Autorijden in Spanje, een aantal aandachtspunten

Autorijden in Spanje is anders dan in Nederland of België. De weersomstandigheden spelen natuurlijk een rol, er zijn andere verkeersregels en de medeweggebruikers gedragen zich anders. Als je met je auto naar Spanje gaat, of je huurt er een auto, doe je er dus goed aan met een aantal zaken rekening te houden. In dit artikel bekijken we een aantal zaken die autorijden in Spanje anders maken dan in Nederland of België.

¿Benieuwd? ¡Vamos!

autorijden spanje

Verkeersregels

Eerst maar even wat het meest voor de hand ligt: verschillen in verkeersregels.

In Spanje moet je als bestuurder zowel fysiek als mentaal te allen tijde bezig zijn met het autorijden, zonder enige behindering. Dit betekent onder meer dat bellen niet is toegestaan. Handsfree bellen met een headset is niet toegestaan omdat je gehoor ook niet gehinderd mag worden. Dit laatste geldt trouwens voor alle voertuigen, zelfs als je op de fiets zit.

En niet alleen mobiel bellen is verboden: je mag achter het stuur ook niet roken, met de GPS bezig zijn, iets uit het handschoenenkastje pakken… Kortom: niets was niet te maken heeft met het besturen van de wagen. Let op: voorgaande regels gelden nog steeds als de auto stilstaat voor een rood verkeerslicht of in de file bijvoorbeeld.

Fysiek mag het besturen van de auto ook niet gehinderd worden. Dit geldt zelfs voor de kleding die je draagt. Denk hierbij aan een erg dikke winterjas, aan slippers, blote voeten of bergschoenen.

Hoewel Spanjaarden makkelijker inhalen dan Nederlanders, gelden er duidelijke regels voor het inhalen van tweewielers. Je moet namelijk tenminste 1,5m afstand houden van een fiets, brommer of scooter. Over het algemeen houdt men zich goed aan deze regel. Over fietsers gesproken: niet alle vierbaanswegen zijn verboden voor fietsers. Kijk dus niet raar op als je er plotseling een tegenkomt op zo’n weg.

Claxoneren in de bebouwde kom is alleen toegestaan als er onmiddellijk gevaar is voor een aanrijding. En in sommige plaatsen mag je zelfs dan niet toeteren, maar moet je met je lampen knipperen. Als dat zo is, wordt dat met borden aangegeven.

Verkeersborden wijken bijna niet af van die in Nederland en België.

Maximumsnelheden

In de bebouwde kom gelden sinds mei 2021 nieuwe maximumsnelheden. Over het algemeen is dat nu 30 km/u voor alle voertuigen. In straten met verkeer in beide richtingen en zonder duidelijke afscheiding tusen die richtingen en een gelijkvloers trottoir, is dat 20 km/u. In straten met twee rijstroken of meer per richting is dat 50 km/u (brommers en scooters 45 km/u).

Buiten de bebouwde kom kunnen motoren en personenwagens 90 km/u rijden. Auto’s met een aanhanger en zware voortuigen (van meer dan 3,5t mma) mogen daar slechts 80 km/u en brommers mogen niet sneller dan 45 km/u.

Op snelwegen (autovías en autopistas) is de maximumsnelheid tegenwoordig 120 km/u voor personenwagens en motoren. Met een aanhanger of een zwaar voertuig mag je er maar 90 km/u. En als de aanhanger meer dan 750 kg weegt, is dat zelfs 80 km/u. Als de snelweg door de bebouwde kom loopt, is de beperking 80 km/u voor al het verkeer, tenzij anders aangegeven.

Let op: er zijn in Spanje ook minimumsnelheden. Deze zijn de helft van de maximumsnelheid, behalve op snelwegen. Daar is de minimumsnelheid 60 km/u.

Het is niet toegestaan een detector voor snelheidsradars in de auto te hebben.

Kinderen

Kinderen kleiner dan 1,35 mogen alleen op de achterbank in goedgekeurde kinderzitjes plaatsnemen in de auto. Als de achterbank al helemaal vol zit met kinderzitjes, dan mag er ook een op de passagiersstoel geplaatst worden. Als dit een stoeltje is met de rug naar voren (in de rijrichting), dan moet de airbag uitgeschakeld zijn.

Kinderen die groter zijn dan dat, mogen in Spanje zonder zitje in de auto plaatsnemen tijdens het autorijden, zowel achterin als op de passagiersstoel. Hierbij is gebruik van de gewone veiligheidsgordels voldoende. Wel raadt de DGT aan ook voor kinderen van kleiner dan 1,5m een kinderzitje te gebruiken.

Lading

De lading mag enkel naar achteren uitsteken. Het uitstekende deel mag niet meer dan 10% van de lengte van de auto zijn. Als het om een ondeelbare lading gaat, kan dat 15% zijn. Je dient aan deze lading een waarschuwingbord met drie rode strepen te bevestigen. Dit is een reflecterend wit bord van tenminste 50×50 cm, met dus drie rode strepen erop. ’s Nachts moet de uitstekende lading ook aangegeven worden met een rood licht.

Fietsendragers moeten ook van zo’n waarschuwingsbord voorzien zijn. Deze verplichting bestaat ook als er geen fietsen op staan en de drager is ingeklapt. Als de drager een deel van de lichten of reflectoren achter op de auto bedekt, moet de drager zelf ook voorzien zijn van lichten.

Let erop dat als de fietsendrager of bijvoorbeeld een bagagebox het kenteken van de auto bedekt, je ook een (wit) kenteken en een NL of B sticker erop moet plaatsen.

Aanghangers

Zoals gezegd gelden er voor auto’s met een caravan of een aanhangwagen afwijkende snelheidslimieten. Voor de omvang van de aanhanger gelden dezelfde beperkingen als in België, en bijna dezelfde als in Nederland. Het enige verschil met Nederland is dat de combinatie van wagen en aanhanger maximaal 18,75m mag zijn in plaats van 18m. Hou er rekening mee dat bij deze maximale lengte de fietsendrager mee wordt geteld. 

Voor combinaties langer dan 12m geldt dat er op de achterkant van de aanhanger zogenaamde ECE70 platen aangebracht moeten worden. Dit zijn reflecterende gele platen met een rode rand. Dit kunnen twee kleine platen zijn van 50 x 25 cm, eentje links en eentje rechts, of een grote plaat van 130 x 25 cm in het midden. Deze platen hang je tussen de 50 en 150 cm boven het wegdek. Let op: in de doorreislanden Frankrijk (en voor Nederlanders ook België) zijn deze platen juist niet toegestaan. Haal ze er daar dus vanaf.

Rijgedrag

Men rijdt in Spanje vrij voorspelbaar. Zelfs de overtredingen zijn relatief voorspelbaar. Geen richting aangeven bijvoorbeeld. Hou er dus continu rekening mee dat iemand plotseling van richting kan veranderen, zonder dit aan te geven.

Rotondes zijn vaak een probleempunt. Wees daar dus extra op je hoede. Een ander schiet soms van de binnenste ring naar een uitrit, en snijdt daarbij dan iemand in de buitenste ring af, om maar een voorbeeld te noemen.

Verder wordt er vrij gemakkelijk ingehaald op secundaire wegen, en ontstaan er zo situaties die voor Nederlanders en Belgen erg gevaarlijk kunnen lijken. Vroeger was het toegestaan de maximale snelheid met 20 km/u te overschrijden om een ander voertuig in te halen, maar dat is niet meer zo. Desalniettemin zullen veel Spanjaarden flink gas geven om een ander voorbij te gaan en daarbij de snelheidsbeperking aan hun laars lappen. Op smalle weggetjes met veel bochten en beperkte zichtbaarheid, is het gebruikelijk voor de bocht even te claxoneren zodat tegenliggers weten dat je er aankomt.

Parkeren is in Spanje een kunst. Meestal gaat dit met twee keer steken. Kijk op straat een keer hoe ze het doen. Door de methode die ze gebruiken staan auto’s bijna bumper tegen bumper, en wordt de beschikbare ruimte op straat een stuk efficiënter gebruikt.

Dubbelparkeren omdat de bestuurder “eventjes” wat gaan doen, komt erg vaak voor. Hierbij zetten ze de waarschuwingslichten op. Dat “eventjes” wat gaan doen kan trouwens net zo goed zijn dat ze een kind uit de auto zetten, als een cortado of een biertje drinken in de lokale kroeg. Als de auto langer dan twee minuten stilstaat, moet je de motor afzetten. Parkeren mag in een straat met twee rijrichtingen trouwens alleen aan de rechterkant in een straat.

Lichten voeren bij het autorijden overdag is in Spanje niet gebruikelijk.

Verplichte uitrusting

Hieronder een klein lijstje van zaken die in Spanje verplicht in de auto aanwezig moeten zijn tijdens het autorijden, terwijl in Nederland of België die verplichting niet bestaat:

  • Reservewiel of thuiskomertje.
  • Gevarendriehoeken: in auto’s met een Spaans kenteken moeten verplicht 2 gevarendriehoeken aanwezig zijn. Met een buitenlands kenteken is dat er eentje. Toch raadt men ook buitenlanders aan er twee bij zich te hebben. Bij pech of een noodstop langs de weg plaats je deze op 50 meter van de auto, een ervoor, en een erachter. Ze moeten zo staan dat ze vanaf 100 meter zichtbaar zijn. Binnen de bebouwde kom is het gebruik overigens niet verplicht.
  • Reflecterend vest: het is verplicht in ieder geval 1 reflecterend vest in de auto te hebben. De DGT, het Spaans bureau voor wegverkeer, raadt echter aan voor elke inzittende er eentje te hebben. Je legt het vest beter niet in de kofferruimte. Dan moet je in geval van nood of pech immers uitstappen om het te pakken. Zorg dus dat het ergens voorin de auto ligt. De boetes voor het niet beschikken over een vest, of de vest niet dragen als je je buiten de auto begeeft, kunnen oplopen tot €200. Dit geldt ook voor passagiers.
  • Brandblusser: deze is verplicht als je een aanhanger of caravan met de wagen trekt. Maar ook als dat niet het geval is, raadt men aan er eentje in de auto te hebben.

Als je een auto huurt, check dan of naast alle bovenstaande verplichte zaken er ook een anti-diefstalsysteem in de auto aan is gebracht. Dit is namelijk ook verplicht in auto’s met een Spaans kenteken.

In de bergen zijn er wegen waar je bij sneeuw verplicht sneeuwkettingen om de wielen moet leggen. Hou hier rekening mee in de winter.

Geadviseerde uitrusting

Naast de verplichte uitrusting, raadt de overheid in Spanje ook aan een EHBO-koffertje in de auto te hebben. In tegenstelling tot België is dit in Spanje echter niet verplicht. Ook raadt de ANWB aan een reservebril in de auto te hebben. Dit is tegenwoordig niet meer verplicht, maar het voorkomt discussies met politie-agenten.

Tol

Nu de tol is afgeschaft op de meeste autopistas is er niet meer zoveel verschil meer met autovías. Het zit hem tegenwoordig voornamelijk in de voorzieningen: op autovías tref je weinig of geen pompstations en parkeerplaatsen.

Er zijn nog enkele autopistas die in het beheer zijn van regionale overheden (en niet van de nationale overheid) waar nog wel tol moet worden betaald.

De overheid is voor 2024 een nieuw tolsysteem aan het ontwikkelen. Het is nog niet duidelijk of dit een soort kilometerheffing gaat zijn, met poortjes en detectoren boven de weg, of een vignet zoals dat in bijvoorbeeld Oostenrijk en Zwitserland gebruikelijk is.

Auto-onderhoud

Het Spaanse klimaat kan enige gevolgen hebben voor het onderhoud van een Nederlandse of Belgische auto. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de volgende zaken:

  • Hitte: hoge temperaturen kunnen leiden tot oververhitting van de motor en andere onderdelen. Dit kan leiden tot schade aan de olie en koelvloeistof, en kan ook leiden tot problemen met het luchtfilter en de accu.
  • Vochtigheid: Hoge luchtvochtigheid kan leiden tot roest en corrosie van metalen onderdelen, vooral in gebieden met veel zeezout in de lucht.
  • Zand en stof: Zand en stof kunnen de werking van de motor belemmeren. Dit kan leiden tot problemen met het luchtfilter, de cilinders en andere onderdelen.
  • UV-straling: Sterke UV-straling kan leiden tot veroudering en verkleuring van rubber- en plasticonderdelen. Dit kan leiden tot problemen met de banden, de ruitenwissers en andere onderdelen.
  • Onderhoud: Het is belangrijk om regelmatig onderhoud uit te voeren aan de auto, zoals olie verversen, banden controleren, koelvloeistof verversen, enzovoort. Dit helpt om problemen te voorkomen en verlengt de levensduur van de auto.

Het is aan te raden je auto regelmatig te laten controleren bij een erkende garage, vooral als je vaak in Spanje gaat autorijden. Zo kan de garage de auto controleren op potentiële problemen die kunnen ontstaan door het klimaat en de rijomstandigheden in Spanje.

Ondersteuning

Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van het bovenstaande? Aarzel dan zeker niet om contact met ons op te nemen. Dat kan via ons contactformulier of door ons een mail te sturen op info@yourcatalancontact.com.

Wil je graag op de hoogte blijven omtrent adminstratieve zaken in Spanje? Ga je zelf naar Spanje verhuizen, of er een tweede woning kopen, en wil je een kenteken om laten zeten? Voor meer informatie, hou onze facebookpagina en schrijf je in op onze nieuwsbrief!

4 thoughts on “Autorijden in Spanje, een aantal aandachtspunten

  • Patrick

    Beste iemand vertrlde mij dat indien je een wagen bezit in spanje er een Spaans rijbewijs voor nodig is en je hiervoor een test zou moeten afleggen om uw rijvaardigheid te bewijzen. Klopt dit?

    • Maarten Rinsema

      Hallo Patrick,

      Bedankt voor je bericht. Nee, dit is niet juist, in principe mag je in Spanje een wagen bezitten met een Belgisch rijbewijs.

      Wat tot verwarring zou kunnen leiden is dat de oude papieren Belgische rijbewijzen maar beperkt geldig zijn in Spanje, namelijk alleen als je hier op vakantie bent. Als je hier woont, moet je die inwisselen voor een Spaans rijbewijs. Als je hier niet woont, maar je hebt een wagen met Spaans kenteken bij je tweede huis, dan kan dat in theorie ook met een papieren Belgisch rijbewijs. Omdat de meeste politie-agenten er echter van uitgaan dat als je een Spaans kenteken hebt, je hier ook woont, zullen ze je dan toch bekeuren als je nog over het oude papieren rijbewijs beschikt.

      Let wel: als je reeds het nieuwere, plastieken Belgische rijbewijs hebt, dan is er geen enkel beletsel om met dat rijbewijs een wagen aan te schaffen of op naam te laten zetten in Spanje. Dat rijbewijs heeft namelijk dezelfde geldigheid als een Spaans rijbewijs en moet pas omgewisseld worden als het verloopt, ook als je domicilie in Spanje is.

      • Henny

        Beste, als je het Spaanse rijbewijs aanvraagt dan moet je je eigen rijbewijs inleveren. Je krijgt dan stuk papier waarmee je dan mag autorijden totdat je rijbewijs klaar is. Mijn vriendin wacht al 7 maand en mag dus buiten Spanje niet auto rijden. Mijn man wacht al 5 maand en mag met zijn vrachtwagen niet buiten Spanje rijden. En wie weet hoe lang dit nog gaat duren. Navraag helpt niet, je krijgt gewoon geen antwoord. Hierdoor lopen wij véél inkomsten mis. Kunt u mij adviseren om eindelijk wel het rijbewijs te krijgen? Ik doe het dit jaar ook, maar zit dan opgesloten in Spanje………tot dat het na misschien wel een jaar, eindelijk klaar is…..

        • Maarten Rinsema

          Beste Henny,

          Ik weet helaas niet hoe de procedure bespoedigd kan worden. Ik vermoed dat er geen manier is. Ik stuur je ook even een mail.

          un saludo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *