Wat zijn de beste websites om een woning in Spanje te vinden?

Als je besloten hebt om in Spanje te kopen, kom je vroeg of laat voor de vraag te staan op welke websites je er een (tweede) woning kan vinden. Om een goed idee te krijgen van wat er op de markt is, zijn er prima websites beschikbaar. Veel beschikbare woningen staan op tenminste een van deze websites vermeld.

Groot voordeel is natuurlijk dat je deze websites kunt bekijken vanuit je luie stoel of vanachter je bureau in België of Nederland. Maar deze websites zijn niet alleen handig ter oriëntatie. Omdat de meeste huizen en appartementen erop aangeboden worden, staat je uiteindelijke keuze er zeker ook tussen. Ze zijn dus een onmisbaar gereedschap voor de huizenjacht.

Voor je begint met het concreet zoeken naar een woning, is het belangrijk te bepalen wat voor huis je precies zoekt. Zie hiervoor ons artikel “Aandachtspunten vóór aankoop van een woning in Catalonië“. Ook is het belangrijk het zoekgebied wat af te bakenen door eerst een streek of zelfs al een plaats te kiezen. Zie hiervoor ons artikel “De juiste locatie kiezen voor een woning in Catalonië“.

Er bestaan zowel websites die gericht zijn op de Spaanse markt, als op de internationale markt. In dit artikel zullen we de belangrijkste websites uit beide categoriën bekijken. Bijna al deze websites bieden zowel huur- als koopwoningen aan.

In een van de komende weken komen we terug op makelaars die woningen aanbieden, zowel uit de Benelux als in Spanje.

website huis kopen spanje
Foto: Maarten Rinsema

Websites gericht op de Spaanse markt

Bijna 80% van de Spanjaarden zelf gaat het internet op om een woning te zoeken. Dit geldt voor zowel koop- als huurwoningen. Hieronder volgen drie websites die in Spanje zelf worden gebruikt om een woning te vinden.

Idealista.com

Verreweg de meest gebruikte website om woningen op aan te bieden is www.idealista.com. Het is de oudste huizenverkoopsite in Spanje en bestaat sinds 2000. Het portaal wordt per maand 37,2 miljoen keer bezocht. Idealista.com richt zich in de eerste plaats op een Spaanse publiek, maar is ook in het Nederlands beschikbaar. De site heeft ook een app.

Bij het zoeken op Idealista.com kan je een aantal handige zoekfilters gebruiken. Van alles websites die we hier bespreken, is idealista.com de site met de meeste filters. Ook kan je zoeken aan de hand van een kaart, als je dat aangenamer vindt dan simpelweg een lijst woningen.

Op idealista.com kan je een gebruikersaccount aanmaken. Daar kan je een profiel opmaken van de woning die je zoekt. Je krijgt dan automatisch een bericht als er een woning beschikbaar komt die aan jouw wensen voldoet.

Zowel makelaars als particulieren maken gebruik van idealista. Een veel gehoorde klacht is dat er woningen op staan die in werkelijkheid al verkocht of verhuurd zijn. Dit kan ook komen doordat in Spanje vaak meerdere makelaars een en dezelfde woning aanbieden (zie ook ons artikel over onder andere de taken van een makelaar in Spanje).

Ook oplichters weten websites als idealista.com te vinden en doen alsof ze een woning in Spanje aanbieden. Pas dus ten alle tijde goed op. Teken en betaal niets zonder de woning gezien te hebben en als het om een koopwoning gaat, vraag een kopie van de escritura (eigendomsacte) aan de verkoper. Dit laatste is de normale gang van zaken als je van plan bent in Spanje een huis te kopen. Je kan dan een advocaat aan de hand van de escritura uit laten zoeken of alles wel in orde is. Zie ook ons artikel over onder andere de taken van een advocaat in het koopproces.

fotocasa.es

Naast idealista is www.fotocasa.es de andere belangrijke website om een woning te vinden. Dit portaal bestaat sinds 2004 en ontvangt maandelijks zo’n 12,3 miljoen bezoeken. Fotocasa is niet in het Nederlands beschikbaar, maar wel in het Engels. Hoewel er minder huizen aan worden geboden dan op idealista.com, staan er woningen op die niet elders te zien zijn. Het loont dus zeker om beide websites in de gaten te houden om de juiste woning in Spanje te vinden.

Net als op idealista.com kan je bij het zoeken filters gebruiken, hoewel dit er wel wat minder zijn. Het is vooral onhandig dat je niet kunt zoeken op verdieping (voor appartementen) en aantal kamers. Als je op fotocasa.es door middel van de kaart zoekt, wordt hierbij tegelijkertijd de lijst getoond van woningen die beschikbaar zijn. Voor sommigen is dit te druk, maar het is zeker handig om alles in een oogopslag te zien.

Ook Fotocasa biedt de mogelijkheid een gebruikersaccount aan te maken en emails te ontvangen indien er woningen beschikbaar komen die aan jouw wensen voldoen.

Net als idealista.com gebruiken oplichters ook fotocasa.es. Ook in dit geval geldt dus dat je niets moet tekenen of betalen zonder de woning gezien te hebben. Als je gaat kopen is het bovendien zaak om voor het tekenen een kopie van de escritura of eigendomsacte aan de verkoper te vragen, en deze door te spelen aan een advocaat of gestor. Die kan dan uitzoeken of alles wel in de haak is.

Habitaclia.com

Hoewel idealista en fotocasa op Spaans niveau de taart onderling verdelen, loont het in Catalonië zeker de moeite om af en toe ook eens een blik te werpen op www.habitaclia.com. Deze site heeft 9,1 miljoen bezoeken per maand. Het platform heeft een bovengemiddeld sterke aanwezigheid in Catalonië, waarmee het zeker thuishoort tussen de websites die je nodig hebt om jouw (tweede) woning in Spanje te vinden.

Het zoekproces op habitaclia is iets minder overzichtelijk dan op idealista en fotocasa. Het helpt hierbij niet dat de pagina alleen in het Spaans beschikbaar is.

Pas ook op habitaclia op voor oplichters.

Foto: Maarten Rinsema

Websites gericht op de internationale markt

Een aantal websites is gespecialiseerd in het aanbieden van woningen aan buitenlanders. Hieronder noemen we er twee.

Immovario.com

www.immovario.com is een platform waar Spaanse makelaars zich bij aan kunnen sluiten om woningen op aan te bieden aan een internationaal publiek. De site lijkt voornamelijk op koopwoningen gericht. Er staan minder woningen op dan op bovengenoemde sites. Een kleine steekproef suggereert wel dat ze dezelfde prijzen hanteren als websites die op de Spaanse markt gericht zijn.

Hoewel je bij het zoeken een aantal filters kunt gebruiken, zijn dat er veel minder dan op alle voorgenoemde sites. Dit maakt het zoeken een stuk minder overzichtelijk. Wel kan je gebruik maken van de zoekservice, waarbij je zelf criteria opgeeft waar het huis dat je zoekt aan moet voldoen. Je ontvangt dan een mail als zo’n huis geadverteerd wordt. Maar ook in dit geval kan je maar een klein aantal filters of criteria gebruiken.

Het taalgebruik is duidelijk aangepast op de doelgroep. Zo hoef je niet te zoeken in bijvoorbeeld “provincie Girona”, wat voor een Spanjaard logisch is, maar kan je ook zoeken op “Costa Brava”, wat voor een buitenlander logischer is. Dit kan het zoeken weer een beetje vereenvoudigen, maar compenseert niet de beperkingen die hierboven aan worden gegeven.

De site suggereert dat hun partners betrouwbaar zijn. Blijf echter in alle gevallen op uw hoede.

Kyero.com

De laatste site die vaak genoemd wordt, is www.kyero.com. Deze pagina is beschikbaar in Engels en in Frans. Er worden zowel koop- als huurwoningen aangeboden. Ook op kyero.com lijkt na een kleine steekproef dat verkopers dezelfde prijzen vragen als op websites gericht op een Spaans publiek. Dat gezegd zijnde, de site bevat aanzienlijk minder woningen dan idealista.com en fotocasa.es.

Ook op dit platform is het mogelijk om te zoeken aan de hand van filters, maar niet aan de hand van een kaart. Desalniettemin oogt de site vriendelijker dan immovario.com. Kyero.com biedt ook de mogelijkheid een mail te ontvangen als er een huis beschikbaar komt dat aan jouw criteria voldoet.

De website ontvangt goede kritiek op internet. Er wordt nergens melding gemaakt van mogelijke oplichting via Kyero.com, maar ook hier geldt: kijk goed uit en gebruik je verstand.

Wat kan your catalan contact voor je doen?

Yourcatalancontact.com is niet verbonden aan een van de hierboven genoemde websites, een makelaar, of een ander bedrijf actief in onroerend goed in Spanje. We hebben geen enkel belang, economisch of anders, bij de informatie die hier gegeven wordt.

Yourcatalancontact.com kan je helpen bij het zoeken en vinden van de juiste woning. Daarna kunnen we je begeleiden bij het koopproces, en zelfs bepaalde handelingen voor je uitvoeren.

Voor eventuele vragen en opmerking over bovenstaande informatie, of over de dienstverlening van yourcatalancontact.com, kan je ons altijd contacteren op info@yourcatalancontact.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *