10 plaatsen om in Spanje een kerstgevoel te krijgen

Elke regio en elke plaats in Spanje viert Kerst op geheel eigen wijze. Vorige week hebben we gekeken welke feestdagen er allemaal zijn in december en januari. Maar in welke plaatsen maak je die sfeer nou het beste mee? Deze week zullen 10 plaatsen bekijken waar je al goed in de kerstsfeer kunt komen.

¿Benieuwd? ¡Vamos!

kerst Spanje

Madrid

Alle plaatsen in deze lijst zijn de moeite waard om in december te bezoeken, maar Madrid is een hele reis waard. De hele stad is prachtig versierd, en dan vooral met verlichting in alle mogelijke kleuren. Op het plein Puerta del Sol staat elk jaar een enorme kerstboom van lampjes.

Om de bijzondere verlichting goed te kunnen bekijken, kan je de Naviluz nemen. Dat zijn de normale toeristische bussen die vanaf 21H ’s avonds een speciale route afleggen om van de lampjes te genieten. Een rondje op deze bus kost €7 en duurt ongeveer 50 minuten. Meer informatie hier.

Op de Plaza Mayor is de belangrijkste kerstmarkt van de stad. Met 104 stalletjes die alles verkopen wat met Kerst te maken heeft, is het natuurlijk een van de grootste van Spanje. Je vindt er zowel typische kerstlekkernijen, zoals turrón, als figuurtjes voor de kerststal, kerstversieringen of muziekinstrumenten die in Spanje bij de Kerst horen.

Door de hele stad kan je kerststallen vinden. Die van het stadhuis, bij het Palacio de Cibeles, kan je echt niet missen. Ook is er eentje op de Plaza Mayor. Maar je kan er tientallen vinden door de hele stad heen, van traditionele tot moderne.

Op de binnenplaats van de Real Casa de Correos, aan de Plaza del Sol, kunnen kinderen hun wensen ophangen in een woud van kerstbomen. Daarnaast zijn er op verschillende plekken in de stad tijdelijke schaatsbanen. Enkele mooiere banen vind je in het Palacio de Cibeles, het stadhuis, of op de Plaza de España.

En wat je tenslotte niet kan missen als je een echte Madrileense kerstervaring wilt hebben, is de kerstvoorstelling van Circo Price. Jaar na jaar dompelt dat circus hun toeschouwers onder in een magische sfeer met een ontroerend verhaal. Voor meer informatie, klik hier.

Rondom Madrid

Vanuit Madrid kan je makkelijk een paar uitstapje maken naar Toledo. Deze middeleeuwse stad is het hele jaar een bezoek meer dan waard. Maar in de maand december hangen er duizenden lichtjes in de smalle straatjes. Ook zijn er meerdere kerststallen te bekijken.

Naast de prachtige decoratie, vind je in Toledo natuurlijk ook een kerstmarktje, op het plein bij het stadhuis. Daarnaast heeft de stad een eigen typische zoetigheid met Kerst: de empiñodados. Deze zoete koekjes vallen uiteen als je ze in je mond steekt. Vegetariërs let op: zoals in veel Spaanse zoete baksels, zit ook hier varkensvet in verwerkt. 

In Torrejón de Ardoz, een voorstad van Madrid, is er elk jaar een kerstfestival: mágicas navidades. Dit bestaat uit meer dan 20 attracties die geschikt zijn voor de hele familie. Denk daarbij aan een kermis, licht- en geluidshows, prachtige verlichting en projecties, etc. Voor meer informatie, zie hier. Het festival duurt tot en met 6 januari.

Vigo

De Galicische havenstad Vigo is natuurlijk ook uitbunding verlicht tot en met de feestdagen. Dit jaar zijn er meer dan 400 verlichte straten in de stad en er staan meer dan 1.000 kerstbomen. In het centrum is een verlichte ster neergezet van 14 meter hoog. Volgens het stadsbestuur is het de bedoeling dat deze ster vanuit New York te zien is… De feestdagen zijn een tijd om te dromen, nietwaar?

Behalve de indrukwekkende verlichting, zijn er in Vigo een groot aantal andere kerstdecoraties en -evenementen. Zo is er het huis van de kerstman, staan er sleeën (met cadeaus!) en is er een enorme sneeuwpop. Waarschijnlijk geen echte: er ligt ’s winters zelden sneeuw in Vigo.

De centrale figuur bij Kerst in Galicië is trouwens niet de kerstman, maar de apalpador. Dit is een kolenman die even de buiken van de kinderen aanraakt om te kijken of ze wel genoeg hebben gegeten. De apalpador deelt lekkernijen en zoetigheden uit.

Málaga

Al zijn alle steden in Spanje prachtig verlicht in aanloop naar Kerst, in Andalusië kunnen ze dat natuurlijk nog grootser. En Málaga spant de kroon. Vanuit heel Spanje trekken mensen voor de Kerst naar de Andalusische kustplaats om de straatverlichting te bekijken. Vooral een wandeling de Calle Larios is spectaculair: daar hangen er zoveel lampjes boven de straat dat je door een ware tunnel van licht loopt.

Daarnaast is er een ruta de los nacimientos, een wandeltocht die langs meer dan 50 kerststalletjes loopt. Degene die je echt niet mag missen, zijn de stal van de gemeente, de Belén de la Mosca, en die bij de kathedraal.

Een bijkomend voordeel van een tripje naar Málaga is het weer: met gemiddeld zo’n 18º overdag in december is het misschien geen strandweer, maar koud is het niet.

Op zo’n 100 km van Málaga landinwaards, richting Sevilla, ligt het dorpje Estepa. Dit is het episch centrum van de mantecados en de polvorones. Je hebt ze vast wel zien staan in de supermarkt en andere winkels: bakken met een soort zachte gebakjes in papiertjes gewikkeld, die meteen in je mond uiteenvallen als je er een hapje van neemt. Deze mantecados en polvorones horen in Spanje net zo bij Kerst als turrón. In Estepa worden deze nog op ambachtelijke wijze gemaakt, en kan je ze in grote hoeveelheden inslaan. Ook is er een mantecado-museum.

Let op: mantecados en polvorones zijn gemaakt van varkensvet.

Verder is er in het stadje een chocoladefabriek, waar elk jaar een miniatuur van een andere stad in chocolade wordt gebouwd.

Tenerife

Is het in Málaga niet echt koud met Kerst, op de Canarische eilanden kan je het kerstdiner op het strand houden. Overdag is het hier gemiddeld over de 22 ºC (op zeeniveau), en ’s avonds koelt het af tot zo’n 16 ºC (neem dus wel even een trui of een jasje mee). Het toeristische hoogseizoen op de Canarische Eilanden is dan ook niet in juli en augustus, maar in de winter.

De straten van Santa Cruz de Tenerife, de hoofdplaats van het eiland, zijn prachtig verlicht. Op meerdere plekken vind je kerstmarktjes, zoals op de Plaza de la Candelaria. Er hangt een feestelijke sfeer in de straten en zelfs op de stranden. Ook op de rest van het eiland is er genoeg te doen. Zo is er in La Orotava, in het noorden, een wandelroute om kerststalletjes te bekijken.

Een van de traditionele gerechten hier is de trucha de batata. Dit is gebakken deeg gevuld met een pasta van zoete aardappel en amandelen.

Jijona

Hebben we het hiervoor al over polvorones gehad, wie in Spanje “Kerst” zegt, zegt natuurlijk “turrón”. Turrón is een van oorsprong Arabische zoetigheid die al sinds de 16e eeuw in Jijona wordt gemaakt. Het bestaat uit een mix van amandelen, suiker en honing. Sinds de jaren ’40 van de vorige eeuw is de productie van turrón de economische motor van het stadje. 60% van alle turrón die in Spanje wordt gegeten, komt hier vandaan!

Wil je dus meer weten over turrón, dan kan je naar het museo del turrón gaan. Daar leer je alles over de grondstoffen, het productieproces en de geschiedenis van de verkoop van turrón. Klik hier voor de website van het museum.

Barcelona

De hoofdstad van Catalonië doet  haar best om er zo mooi mogelijk uit te zien met de feestdagen. En slaagt daar elk jaar weer glansrijk in. Net als andere steden in Spanje is de stad in aanloop naar Kerst versierd met licht in allerlei kleuren.

De bijzonderste gratis verlichting vind je bij de Sagrada Familia, waar de gevel is opgelicht. Aan de voet van de basiliek is er bovendien een grote kerstmarkt. Je kan daar natuurlijk kerstdecoraties kopen, maar ook allerlei lokale producten, zoals kaas, cava en ham.

In de buurt van de Sagrada Familia is er het voormalige ziekenhuis Hospital de Sant Pau. Ook dit jaar weer is dat omgetoverd in een sprookjesbos van lichtjes. Je moet er entrée voor betalen, maar dat is het geld meer dan waard om alvast goed in de kerstsfeer te komen. Voor meer informatie, zie hier.

De belangrijkste kerstmarkt van Barcelona bevindt zich voor de kathedraal, tot en met 23 december. Hier gaan de Barcelonezen traditioneel hun kerstboom halen. Ook kan je er de nodige kerstversieringen vinden. En natuurlijk kan je er een tío de nadal of een caganer kopen. Dat zijn twee onmisbare figuren voor een Catalaanse kerst. Het eerste is en boomstronkje dat cadeautjes en zoetigheden poept. En het tweede is een poepend mannetje voor in de kerststal (ja, je leest het goed). Vorige week hebben we wat uitgebreider over deze twee figuurtjes geschreven: zie hier.

Op meerdere plekken in de stad zijn er tijdelijke schaatsbanen. De bijzonderste zijn die in de oude haven (Port Vell) en dit jaar voor het eerst in het attractiepark Tibidado, waar je een adembenemend uitzicht over de stad hebt.

Sort

Voor de volgende plek blijven we nog even in Catalonië, in de Pyreneeën om precies te zijn. Want hoewel veel mensen in december graag een stedentripje maken en de kerstsfeer opsnuifen in een grote stad, kan een verblijf van een paar dagen in de bergen natuurlijk ook juist heerlijk zijn. 

Sort is de toegangspoort tot het centrale deel van de Catalaanse Pyreneeën. Hier heb je dus de meeste kans op een witte Kerst. Je bent niet ver van de ski-pistes, maar in de omgeving wordt ook erg veel gewandeld. En wat is er meer Kerst dan op rackets door de sneeuw lopen?

Sort is Catalaans voor geluk (als in “meevaller”, niet het gevoel). En alsof het geen toeval is, vallen er ook regelmatig jackpots en hoofdprijzen op loten die hier verkocht zijn. Dat heeft er misschien ook mee te maken dat er hier extreem veel loten worden verkocht. En omdat de Lotería de Navidad (de kerstloterij) natuurlijk de belangrijkste loterij van het jaar is in Spanje, is daar in Sort erg veel om te doen in de aanloop naar Kerst. De loten koop je bij La Bruixa d’Or, de “Gouden Heks”, de loterijwinkel waar de meeste jackpots vallen van heel Spanje.

In ons artikel van vorige week kan je lezen hoe de kerstloterij precies werkt.

Alcalá de Júcar

Wil je een echt kerstdorp bezoeken, dan kan je in de provincie Albacete naar Alcalá de Júcar. Hier is in de jaren ’80 een kerstreclame van nescafé opgenomen die de meeste Spanjaarden nog wel kennen. De Spanjaarden drinken nog steeds geen oploskoffie, maar het dorp heeft nog altijd wel profijt van de “15 minutes of fame”.

Alcalá de Júcar is misschien niet speciaal een reis waard met Kerst, maar de smalle straatjes van het middeleeuwse dorp en het indrukwekkende kasteel dat erboven uitsteekt zijn in december prachtig verlicht. Bovendien is de kans groot dat er sneeuw ligt… een waar kerstdorpje dus. Als je rust zoekt en een authentiek dorpje om alvast in de kerstsfeer te komen, kan je overwegen hier wat dagen door te brengen.

Arcos de la Frontera

Een ander kerststadje is Arcos de la Frontera in de buurt van Cádiz. Hier geen rustig dorpje onder de sneeuw om in de kerstsfeer te komen. In de dagen voor Kerst heeft Arcos de la Frontera de grootste kerststal van Spanje. En dit is ook nog een levende kerststal.

Het evenement vindt plaats op 17 december tussen 17H en 22H30. Het kerstverhaal zal op meerdere plekken in het stadje worden uitgebeeld. Hierbij komen natuurlijk de centrale elementen terug uit het bijbelverhaal, maar er is ook plaats voor scènes uit het dagelijks leven uit de tijd van de geboorte van Jezus.

Ondertussen worden de straten verlicht met fakkels en ook is er op veel plekken prachtige verlichting. Ook als de voorstelling eenmaal afgelopen is, hangt er de rest van de avond een bijzondere kerstsfeer in het middeleeuwse stadje.

Behalve de levende kerststal is er natuurlijk ook een kerstmarktje, waar je zowel decoratie als lokale producten kunt kopen.

San Sebastián

De laatste plek die we willen noemen in deze lijst is San Sebastián, in het Baskenland. Deze stad is het hele jaar door al een bezoek meer dan waard. Maar dit jaar is San Sebastián, samen met Genua, verkozen tot Europese kerststad van het jaar. En daarom is er een propvol programma.

De stad, zoals alle andere Spaanse steden, is natuurlijk spectaculair verlicht. En zoals je van San Sebastián zou verwachten, is dat niet simpelweg heel veel licht in verschillende kleuren en vormpjes, maar is het met een interessante artistieke draai gedaan.

Langs de rivier Urumea is er een traditionele kerstmarkt. Op 21 december is er bovendien de San Tomás-markt, een markt voor lokale boeren die vooral producten komen verkopen die in een traditioneel Spaans kerstdiner niet mogen ontbreken.

Bij het strand aan de Baai van La Concha staat een reuzenrad – misschien wel de mooiste plek voor zo’n rad in heel Spanje, vooral als de zon onder is! De belangrijkste kerststal van de stad staat op Plaza Guipuzkoa. Hier beelden meerdere levensgrote scènes het geboorteverhaal uit.

En natuurlijk komt de Olentzero langs, de plaatselijke figuur die de plaats inneemt van de kerstman. Net als de palpador in Galicië gaat het om een kolenman die de kinderen cadeautjes komt brengen.

Niet alleen Kerst in Spanje

Van yourcatalancontact.com zijn we gespecialiseerd in begeleiding bij administratieve procedures voor Nederlanders en Belgen die in Spanje komen wonen, of hier zaken moeten regelen. Normaal gesproken publiceren we dan ook over de Spaanse bureaucratie. Die artikelen zijn misschien wat minder leuk… maar zeker minstens zo informatief!

Als je dus op de hoogte wilt blijven van onze publicaties, kan je je inschrijving voor onze mailinglijst. Zo ontvang je elke week ons nieuwste artikel in je inbox. Inschrijven kan je doen via deze link. Om op de hoogte te blijven, kan je ons ook volgen op facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *