Niet-resident: tweede woning en een auto met Spaans kenteken

Veel mensen met een tweede huis in Spanje, maar die niet-resident zijn in het land, willen graag een auto met Spaans kenteken bij die woning, zodat die auto in Spanje kan blijven. Dit roept een aantal grote vragen op: kan het, en hoe dan? Hoe zit dat met de belastingen, en zijn er bepaalde voorwaarden aan verbonden?

In dit artikel proberen we het allemaal voor je op een rijtje te zetten.

¿Benieuwd? ¡Vamos!

omzetten kenteken spanje Spaans auto niet-resident

Buitenlands kenteken in Spanje

Om te beginnen kijken we maar even naar de Spaanse regelgeving over buitenlandse kentekens. Als niet-resident mag je maximaal zes maanden lang op Spaans grondgebied rondrijden met auto met Nederlands of Belgisch kenteken. Op het moment dat je resident bent, is dat twee maanden. Als je permanent inwoner wordt van het land, is dat de tijd die je krijgt om een Spaans kenteken aan te vragen.

Veel Nederlanders en Belgen die niet resident zijn, maar een Spaanse vakantiewoning bezitten, willen graag een auto met Spaans kenteken bij die woning. Het voordeel daarvan is dat die auto bij de woning kan blijven, en niet elke zes maanden een keer op en neer naar de Benelux moet. De meeste mensen reizen immers per vliegtuig naar Spanje. Twee keer per jaar het hele traject met de auto afleggen is behoorlijk intensief. En het alternatief: een huurauto, is ook steeds duurder.

Er zijn vrij veel landgenoten die een auto met Nederlands of Belgisch kenteken in Spanje laten staan, zonder het kenteken om te zetten naar een Spaanse. Pas hier heel erg mee op. Als bij een controle blijkt dat de auto te lang in Spanje is, zijn de boetes niet gering. En als je een ongeluk hebt, is het probleem nog groter. De verzekering zal dan namelijk weigeren uit te keren. Dat kan dus een hele grote strop opleveren, vooral als iemand blijvend arbeidsongeschikt is geraakt en jij daarvoor verantwoordelijk wordt gesteld.

Procedure omzetten kenteken

Het aanvragen van een Spaans kenteken voor je auto als niet-resident is in grote lijnen hetzelfde als voor een resident. In het artikel Een auto invoeren in Spanje: het kenteken omzetten leggen we uit hoe dat gaat. Het belangrijkste verschil is dat je niet de mogelijkheid hebt een vrijstelling aan te vragen voor de kenteken- of registratiebelasting. Dat kan alleen als je permanent naar Spanje verhuist en daarbij je auto meeneemt.

De auto invoeren en op een Spaans kenteken zetten als niet-resident, is alleen mogelijk als je in Spanje over een fiscaal adres beschikt. Dat is doorgaans je tweede woning, waar je bijvoorbeeld ook al onroerendgoedbelasting en IRNR betaalt. Als je dus vaak in Spanje bent, maar je hebt er geen fysiek adres (een postadres is niet goed genoeg), dan kan je er geen auto invoeren.

Hou er rekening mee dat de auto die je in wilt voeren langer dan 6 maanden in je bezit moet zijn, en meer dan 6000 km op de teller moet hebben. Voldoet de auto niet aan deze voorwaarden, dan moet je er namelijk BTW over betalen. Dit moet ook als je elders al eens BTW had betaald. In principe kan je de BTW in Nederland of België dan weer terugvragen, maar dat heeft nogal wat voeten in aarde. Vaak is het eenvoudiger een paar maandjes te wachten.

Het is aan te raden het invoerproces uit te besteden. Het is in de meeste provincies namelijk nogal wat rompslomp, al helemaal als je het op afstand moet doen. Hou er wel rekening mee dat in de meeste provincies de eigenaar van de auto deze zelf aan moet bieden voor de importkeuring. Dat is een bijzondere variant van de normale Spaanse voertuigkeuring (ITV) bij een speciaal schouwingsstation.

Voorwaarden

Als je als niet-resident eenmaal een auto hebt met een Spaans kenteken, dan kan je die in heel Spanje gebruiken. Er zijn politie-agenten die een boete uitschrijven als je in zo’n auto rijdt en zelf geen Spaans rijbewijs hebt. Deze agenten zijn niet goed op de hoogte van de wetgeving, en tegen zo’n boete kan je dan ook in beroep gaan.

Je kan de auto niet alleen in Spanje gebruiken. Je kan hem op de hele wereld gebruiken, behalve in het land waar je resident bent. Je mag de auto dus niet meenemen naar Nederland of België.

Nederland

Het is ook logisch dat je als ingezetene van Nederland de auto niet zomaar in Nederland mag gebruiken. De Nederlandse wegenbelasting is natuurlijk idioot hoog. De auto in Spanje registreren zou natuurlijk een slim truukje kunnen zijn om die te ontduiken. Als je in Nederland woont en werkt, en je gebruikt een auto aldaar, dan moet die wagen ook daar geregistreerd staan.

Je kan hiervoor een vrijstelling aanvragen voor maximaal twee weken. Deze vrijstelling krijg je voor zowel de motorrijtuigenbelasting als voor de bpm. Je kan dit maximaal 1x per jaar doen.

Om aanspraak te maken op de vrijstelling moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Deze voorwaarden kan je lezen op de website van de belastingdienst (zie hier).

De vrijstelling staat op naam iemand die ingeschreven staat in de BRP (basisregistratie personen, het gemeenteregister). De auto kan door deze persoon, of een inwonend familielid gebruikt worden. Iedereen kan de vrijstelling aan te vragen, dat hoef je niet zelf te doen. Een bedrijf kan het zelfs voor je aanvragen. De vrijstelling hoeft dan ook niet ondertekend te worden.

De duur van de vrijstelling geef je van tevoren op. Je mag de data (en andere zaken als de tenaamstelling) ook nog wijzigen tot de dag dat de vrijstelling ingaat. Daarna mag je hem niet meer veranderen. 

Als je op een bepaald moment tijdens je verblijf in Nederland niet meer aan de voorwaarden voldoet, moet je onmiddellijk aangift doen voor de bpm. Je moet de bpm en de rijtuigenbelasting dan alsnog betalen vanaf de eerste dag dat de auto in Nederland is, ook al heeft die een Spaans kenteken.

De link voor het aanvragen van de vrijstelling vind je op deze website van de belastingdienst. 

België

Voor België geldt hetzelfde. Je mag de auto in principe alleen tijdens een kortstondig verblijf gebruiken. Dat gezegd zijnde, de voorwaarden en de procedures zijn in België een stuk eenvoudiger.

De maximale duur in België is 60 dagen, dus twee maanden in plaats van twee weken. Tijdens die twee maanden dient er in de wagen een verklaring van de titularis te zijn. Deze verklaring noemt expliciet de begin- en einddata van het verblijf, en is ondertekend.

Belastingen

Zoals hierboven duidelijk is geworden, betaal je als niet-resident over een auto met een Spaans kenteken je belastingen in Spanje. Het gaat dan over de wegenbelasting. Dit is een gemeentelijke belasting. De berekening van deze belasting is per gemeente verschillende, maar van belang zijn zaken als de cilinderinhoud, het vermogen en de uitstoot van de wagen. De wegenbelasting in Spanje behoort tot de laagste van Europa.

Om deze belastingen te betalen hoef je niet ingeschreven te staan bij de gemeente. De auto is op genomen in een gemeentelijk register, en aan de hand daarvan heft de gemeente de belasting.

En zoals met de meeste belastingen in Spanje: hou er rekening mee dat je geen aanslag ontvangt van de gemeente. Het is aan jou als burger om aangifte te doen en te betalen. Zie je dat over het hoofd, omdat je geen aanslag hebt ontvangen, dan kom je daar pas achter als het te laat is. Het te betalen bedrag is dan al verhoogd met boetes voor te laat betalen, en waarschijnlijk heb je ook de beroepstermijn gemist.

Verzekeringen

Een auto met een Spaanse kenteken moet in Spanje verzekerd zijn, ook als je niet-resident bent. De prijs van de verzekering hangt van een groot aantal factoren af.

Wij kunnen offertes voor je opvragen en je in contact brengen met Nederlandstalige verzekeringsagenten die je de verzekering kunnen bieden die jij wilt hebben. Zie ook deze pagina voor meer informatie.

Ondersteuning of uitbesteding

Het is mogelijk om het Spaanse kenteken zelf aan te vragen. Je moet dan wel het Spaans goed machtig zijn om. Maar zelfs dan kan het handiger zijn om het omzetten van het kenteken uit te besteden. Wij kunnen je dit grotendeels voor je uitvoeren. Zie ook deze pagina voor meer informatie.

Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van het bovenstaande? Aarzel dan zeker niet om contact met ons op te nemen. Dat kan via ons contactformulier of door ons een mail te sturen op info@yourcatalancontact.com.

Wil je graag op de hoogte blijven omtrent adminstratieve zaken in Spanje? Ga je zelf naar Spanje verhuizen, of er een tweede woning kopen, en wil je een kenteken om laten zeten? Voor meer informatie, hou onze facebookpagina en schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Dat je een auto met Spaanse kenteken bij je tweede woning kunt hebben, betekent nog niet dat het ook snel en makkelijk geregeld is. Sterker nog, het is een van de ingewikkeldste procedure in Spanje.

Wij kunnen het grootste deel van dit proces van je overnemen, en in de rest kunnen we je begeleiden.

22 thoughts on “Niet-resident: tweede woning en een auto met Spaans kenteken

 • Emilio

  Bedankt ! Blij op de hoogte te zijn van recente regelgeving. En ja Politie in spanje/ catalunya is i.d.d NIET altijd op hoogte van wetgeving…maar ja je kan t niet vergelijken met NL. Ieder land heeft zo zijn voor en nadelen. Bedankt nogmaals.leuk en handig dat ik jullie ‘ gevonden’ heb. Carpe diem
  Emiel

 • erik

  « Hou er rekening mee dat de auto die je in wilt voeren langer dan 6 maanden in je bezit moet zijn, en meer dan 6000 km op de teller moet hebben. »

  Geldt dat ook voor een tweedehands auto aub?

 • Nanda

  Krijg je als niet resident met nederlands rijbewijs en spaanse auto bericht over opgelopen bekeuringen als je kenteken op je spaanse adres staat genoteerd?

  • Maarten Rinsema

   Ja, in principe krijg je daarvan bericht op het adres dat staat genoteerd. Let op: dit bericht wordt aangetekend verstuurd. Dat betekent dat je een papiertje ontvangt waarop staat dat je twee weken de tijd hebt om de bekeuring op te halen op het postkantoor. Haal je het niet op, dan gaat het retour.

   Heb je dat gemist, dan moet je in het centrale systeem van bekeuringen kijken of je daar tussen staat. Het kan een paar weken en in sommige gevallen zelfs maanden duren voordat je in die lijst staat.

 • Dion

  Hi!

  Het hele artikel gaat over het invoeren van een auto met Nederlands of Belgisch kenteken.
  Is het ook gewoon mogelijk een Spaanse auto (tweedehands) aan te schaffen?
  Dit wanneer je een tweede huis hebt in Spanje? Dus ook een werkelijk adres.
  Kun je gewoon een auto aanschaffen en op naam zetten?

 • MH

  “… als je een ongeluk hebt, is het probleem nog groter. De verzekering zal dan namelijk weigeren uit te keren.”
  Voor mijn WA verzekering (KNAC) is langer dan 6 maanden buiten NL geen probleem zolang de auto maar binnen de EU blijft.
  Ondanks de EU regel dat landen elkaars kenteken moeten accepteren, is een oudere NL auto in Spanje invoeren zonder COC duur en bijna onmogelijk, helemaal als er veranderingen aan de auto zijn aangebracht, LPG ingebouwd bv.

  • Maarten Rinsema

   Deze zin in het artikel slaat op mensen die hun auto permanent in Spanje laten staan, langer dan 6 maanden. Ze laten een auto met Nederlands of Belgisch kenteken in Spanje en vliegen zelf op en neer. Dan loop je een groot risico.

   Het invoeren van een oudere auto is niet onmogelijk, maar er komt dan nog ouderwets een ingenieur aan te pas die een beschrijving van de auto maakt en een technische kaart uitgeeft. Voor ongeveer 130 à 150 euro heb je dit gedaan.

 • Hans Everts

  Ik heb een tweede woning in spanje en een spaans gekentekende auto.
  Het schijnt dat je kan zien of deze auto een bekeuring heeft gehad/of openstaat middels een app DGT. Kan je mij vertellen of dat kan als niet ingezetene en hoe het werkt.

  • Maarten Rinsema

   Hallo Hans,

   de app is alleen te gebruiken als je over een digitaal certificaat of digitale handtekening beschikt. En deze zijn alleen te verkrijgen als je resident bent in Spanje.

 • Patrick Desmet

  Vraagje; binnenkort (ong 2 maanden) emigreer ik naar Spanje, ik zou er misschien eerst als “buitenverblijver” verblijven om dan kort nadien naar “resident” over te gaan. Reden hiervoor is dat mijn aanvullend pensioen in mei uitbetaald zal worden en Belgie heft merkelijk minder belastingen dan Spanje. Resident worden voor die uitbetaling is dus geen goed idee. Is deze procedure (van buitenverblijver naar resident) omslachtig? En….als je dan resident geworden bent, kan je dan nog steeds één voertuig kosteloos als inboedel meeverhuizen?

  • Maarten Rinsema

   Hallo Patrick,

   Hier kan je lezen hoe lastig het is resident te worden. Erg omslachtig is het niet, maar je wordt dus wel belastingplichtig in Spanje ipv in België. Je kan na uitschrijving in België inderdaad 1 voertuig invoeren als deel van de inboedel, waardoor je vrijstelling krijgt van de kentekenbelasting. Als je meerdere voertuigen hebt, is het dus zaak daarvoor het voertuig te kiezen waarop de kentekenbelasting het hoogst zou zijn.

   • Patrick Desmet

    Bedankt Maarten,
    Heb het artikel gelezen en ….stel me de vraag of het niet beter/makkelijker zou zijn mij rechtstreeks in het “register van permanente inwoners” in te schrijven? , (Ik zou na uitbetaling van mijn aanvullend pensioen toch voor het residentschap kiezen )dit zou dan ineens mijn NIE-nummer omvatten.
    Maar waar het schoentje echt knelt; je moet een NIE nummer hebben om iets te kunnen huren/kopen en je verkrijgt pas een NIE-nummer als je een Spaans adres hebt??? Is het in de praktijk mogelijk bij je toekomstige verhuurder iets vast te leggen en nadien (als je een adres hebt) het NIE/register van permanente inwoner nummer aan te vragen?
    Hoe dan ook, ten gepaste tijde zou ik gebruik maken van jullie dienstverlening.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *