Cl@ve aanvragen, een persoonlijke online toegangscode in Spanje

Onder andere om toegang te hebben tot je belastingaangiftes in Spanje, kan je Cl@ve aanvragen. Dit is een zogenaamd authenticatiesysteem. Door middel van dit systeem kan je online op beveiligde wijze aantonen wie je bent. Op die manier kan je veilig via het internet je zaken regelen. Niet alleen de belastingdienst gebruikt cl@ve. Steeds meer andere overheidsdiensten gebruiken het systeem ook.

In Spanje zijn er meerdere van dit soort authenticatiesystemen. Naast Cl@ve bestaan er nog een aantal andere digitale systemen waarmee je identiteit gecontroleerd kan worden. Elk van deze systemen kan je bij verschillende instanties gebruiken.

In dit artikel bekijken we Cl@ve van wat dichterbij. Wat is Cl@ve eigenlijk, hoe kan je het aanvragen, en hoe en waar gebruik je het in Spanje?

¿Benieuwd? ¡Vamos!

cl@ve aanvragen

Digitale identificatiesystemen in Spanje

Zoals gezegd zijn er in Spanje verschillende authenticatiesystemen in gebruik.

  • Het gemakkelijkste systeem om te verkrijgen is Cl@ve. Er bestaan twee niveaus van dit identificatiesysteem: Cl@ve PIN en Cl@ve permanente. Voordeel van dit systeem is dat je geen gespecialiseerde software hoeft te installeren op een specifiek apparaat. Hierdoor kunnen zowel computers als tablets en mobiele telefoons gebruikt worden. Nadeel van dit systeem is dat het minder veilig is, en dat je daardoor maar beperkte toegang hebt tot beveiligde overheidssites. Wel kan je je belastingaangiftes voor nationale belastingen mee doen. Met de Cl@ve permanente kan onder je sommige online formulieren ook een digitale handtekening zetten. Cl@ve PIN biedt die mogelijkheid niet. Daarover hieronder meer.
  • Digitaal certificaat van FNMT. Dit is een systeem ontwikkeld door de Fábrica Nacional de Moneda y Timbre, het Spaanse munthuis dat geld en postzegels drukt. Met dit certificaat kan je je identiteit aantonen en bovendien kan je het als digitale handtekening gebruiken. Het heeft een hoog veiligheidsniveau. Je kan er dus meer mee dan met Cl@ve. Om het te gebruiken moet je software installeren op het apparaat waarvan je je gaat bedienen. Hierdoor kan je het certificaat alleen gebruiken op een computer.
  • DNIe (Documento Nacional de Identidad electrónico), een nationale identiteitskaart met een chip. Net als de Belgische eID heeft de gebruiker een kaartlezer nodig om dit te gebruiken. Dit systeem is niet beschikbaar voor buitenlanders uit de EU. Die komen namelijk niet in aanmerking voor een Spaanse identiteitskaart. Ook het groene NIE kaartje (certificado de registro, in de volksmond ook wel residencia genoemd) is niet uitgerust met een chip.

Wat is Cl@ve?

Cl@ve is een identificatiesysteem dat oorspronkelijk is ontwikkeld door de belastingdienst (Agencia Tributaria). Tegenwoordig gebruiken bijna alle nationale en regionale overheidsdiensten waar je online zaken kunt regelen het systeem. Ook zijn er een groot aantal gemeentelijke overheden die er gebruik van maken.

Met Cl@ve kan je dus onder andere je belastingaangifte indienen, een bewijs van inschrijving of je vida laboral downloaden bij de Seguridad Social, je medische gegevens inzien of het aantal punten op je rijbewijs raadplegen als je een Spaans rijbewijs hebt.

Je kan deze authenticatiemethode gebruiken door op het speciale Cl@ve-logo te klikken op de internetpagina van alle instellingen die deze mogelijkheid bieden. Dit logo toont het woord Cl@ve, waarin de “a” in de apestaart een sleutelgat in het midden heeft. Andere websites sturen je automatisch door naar de inlogpagina van Cl@ve als je je persoonlijke gegevens wilt zien en bewerken.

Zoals gezien bestaan er twee veiligheidsniveaus binnen Cl@ve. De manier van aanvragen is verschillend voor het niveau dat je wilt hebben.

Cl@ve PIN

Cl@ve PIN is het basisveiligheidsniveau. Met deze identificatiemethode kan je niet alle, maar wel de meeste handelingen verrichten bij de instellingen die het systeem gebruiken.

Bij het gebruik van Cl@ve PIN op een internetpagina voer je je NIE in, en een tijdelijke code die je per SMS ontvangt. Je kan ook de Cl@ve PIN app op je mobiele telefoon installeren om deze tijdelijke code te ontvangen. De code is geldig voor maximaal 10 minuten, waarna je je opnieuw aan moet melden met een andere code.

Cl@ve permanente

De Cl@ve permanente heeft een hoger veiligheidsniveau. Hiermee kan je alle handelingen verrichten bij instellingen die Cl@ve gebruiken ter identificatie. De toegang aan de hand van Cl@ve permanente gaat namelijk door middel van je DNI of NIE en een permanente code of wachtwoord. Dit wachtwoord kan je zelf instellen. Cl@ve permanente is beter geschikt voor mensen die vaak zaken regelen met de overheid.

Voor de meest gevoelige handelingen moet je naast deze identificatiemethode ook nog een tijdelijke PIN gebruiken zoals bij Cl@ve PIN. Deze code is ook maar voor 10 minuten geldig, waarna je een nieuwe code in moet geven.

Bovendien is je toegang door middel van Cl@ve permanente gekoppeld aan een digitaal certificaat op de servers van de overheid, waardoor je ook bepaalde online formulieren ook kunt ondertekenen. Dit is niet het geval bij Cl@ve PIN.

Dat gezegd zijnde, ook Cl@ve permanente biedt niet het hoogste veiligheidsniveau. Er zijn dus zaken waarvoor deze toegangsmethode niet toereikend is. Heb je een nog uitgebreidere toegang nodig, bijvoorbeeld omdat je als zelfstandige werkzaam bent of een bedrijf hebt, en zaken moet regelen met de belastingdienst of de Seguridad Social, dan heb je dus een digitaal certificaat nodig als bijvoorbeeld dat van FNMT.

Cl@ve aanvragen

De manier waarop je Cl@ve kunt aanvragen is verschillend voor de twee veiligheidsniveaus.

Cl@ve PIN

Cl@ve PIN kan je op twee manieren aanvragen, allebei per internet. Omdat de belastingdienst het systeem heeft ontwikkeld en nog steeds beheert, doe je dat op de site van die instelling. Daar zoek je de pagina “registrarse en Cl@ve” op, die vind je in het deel identificación digital (klik hier om rechtstreeks naar de juiste pagina te gaan).

Op de pagina “registrarse en Cl@ve” vul je je gegevens in, je NIE en het número de soporte. Het número de soporte vind je rechtsonder op de achterkant van je groene NIE kaartje (Certificado de registro). Wat je in moet voeren is de letter C gevolgd door 8 cijfers. Als je número de soporte maar 7 cijfers lang is, zet je na de C eerst een 0 en dan het nummer. Vervolgens kom je op een pagina die twee mogelijkheden biedt om de aanvraag in te dienen.

Aanvraag Cl@ve PIN door middel van een uitnodigingsbrief

Om te beginnen is er een blauwe knop met de tekst “Sí, envíenme una carte de invitación a mi domicilio fiscal”. Je krijgt dan een brief thuisgestuurd met een activeringscode. (Vergeet niet in het volgende scherm nog op “Aceptar” te klikken, dit is een bevestiging).

Als je de brief thuis hebt ontvangen, ga je naar dezelfde internetpagina als waar je de brief aan hebt gevraagd. Nadat je je door middel van je NIE en je número de soporte hebt geïdentificeerd, kan je klikken op “Ya dispongo de carta de invitación”. Klik daarna op “continuar”.

Op het volgende scherm kan je de verificatiecode die in de brief staat (Código Seguro de Verificación of CSV) ingeven. Klik daarna weer op “continuar”. Als je dan je mobiele telefoonnummer en je emailadres ingeeft en de gebruiksvoorwaarden accepteert, is het systeem actief.

Aanvraag door middel van een beeldgesprek

Een andere mogelijkheid om de aanvraag af te ronden is per beeldgesprek. Voor deze optie ga je ook naar de pagina “registrarse en Cl@ve”. Daar vul je opnieuw je gegevens in: je NIE en het número de soporte. Nu kies je in dat scherm voor “También puede registrarse por videollamada” (vergeet niet in het volgende scherm nog op “Continuar” te klikken, na je camera en microfoon te hebben getest). In dat geval wordt je doorgeleid naar een beeldgesprek met een medewerker die je aanvraag verwerkt. Deze mogelijkheid is er ’s ochtends tussen 9 en 14 uur.

Nadat je “También puede registrarse por videollamada” hebt gekozen en daarna op “continuar” hebt geklikt, moet je nogmaals bevestigen dat je je camera en microfoon hebt getest door het vakje aan te vinken en op “acceder a la videoasistencia” te klikken. Je hoeft geen videoaplicaties te installeren op je computer. Het gesprek opent automatisch in je browser.

Je krijgt nu in beeld te zien hoe lang de wachttijd is. Als je een medewerker (operador) toegewezen hebt gekregen, klik je op “aceptar y acceder a la videoconferencia”. Je krijgt nu de medewerker te zien die je aanvraag zal verwerken.

Meteen na de verwerking door de medewerker is het systeem al geactiveerd en kan je er gebruik van maken.

Cl@ve permanente

Voor ons buitenlanders bestaat er maar een manier om de Cl@ve permanente aan te vragen en dat is in eigen persoon op kantoor. Het kan ook met de DNIe, maar die kan een Europees burger in Spanje niet krijgen.

In persoon kan je de cl@ve permanente aanvragen op het belastingkantoor (Agencia Tributaria), bij de Seguridad Social en bij de nationale arbeidsdienst (Servicio Público de Empleo Estatal). Op deze pagina kan je de kantoren bij jou in de buurt vinden die de Cl@ve permanente voor je kunnen instellen. Vul daar bij oficinia más cercana je woonplaats in. Het menu bij aministración kan je leeg laten. Vergeet niet onderin het scherm ook “Cl@ve” aan te vinken.

Vergeet niet dat de meeste van die kantoren alleen op afspraak werken. De telefoonnummers en emailadressen worden erbij gegeven. Het maken van een afspraak is het makkelijkst bij Agencia Tributaria. Klik hier voor een afspraak in een Agencia Tributaria.

Tijdens deze afspraak ontvang je een activeringscode. Die moet je vervolgens zelf online activeren. Dat kan door middel van deze link. Als je daar alle gegevens invoert, en op “Siguiente” klikt, krijg je op je telefoon een eenmalige code toegezonden waarmee je je Cl@ve permanente activeert. Daarna heb je de mogelijkheid zelf een wachtwoord in te stellen. Deze moet aan bepaalde voorwaarden voldoen die in het scherm vermeld worden.

Let op: als je tijdens gebruik vijf maal een verkeerd wachtwoord instelt, wordt je toegang geblokkeerd. Je kan dan met de activatiecode die je tijdens de afspraak voor de aanvraag hebt ontvangen opnieuw en wachtwoord instellen. Ben je die activatiecode kwijt, dan moet je opnieuw een afspraak maken.

Je wachtwoord is twee jaar geldig. Daarna moet je een nieuwe instellen.

Ondersteuning of uitbesteding

Van yourcatalancontact.com raden we aan een digitaal certificaat met een wat groter bereik dan cl@ve te regelen, zoals dat van de FNMT. Waarom dan dit artikel? Omdat je cl@ve makkelijk zelf kunt aanvragen, en omdat het je al toegang geeft tot de voornaamste websites die je nodig hebt in Spanje.

Als je toch het FNMT certificaat nodig blijkt te hebben, kunnen wij je daarbij helpen. We rekenen daar €55 incl BTW voor.

Heb je vragen of opmerkingen over dit artikel? Of wil je het FNMT certificaat via ons aanvragen? Schrijf ons dan een email op info@yourcatalancontact.com, of via ons contactformulier.

Wil je samen met ons verder de Spaanse bureaucratie verkennen? Dan kan je je opgeven voor onze nieuwsbrief, en ons volgen op facebook.

Het is weer tijd voor de jaarlijkse inkomstenbelastingaangifte. Maar zie je door de bomen het bos niet meer? Heb je geen idee hoe en wat? Of brandt je er gewoon liever je vingers niet aan?

Geen zorgen! In samenwerking met een belastingdeskundige gespecialiseerd in expats, kunnen wij de aangifte voor de inkomstenbelasting in Spanje voor je verzorgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *