De juiste locatie voor een woning in Spanje

Het kiezen van de juiste locatie voor een (tweede) woning in Spanje is voor iedereen verschillend. De een wil graag een flatje kopen in een bruisende stad om te verhuren. De ander wil graag verhuizen naar een rustige omgeving in de bergen. Voor weer een ander is een klein appartement op steenworp afstand van het strand ideaal om een paar keer per jaar een lang weekend naar te kunnen ontsnappen. Of misschien zoek je een huurwoning omdat je (tijdelijk) in Spanje gaat werken of stage gaat lopen.

Voor de meest uiteenlopende wensen heeft Spanje wel wat te bieden. Bergen, strand, stad, natuur… de regio heeft het allemaal, in een aangenaam klimaat en met vriendelijke buren.

In dit artikel bekijken we een aantal aspecten die te maken hebben met het kiezen van de juiste locatie voor je (tweede) woning. Vooral als je gaat kopen, is het belangrijk hier je tijd voor te nemen, en er vooral van te genieten. Reis zeker een paar keer af voor je koopt om verschillende streken te bezoeken en om de regio in verschillende jaargetijden te leren kennen.

¿Benieuwd? ¡Vamos!

Ley de Vivienda Spanje

Gebruik

Nog voordat je een locatie gaat kiezen in Spanje, is het belangrijk voor jezelf duidelijk te hebben wat je met de woning wilt gaan doen. De eerste vraag is: ga je emigreren of wil je een tweede huis aanschaffen? Wil je kopen, of wil je huren?

Als je gaat emigreren, ga je dan ook werken? Is dat werk locatie-onafhankelijk of moet je elke dag naar bijvoorbeeld een kantoor reizen? Heb je al werk of moet je dat nog vinden? Als je nog werk moet zoeken, is het belangrijk om duidelijk te hebben wat voor werk: langs de costa’s kan je vaak alleen in het toerisme aan de slag. In de buurt van grote steden, als Madrid, Barcelona, Valencia of Málaga heb je in bijna alle sectoren wel werk.

Als je niet meer hoeft te werken, of je werkt locatie-onafhankelijk, dan zijn je vereisten natuurlijk anders. Je kan dan de locatie van de woning meer afstemmen op je favoriete tijdsbestedingen. Wil je bijvoorbeeld vaak lange wandelingen maken? Je eigen eten verbouwen? Of juist tussen de mensen wonen, dicht bij het strand? Is watersport belangrijk, of juist wintersport?

Hoewel deze punten allemaal voor de hand lijken te liggen, is het toch een goed idee om hier even over na te denken. Het gebruik van de woning is trouwens niet alleen van belang voor de streek die je kiest. Een vaste verblijfplaats moet allicht ook meer comfort bieden dan een vakantiewoning. Maar dat is een heel ander onderwerp.

Verhuur van een koopwoning

Als je alleen een vakantiewoning gaat kopen, wil je die dan ook verhuren in de maanden dat je er zelf niet verblijft? En dan alleen aan vrienden en familie, of aan een ieder die geïnteresseerd is? In dat laatste geval zal je erop moeten letten dat de streek die je kiest voor toeristen aantrekkelijk is: nabij de stranden of in een skigebied. Dat geldt ook als je de woning koopt voor verhuur als belegging.

Let bij de keuze ook op de gemeentelijke regelgeving omtrent toeristische verhuur. Gemeentes scherpen die regels steeds verder aan. Er zijn gemeentes die geven geen nieuwe licenties meer uit, en in andere gemeentes gelden zeer strenge regels. Als je van plan bent te gaan verhuren, is dit zeker een factor die meespeelt.

Streek

Als je duidelijk hebt waarvoor je de woning wilt gebruiken, kan je een streek gaan kiezen. Hierbij hou je natuurlijk in het oog wat je behoeftes zijn. Hou zeker rekening met de volgende factoren:

 • Afstand tot de zee en tot de bergen.
 • Afstand tot een grote stad. Zowel in kilometers als in tijd. Let ook op de bereikbaarheid per openbaar vervoer.
 • Bereikbaarheid: afstand tot een snelweg, een vliegveld en eventueel een treinstation.
 • Het klimaat: de kust is erg warm in de zomer met matige winters, terwijl er in het binnenland nog wel eens een dik pak sneeuw wil liggen in de winter.
 • Hoe toeristisch is de streek? Dit kan je eigen woonplezier beïnvloeden, maar ook de verhuurmogelijkheden.
 • Hoe levendig is de streek? Op veel plaatsen in het binnenland kunnen gemeenschappen erg gesloten zijn, wat de integratie zou kunnen bemoeilijken. In veel plaatsen aan de kust kan het ’s zomers erg druk zijn en ’s winters juist compleet uitgestorven. Dit is trouwens niet altijd zo.
 • Prijzen van het levensonderhoud. Aan de kust liggen die vaak aanmerkelijk hoger dan in het binnenland.
 • Voor veel mensen speelt ook mee of er land- of taalgenoten in de streek wonen. De een wil graag zover als mogelijk bij Nederlanders vandaan wonen, de ander vindt het wel fijn om Nederlands te kunnen spreken met streekgenoten.

Bezoek zeker een aantal streken voordat je een beslissing neemt, en lees je ook in. Probeer veel te praten met inwoners, zowel andere Nederlanders of Belgen die er wonen, als lokale bevolking. Stel eventueel ook vragen in toerismebureaus.

Locatie

Na het kiezen van een of meerdere streken waar je je verder wilt oriënteren, maak dan eerst een lijst op waar de locatie of plaats waar je de woning wilt kopen aan moet voldoen.

Mogelijke aandachtspunten

 • Soort bebouwing: zoek je iets in de stad, in een dorpskern, in een urbanització (een uitgespreide woonwijk op afstand van het dorp) of iets helemaal achteraf.
 • Gezondheidszorg: afstand naar de dichtstbijzijnde CAP (Centre d’Atenció Primària – dokterspost). Hoe zit dat met andere zorg die je eventueel nodig hebt: fysiotherapeuten, ziekenhuizen? Hou ook rekening met een dierenarts, mocht je die nodig hebben.
 • Onderwijs: als je kinderen hebt, hoe ver is de dichtstbijzijnde school? Hou ook rekening met eventuele vervolgopleidingen.
 • Bereikbaarheid openbaar vervoer, buiten het seizoen
 • Veiligheid en criminaliteit. Doe eventueel navraag bij de lokale bevolking. Hou websites met lokaal nieuws in de gaten.
 • Internet: gaat dit per normale kabel, glasvezelkabel of misschien zelfs via de sateliet bij gebrek aan andere infrastructuur?
 • Toeristisch gehalte: indien je een tweede woning koopt, hoe makkelijk gaat het zijn om die te verhuren als je er zelf niet bent? Of misschien wil je juist niet in een toeristisch gebied wonen. Hou er rekening mee dat bepaalde delen van Spanje niet bekend zijn onder buitenlanders, maar wel afgeladen zijn met binnenlandse toeristen. Ook kan een kustplaatsje buiten het seizoen leuk of schattig lijken, maar ondertussen heb je drie maanden per jaar (de zomermaanden bovendien!) veel geluidsoverlast en in de winter veel last van vochtigheid.
 • Recreatiemogelijkheden buiten het seizoen. Hoe zit het met het sociale en culturele leven? Sportclubs? Evenementen? Denk hierbij niet alleen aan jezelf maar ook aan je kinderen als je die hebt.
 • Toekomstige verkoopbaarheid onroerend goed: in heel Spanje loopt het platteland leeg. Pas ervoor op dat je niet met een onverkoopbaar huis blijft zitten.
 • En zoals eerder gezegd: hoe staat het met de regelgeving omtrent toeristische verhuur in de gemeente die je op het oog hebt?

Omgeving leren kennen

Als je gaat kopen, is het raadzaam eerst voor langere duur wat te huren in de streek. Probeer dit te doen buiten het toeristische seizoen, zodat je weet hoe het leven er het grootste deel van het jaar eruit ziet. Het verschil tussen zomer en winter kan erg groot zijn, vooral in het binnenland. Dit geldt overigens zowel voor de aantallen bewoners en bezoekers, als voor de natuur.

Neem ruim de tijd om de juiste locatie voor je woning in te kiezen. Het is een grote investering en je wilt weten dat je goed zit!

Het huis zelf

Als je uiteindelijk een gemeente of een comarca hebt gekozen waar je in de omgeving wilt kijken, is het tijd om een huis te zoeken. Dit kan door een makelaar in de arm te nemen, of zelf te zoeken op internet. Zie hiervoor ook ons overzicht van onroerend goedwebsites.

Begin met de vraag of je een nieuwbouwwoning wilt waar alles in orde is, of je liever bespaart op de kooprijs van een oudere woning en die zelf renoveert. Bij dit laatste, controleer niet alleen wat je ziet, maar ook wat niet zichtbaar is. Schimmelvorming, scheuren en kapotte kozijnen zie je direct, maar denk ook aan electrische installatie, isolatie,….. Trek gerust de keukenkast onder het aanrecht open om te controleren dat er geen lekken zijn.

Makelaars die je in 10 minuten een woning willen laten zien, zijn niet te vertrouwen. Vraag gerust of je op een ander tijdstip mag terugkomen, zodat je alles in een ander licht kunt zien. Als er een gemeenschappelijk zwembad is, vraag hoe het zit met het onderhoud.

Aandachtspunten bij de indeling van de woning

Wil je een appartement, aangezien je heel de dag op het strand ligt en geen tijd of zin hebt om het te onderhouden? Of wil je een woning met tuin, om te genieten van de rust en de zon en zo meer privacy te hebben?

Denk goed na over hoeveel slaapkamers je wilt hebben. Mensen die een appartement of huis gaan kopen bijvoorbeeld, willen vaak drie slaapkamers met in het achterhoofd familiebezoek tijdens de vakanties. Dit zijn echter maar een paar weken per jaar. Kijken naar twee kamers scheelt enorm in de prijs. Je bent stukken goedkoper uit met een wat kleinere woning, terwijl je bezoek onderbrengt in een huurappartement in de buurt.

Een ander aandachtspunt is schaduw in de buitenruimtes. Veel Nederlanders en Belgen denken voor ze naar Spanje komen: “hoe meer zon, hoe beter”. Maar deze overtuiging smelt bijna letterlijk als sneeuw voor de zon als in juli en augustus de temperaturen tegen de veertig graden aan klimmen.

Denk over bovestaande goed na, want “Haastige spoed zijn zelden goed”.

Verdere informatie

Heb je op- of aanmerkingen naar aanleiding van het bovenstaande? Wil je een (tweede) woning kopen in Spanje, maar weet je niet waar en kan je wel wat oriëntatie gebruiken?

Zoek je professionele begeleiding bij de aankoop van vastgoed?

Aarzel zeker niet om contact met ons op te nemen. Dat kan per mail op info@yourcatalancontact.com

Wil je graag meer artikelen ontvangen met dit soort informatie? Of over allerlei administratieve en bureaucratische zaken in Spanje? Schrijf je dan in voor onze mailinglist en volg onze facebookpagina!

¡¡Próximamente!!

Later deze zomer komt onze nieuwe startersgids: “Vastgoed kopen” uit. Alle informatie in dit artikel in detail uitgewerkt, en nog veel meer: belastingen, huren, verzekeringen… Alles wat je moet weten ter voorbereiding op het kopen van een woning in Spanje!

Geïnteresseerd? Schrijf je nu in op onze speciale mailinglijst en ontvang 10% korting zodra de startergids uitkomt!

.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *