Een bankrekening openen in Spanje: una cuestión de pesetas?

Het is een van de eerste dingen die je moet doen als je in Spanje gaat wonen of er een tweede woning koopt: een bankrekening openen.

Veel van de eerste stappen kan je doen met je Nederlandse of Belgische bankrekening. Je IBAN nummer is immers overal in Europa geldig. Toch zal je je zaakjes een stuk makkelijker kunnen regelen als je de beschikking hebt over een Spaans bankrekeningnummer.

In dit artikel zullen we bekijken waarom, en hoe je een bankrekening in Spanje opent. Ook geven we een mogelijkheid voor het geval je een Spaanse IBAN nodig hebt, nog voor je een NIE of de residencia aan kunt vragen.

¿Nieuwsgierig? ¡Vamos!

fiscaal resident bankrekening Spanje

Waarom is een Spaanse bankrekening belangrijk?

Laten we beginnen met de vraag waarom een Spaanse bankrekening zo belangrijk is. Overal in Europa gebruiken we immers het IBAN nummer, dat in alle landen ongeveer hetzelfde formaat heeft. Je kan dus net zo goed een Nederlands of Belgisch rekeningnummer gebruiken. Waarom is het dan toch handiger een Spaans rekeningnummer te hebben?

Om te beginnen is er dit wat men gewend is. Veel huiseigenaren of verkopers van huizen bijvoorbeeld kijken toch een beetje achterdochtig naar buitenlandse rekeningnummers, en gaan liever in zee met iemand die over een bankrekening in Spanje zelf beschikt. Dit verandert langzaamaan, en is sterker in bepaalde gebieden dan in andere. In de stad Barcelona zal je hier bijvoorbeeld aanmerkelijk minder last van hebben dan in een klein dorpje in Galicië. 

Maar de tweede reden is een stuk logischer, en heeft alles te maken met de reikwijdte van de Spaanse wet, oftewel met de Spaanse jurisdictie. De Spaanse overheid en rechtspraak hebben maar een beperkte zeggenschap over buitenlandse rekeningen. Als in Spanje de belastingdienst je handel en wandel na wil gaan, krijgen ze sneller toegang tot een Spaanse bankrekening dan tot een buitenlandse. Of als je een half jaar je elektriciteitsrekening niet betaalt, laat het elektriciteitsbedrijf veel makkelijker loonbeslag leggen op een Spaanse bankrekening.

Met andere woorden: in Spanje is het voor bepaalde instanties essentiëel dat hun gebruikers of klanten een Spaanse bankrekening hebben. Vandaar dat ze erg terughoudend kunnen zijn ten aanzien van personen met een buitenlandse bankrekening. 

De laatste reden is wat simpeler, en “heel Spaans”: een Spaanse IBAN heeft 20 cijfers en letters, een Nederlandse of Belgische minder. Het computersysteem van veel bedrijven zullen een Nederlandse of Belgische IBAN simpelweg niet accepteren omdat het niet overeenkomt met het “juiste” aantal tekens.

Bankrekening openen in Spanje

Een betaalrekening in Spanje is in grote lijnen hetzelfde als een betaalrekening in Nederland of België. Toch moeten de volgende punten kort genoemd worden.

Veel Spaanse geldautomaten zijn een stuk completer dan in Nederland of België. Behalve geld afhalen en je saldo bekijken, kan je er ook vaak geld storten, je rekeningen betalen aan de hand van een streepjescode op de factuur, belastingen en taksen betalen, toegangskaarten kopen voor concerten, tentoonstellingen en andere evenementen, en ga zo maar door. Sommigen kunnen zelfs nog met een bankboekje werken in plaats van met een bankpas.

Nog een goed punt over betaalautomaten: in tegenstelling tot het Nederlandse PIN systeem of het Belgische Bancontact, bestaat er in Spanje geen systeem waar alle banken bij aan zijn gesloten. Vaak moet je dus bij een geldautomaat van een andere bank commissie betalen. Deze commissie kan behoorlijk oplopen, tot zelfs boven €5.

De Spaanse app om snel en makkelijk aan iemand anders geld over te maken, heet bizum. Het verschil met het Nederlandse tikkie is niet dat er eerst een betaalverzoek verstuurd hoeft te worden. In de app heb je een lijst van al je contacten die ook de app hebben. Zo maak je makkelijk geld over dat de ander meteen ontvangt.

En tenslotte chèques. Hoewel deze in Spanje niet zo veelvuldig gebruikt worden als in Frankrijk of de Verenigde Staten, zijn ze nog niet helemaal uit het betalingsverkeer verdwenen. Vooral zeer hoge bedragen worden soms nog door officiële instanties of bedrijven met een chèque uitbetaald.

Dat allemaal gezegd zijnde, hieronder zullen we de verschillende soorten rekeningen bekijken die Spaanse banken aanbieden.

Cuenta nómina

De meeste Spanjaarden hebben een cuenta nómina.

Nómina betekent salaris. Een cuenta nómina is dan ook een normale betaalrekening, maar waarop je verplicht je salaris of een ander inkomen ontvangt. Dit geeft vervolgens recht op een aantal voordelen. De meeste banken stellen een minimum aan dit vaste inkomen dat elke maand binnenkomt.

De belangrijkste voordelen zijn dat je geen of weinig “onderhoudskosten” (comisiones de mantenimiento y de administración) betaalt. Dat is een vast, trimestraal bedrag om de rekening te hebben. Bij veel banken betaal je daarnaast ook geen commissie op een aantal, of op alle transacties die je met de rekening uitvoert.

In principe is de cuenta nómina de bankrekening die je in Spanje gebruikt voor je dagelijkse betalingen.

Voorwaarden om een cuenta nómina te openen

De eerste voorwaarde om een cuenta nómina te openen is natuurlijk dat je er je salaris, of ander inkomen, op ontvangt. Hier is vaak een minimum aan gesteld.

In de kleine lettertjes van een cuenta nómina staan vaak een aantal andere verplichtingen. Deze verschillen per bank. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een minimum aantal betalingen of een minimumbedrag dat je per maand met de bankkaart uit moet geven. Bepaalde banken hebben een permanencia, een duur dat je bij de bank moet blijven na het openen van de rekening. Deze kan oplopen tot wel 24 maanden. Als je besluit eerder weg te gaan, dien je de resterende tijd af te kopen. Verder vragen sommige banken om je vaste lasten ook op de rekening te domiciliëren (te betalen middels vaste overschrijvingen). Ook zijn er banken die verwachten dat je al je financiële producten bij hen laat lopen. En zo kunnen er nog meer voorwaarden in de kleine lettertjes staan.

Residencia

Bij alle banken, zonder uitzondering, moet je in het bezit zijn van het certificado de registro, ook wel bekend als de residencia, om er een cuenta nómina te kunnen openen. Dit levert ogenschijnlijk een probleem op. Voor veel van de zaken die nodig zijn om de residencia aan te vragen heb je namelijk vaak weer een Spaanse bankrekening nodig. Voorbeelden hiervan zijn het ontvangen van een salaris van een Spaans bedrijf, het huren of kopen van woonruimte, of het afsluiten van een zorgverzekering.

Verderop in dit artikel komen we terug op dit probleem en bekijken we hoe je dit op kunt lossen als je nog geen resident bent.

Een goede cuenta nómina kiezen

Als je een bank gaat kiezen om een cuenta nomina te openen, kan je letten op de volgende criteria:

  • Commissies. Een goede cuenta nómina rekent geen vaste kosten en geen commissies voor transacties in euros binnen Europa. Let daarnaast ook op het tarief dat men vraagt voor de bankkaart: die zou gratis moeten zijn.
  • Geldautomaten. Hoeveel geldautomaten heeft de bank in heel Spanje en in de omgeving waar je woont/verblijft om gratis geld op te nemen van je bankrekening? En hoeveel commissie betaal je als je geld opneemt in automaten van een andere banken? En als Nederlander of Belg wil je natuurlijk ook graag weten hoeveel het kost om in het buitenland geld op te nemen.
  • Welkomstgeschenk. De meeste banken bieden je een welkomstgeschenk als je er een cuenta nómina opent. Dit kan geld zijn, maar ook een of meerdere dingen.
  • Kortingen. Bij de meeste banken krijg je aantrekkelijke aanbiedingen voor hun andere producten: (extra) credit cards of leningen bijvoorbeeld. Sommige banken geven een bepaald percentage van je vaste lasten terug, dus op je gas-, water- en elektriciteitsrekening. Bij andere banken kan je dan weer kortingsbonnen krijgen voor bepaalde winkelketens, restaurants of tankstations.
  • De permanencia. Er zijn banken die je verplichten de rekening een minimumperiode aan te houden. Ze leggen je extra commissie op als je de rekening voortijdig weer sluit. Dit kan een aandachtspunt zijn op het moment dat je de bank kiest.
  • Online bankieren. Hoe is de online banking app van de bank? Tegenwoordig bieden zo’n app alle mogelijkheden die je nodig hebt, maar is de app makkelijk in gebruik? Biedt de bank bizum, een betaalmethode waarmee je via een app in je mobiel makkelijk en snel geld over kunt maken aan iemand anders?

Dit artikel biedt niet de ruimte om de cuentas nómina van de verschillende banken te vergelijken. Er zijn echter veel vergelijkingssites op internet te vinden, dus even googlen zou je al een idee op moeten leveren.

Een cuenta nómina openen

Een cuenta nómina openen is relatief eenvoudig, en kan in veel gevallen zelfs online. Online is het een kwestie van de stappen volgen op de website van de bank. Naast de persoonlijke gegevens, vraagt de bank natuurlijk ook gegevens over je baan en je werkgever. Je moet bij de aanvraag een scan van je identiteitspapieren opsturen: je paspoort en het groene NIE-kaartje (het certificado de registro, ook wel residencia genoemd). Ook kan het zijn dat de bank om bepaalde documenten vraagt met betrekking tot je inkomen: je arbeidscontract en/of een aantal loonstroken bijvoorbeeld. Na het openen heb je een bepaalde tijd om te beginnen je inkomen op de rekening te ontvangen.

Voor het openen in een bankagentschap geldt in principe hetzelfde, alleen doe je het dan aan het loket. Veel banken bieden een service om al je vaste overschrijvingen van je oude bank te verhuizen.

Cuenta corriente online

Voor het bestaan van internetbankieren was het zo dat een cuenta corriente sin nómina een stuk minder aantrekkelijk was dan de cuenta nómina. Vaak was je veel kwijt aan vaste kosten (comisiones de mantenimiento y de adminstración) en betaalde je ook over al je transacties een behoorlijke commissie.

Met de introductie van internetrekeningen is dit totaal veranderd. Iedereen die wel eens Spaanse TV kijkt, kent de reclameslogan cero comisiones, cero condiciones: “geen commissies, geen voorwaarden”. Dit is dan ook het belangrijkste voordeel van dit soort rekeningen. Je kan ze makkelijk openen en je hoeft er niet verplicht je inkomen op te ontvangen of je rekeningen ermee te betalen. Toch kan je er alles mee doen wat je met een cuenta nómina ook kan doen. Daar staat natuurlijk vaak tegenover dat je veel van de voordelen van de cuenta nómina niet hebt: geen welkomst- en andere geschenken, en geen kortingen. 

Deze internetrekeningen kan je online openen en je kunt alle handelingen op het internet verrichten. Sterker nog, als je deze rekening opent bij een bank die ook kantoren heeft, kan je in zo’n agentschap niet eens terecht voor zaken aangaande je internetrekening. De werknemers in de bank hebben er namelijk geen toegang toe. Dit kan bij momenten onhandig zijn, en voor sommige mensen die wat minder handig zijn met het internet zelfs onoverkomelijk.

Voorwaarden voor het openen van een cuenta corriente online

Zoals gezegd is het een stuk makkelijker een cuenta corriente online te openen dan een cuenta nómina. Dit soort bankrekening verplicht je tot niets, maar je krijgt er ook minder voordelen bij. Bovendien is de klus in een paar minuten gepiept.

Er is een grote máár: ook voor de cuenta corriente online moet je over de residencia beschikken. Als je dus net in Spanje aankomt, en je wilt een bankrekening openen om je eerste betalingen mee te doen, kan je geen internetrekening gebruiken.

fiscaal resident bankrekening Spanje

Een goede cuenta corriente online kiezen

Voor de juiste cuenta corriente online zou je op de volgende punten kunnen letten:

  • Geen commissies. Maakt de bank cero comisiones, cero condiciones ook waar? Let op een trimestraal bedrag, commissies op transacties en kosten van een bankkaart.
  • Hetzelfde geldt dus voor de condiciones, de voorwaarden. Bij sommige internetrekeningen zijn er wel degelijk voorwaarden: een minimum aantal transacties per maand bijvoorbeeld, of een minimumsaldo dat altijd op de rekening moet staan.
  • Zijn er verdere verplichtingen, zoals het afnemen van andere producten van de bank?
  • Bij hoeveel, en welke, geldautomaten kan je gratis geld opnemen? En hoe zit dat met opnemen in het buitenland?
  • Als je eenmaal besluit je vaste inkomsten op deze rekening te ontvangen, krijg je dan extra voordelen, en welke?

Dit artikel is te kort om de verschillende internetbanken en internetrekeningen met elkaar te vergelijken. Ook hiervoor kan je prima google gebruiken. Ook zijn er facebookgroepen met Nederlanders en Belgen in Spanje waar je naar persoonlijke ervaringen met internetrekeningen kunt vragen.

Een cuenta corriente online openen

Een internetrekening openen is natuurlijk nog makkelijker dan een cuenta nómina openen over het internet. Vaak is het voldoende je gegevens in te vullen en een scan van je identiteitspapieren op te sturen.

Cuenta corriente para no residente

We hebben gezien dat er behoorlijk wat concurrentie is tussen de banken in Spanje, en dat daardoor de meeste banken weinig of geen commissies rekenen en allerlei voordeeltjes bieden als je er een bankrekening opent. Helaas is dat niet het geval voor de cuenta corrienta para no residente.

Cuenta corriente para no residente betekent letterlijk “betaalrekening voor niet-residenten”, dus voor mensen die niet vast in Spanje wonen. Hiermee bedoelt men dat je nog niet het certificado de registro hebt, ook wel residencia genoemd. Let op: om fiscale redenen is het toch voor dit soort rekening verplicht om een NIE-nummer te hebben.

Feitelijk is dit een betaalrekening zonder de voordelen van een cuenta nómina of een cuenta online. Dit betekent dus dat er een hoge vaste trimestrale bijdrage van je wordt gevraagd en dat er op de verschillende transacties een commissie rust. Bovendien betaal je nog eens extra om een bankkaart te hebben.

Voorwaarden om een cuenta para no residente te openen

De voorwaarden om een bankrekening voor niet-residenten in Spanje te openen, zijn per bank verschillend. Je kan deze rekening niet online openen, je zal altijd naar een kantoor moeten gaan met de benodigde documenten. Welke dat zijn, verschilt ook per bank.

Je moet in alle gevallen je identiteitspapieren bij je hebben. Je moet dus een NIE-nummer hebben, ook al ben je (nog) geen resident. Er zijn zelfs banken die daar een speciaal certificaat voor vragen dat je bij de Policía Nacional op moet gaan vragen (certificado de no-residente). Anders gebruik je het witte NIE certificaat dat je krijgt als je een NIE aanvraagt zonder resident te zijn. Wel moet je bij veel banken elke twee jaar een nieuw document overleggen, anders kan de bank je rekening weer sluiten.

Daarnaast kan een bank nog andere documenten van je vragen. Zo kunnen er bewijsstukken worden gevraagd dat je de rekening nodig hebt en/of dat je er regelmatig inkomen op zal ontvangen. Sommige banken willen referenties van je Nederlandse of Belgische bank. En ook zal je soms officiële documenten mee moeten nemen als onderbouwing van je vaste woonadres. Dat kan bijvoorbeeld een gas-, water- of elektriciteitsrekening zijn.

Als je al in Spanje woont

Vaak is het makkelijker een bankrekening voor niet-residenten te openen als je al in Spanje woont, maar nog bezig bent het certificado de registro aan te vragen. De bank zal dan in eerste instantie de rekening openen als no residente, om die later om te zetten in een normale bankrekening. Als je er dan ook nog je loon op ontvangt, krijg je de voordelen van een cuenta nómina.

Een goede cuenta para no residente kiezen

De verschillen tussen de banken lopen bij een rekening voor niet-residenten een stuk verder uiteen dan voor de cuenta nómina en de cuenta online. Het is daarom raadzaam eerst eens een rondje te maken langs een aantal banken en informatie in te winnen. Ook doe je er goed aan persoonlijke ervaringen te vragen aan mensen, zowel Nederlanders en Belgen die je kent. Dit kan je ook  in facebookgroepen voor Nederlandstaligen in Spanje doen natuurlijk.

Je kan letten op de volgende punten:

  • Commissies. Zoals we hebben gezien betaal je voor dit soort rekening veel commissies. Deze zijn echter niet bij alle banken hetzelfde. Bovendien zijn er banken met een hoog vast trimestraal tarief, maar zonder commissies op transacties, en andere banken die juist op transacties veel commissie vragen. Let ook op het tarief dat er voor de bankkaart wordt gevraagd.
  • Gaat het wel echt om een lopende rekening, of biedt de bank je een opgetuigde spaarrekening aan? In dat laatste geval kan je natuurlijk een stuk minder met de rekening, en betaal je bovendien vaak meer commissie op transacties.
  • Let op de voorwaarden van de rekening voor als je eenmaal resident bent. Daarvoor gelden de aandachtspunten die hierboven bij de cuenta nómina zijn genoemd.

Een cuenta para no residente openen

Zoals hierboven al wel duidelijk is geworden, ga je naar een banktagentschap om een rekening voor niet-residenten te openen. Bijna alle banken bieden deze mogelijkheid. Kijk zoals gezegd eerst even rond welke bank het beste voor je is.

Als je al in Spanje woont, neem je daar de nodige bewijsstukken van mee. Dat kan een huurcontract zijn, een koopcontract, maar ook een gas-, water- of elektriciteitsrekening. Dit helpt vaak de rekening te openen. Let op: het kan zijn dat de bank ook in dit geval nog andere documenten van je verlangt.

Het helpt ook om op voorspraak naar de bank te gaan. Als bijvoorbeeld je makelaar iemand bij de bank in het dorp kent, en jullie met elkaar in contact brengt, gaat het openen vaak een heel stuk soepeler.

Rekening openen als je nog geen NIE hebt

Goed, nu hebben we al deze bankrekeningen bekeken, maar wat nu als je helemaal nog geen NIE hebt? Je hebt voor al de voorgaande rekeningen immers tenminste een NIE nodig, en voor de cuenta nómina en de cuenta online zelfs het certificado de registro of residencia. Er zijn situaties denkbaar dat je al een Spaans IBAN-nummer wilt, of zelfs moet hebben, voor je een NIE-nummer en/of de residencia aanvraagt.

Het is mogelijk om een rekening te openen zonder NIE, met alleen je paspoortnummer. Verreweg de meeste banken zullen dit echter weigeren te doen. Daarom hebben wij van yourcatalancontact.com contact gelegd met een afdeling van een grote Spaanse bank (Banco Sabadell), die in veel gevallen (niet alle) een rekening kan openen met enkel je paspoortnummer, als je in Spanje woont maar nog geen NIE of residencia hebt.

Voor meer informatie, zie onze contactgegevens in het gele kader onderaan dit artikel.

Openbank Nederland

Dan is er nog een mogelijkheid om ook dit te omzeilen, namelijk als je een bankrekening opent bij een bank buiten Spanje. Helaas bestaat deze mogelijkheid niet voor Belgen.

Openbank, een dochter van de Spaanse bank Santander, heeft een vestiging in Nederland. Hoewel dit officiëel een Nederlandse bank is, geeft men er Spaanse IBAN-nummers uit. Zo kan je dus als je in Nederland woont een rekening openen met een Spaans IBAN-nummer.

Let op: deze rekening is alleen voor mensen die in Nederland wonen. Op het moment dat je uit Nederland vertrekt, wordt de rekening weer gesloten. Het is niet mogelijk om de rekening om te laten zetten naar moederbedrijf Santander of zusterbedrijf Openbank Spanje. Je zult dus in Spanje een nieuwe rekening moeten openen als je officiëel bent geëmigreerd.

Desalniettemin kan dit in sommige gevallen een handige tussenstap zijn. Maar het is ook weer niet onmisbaar. De overgrote meerderheid van de emigranten doet de eerste stappen gewoon met een Nederlandse of Belgische IBAN, tot ze een NIE of residencia hebben weten te bemachtigen.

Voor de volledigheid: van yourcatalancontact.com hebben we geen enkele samenwerking ander soort relatie met Santander, of de dochterondernemingen van die bank.

Duurzaamheid

Tenslotte nog een paar woorden over duurzaamheid. Uit journalistiek onderzoek is gebleken dat van alle Spaanse banken Santander en BBVA het meest beleggen in de wapenindustrie en vervuilende sectoren. De Nederlandse bank Triodos, Europees marktleider in ethisch bankieren, heeft ook een Spaans dochterbedrijf dat functioneert als Spaanse bank.

Verdere vragen? Ondersteuning nodig?

Voor verdere vragen of opmerkingen over het openen van een bankrekening in Spanje, kan je ons contacteren op info@yourcatalancontact.com. Ook staan we voor je klaar als je ondersteuning nodig hebt bij het openen van een betaalrekening.

Als je graag op de hoogte wilt blijven van onze laatste artikelen over de Spaanse bureaucratie, kan je je opgeven voor onze nieuwsbrief. En volg ook zeker onze facebookpagina!

Een Spaanse bankrekening openen is een van de eerste stappen als je naar Spanje verhuist, of er bijvoorbeeld een woning aan het kopen bent.

Wij hebben contacten met een grote Spaanse bank, waar je een rekening kunt openen ook als je geen resident bent, of als je niet over een NIE beschikt.

Voor meer informatie, contacteer ons per mail op info@yourcatalancontact.com of via ons contactformulier.

6 thoughts on “Een bankrekening openen in Spanje: una cuestión de pesetas?

  • Lydia Dolstra

    Beste mensen,

    Ik lees altijd heel graag jullie mails want ze zijn erg informatief.Ik wil echter deze keer een kanttekening plaatsen bij het openen van een rekening bij Openbank weliswaar niet in Nederland maar in Spanje.

    Al jaren ben ik in het bezit van een Nie formulier een vod maar ja er was in die tijd geen mogelijkheid om een klein kaartje te krijgen we kregen een groen formulier.Maar notaris en rechtbank en iedereen accepteert het behalve blijkbaar bij mij niet de Open bank Spanje.

    Om een lang verhaal kort te maken:open bank opent rekening ik krijg een nummer.Vervolgens boek ik geld over naar dit nummer.Nie wordt gewijgerd want ze willen het nieuwe Nie kleine formulier of pasje en het gestorte bedrag wordt niet teruggestort waar het vandaan kwam nl mijn Nederlandse bankrekening.
    Vervolgens moest ik:handgeschreven brief met opzegging rekening en verzoek tot terugbetaling van mijn eigen geld scannen,bank verklaring opvragen dat het geld van mijn eigen Nederlandse nummer af kwam opnieuw paspoort insturen.Het heeft bijna een maand geduurd voordat ik mijn geld terug kreeg.

    Misschien had ik pech maar ik wil toch waarschuwen dat het soms niet zo makkelijk gaat als je denkt.
    Met vriendelijke groeten en een fijn weekend

    • Maarten Rinsema

      Bovenstaande mail ontvingen we kort op het publiceren van het artikel. Het is vooral een waarschuwing voor mensen die al geruime tijd in Spanje wonen, nog voordat de residencia de vorm had van een klein kaartje. Het leek ons de moeite waard, en met instemming van Lydia hebben we het hier gepubliceerd.

      Bedankt Lydia voor het delen van de nuttige informatie.

    • Maarten Rinsema

      Hallo Nadine,

      Dat hangt ervan af waarvoor. Voor de bank zelf, vraagt elke bank wat anders.

      Voor de residencia is het per regio verschillend. Over het algemeen gaat het om €7.000 per persoon in het huishouden. In sommige kantoren, met name in Barcelona, vragen ze €9.000 per persoon.

  • Dirk

    Een bank om als buitenlander te vermijden is de Caixa Bank.
    Al een 4tal jaar bezig om vanuit BE de rekening te kunnen inkijken, tot op heden noppes.
    Een 4 tal jaar terug een 4 a 5 tal documenten moeten ondertekenen, mijn vader en ik,
    om mij toegang (volmacht) te geven zodat ik vanuit BE de rekening ginder kon opvolgen.
    Altijd was er iets, na veel gezever aan een bankaart geraakt die als sinds jaren betaald werd en beschikbaar zou zijn, ze zou klaar geweest zijn 2 jaar terug echter de beloofde dag niets, kom maandag terug, terwijl we vrijdag vertrokken, wat ze wisten.
    Uiteindelijk de kaart in ontvangst gekregen, het jaar nadien, ze opgestart, IK heb de PIN code ervan dienen in te geven, nadat ze bekeken hadden of ik dat wel mocht (volmacht weet je wel) die bleek ik dus te hebben, zou maar spijtig geweest zijn.
    Nu dit jaar voor de zoveelste keer navraag voor toegang tot de rekening via comp o.i.d.
    Maar wat nu ?
    Nu komt men plots af dat ik geen volmacht heb, en zou ik dus via de notaris een toelatings doc moeten voorleggen, van mijn vader, wat denkelijk ook nog eens vertaald zou moeten worden !!!
    Het zijn me daar een hoop debielen (pestkoppen) die een buitenlander op alle mogelijke manieren tegenwerken.
    Gelukkig zijn alle lopende betalingen al uit hun handen genomen, wat ook niet makkelijk was, en een hele rompslomp inhield, maar uiteindelijk toch is gelukt, elek. water, kosten building, en nu ook alle gemeentelijk kosten zouden via BE moeten gaan, enkel een soort verzekering (inboedel) en verder hun bankkosten zullen nog van die rekening gaan.
    Dus een goede raad blijf weg bij Caixa.
    Heb in het verleden ook al geklaagd bij de hoofdzetel, maar buiten wat sorry hier en ginder geen verder resultaat.
    Zo dat was het, bedankt voor het lezen, bedankt voor uw site, en ben blij hem gevonden te hebben.
    Mvg
    Dirk

  • Maarten Rinsema

    Onderstaand bericht kregen we van onze lezer Dirk, en is wel handig om te delen:

    Heb weken aan een stuk Bizum proberen te activeren via mijn Sabadell
    app, niet gelukt!!

    Uiteindelijk heb ik informatie gekregen dat het alleen werkt als je
    smartphone een Spaanse provider gebruikt!!

    Klinkt logisch, ik denk dat Payconic in Belgie misschien ook die
    beperking heeft. Kwestie van beveiliging denk ik.

    Spijtig maar eigenlijk is Bizum niet te vergelijken met de belgische
    variant. Je kan er heel weinig mee betalen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *