Werk zoeken en een baan vinden in Catalonië en Barcelona

Hoewel sommige mensen om professionele redenen naar Barcelona en Catalonië komen, kiezen de meesten eerst de bestemming en moeten daarna nog werk zoeken en een baan vinden. Dit kan in eerste instantie nogal lastig lijken. Vooral als je het Spaans niet helemaal machtig bent. Alvast een kleine geruststelling voor hen die de taal niet spreken: je hoeft naast Spaans geen Catalaans te leren. Al helemaal niet als je nog maar net aankomt.

Een van de eerste vragen die zich opdringt is: welke kanalen bestaan er om werk te zoeken en succesvol een baan te vinden in Catalonië en Barcelona? In dit artikel zullen we een aantal mogelijkheden bekijken. Maar het belangrijkste is: hou je oren en ogen open. De arbeidsmarkt is in Catalonië wat minder centraal geregeld dan in Nederland en België. Je kan op de raarste plekken en momenten van een bedrijf horen dat precies iemand zoekt zoals jij.

Vooral in Barcelona zitten er veel multinationale bedrijven waar mensen van alle mogelijke (Europese) achtergronden werken. Barcelona profileert zich internationaal met de aanwezigheid van veel expats. Zo probeert de stad bedrijven aan te trekken die op zoek zijn naar een goede locatie voor een Europees servicecenter of zelf een Europees hoofdkwartier.

Op het moment lijkt de vraag naar Nederlandstaligen bijzonder groot te zijn. Heel moeilijk hoeft het dus niet te zijn een baan te vinden, al is het maar tijdelijk werk om daarna iets anders te zoeken in Catalonië of Barcelona.

In de rest van Catalonië kom je sneller terecht in een Spaans bedrijf dat zaken doet met het buitenland. Het is wat lastiger om deze bedrijven te vinden. Hopelijk kan dit artikel je daar ook bij helpen.

Voorbereiding

Een goede voorbereiding is erg belangrijk bij je zoektocht naar werk. In de komende weken zullen bespreken hoe een CV en een sollicitatiebrief eruit zouden moeten zien. Zorg ook dat je profiel op LinkedIn op orde is.

Afhankelijk van je eigen taalniveau en het werk dat je zoekt, stel je je CV, je sollicitatiebrief en je LinkedInprofiel in het Engels of het Spaans op. Vooral als je zelf al wat Spaans spreekt en in je zoektocht niet beperkt wilt zijn tot multinationals, is het aan te raden Spaans te gebruiken. Maar ook als je alles in het Engels hebt, is het goed mogelijk om werk te vinden.

In principe heb je in eerste instantie genoeg aan je paspoort om te kunnen werken in Spanje. Als je al ruim vantevoren weet dat je naar Barcelona of Catalonië gaat, kan het echter handig zijn om een paar maanden op voorhand al je Spaanse identificatienummer te regelen.

Lees meer over de benodigde documenten om in Spanje te werken in ons artikel: Werken in Barcelona en Catalonië: welke documenten heb je nodig?

Internet

Net als in Nederland of België, is het internet een van de belangrijkste kanalen om werk te zoeken en een baan te vinden in Barcelona en Catalonië.

Vacaturesites

Om te beginnen zijn er natuurlijk de vacaturesites. Verreweg de belangrijkste in Spanje is infojobs. Andere belangrijke vacaturesites zijn indeed en infoempleo. Deze pagina’s zijn in het Spaans en gericht op de Spaanse markt, maar er zijn ook de nodige banen te vinden waarvoor de Nederlandse taal en/of een internationaal profiel wordt gevraagd.

Daarnaast zijn er platforms die speciaal gericht zijn op buitenlanders die meerdere talen beheersen en/of personen met een internationaal profiel. Deze websites bieden niet alleen jobs aan in Catalonië, maar er staat genoeg werk op in Barcelona en zijn dus een goede plek om een baan te zoeken en te vinden. Voorbeelden van deze platforms zijn: europelanguagejobs.com, multilingualvacancies.com en toplanguagejobs.com. Deze sites zijn beschikbaar in het Engels. Daardoor zijn ze een stuk interessanter voor nieuwkomers die nog niet zo goed het Spaans beheersen. Je kan zelfs al vanuit België of Nederland beginnen met zoeken aan de hand van deze pagina’s.

Tenslotte heeft ook de Nederlandse ambassade een pagina met vacatures waarvoor beheersing van het Nederlands wordt gevraagd.

In veel sectoren bestaan er bovendien een of meerdere portalen waarop vacatures specifiek voor die sector aan worden geboden. Vaak zijn dat platforms waarop ook andere informatie over die sector te vinden is. In dit artikel zullen we verder niet ingaan op de verschillende portalen die er per sector bestaan. Maar hou hier zeker rekening mee als je in een specifieke sector in Barcelona of Catalonië werk gaat zoeken en een baan wilt vinden. Deze portalen zijn vaak wel (uitsluitend) in het Spaans.

Freelance platforms

Hoewel we ons deze maand voornamelijk richten op het werken in loondienst, moeten we hier ook even de verschillende websites noemen die gericht zijn op zelfstandigen. De meesten zullen bekend zijn met fiverr, freelancer en upwork. Een Spaans platform gericht op zelfstandigen en freelancers is Infojobs freelance.

Sociale media

Daarnaast zijn er op internet natuurlijk de sociale media. Zoals gezegd is het belangrijk je LinkedInprofiel zo actueel mogelijk te hebben. Via LinkedIn is het uiteraard mogelijk om werk te vinden. Maar ook op facebook komen er regelmatig vacatures langs.

Een goede facebookgroep om te volgen en waar vacatures verschijnen, is Nederlanders in Barcelona (New in Barcelona). Ook kan je zelf een oproep plaatsen in een van de vele facebookgroepen van en voor Nederlanders en Vlamingen in Barcelona.

Wervingsorganisaties

Een tweede manier om voor werk te zoeken is door middel van bedrijven en instellingen die zich op werving van personeel richten.

Arbeidsbureau

In eerste instantie valt bij wervingsorganisaties te denken aan wat vroeger het arbeidsbureau was (tegenwoordig UWVWb in Nederland en VDAB in Vlaanderen). De Catalaanse variant hiervan is SOC (Servei Catalá d’Ocupació).

SOC beheert op de website van de generalitat, de regionale overheid, het internetportaal Feina Activa. Hoewel hier natuurlijk altijd iets tussen kan staan, is dit portaal vooral gericht op de lokale bevolking en niet zozeer op expats. Ook staan lang niet alle vacatures op deze site. SOC brengt werkzoekenden niet actief in contact met bedrijven en doet niet aan bemiddeling.

Op Europees niveau zijn alle (semi-)overheidsorganisaties aangesloten bij EURES. Op de website van EURES kan je zoeken in databases uit de hele EU, en dus ook in Spanje. De Catalaanse vacatures die hierop worden aangeboden zijn afkomstig uit de database van SOC. Voordeel van EURES is hierbij dat de website in het Nederlands weergegeven kan worden. De vacatures zelf zullen wel meestal in het Spaans of Engels zijn.

Bemiddelaars

In Spanje zoeken bedrijven meer via commerciële bemiddelaars dan via overheidsinstellingen voor werkgelegenheid. In veel gevallen zijn deze bemiddelaars bedrijven die we in Nederland en België kennen als uitzendbureaus. Naast het aanbieden van uitzendwerk, bemiddelen zij dus ook voor bedrijven die rechtstreeks iemand aan willen nemen.

De belangrijkste bemiddelaars voor zowel uitzendwerk als directe loondienst zijn adecco, randstad, manpower en Iman.

Ook zijn er een aantal bemiddelaars die zich specifiek op buitenlanders richten. Zij bemiddelen voornamelijk in de stad Barcelona, maar niet uitsluitend: als je elders in Catalonië werk aan het zoeken bent, kan je allicht ook via deze bureaus een baan vinden. Twee van de belangrijkste zijn Talent Search People en City Job Offers.

Voordeel van dit laatste type bedrijf is dat ze je vaak al kunnen helpen als je nog in Nederland of België woont. Ze begrijpen dat je de Spaanse arbeidsmarkt nog niet kent, nog nooit een Spaans CV hebt gemaakt en niet weet wat normale salarissen zijn. Ze zullen je hierin dan ook begeleiden zonder misbruik van je onkunde te maken.

Netwerk

Net als wel meer landen rond de Middellandse Zee, gaan in Spanje de meeste zaken via-via. Als je eenmaal in Barcelona of Catalonië bent en je wilt hier werk zoeken of een andere baan vinden, is het dus erg belangrijk gebruik te maken van je netwerk.

Aarzel zeker niet om advies de vragen aan je (nieuwe) vrienden in Catalonië. Misschien kunnen ze je zelfs wel in contact brengen met een bedrijf dat mensen zoekt. Als iemand anders je voordraagt, maak je een pak meer kans om uiteindelijk ook een baan te krijgen. Vraag om het emailadres van de persoon of de afdeling die gaat over personeelszaken en aannames. Zo kan je rechtstreeks je CV en je sollicitatiebrief sturen. Vermeld in de mail zeker de naam van de persoon die je de contactgegevens heeft doorgespeeld.

Vergeet niet dat je op deze manier ook de vele facebookgroepen van Nederlanders en Vlamingen in Barcelona en Catalonië in kunt schakelen. Schroom zeker niet een oproepje te plaatsen in deze groepen. Er zijn zelfs mensen die hun CV direct in deze groepen posten.

Direct contacteren

Iets wat je in Nederland en België niet meer zo vaak ziet, maar wat in Spanje nog steeds tot succes kan leiden, is zelf je CV langsbrengen bij bedrijven die misschien werk voor je hebben. Dit geldt niet alleen voor horeca en winkels. Je kan ook gewoon bij kantoren naar binnenlopen om je CV af te geven. Je kan dan meteen van de gelegenheid gebruik maken het bedrijf alvast een beetje te leren kennen.

Als je niet in persoon langs kunt of wilt gaan om wat voor reden dan ook, kan je ook proberen een bedrijf per email te benaderen. Er zijn een aantal multinationals in Barcelona die altijd mensen zoeken. Maar ook de meeste andere bedrijven bewaren de CV’s die ze per mail ontvangen.

Meer informatie, ondersteuning en begeleiding

Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van het bovenstaande? Wil je in Barcelona, Catalonië of Spanje gaan werken, en heb je behoefte aan een oriënterend gesprek? Heb je ondersteuning bij het regelen van je documenten? Kan je wel een steuntje gebruiken bij je zoektocht? Aarzel dan zeker niet om ons te contacteren via info@yourcatalancontact.com, of via ons contactformulier.

Deze maand besteden we uitgebreid aandacht aan werken in Barcelona en Catalonië. We bieden op onze website ook andere informatie aan die handig kan zijn als je een tijdje, of definitief, in Barcelona of Catalonië wilt verblijven. Je vindt hier allerlei informatie over bijvoorbeeld studeren, woonruimte kopen of huren, en zelfs trouwen. Kijk dus rustig even rond, en als je op de hoogte wilt blijven van onze laatste publicaties, schrijf je dan ook zeker in op onze nieuwsbrief en volg onze facebookpagina!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *