Ley Beckham: een regeling om minder inkomstenbelasting te betalen

De ley Beckham of Beckhamwet: bedacht voor nieuwe expats om minder inkomstenbelasting te betalen in Spanje.

Een paar weken geleden hebben we al gekeken naar de inkomstenbelasting in Spanje. Normaal gesproken betaal je in Spanje belasting over je wereldwijde inkomen als je “fiscaal resident” in het land bent. Nieuwkomers hebben echter de mogelijkheid om enkel belasting te betalen over het inkomen dat ze in Spanje zelf hebben verdiend (dus niet wereldwijd) en bovendien voor een aantrekkelijker tarief.

Deze regeling heet in de volksmond de Ley Beckham of Beckhamwet. Beckham, als de voetballer? Inderdaad. Hij was namelijk de eerste die van deze wet gebruik heeft gemaakt. Sterker nog: deze wet is in 2004 speciaal voor hem opgesteld. Je zult begrijpen: deze wet is vooral interessant voor bovenmodale inkomens (voor Spaanse begrippen).

Zoals met alles in de belastingwereld heeft deze regeling natuurlijk een aantal voorwaarden en beperkingen. In dit artikel bekijken we wat de Beckhamwet precies inhoudt, welke voorwaarden eraan verbonden zijn en hoe je er gebruik van kunt maken.

Ley Beckham
Foto: HombreDHojalata, Wikimedia commons

Ley Beckham oftewel koninklijk besluit 687/2005

De formele naam van de Ley Beckham is decreto real 687/2005 (koninklijk besluit 687/2005).

Voordat de wet bestond, kregen alle buitenlanders die 183 dagen per jaar of meer in Spanje verbleven de status “fiscaal resident”. Een “fiscaal resident” is volledig belastingplichtig in Spanje. Als je deze status hebt, betaal je IRPF – Impuesto sobre la Renta de Personas Físicas. Dit betekent dat je in het land aangifte moet doen voor al je inkomsten wereldwijd. Deze worden dan progressief belast. Dat wil zeggen: hoe hoger je inkomsten, hoe hoger het percentage dat je aan hacienda (het Spaanse ministerie van financiën) moet betalen.

Om buitenlands talent en gekwalificeerde werknemers aan te trekken heeft de Spaanse wetgever in 2004 een uitzonderingsregeling opgesteld. Deze regeling trad in 2005 in werking, en staat tegenwoordig dus bekend als de Ley Beckham. In het kort houdt de wet in dat gedurende de eerste zes jaar dat je fiscaal resident in Sanje bent, je belasting kan betalen als een niet resident (IRNRImpuestos de Renta de No-Residentes). Verderop in dit artikel bespreken we wat dat inhoudt, maar het is duidelijk dat dit vele voordelen biedt aan hen die er gebruik van willen maken. Maar zoals gezegd: het is niet voor iedereen interessant om van deze regeling gebruik te maken. Vooral leidinggevenden en andere mensen met een hoger inkomen kunnen er voordeel uit halen.

Als je niet gebruik maakt van deze regeling, dan val je na 183 dagen in een jaar in Spanje automatisch in hetzelfde belastingregime als alle andere inwoners van Spanje. Dit betekent dat je er inkomstenbelasting voor ingezetenen (IRPF) moet betalen, zoals we uitleggen in dit artikel.

Voordelen van de Beckhamwet

De ley Beckham biedt een aantal belangrijke voordelen. Het eerste voordeel is dat je alleen belasting hoeft te betalen over je inkomsten die je in Spanje hebt genoten.

Het tweede voordeel is dat de belasting niet progressief is, maar dat hacienda tot een inkomen van €600.000 een vast percentage van 24% hanteert (tarifa plana). Dit betekent voor de hogere belastingschalen dus een lager belastingtarief dan ze zouden betalen als ze geen gebruik maakten van deze wet. Als het inkomen hoger is dan €600.000 betaal je 45% belasting.

Fiscaal resident

Een belangrijk aspect van de wet is dat hoewel Spanje je fiscale woonplaats is, je belasting betaalt als iemand die niet in Spanje woont. Hierdoor bespaar je belastingen die alleen door fiscale residenten betaald moeten worden.

Zo betaal je geen belasting over erfenissen en giften. Je betaalt ook alleen belasting over onroerend goed dat je in Spanje bezit, en niet over vastgoed buiten Spanje. (Zie hiervoor ook ons artikel Valkuil: verplichte aangifte inkomstenbelasting voor tweede huis in Spanje). Let op: je betaalt wel winstbelasting over de verkoop van zowel roerende als onroerende goederen in Spanje (niet erbuiten). Verder betaal je alleen belasting over inkomsten uit kapitaal als je deze inkomsten in Spanje geniet. Zo kan je dus je investeringen optimiseren en het risico spreiden door je investeringen te spreiden. Omdat dit geen inkomstenbelasting is, gelden hier andere percentages voor: tussen de 19 en de 26%.

Het grote nadeel van het feit dat je door hacienda niet als fiscaal resident wordt gezien, is dat de dubbelbelastingverdragen die Spanje met andere landen heeft, niet op jou van toepasing zijn. De Spaanse belastingdienst zal je geen certificado de residencia fiscal geven waarmee je in andere landen belastingvrijstelling kunt krijgen. Over inkomsten die je in andere landen geniet, zal je daar dus belasting af moeten dragen.

Wie komt in aanmerking?

Los van het feit dat het voor veel expats niet interessant is gebruik te maken van de Beckhamwet, komt ook niet iedereen in aanmerking.

Iedereen die naar Spanje verhuist (of recent verhuisd is), en zich in een van de volgende situaties bevindt, kan gebruik maken van de wet:

  • Werknemers met een arbeidscontract
  • Administradores die in een bedrijf gaan werken
  • Leidinggevenden en managers met een hoog inkomen

De figuur van administrador binnen een bedrijf is geen werknemer met een arbeidscontract, maar een zelfstandige die de leiding van een bedrijf op zich neemt. In de toekomst zullen we dit van dichterbij bekijken als we het opzetten van een eigen bedrijf in Spanje bespreken.

In de volgende situaties kan je geen gebruik maken van de ley Beckham:

  • Zelfstandige voor eigen rekening (die dus geen administrador wordt binnen een bedrijf)
  • Professionele sporters (klopt, staat in tegenstelling tot de naam van de wet, maar dit is de stand van zaken vandaag de dag)
  • Directeuren van bedrijven (CEO‘s)
bieden woning catalonië
Foto: Rodnae Productions, Pexels

Voorwaarden

Als je in aanmerking komt, moet je ook aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Je mag geen resident in Spanje zijn geweest gedurende de laatste 10 jaar voor je aanvraag.
  • Je moet een arbeidscontract hebben in Spanje op het moment dat je beroep doet op de regeling. Dit contract moet met een Spaans bedrijf gesloten zijn.
  • Degenen die als administrador van een bedrijf naar Spanje komen, mogen zelf niet meer dan 24% van het bedrijf bezitten.
  • Het aandeel inkomsten van buiten Spanje mag niet hoger zijn dan 15% van het totale inkomen.

De Ley Beckham aanvragen

Zoals hierboven al gezegd: je kan gedurende de eerste zes jaar dat je in Spanje woont gebruik maken van deze regeling. Je moet dit echter wel aanvragen in de eerste zes maanden dat je er woont, nog voordat je een residente fiscal zou worden dus.

In de eerste plaats moet je bekend zijn bij de Spaanse belastingdienst, het Agencia Tributaria. Als je het certificado de registro (groene NIE kaartje) hebt, dan heeft de Policía Nacional je normaal gesproken al ingeschreven bij de belastingdienst. Check dit eerst wel even. Als je nog niet ingeschreven bent, doe je dat door middel van modelo 030.

Vervolgens moet je in de eerste zes maanden na je verhuizing naar Spanje dus aangeven dat je aanspraak wilt maken op de regeling. Dit kan je doen aan de hand van het formulier modelo 149. Dit laatste formulier moet je trouwens ook gebruiken op het moment dat je geen gebruik meer wilt maken van de regeling. Je kan het ook allemaal online regelen. Voor de toegang tot het vertrouwelijke gedeelte van de website moet je wel ingeschreven staan in het digitale identificatiesysteem Cl@ve. Je moet een kopie van je paspoort en je NIE bijsluiten, je inschrijving bij de Seguridad Social en je arbeidscontract.

Als je dit eenmaal hebt gedaan, kan je gedurende de tijd dat je gebruik mag/wilt maken van de regeling de belastingaangifte doen met formulier modelo 151.

Als je er zelf niet uitkomt, neem dan een gestor in dienst. Die zal voor al je papieren kunnen zorgen: je inschrijving bij de belastingen, de aanvraag om gebruik te maken van de regeling, en de jaarlijkse aangifte.

Waarom heeft Beckham wel een eigen wet en Messi niet?

Daar kunnen we kort over zijn. Messi had geen speciale wet nodig om minder belasting te betalen in Spanje. Die kon dat zo ook wel, tot de Spaanse fiscus erachter kwam.

Meer informatie, ondersteuning en begeleiding

Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van het bovenstaande? Wil je in Barcelona, Catalonië of Spanje gaan wonen en werken, en heb je behoefte aan een oriënterend gesprek? Heb je ondersteuning bij het regelen van je documenten? Zoek je een goede gestor? Aarzel dan zeker niet om ons te contacteren via info@yourcatalancontact.com, of via ons contactformulier.

Als je op de hoogte wilt blijven van onze laatste publicaties, schrijf je dan ook zeker in op onze nieuwsbrief en volg onze facebookpagina!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *