Met je huisdier verhuizen naar Spanje

Als je met al je hebben en houwen naar Spanje gaat verhuizen, neem je je huisdier natuurlijk ook gewoon mee. Dat is bovendien een stuk makkelijker dan voor de rest van de familie. Ze hoeven geen NIE of residencia, ze gaan niet naar school en ook het ziekenfonds heeft weinig met ze te maken.

Toch zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden als je naar Spanje gaat verhuizen met je huisdier. En dat zijn er meer dan je denkt, vooral als je een hond bezit. In dit artikel bekijken we waar je zoal rekening mee moet houden.

¿Benieuwd? ¡Vamos!

verhuizen huisdier spanje

Dieren in Spanje

Voor we kijken naar het papierwerk en wet- en regelgeving omtrent het houden van een huisdier in Spanje, moeten we het ook even hebben over hoe het is voor je dier om in Spanje te wonen.

Zo kunnen zomers er erg warm zijn. Als je rekening wilt houden met je huisdier, is dat dus niet het beste seizoen om naar Spanje te verhuizen. Te meer omdat de meeste stranden voor honden afgesloten zijn. Het is dus lastig om ze wat verkoeling te bieden.

In Spanje is er een groter gevaar dat je huisdier een ziekte oploopt. Teken en vlooien kunnen mediterraanse ziektes overdragen. Vooral leishmaniose is hier een goed voorbeeld van.

In de meeste restaurants, administratieve kantoren, musea, monumenten en andere openbare gelegenheden mag je niet naar binnen met een hond. Op de meeste plaatsen zijn honden verboden in het openbaar vervoer. Waar ze wel toegestaan zijn, moeten ze vaak een muilkorf om.

Dierenartsen

Er zijn in heel Spanje genoeg goede dierenartsen te vinden. De dierenartsenpraktijken zien er vaak wat minder gelikt uit dan in Nederland of België, maar dat zegt niets over hoe goed de dierenarts werkt. In gebieden met veel toeristen of buitenlandse inwoners, kan je bovendien vaak wel een dierenarts vinden die Engels spreekt.

Als je gaat verhuizen naar Spanje en je neemt je huisdier mee, moet je die inschrijven bij een lokale dierenarts. Elke regio of gewest heeft hier een eigen register voor.

De kosten van de dierenarts zijn vergelijkbaar met die in Nederland.

Toelatingseisen voor dieren in Spanje

Er zijn bepaalde voorwaarden om je huisdier of huisdieren mee te nemen naar Spanje als je gaat verhuizen. Hieronder een lijst van die voorwaarden. Deze voorwaarden zijn overigens ook van toepassing als je je huisdier meeneemt op vakantie.

  • Je mag maximaal 5 dieren meenemen
  • Het dier moet een Europees dierenpaspoort hebben
  • Je moet zelf bij het dier zijn tijdens de reis, of je moet iemand expliciet machtigen om het dier mee te brengen. In dat laatste geval moet het dier weer binnen 5 dagen na aankomst op de bestemming met het baasje herenigd worden
  • Het dier moet gechipt zijn
  • Honden en katten moeten ouder dan 15 weken zijn.
  • Honden, katten en fretten moeten een geldige inenting hebben tegen hondsdolheid. In de praktijk betekent dit dat de laatste inenting tenminste 21 dagen voor de reis gegeven is. Niet alle rabiësvaccinaties zijn even lang geldig. Afhankelijk van de vaccinatie zijn ze 1 tot 3 jaar geldig. Meer informatie hierover kan je bij je dierenarts krijgen.
  • Voor vogels geldt bovendien dat je moet beschikken over een INTRA-certificaat. Pluimvee is uitgesloten om als gezelschapsdier mee te nemen.

Paarden

De regels voor het invoeren en houden van paarden zijn aanmerkelijk strenger. Dit komt omdat de Spaanse wet paarden als vee ziet en niet als gezelschapsdieren. Zo hebben paarden een ander paspoort, of in plaats daarvan een Certificado de Identificación Equina. Daarnaast heb je een gezondheidscertificaat nodig. Voor de reis zelf moet je een routeplan overleggen met reis- en rusttijden en -plaatsen.

Om een paard op je eigen terrein te houden, heb je een REGA vergunning nodig. Dat is een vergunning voor het uitbaten van een agrarisch bedrijf. Dat is nodig omdat men paarden, zoals gezegd, als vee ziet. Dit moet ook als je de paarden niet houdt voor commerciële doeleinden.

De voorwaarden voor het verkrijgen van een REGA nummer verschillen per regio en zelfs per gemeente. In grote lijnen moet je een rapport op laten maken, waarin je duidelijk aangeeft wat de voorzieningen en installaties zijn. Deze moeten natuurlijk aan de regionale en lokale voorschriften voldoen. Meestal is ook een inspectie van een vee-arts vereist voordat het lokale REGA-kantoor een nummer uitgeeft. In veel gebieden moet je de inschrijving in de REGA periodiek vernieuwen.

Dieren en wetgeving

Spanje is niet een erg diervriendelijk land. Er is nog stierenvechten op veel plaatsen. Jachthonden worden op afgelegen plekken in bossen gehouden in embarmelijke omstandigheden. Bij de feria de abril in Sevilla sterven elk jaar een aantal paarden van uitputting nadat ze dagen achtereen “pittoreske” koetsjes vooruit trekken.

Toch begint hier verandering in te komen, vooral de laatste jaren. Sinds 2022 erkent de wet dieren als seres sentientes: voelende schepsels, of wezens met gevoelens. Sinds dat jaar is ook hun status als volwaardig familielid geregeld. Mocht een echtpaar scheiden, dan moet een rechter beslissen wie de voogdij krijgt, waarbij er eventueel zelfs alimentatie betaald moet worden.

Wet op dierenwelzijn van 2023

In 2023 is de wet op dierenwelzijn aangenomen. Deze heeft verregaande gevolgen voor eigenaren van huisdieren. De wet bevat een aantal maatregelen die mishandeling en verwaarlozing van dieren moet tegengaan.

Een van de belangrijke bepalingen van de wet is dat een huishouden niet meer dan 5 huisdieren mag bezitten. Boven dat aantal is er een vergunning nodig.

De wet schrijft voor dat dieren niet in een te kleine ruimte gehouden mogen worden. Hiermee komt er een einde aan de gewoonte een grote hond op een klein balkon of terras te houden, wat helaas maar al te vaak gebeurde. Een dier mag niet langer dan drie dagen zonder menselijk toezicht zijn.

Alle dieren moeten voortaan gevaccineerd zijn. Voor katten geldt dat die gesteriliseerd of gecastreerd moeten worden als ze 6 maanden of ouder zijn. Houders van honden moeten een cursus doorgaan. Dat geldt voor alle hondenrassen, niet alleen zogenaamde PPP-s (zie hieronder). Tenslotte moeten alle hondeneigenaren een WA verzekering hebben. In de komende weken gaan we wat dieper in op het houden van honden in Spanje. Hou onze artikelen dus goed in de gaten als je met een hond naar Spanje wilt verhuizen!

Ook legt de wet vast in welke gevallen het huisdier een spuitje mag krijgen (bij een terminale ziekte, een gevaar voor de volksgezondheid of voor de veiligheid). Je moet als eigenaar vervolgens ook aan kunnen tonen wat je met het lichaam van je dode huisdier hebt gedaan: begraven op een officiële dierenbegraafplaats of cremeren. Als het dier bij een dierenarts een spuitje heeft gekregen, zal die de mogelijkheid bieden via hen het lichaam te laten begraven of cremeren, en zal dan ook de verplichte melding aan de autoriteiten doen.

Gevaarlijke honden

Er is in Spanje vrij specifieke wet- en regelgeving omtrent het houden van gevaarlijke honden (PPPs of Perros Potencialmente Peligrosos). Het gaat dan vooral om de volgende rassen:

  • Pit Bull Terrier
  • Staffordshire Bull Terrier
  • American Staffordshire Terrier
  • Rottweiler
  • Dogo Argentino
  • Fila Brasileiro
  • Tosa Inu
  • Akita Inu

De wet voorziet er overigens in dat ook andere honden als PPP aangemerkt kunnen worden, als hun karakter, gedrag en fysieke bouw aan bepaalde kenmerken voldoen.

Deze honden moeten geregistreerd worden bij de gemeente, en je moet als eigenaar aan bepaalde voorwaarden voldoen om ze te mogen hebben. Een daarvan is dat je een medisch en psychologisch onderzoek moet overleggen waaruit blijkt dat je in staat bent de hond te houden.

Zoals eerder ook al gezegd, in de komende weken komen we terug op het houden van honden in Spanje.

Vragen? Opmerkingen? Ondersteuning nodig?

Heb je vragen of opmerkingen over het bovenstaande? Heb je een REGA certificatie nodig voor het houden van je paarden, en weet je niet hoe je die moet regelen? Heb je een potentieel gevaarlijke hond, en geen idee wat je moet doen om die mee te nemen? Dan kan je ons contacteren via ons contactformulier, of per mail op info@yourcatalancontact.com.

Wil je samen met ons verder de Spaanse bureaucratie verkennen? Dan kan je je opgeven voor onze nieuwsbrief, en ons volgen op facebook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *