Veel mensen met een tweede huis in Spanje, maar die niet-resident zijn in het land, willen graag een auto met Spaans kenteken bij die woning, zodat die auto in Spanje kan blijven. Dit roept een aantal grote vragen op: kan het, en hoe dan? Hoe zit dat met de belastingen, en zijn er bepaalde voorwaarden aan verbonden?
In dit artikel proberen we het allemaal voor je op een rijtje te zetten.
¿Benieuwd? ¡Vamos!
Buitenlands kenteken in Spanje
Om te beginnen kijken we maar even naar de Spaanse regelgeving over buitenlandse kentekens. Als niet-resident mag je maximaal zes maanden lang op Spaans grondgebied rondrijden met auto met Nederlands of Belgisch kenteken. Op het moment dat je resident bent, is dat twee maanden. Als je permanent inwoner wordt van het land, is dat de tijd die je krijgt om een Spaans kenteken aan te vragen.
Veel Nederlanders en Belgen die niet resident zijn, maar een Spaanse vakantiewoning bezitten, willen graag een auto met Spaans kenteken bij die woning. Het voordeel daarvan is dat die auto bij de woning kan blijven, en niet elke zes maanden een keer op en neer naar de Benelux moet. De meeste mensen reizen immers per vliegtuig naar Spanje. Twee keer per jaar het hele traject met de auto afleggen is behoorlijk intensief. En het alternatief: een huurauto, is ook steeds duurder.
Er zijn vrij veel landgenoten die een auto met Nederlands of Belgisch kenteken in Spanje laten staan, zonder het kenteken om te zetten naar een Spaanse. Pas hier heel erg mee op. Als bij een controle blijkt dat de auto te lang in Spanje is, zijn de boetes niet gering. En als je een ongeluk hebt, is het probleem nog groter. De verzekering zal dan namelijk weigeren uit te keren. Dat kan dus een hele grote strop opleveren, vooral als iemand blijvend arbeidsongeschikt is geraakt en jij daarvoor verantwoordelijk wordt gesteld.
Procedure omzetten kenteken
Het aanvragen van een Spaans kenteken voor je auto als niet-resident is in grote lijnen hetzelfde als voor een resident. In het artikel Een auto invoeren in Spanje: het kenteken omzetten leggen we uit hoe dat gaat. Het belangrijkste verschil is dat je niet de mogelijkheid hebt een vrijstelling aan te vragen voor de kenteken- of registratiebelasting. Dat kan alleen als je permanent naar Spanje verhuist en daarbij je auto meeneemt.
De auto invoeren en op een Spaans kenteken zetten als niet-resident, is alleen mogelijk als je in Spanje over een fiscaal adres beschikt. Dat is doorgaans je tweede woning, waar je bijvoorbeeld ook al onroerendgoedbelasting en IRNR betaalt. Als je dus vaak in Spanje bent, maar je hebt er geen fysiek adres (een postadres is niet goed genoeg), dan kan je er geen auto invoeren.
Hou er rekening mee dat de auto die je in wilt voeren langer dan 6 maanden in je bezit moet zijn, en meer dan 6000 km op de teller moet hebben. Voldoet de auto niet aan deze voorwaarden, dan moet je er namelijk BTW over betalen. Dit moet ook als je elders al eens BTW had betaald. In principe kan je de BTW in Nederland of België dan weer terugvragen, maar dat heeft nogal wat voeten in aarde. Vaak is het eenvoudiger een paar maandjes te wachten.
Het is aan te raden het invoerproces uit te besteden. Het is in de meeste provincies namelijk nogal wat rompslomp, al helemaal als je het op afstand moet doen. Hou er wel rekening mee dat in de meeste provincies de eigenaar van de auto deze zelf aan moet bieden voor de importkeuring. Dat is een bijzondere variant van de normale Spaanse voertuigkeuring (ITV) bij een speciaal schouwingsstation.
Voorwaarden
Als je als niet-resident eenmaal een auto hebt met een Spaans kenteken, dan kan je die in heel Spanje gebruiken. Er zijn politie-agenten die een boete uitschrijven als je in zo’n auto rijdt en zelf geen Spaans rijbewijs hebt. Deze agenten zijn niet goed op de hoogte van de wetgeving, en tegen zo’n boete kan je dan ook in beroep gaan.
Je kan de auto niet alleen in Spanje gebruiken. Je kan hem op de hele wereld gebruiken, behalve in het land waar je resident bent. Je mag de auto dus niet meenemen naar Nederland of België.
Nederland
Het is ook logisch dat je als ingezetene van Nederland de auto niet zomaar in Nederland mag gebruiken. De Nederlandse wegenbelasting is natuurlijk idioot hoog. De auto in Spanje registreren zou natuurlijk een slim truukje kunnen zijn om die te ontduiken. Als je in Nederland woont en werkt, en je gebruikt een auto aldaar, dan moet die wagen ook daar geregistreerd staan.
Je kan hiervoor een vrijstelling aanvragen voor maximaal twee weken. Deze vrijstelling krijg je voor zowel de motorrijtuigenbelasting als voor de bpm. Je kan dit maximaal 1x per jaar doen.
Om aanspraak te maken op de vrijstelling moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Deze voorwaarden kan je lezen op de website van de belastingdienst (zie hier).
De vrijstelling staat op naam iemand die ingeschreven staat in de BRP (basisregistratie personen, het gemeenteregister). De auto kan door deze persoon, of een inwonend familielid gebruikt worden. Iedereen kan de vrijstelling aan te vragen, dat hoef je niet zelf te doen. Een bedrijf kan het zelfs voor je aanvragen. De vrijstelling hoeft dan ook niet ondertekend te worden.
De duur van de vrijstelling geef je van tevoren op. Je mag de data (en andere zaken als de tenaamstelling) ook nog wijzigen tot de dag dat de vrijstelling ingaat. Daarna mag je hem niet meer veranderen.
Als je op een bepaald moment tijdens je verblijf in Nederland niet meer aan de voorwaarden voldoet, moet je onmiddellijk aangift doen voor de bpm. Je moet de bpm en de rijtuigenbelasting dan alsnog betalen vanaf de eerste dag dat de auto in Nederland is, ook al heeft die een Spaans kenteken.
De link voor het aanvragen van de vrijstelling vind je op deze website van de belastingdienst.
België
Voor België geldt hetzelfde. Je mag de auto in principe alleen tijdens een kortstondig verblijf gebruiken. Dat gezegd zijnde, de voorwaarden en de procedures zijn in België een stuk eenvoudiger.
De maximale duur in België is 60 dagen, dus twee maanden in plaats van twee weken. Tijdens die twee maanden dient er in de wagen een verklaring van de titularis te zijn. Deze verklaring noemt expliciet de begin- en einddata van het verblijf, en is ondertekend.
Belastingen
Zoals hierboven duidelijk is geworden, betaal je als niet-resident over een auto met een Spaans kenteken je belastingen in Spanje. Het gaat dan over de wegenbelasting. Dit is een gemeentelijke belasting. De berekening van deze belasting is per gemeente verschillende, maar van belang zijn zaken als de cilinderinhoud, het vermogen en de uitstoot van de wagen. De wegenbelasting in Spanje behoort tot de laagste van Europa.
Om deze belastingen te betalen hoef je niet ingeschreven te staan bij de gemeente. De auto is op genomen in een gemeentelijk register, en aan de hand daarvan heft de gemeente de belasting.
En zoals met de meeste belastingen in Spanje: hou er rekening mee dat je geen aanslag ontvangt van de gemeente. Het is aan jou als burger om aangifte te doen en te betalen. Zie je dat over het hoofd, omdat je geen aanslag hebt ontvangen, dan kom je daar pas achter als het te laat is. Het te betalen bedrag is dan al verhoogd met boetes voor te laat betalen, en waarschijnlijk heb je ook de beroepstermijn gemist.
Verzekeringen
Een auto met een Spaanse kenteken moet in Spanje verzekerd zijn, ook als je niet-resident bent. De prijs van de verzekering hangt van een groot aantal factoren af.
Wij kunnen offertes voor je opvragen en je in contact brengen met Nederlandstalige verzekeringsagenten die je de verzekering kunnen bieden die jij wilt hebben. Zie ook deze pagina voor meer informatie.
Ondersteuning of uitbesteding
Het is mogelijk om het Spaanse kenteken zelf aan te vragen. Je moet dan wel het Spaans goed machtig zijn om. Maar zelfs dan kan het handiger zijn om het omzetten van het kenteken uit te besteden. Wij kunnen je dit grotendeels voor je uitvoeren. Zie ook deze pagina voor meer informatie.
Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van het bovenstaande? Aarzel dan zeker niet om contact met ons op te nemen. Dat kan via ons contactformulier of door ons een mail te sturen op info@yourcatalancontact.com.
Wil je graag op de hoogte blijven omtrent adminstratieve zaken in Spanje? Ga je zelf naar Spanje verhuizen, of er een tweede woning kopen, en wil je een kenteken om laten zeten? Voor meer informatie, hou onze facebookpagina en schrijf je in op onze nieuwsbrief!
Dat je een auto met Spaanse kenteken bij je tweede woning kunt hebben, betekent nog niet dat het ook snel en makkelijk geregeld is. Sterker nog, het is een van de ingewikkeldste procedure in Spanje.
Wij kunnen het grootste deel van dit proces van je overnemen, en in de rest kunnen we je begeleiden.
Bedankt ! Blij op de hoogte te zijn van recente regelgeving. En ja Politie in spanje/ catalunya is i.d.d NIET altijd op hoogte van wetgeving…maar ja je kan t niet vergelijken met NL. Ieder land heeft zo zijn voor en nadelen. Bedankt nogmaals.leuk en handig dat ik jullie ‘ gevonden’ heb. Carpe diem
Emiel
Dankjewel Emilio. Ik ben blij dat je wat aan onze website hebt.
« Hou er rekening mee dat de auto die je in wilt voeren langer dan 6 maanden in je bezit moet zijn, en meer dan 6000 km op de teller moet hebben. »
Geldt dat ook voor een tweedehands auto aub?
Hallo Erik,
Ja, dat geldt ook voor een tweedehands auto.
Oei, dat is sterk. Bedankt!
Dat van die bpm bij langer verblijf in NL komt ons heel vreemd voor.
Is nog nooit door iemand genoemd.
Grote twijfel, dus..
Hallo Juan,
Dat is voor mensen die in Nederland resident zijn, en een auto met Spaans kenteken hebben in Spanje. Klik op deze zin om naar de pagina van de belastingdienst te gaan waar dat staat. Ik heb dit telefonisch met ze gecontroleerd.
Het klopt wel ! Ik heb mensen gesproken die met een Spaanse auto in Nederland rond reden zonder zich te hebben aangemeld online voor de 14 dagen regeling en werden aangehouden bij alcohol controle. Ze moesten 7500 euro BPM en BTW betalen !!! Dus de regeling van 14 dagen is dus waar.
Krijg je als niet resident met nederlands rijbewijs en spaanse auto bericht over opgelopen bekeuringen als je kenteken op je spaanse adres staat genoteerd?
Ja, in principe krijg je daarvan bericht op het adres dat staat genoteerd. Let op: dit bericht wordt aangetekend verstuurd. Dat betekent dat je een papiertje ontvangt waarop staat dat je twee weken de tijd hebt om de bekeuring op te halen op het postkantoor. Haal je het niet op, dan gaat het retour.
Heb je dat gemist, dan moet je in het centrale systeem van bekeuringen kijken of je daar tussen staat. Het kan een paar weken en in sommige gevallen zelfs maanden duren voordat je in die lijst staat.
Hi!
Het hele artikel gaat over het invoeren van een auto met Nederlands of Belgisch kenteken.
Is het ook gewoon mogelijk een Spaanse auto (tweedehands) aan te schaffen?
Dit wanneer je een tweede huis hebt in Spanje? Dus ook een werkelijk adres.
Kun je gewoon een auto aanschaffen en op naam zetten?
Hallo Dion,
In de komende weken zullen we ook hierover een artikel publiceren.
Heb vroeger bij de douane gewerkt en het klopt als bus. Ingezetene? Geen auto met een buitenlands kenteken. Als je gepakt wordt dan kost het serieus geld.
Dankjewel Wil voor de bevestiging!
Om een tweedehands auto te kopen heb je nodig:
– Paspoort
– Nie-nummer
– Koopakte notaris (als je een zogenaamde finca hebt zonder adres kan het ook) in de koopakte zit ook de kadastrale gegevens met bewijs/foto dat er een bewoonbaar huis op staat.
Deze 3 zaken moet je dus hebben (er van uitgaande dat je dus niet ingeschreven staat bij de gemeente)
Als je wel ingeschreven staat dan volstaat de inschrijving ipv akte notaris.
Een goede autoverkoper regelt ook de verzekering als je dat wilt, dan ben je ook je rijbewijs nodig.
Een bewijs van aantal schadevrije jaren helpt ook voor de premie.
Als je dus eigendom hebt waar een woning op staat is het dus kinderlijk eenvoudig.
Zo heb ik ook een auto gekocht en dit bij meerdere verkopers dit ook eerst nagevraagd zodat het geen toeval was. Bij de 5de verkoper had ik mijn auto gekocht.
Maar alle verkopers hebben exact bij de gestoria nagevraagd wat ze moesten doen.
En de gestoria in Spanje kan het weten!
Autohandelaar belt ter plaatse met ze.
Dus geen twijfel mogelijk.
Daar sommige Nederlanders nog wel twijfel zaaien dat het niet kan of mag of wat dan ook.
Gestoria die weten dat en kunnen ook melden of er boetes of belastingen open staan.
Dit kan iedereen ook zien op websites dgt trouwens.
Succes iedereen die een tweedehands auto in Spanje willen hebben. Hoewel ipv succes het woord plezier beter past want het is niet moeilijk.
Autohandelaar regelt het.
Dag Robert,
Ik heb de Spaanse nationaliteit, woonachtig in belgië. Met de vakanties verblijf ik vaak in Spanje dus zou ik daar een auto willen invoeren. Als ik in Spanje ben dan verblijf ik voornamelijk bij mijn grootmoeder. Is het voldoende dat ik haar koopacte en adres van het huis geef, of moet het huis in mijn bezit zijn?
Hallo Jonas,
je moet een woning op jouw naam hebben in Spanje. Dat kan door vastgoed te bezitten, maar eventueel ook door te huren.
Op welke wijze heb je toegang tot het genoemde centrale systeem? Welke website?
Dat is het tablón edictal único, klik op deze link om dat te bekijken.
Ik heb even gekeken bij het tablón edictal único.
Ik heb me daar ook aangemeld bij het BOE maar heb verder geen idee waar ik moet zoeken naar eventuele bekeuringen.
Heb wel mijn NIE ingevoerd in het zoekvenster maar niets gevonden.
Heb je een tip voor mij ?
Alvast bedankt voor de hulp.
Je kan in het zoekvenster ook zoeken op kenteken.
Als je niets vindt, kan het natuurlijk ook zijn dat er helemaal geen boete is. Let op: het kan een aantal maanden na het uitschrijven van de boete duren voordat die in het tablón edictal wordt opgenomen.
“… als je een ongeluk hebt, is het probleem nog groter. De verzekering zal dan namelijk weigeren uit te keren.”
Voor mijn WA verzekering (KNAC) is langer dan 6 maanden buiten NL geen probleem zolang de auto maar binnen de EU blijft.
Ondanks de EU regel dat landen elkaars kenteken moeten accepteren, is een oudere NL auto in Spanje invoeren zonder COC duur en bijna onmogelijk, helemaal als er veranderingen aan de auto zijn aangebracht, LPG ingebouwd bv.
Deze zin in het artikel slaat op mensen die hun auto permanent in Spanje laten staan, langer dan 6 maanden. Ze laten een auto met Nederlands of Belgisch kenteken in Spanje en vliegen zelf op en neer. Dan loop je een groot risico.
Het invoeren van een oudere auto is niet onmogelijk, maar er komt dan nog ouderwets een ingenieur aan te pas die een beschrijving van de auto maakt en een technische kaart uitgeeft.
Ik heb een tweede woning in spanje en een spaans gekentekende auto.
Het schijnt dat je kan zien of deze auto een bekeuring heeft gehad/of openstaat middels een app DGT. Kan je mij vertellen of dat kan als niet ingezetene en hoe het werkt.
Hallo Hans,
de app is alleen te gebruiken als je over een digitaal certificaat of digitale handtekening beschikt. En deze zijn alleen te verkrijgen als je resident bent in Spanje.
Vraagje; binnenkort (ong 2 maanden) emigreer ik naar Spanje, ik zou er misschien eerst als “buitenverblijver” verblijven om dan kort nadien naar “resident” over te gaan. Reden hiervoor is dat mijn aanvullend pensioen in mei uitbetaald zal worden en Belgie heft merkelijk minder belastingen dan Spanje. Resident worden voor die uitbetaling is dus geen goed idee. Is deze procedure (van buitenverblijver naar resident) omslachtig? En….als je dan resident geworden bent, kan je dan nog steeds één voertuig kosteloos als inboedel meeverhuizen?
Hallo Patrick,
Hier kan je lezen hoe lastig het is resident te worden. Erg omslachtig is het niet, maar je wordt dus wel belastingplichtig in Spanje ipv in België. Je kan na uitschrijving in België inderdaad 1 voertuig invoeren als deel van de inboedel, waardoor je vrijstelling krijgt van de kentekenbelasting. Als je meerdere voertuigen hebt, is het dus zaak daarvoor het voertuig te kiezen waarop de kentekenbelasting het hoogst zou zijn.
Bedankt Maarten,
Heb het artikel gelezen en ….stel me de vraag of het niet beter/makkelijker zou zijn mij rechtstreeks in het “register van permanente inwoners” in te schrijven? , (Ik zou na uitbetaling van mijn aanvullend pensioen toch voor het residentschap kiezen )dit zou dan ineens mijn NIE-nummer omvatten.
Maar waar het schoentje echt knelt; je moet een NIE nummer hebben om iets te kunnen huren/kopen en je verkrijgt pas een NIE-nummer als je een Spaans adres hebt??? Is het in de praktijk mogelijk bij je toekomstige verhuurder iets vast te leggen en nadien (als je een adres hebt) het NIE/register van permanente inwoner nummer aan te vragen?
Hoe dan ook, ten gepaste tijde zou ik gebruik maken van jullie dienstverlening.
Hallo Patrick,
Ik had je bericht nog niet gezien.
Ter voorbereiding kan je een NIE verkrijgen vanuit België of Nederland bij respectievelijk de ambassade in Brussel en het consulaat in Amsterdam. Ook als je iemand machtigt in Spanje, kan je met een buitenlands adres een NIE krijgen. Wij verlenen deze dienst (klik op “diensten” in het menu hierboven, en dan “NIE all-in” voor meer informatie)
Als je nog geen NIE hebt, kan je het geluk hebben tegen een verhuurder op te lopen die ook zonder NIE wil verhuren. Vaak maakt het een verschil als je dan aanbiedt het eerste (half) jaar uit te betalen.
Nederland is een van de weinige landen met beperking om met buitenlands kenteken als Nederlander rond te rijden. Dat is ooit veroorzaakt toen veel Nederlanders in België gingen wonen en met Belgische auto in Nederland gingen werken…toe is de regeling veranderd…
Verhaal is duidelijk heb alleen volgende vraag; bezit een auto met Spaans kenteken in Spanje, Ik ben woonachtig in Nedrland, Mijn vriendin is woonachtig in Belgie. Wil dat zeggen dat ik met deze Spaanse auto wel in Belgie mag rijden en mijn vriendin met deze auto wel in Nederland mag rijden? Auto staat op mijn naam.
Hallo Ger,
Als de auto op jouw naam staat en jij bent woonachtig in Nederland, dan mag de auto maar korte tijd in Nederland zijn. Dat geldt ook als je vriendin ermee rijdt. Voor België zijn er geen restricties.
Als mijn auto met nederlandse kentekenplaten binnen de verplichte 6 maanden termijn BUITEN Spanje is geweest (bijvoorbeeld Portugal) en ik daarna weer naar Spanje rijdt met mijn auto, gaat dan de 6 maanden termijn weer opnieuw in ?
Geld een tankbon met datum en tijdstip bijvoorbeeld als bewijs dat ik buiten Spanje ben geweest ?
Hallo Klaas,
Hou er rekening mee dat er niet alleen de begrenzing is van 6 maanden aaneengesloten in Spanje; ook mag de auto maar 6 maanden in een kalenderjaar in Spanje zijn. Als de auto dus bijvoorbeeld van oktober tot en met maart in Spanje is geweest, en je komt daarna in mei terug, dan moet de auto in augustus het land weer uit zijn en mag niet meer terugkomen tot het volgende jaar.
Alle bewijsstukken tellen mee om aan te kunnen tonen dat de auto buiten Spanje is geweest.
Wat als de auto met Spaanse platen op een Spaanse vennootschap staat?
Mag deze dan wel in Belgie rondrijden?
Factureer vanuit Spanje naar Belgische klanten.
Hallo Yves,
In dat geval mag de auto wel in België rondrijden.
Wij zijn van plan een Spaanse auto te kopen voor gebruik aldaar en de reis van en naar Nederland. In Nederland moeten wij (zonder file) 1 tot 2 uur rijden (afhankelijk van route). De auto zal hier in de garagebox worden gezet tot de volgende rit naar Spanje. Hij staat dan dus 5 x per jaar een maand tot 6 weken hier in de stalling.
We mogen per jaar maar 1 maal per persoon een aanvraag doen om hier max 2 weken te mogen rijden. De overige 8 ritten lopen wij dus 1 tot 2 uur lang in Nederland het rissico om wegenbelasting, BPM, BTW af te moeten dragen?
Hallo Mike
De vrijstelling om met een buitenlands kenteken te rijden is inderdaad per persoon, maar hou er rekening mee dat de auto op naam van 1 persoon geregistreerd staat. Het gaat dus om 9 ritten, niet 8.
Het risico dat je tijdens die 9 ritten tegen de lamp loopt is vrij groot. De overheid maakt bijvoorbeeld gebruik van de poorten met camera’s over de snelweg om dit soort fraude op te sporen.
Dank voor de nuttige informatie!
Ik ben sinds een aantal maanden woonachtig op Mallorca, met auto met NL kenteken, sta hier fiscaal ingeschreven (mijn bedrijf staat nu in Spanje ingeschreven, maar ik heb geen koophuis hier), heb een NIE, maar ben nog geen resident. Kan ik het proces van overschrijving van kenteken op dit moment dan al starten? Is er bewijs nodig van wanneer de auto de grens over kwam? En worden de 6 maanden terug gerekend vanaf het moment van aanvragen van de overschrijving of vanaf dat de overschrijving rond is (geen idee hoe lang dat proces gemiddeld in beslag neemt namelijk?)?
Hoor graag, vriendelijke groeten Babette
Hallo Babette,
Ja, je kunt de procedure nu al starten. Je gebruikt dan de empadronamiento of het huurcontract als rechtvaardiging voor een adres in Spanje. Je hoeft bij het aanvragen niet aan te tonen hoe lang de wagen al in Spanje is, maar voor als je staande wordt gehouden bij een politiecontrole: de 6 maanden gelden voor de gehele periode dat de auto op buitenlands kenteken staat, en komt dus pas tot een einde als je daadwerkelijk een Spaans kentekenbewijs hebt.