweede woning te hebben. In dat geval blijf je dus resident in Nederland of België. Hier komen we in de komende weken nog op terug.

Belang tijdig omzetten kenteken

De vuistregel is dat je 6 maanden met een buitenlands kenteken mag rondrijden in Spanje als je geen resident bent. Als je dat wel bent, heb je na de aanvraag van de residencia twee maanden de tijd om Spaanse platen te regelen.

Je zult regelmatig mensen tegenkomen die zeggen dat het allemaal niet zoveel uitmaakt, dat je het kenteken niet moet omzetten en dat ze al jaren met een buitenlands kenteken rondrijden zonder problemen. Dit is een erg groot risico. Op het moment dat je een overtreding begaat, of staande wordt gehouden door de politie, trekt men namelijk na hoelang de auto redelijkerwijs al in Spanje is. De boetes voor het te lang rondrijden met een buitenlands kenteken zijn nogal hoog.

En dit is als je niet betrokken bent bij een groot ongeval. Als je auto niet rechtmatig in Spanje is, kan de verzekering namelijk weigeren uit te keren. Dat kan dus een hele grote strop opleveren, vooral als iemand blijvend arbeidsongeschikt is geraakt en jij daarvoor verantwoordelijk wordt gesteld.

Het omzetten van het kenteken in Spanje is misschien dus nogal wat gedoe, maar het voorkomt wel dat je later in veel grotere problemen terechtkomt.

Procedure omzetten kenteken

Er bestaat eigenlijk niet een vaste procedure voor het aanvragen van een Spaans kenteken. De stappen die je moet ondernemen, hangen af van een aantal zaken: heb je de auto nieuw gekocht, of tweede hands? Hoe lang geleden? En van een autohandelaar, of van een particulier?

Ook moet je in je achterhoofd houden dat de procedure misschien landelijk is vastgelegd, maar in elke provincie geeft de DGT, de Spaanse verkeersdirectie, er een andere invulling aan.

Hieronder beschrijven we alle stappen die je in de meeste gevallen zult moeten ondernemen.

Benodigde documenten

Leg van tevoren een mapje aan, met voor zover mogelijk alle documenten die je nodig gaat hebben tijdens de gehele procedure. Dat mapje kan je dan makkelijk naar alle kantoren en afspraken meenemen. Neem zeker de volgende documenten in het mapje op. Je moet van de meeste documenten trouwens ook het origineel tonen.

 • Kopies van je identiteitspapieren. Naast je paspoort of je identiteitskaart zal er ook naar je NIE gevraagd worden.
 • Empadronamiento: het bewijs van inschrijving bij de gemeente.
 • Een paar kopietjes van je rijbewijs. Op de meeste plekken zal je ook het origineel moeten kunnen tonen.
 • Het Europees Conformiteitscertificaat (in Vlaanderen Europees Gelijkvormigheidsattest genoemd). Hieronder vind je meer informatie over dit document.
 • Kopietjes van het eigendomsbewijs van het voertuig. Als de wagen al voorzien is van een Nederlandse of Belgische nummerplaat, is het kentekenbewijs (Nederland) of inschrijvingsbewijs (België) hiervoor voldoende.
 • Kopies van het koopcontract van het voertuig, met een bewijs van de overdrachtsbelasting als je de wagen van een particulier hebt gekocht, of een factuur met het BTW-nummer van de verkoper als je hem van een handelaar hebt gekocht. Let op: in sommige provincies moet je deze documenten naar het Spaans laten vertalen.

Bij deze documenten voeg je nog de volgende documenten die je tijdens de procedure ontvangt:

   • Deel II van het kentekenbewijs. In Nederland krijg je dit alleen als je de auto uitschrijft voor export bij de RDW. 

   • Het Spaanse technische beschrijving van de ITV of een ingenieur.

   • Het keuringsbewijs van de eerste keuring bij de ITV.

   • Aanslagen en betalingsbewijzen van verschillende belastingen en de invoerrechten.

  Europees conformiteitscertificaat

  Het Europees confirmiteitscertificaat of gelijkvormigheidsattest is een document dat de fabrikant bij nieuwe auto’s afgeeft. In het Engels heet dit document: Certificate of Conformity of CoC.

  Op dit document staan technische kenmerken en het voertuigidentificatienummer van de wagen. De prijs van de CoC hangt van het merk van de auto af. Sommige merken rekenen er tot €270 voor (de meeste merken rekenen er overigens een stuk minder voor). Als je geen CoC (meer) hebt, dan kan je er eentje aanvragen bij de merkdealer.

  Let op met aanbieders van online certificaten. Zij geven geen officiële CoC af. De documenten die zij wel afgeven, worden door de Spaanse autoriteiten niet geaccepteerd.

  Stappen voor het omzetten van je kenteken in Spanje

  Uitschrijven

  Voor een Nederlandse auto is de eerste stap het uitschrijven bij de RDW voor export. Het is belangrijk om dan deel II van het kentekenbewijs mee te nemen, dat heb je namelijk nodig in Spanje. Je krijgt hierbij witte exportkentekens die maar 2 weken geldig zijn.

  Voor Belgen is deze stap niet nodig, als het goed is hebben zij deel II al.

  Tijdelijk kenteken aanvragen

  Het Nederlandse uitvoerkenteken is natuurlijk maar beperkt geldig, en in de meeste provincies te kort voor het afronden van de aanvraag van een definitief Spaans kenteken. Daarom vraag je het best bij aankomst in Spanje eerst een tijdelijk kenteken aan bij de jefatura provincial de Tráfico, het provinciale kantoor van de DGT (Tráfico). Dit is een groen kenteken dat 60 dagen geldig is.

  Bij het aanvragen van het tijdelijke kenteken, betaal je de taksen voor zowel de aanvraag van het tijdelijke als het definitieve kenteken. Voor het tijdelijke is dat €20,61, en voor de definitieve is dat €99,77. Let op: voor de aanvraag van tijdelijke platen moet je al over een NIE beschikken. Het is dus van belang de NIE al geregeld te hebben, voor je aan dit proces begint.

  Je kan de groene platen laten maken bij een garage die daar een vergunning voor heeft. Ketens als Midas en Norauto kunnen dit voor je doen. Dit kost rond de €50 voor twee platen. Als je eenmaal de groene platen hebt, vergeet dan niet een Spaanse verzekering af te sluiten voor je rond gaat rijden. Een auto met Spaanse platen mag niet in het buitenland verzekerd zijn.

  In sommige provincies duurt de aanvraag van tijdelijke platen ongeveer drie weken tot een maand. Omdat je Nederlandse exportplaten maar twee weken geldig zijn, kom je dus een of meerdere weken zonder auto te zitten. Dit is bijvoorbeeld het geval in Catalonië, maar kan zich ook in andere provincies voordoen.

  Het aanvragen van een tijdelijk Spaans kenteken is voor eigenaren van een Belgische wagen niet nodig.

  Technische beschrijving

  Daarna begint het technische gedeelte van het proces.

  Als je niet over een Europees gelijkvormigheidscertificaat beschikt (Certificate of Conformance of CoC), is de eerste stap dat je een technische beschrijving van de auto laat maken (ficha técnica reducida). In de meeste regio’s kan de ITV dit voor je doen. Dit is de keuringsdienst die zich normaal gesproken voornamelijk bezig houdt met de normale periodieke voertuigkeuringen.

  In regio’s waar de ITV dit niet voor je doet, maak je gebruik van de diensten van een ingeniero técnico industrial. Deze zijn via het internet makkelijk te vinden. Ook hebben ze een beroepsorganisatie, het Colegio de Ingenieros Industriales die je aan een contact bij jou in de buurt kan helpen.

  De prijs verschilt per regio en ingenieur of ITV-station. Ga uit van max zo’n €150.

  Als je wel over een CoC beschikt, dan moet je ook een ficha técnica reducida op laten maken. In dit geval kan de ITV dat doen voorafgaand aan de importkeuring (de volgende stap). Hier zijn dan geen extra kosten aan verbonden.

  De beschrijving is vaak niet meer dan de Spaanse nationaal erkende variant van het Europees conformiteitscertificaat. In de meeste gevallen hoeft de ingenieur de auto dan ook niet te zien, maar zijn een aantal foto’s voldoende. Let op: bij voertuigen die niet uit de EU komen en niet aan de EU standaard voldoen, kan dit proces een stuk ingewikkelder en duurder zijn.

  Keuring

  Hoewel je in theorie de auto niet hoeft te laten keuren als de buitenlandse keuring nog geldig is, moet je in de praktijk de auto toch naar de ITV brengen. Ze moeten om te beginnen de technische kaart maken (zie vorige stap) en ze zullen de auto dan ook keuren.

  De importkeuring gaat op afspraak. Elk ITV-station werkt anders. Sommigen laten je eerst de documenten per mail sturen, en geven je dan een afspraak. Anderen willen dat je met de originele documenten langskomt om de afspraak te maken.

  De prijs van de keuring is per ITV-station verschillend. Hou rekening met maximaal zo’n €130.

  Belastingen

  De volgende stap is het betalen van een aantal belastingen. In eerste instantie is dit de wegenbelasting. Er bestaat in Spanje geen gecentraliseerde, nationale wegenbelasting. Deze belasting wordt geheven door de gemeente. Normaal gesproken is dit een jaarlijkse belasting waarvoor de gemeente de persoon aanslaat die de wagen bezit op 1 januari. Als je een voertuig uit het buitenland importeert, betaal je voor het proportionele deel van het jaar waarin de auto zich in Spanje bevindt. De hoogte van deze belasting is per gemeente en per auto verschillend.

  Bij het Agencia Tributaria (de belastingdienst) betaal je vervolgens de BTW en de kentekenregistratiebelasting.

  De hoogte van de kentekenregistratiebelasting variëert en hangt af van de waarde van de wagen en de CO2 uitstoot. Deze kosten gaan van 4,75% van de waarde bij een uistoot van 121-159 g/km tot 14,75% bij een uitstoot van 200 g/km of meer. Bij minder uitstoot is het voertuig vrijgesteld van de kentekenregistratiebelasting. De impuesto de matriculación kan dus uiteenlopen van €0 tot enkele duizenden euro’s.

  Dit is de belasting die je kunt besparen als je de auto meeverhuist met de inboedel. Maar als het om een schonere auto gaat, hoef je deze belasting dus toch al niet te betalen.

  Definitief kenteken

  Nu volgt de belangrijkste stap: je kunt de wagen gaan inschrijven bij de DGT. Neem alle documenten mee die hierboven worden genoemd. Zij controleren of deze papieren in orde zijn en geven het Spaanse kenteken- of inschrijvingsbewijs af.

  Als je dit nog niet had gedaan, betaal je voor de afspraak de taksen. Deze zijn voor de definitieve platen €99,77. Een paar dagen of weken (afhankelijk van de provincie) na de aanvraag kan je het definitieve kenteken- of inschrijvingsbewijs ophalen bij de DGT. In sommige provincies krijg je een tijdelijk document mee, en sturen ze het definitieve kentekenbewijs later op.

  Nummerplaten

  Als de inschrijving bij de DGT achter de rug is en je een kentekenbewijs hebt ontvangen, kan je nummerplaten laten maken. Hiervoor moet je naar een garage die daar een vergunning voor heeft. Ketens als Midas en Norauto kunnen dit voor je doen. Zoals hierboven al gezegd met de tijdelijke platen, hou rekening met een prijs van zo’n €50 om dit te laten doen.

  Vlamingen moeten hun oude, Belgische nummerplaten terugsturen naar de DIV. Nederlanders mogen hun tijdelijk platen gewoon houden. Ook kunnen zij teruggave van de BPM vragen, maar hier zijn voorwaarden aan verbonden. Zo moet de auto in Nederland in het verkeer zijn gebracht ná 16 oktober 2006.

  Verzekeringen

  Tenslotte is het zaak om een autoverzekering af te sluiten. Met een Spaans kenteken mag je de auto niet buiten Spanje verzekeren. Je bent verplicht een Spaanse verzekering nemen. De prijs van de verzekering hangt van een groot aantal factoren af.

  Wij kunnen offertes voor je opvragen en je in contact brengen met Nederlandstalige verzekeringsagenten die je de verzekering kunnen bieden die jij wilt hebben. Zie ook deze pagina voor meer informatie.

  Ondersteuning of uitbesteding

  Het is mogelijk om de bovenstaande procedure zelf te doorlopen. Je moet dan wel het Spaans goed machtig zijn om op alle vragen te kunnen antwoorden. Maar zelfs als je goed Spaans spreekt, kan het beter zijn om het omzetten van het kenteken in Spanje uit te besteden. Wij kunnen je dit grotendeels voor je uitvoeren. Zie ook deze pagina voor meer informatie.

  Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van het bovenstaande? Aarzel dan zeker niet om contact met ons op te nemen. Dat kan via ons contactformulier of door ons een mail te sturen op info@yourcatalancontact.com.

  Wil je graag op de hoogte blijven omtrent adminstratieve zaken in Spanje? Ga je zelf naar Spanje verhuizen, of er een tweede woning kopen, en wil je een kenteken om laten zeten? Voor meer informatie, hou onze facebookpagina en schrijf je in op onze nieuwsbrief!

   

  Een auto meeverhuizen of invoeren is een van de lastigste procedures als je in Spanje gaat wonen. Veel mensen zijn er maanden mee bezig… zonder resultaat. Uitbesteden bespaart je veel ergernis en ellende.

  Wij kunnen het grootste deel van dit proces van je overnemen, en in de rest kunnen we je begeleiden.

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *