10 streken om te ontdekken in Catalonië

Met zowel kust als bergen heeft Catalonië een grote diversiteit aan streken om te ontdekken. Elke streek heeft zijn eigen karakter. Er is een grote diversiteit aan natuur, met uiteenlopende landschappen, flora en fauna, maar ook aan cultuur.

Als je in Catalonië woont, is het dan ook zeer aantrekkelijk om er een weekend of een weekje op uit te trekken. En ook een tweede huis is een goede uitvalsbasis voor zulke uitstapjes. Van yourcatalancontact.com gaan we zelf regelmatig een frisse neus halen op 3000 meter hoogte in de Pyreneeën of duiken aan de Costa Brava.

In dit artikel geven we een overzicht van 10 streken in Catalonië om te ontdekken. Dit overzicht is onze selectie van de meest interessante regio’s, maar andere streken zijn een bezoekje natuurlijk ook meer dan waard. Lees ook ons artikel met algemene gegevens van Catalonië. Dat alles gezegd zijnde, hier gaan we dan!

1 – Costa Brava

Een strand aan de Costa Brava

Van de gehele kust van Catalonië is de Costa Brava (letterlijk: “wilde kust”) het bekendst. De Costa Brava loopt van de Franse grens tot Blanes. Langs deze kust wisselen strandjes en rotspartijen elkaar af, wat veel schilderachtige plaatjes oplevert.

Helemaal in het noorden, op de Cap de Creus, ligt het goed bewaarde vissersplaatsje Cadaqués. Hier deed in de negentiende en begin twintigste eeuw een groot aantal schilders hun inspiratie op. Iets verder naar het zuiden ligt Empuries, de ruïnes van een Griekse en later Romeinse stad.

Behalve op het strand hangen en pittoreske plaatsjes bezoeken, kan je aan de Costa Brava erg goed duiken en snorkelen. Feesten kan er de hele nacht in de badplaatsen Lloret de Mar, Calella en Blanes.  

https://www.visitacostabrava.com/en

2 – Garrotxa

In de voetheuvels van de Pyreneeën, ten noordwesten van de stad Girona, ligt de streek Garrotxa. Van alle streken die er in Catalonië te ontdekken zijn, is dit het best verborgen juweeltje. Dit gebied is van vulkanische oorsprong, waardoor het landschap getekend is door uitgedoofde vulkanen. Dat is ook terug te zien aan de bebouwing van zwarte vulkaansteen.

De hoofdplaats is het oude stadje Olot. Vooral het dorp Besalú, met zijn spectaculaire Middeleeuwse brug, is een bezoek meer dan waard. Daarnaast kan je in deze groene streek zeer goed wandelen en fietsen.

http://en.turismegarrotxa.com/

Bellver de Cerdanya

3 – Cerdanya

Hoger gelegen in de Pyreneeën ligt de Cerdanya. Dit is een hoogvlakte omgeven door bergtoppen van tussen de 2.500 en 3.000 meter hoogte. Ooit was dit een bergmeer dat enkele millennia geleden drooggevallen is.

De Cerdanya ligt op de grens en bestaat uit een Spaans en een Frans deel. De hoofdplaats Puigcerdà ligt in Spanje en is zeker een bezoek waard. Een andere bezienswaardige plaats is Bellver.

In de zomer komen veel Catalanen naar de Cerdanya om de hitte aan de kust te ontvluchten. Je kan er dan prima wandelen en ook kan je er alle mogelijke bergsporten beoefenen. In de winter staat uiteraard de wintersport centraal, met ski-oorden als La Molina en Massella. Aan de Franse kant is Font Romeu een wintervakantie-oord.

https://www.cerdanya.org/#

4 – Val d’Aran

Ook in de Pyreneeën, in het uiterste noordwesten van Catalonië, ligt de Val d’Aran. Als enige deel van Spanje ligt de Val d’Aran aan de noordzijde van de Pyreneeën. Cultureel gezien ben je hier niet in Catalonië maar in Occitanië, dat verder het grootste deel van Zuid-Frankrijk beslaat. De lokale bevolking spreekt dan ook Occitaans.

Val d’Aran is ook een typische wintersportbestemming. In de aangrenzende natuurgebieden Aigüestortes en Alt Pirineu kunnen in de zomer prachtige trektochten door het hooggebergte gemaakt worden.

https://www.visitvaldaran.com/en/

5 – Barcelonès

De Sagrada Familia

Barcelonès is de landstreek die de hoofdstad Barcelona met de directe voorsteden omvat. Barcelona is vanuit de meeste plaatsen goed te bereiken en erg geschikt voor een dagtocht.

Het toeristische belang van de stad spreekt bijna voor zichzelf. Winkels, cafés en restaurants, een bloeiende culturele scène en het bruisende nachtleven, maar natuurlijk boven alles de bezienswaardigheden. Zo zijn er de oude stad met de Rambla, de Plaça Reial en de markt La Boquería. Of de modernistamonumenten, waarvan de bekendsten de werken van Gaudí zijn, waaronder de Sagrada Familia, Parc Güell, de Pedrera en Casa Batlló.

Als je langere tijd in Catalonië verblijft, of er zelfs woont, is het zeer de moeite waard wat minder bekende delen van de stad te ontdekken. Maak eens een wandeling door de wijk Gracia of over de Montjuic. Of ga tapas eten in de buurt Poble Sec.

https://www.barcelonaturisme.com/wv3/en/

6 – Montserrat

Hoewel eigenlijk geen streek, kan het minigebergte van Montserrat niet ontbreken in dit overzicht. De iconische bergen op zo’n 60 kilometer ten noorden van Barcelona zijn al van heinde en verre te zien. Bij helder weer zie je ze bijvoorbeeld erg duidelijk vanuit het vliegtuig bij aankomst of vertrek van het vliegveld van Barcelona.

De abdij van Montserrat is voor veel Catalanen een bedevaartsoord. Dit klooster kan je bereiken via een indrukwekkende kabelbaan uit de jaren ’30 van de vorige eeuw of via een tandradbaan. In de abdijkerk staat het beeld van de zwarte madonna van Montserrat, de beschermvrouw van Catalonië, dat aangeraakt kan worden.

Door de kleine bergketen lopen tal van wandelpaden. Het gebied is uitermate geschikt voor een korte of lange wandeling, met spectaculaire vergezichten.

https://www.montserratvisita.com/en/index.html

7 – Garraf en Penedès

Sitges

Garraf en Penedès zijn twee landelijke streken ten westen van Barcelona. Historisch gezien is Garraf een onderdeel van Penedès.

Hier komt de Cava vandaan. Dat is een witte mousserende wijn die niet voor champagne onder doet. Als je de wijn producerende streken in Catalonië wilt ontdekken, begin je in de Penedès. Cava wordt in Catalonië gedronken bij alle mogelijke gelegenheden, zowel officiële als minder officiële. In de Penedès kan je bij meerdere cavaproducenten de kelders bezoeken. Dit gaat natuurlijk gepaard met een wijnproeverij.

In Garraf ligt de badplaats Sitges. Het is een uitstekend bewaard gebleven vissersdorp en 19e eeuwse badplaats, die niet bedorven is door de ontwikkeling van het massatoerisme in de jaren ´50 en ´60 van de vorige eeuw. Daarmee is het een van de favoriete bestemmingen voor dagtochtjes vanuit Barcelona.

https://www.garrafturisme.cat/en/

https://www.penedesturisme.cat/en

8 – Costa Daurada

Tarragona

De Costa Daurada (“Gouden Kust”) is de kust van de provincie Tarragona, van Cunit tot L’Hospitalet de l’Infant. Deze kust bestaat uit prachtige brede zandstranden afgewisseld met rotsen.

Aan de Costa Daurada liggen meerdere bekende badplaatsen, zoals Salou en Cambrils, waar noord-europeanen overwinteren of ’s zomers op het strand liggen. Er zijn hier ook meerdere badplaatsen die zich richten op binnenlandse (Spaanse) toeristen. In dit gebied bevindt zich het attractiepark Port Aventura, een van de 10 meest bezochte pretparken in Europa.

Een andere belangrijke trekpleister aan de Costa Daurada is provinciehoofdstad Tarragona. Deze stad was in de oudheid de Romeinse hoofdstad van Spanje. Tal van ruïnes herinneren aan die tijd. Zo zijn er de resten van een Colosseum, van Romeinse stadsmuren en van het forum. Met de vele kronkelende steegjes is de middeleeuwse binnenstad is Tarragona een onmisbare stop als je Catalonië wilt leren kennen.

https://costadaurada.info/nl

9 – Delta de l’Ebre

De Delta van de rivier de Ebro, in het uiterste zuiden van Catalonië, is een uniek natuurgebied en een van de meest bijzondere streken om te ontdekken. Het is een van de grootste draslanden van Europa. Een groot aantal vogelsoorten gebruikt de streek als broedgebied, om te overwinteren of als rustplaats op doortocht. Een van die soorten is de roze flamingo.

In de delta wordt rijst verbouwd, waardoor het landschap het hele jaar door verandert. De rijstvelden staan onder water in mei. In juni en juli zijn die velden door de opkomende rijstplanten groen, en later in de zomer kleuren ze geel.

Er kan goed gewandeld worden in het gebied. De stranden zijn er verrassend ongeschonden, vooral vergeleken met andere gebieden aan de Middellandse Zee. Er kunnen vele watersporten worden beoefend. Een van de toeristische trekpleisters is een rondvaart over de Ebro tot aan de monding.

https://deltadelebreturisme.com/en/

10 – Roussillon

Collioure

Roussillon? Ligt dat niet in Frankrijk? Dat klopt, maar historisch gezien is het een deel van Catalonië. In heel Catalonië, ook in Roussillon zelf, wordt het gebied dan ook wel noord-Catalonië genoemd. Bij de vrede van de Pyreneeën in 1659 werd het van de rest van Catalonië gescheiden en viel het definitief aan Frankrijk toe.

Hoewel minder dan in het Spaanse Catalonië wordt er in Roussillon nog steeds Catalaans gesproken, vooral door oudere generaties. Ook wappert overal de Catalaanse vlag.

Het gebied is een bezoek meer dan waard, vooral als je zin hebt even wat Franse sfeer op te snuiven. Een grote aanrader is de kustplaats Collioure. In Roussillon ligt ook de indrukwekkende berg Canigou, die door een geoefende wandelaar beklommen kan worden, wat beloond wordt met spectaculaire vergezichten. Op de hellingen van de Canigou liggen een aantal abdijen die een bezoek meer dan waard zijn. Ook het vestingstadje Villefranche-de-Conflent kunt u niet missen!

https://www.tourism-mediterraneanpyrenees.com/

Meer weten?

Wil je vaker toeristische of andere informatie over Catalonië ontvangen? Schrijf je dan in om onze mails te ontvangen, links onderaan deze pagina, en geef onze facebookpagina een like!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *