Nederlands leren in Catalonië: wat zijn de mogelijkheden?

Hoe leren je kinderen goed Nederlands als je in Catalonië woont, en ze daar naar school gaan? Of wil je Spaanse partner Nederlands leren, om met je familie te kunnen praten?

Bij een verhuizing naar het buitenland kom je in eerste instantie voor de vraag te staan waar je de lokale taal kunt leren (zie ook ons artikel: Moet je Catalaans leren als je in Catalonië gaat wonen?). Voor kinderen is dat makkelijk. In de publieke en gesubsidieerde scholen wordt er voor 75 % Catalaans gesproken en ook wordt er Spaans onderwezen. Veel buitenlandse ouders, die zelf deze talen niet machtig zijn, vinden dit best eng. Maar niet getreurd, Catalaans kan je echt overal leren. En vooral kinderen zijn er snel weg mee.

En andersom? Hoe zit dat? Je wil graag dat je kinderen die in Catalonië geboren zijn, toch goed Nederlands leren. Graag zou je je kinderen op een Nederlandse school inschrijven. Of je bent zelf Spaans maar je wil voor een Nederlands bedrijf werken. Of je hebt eindelijk je Catalaanse partner overgehaalt dat praten met de Nederlandstalige schoonmoeder best belangrijk is …

Even voor de duidelijkheid: er zijn geen scholen die een volledige Nederlandse opleiding geven. Toch bestaan er verschillende mogelijkheden om Nederlands te oefenen en te leren in Catalonië. Dit kan een goede aanvulling zijn als je kind naar een Catalaanse school gaat.

Wil je trouwens meer informatie over de inschrijving van je kind op een Catalaanse school, raadpleeg dan ons artikel van vorige week:

Kinderen

Stichting Nederlands in Barcelona (de vroegere Club Nederlands in BCN)

In hartje Barcelona heb je dit redelijk goedkoop en tof initiatief om Nederlands te leren. Hier kunnen kinderen tussen 4 en ongeveer 12 jaar terecht van wie minstens één ouder Nederlandstalig is. Ook bieden ze lessen aan voor volwassenen.

In verband met de coronapandemie is het op dit moment echter alleen mogelijk om lessen online te volgen. Deze lessen voor kinderen zijn elke zaterdag tussen 10:30 en 12:30.

Ook kunnen kinderen in de zomer een taalkamp doen. Deze zijn tijdens de zomervakantie gedurende 4 weken, elke dag tussen 09:00 en 17:00. Je kan je kind ook per week inschrijven. Tijdens de covidcrisis is het taalkamp opgeschort, maar hopelijk kan het in 2022 wel doorgaan.

Meer informatie over prijzen kan je via hun contactformulier aanvragen.

 
KIDZZ

In de wijk Gràcia in Barcelona vind je deze crèche voor kinderen vanaf 6 maanden tot zes jaar oud. De begeleiders spreken Nederlands als moedertaal. Er is ook een groep waar alleen Engels tegen de kinderen wordt gesproken.

Buiten de kinderopvang organiseert KIDZZ ook naschoolse lessen Nederlands voor kinderen tussen 4 en 7 jaar. Dit elke maandag van 17u30 tot 18u30. En ze bieden ook zomerkampen aan voor kinderen tussen 3 en 7 jaar.

Meer info vind je op hun website.

Oranje-Dijkschool

Deze school verzorgt naschools Nederlands taal- en cultuuronderwijs aan Nederlandse en Vlaamse kinderen tussen 4 en 18 jaar. De leerlingen van deze school spreken Nederlands als eerste of tweede taal. De school staat onder toezicht van de Nederlandse Onderwijsinspectie en wordt geaccrediteerd door de stichting Nederlands Onderwijs Buitenland (NOB). De klassen worden op 2 locaties gegeven:

  • Escola Thau in Sant Cugat del Valles: van maandag 17u30 to 19u30
  • British College of Gavà: zaterdag vab 09u30 tot 12u30

De Oranje-Dijkschool biedt ook de mogelijkheid om Nederlands te onderwijzen aan volwassen die een andere moedertaal hebben.

Voor meer info, raadpleeg hun website.

Volwassenen

Escuela Oficial de Idiomas Barcelona Drassanes (EOIBD)

De officiële talenscholen zijn openbare centra voor het leren van talen voor volwassenen (vanaf 16 jaar).

De EOIBD is de oudste van de EOI’s in Catalonië. De school is afhankelijk van het ministerie van Onderwijs van de Generalitat van Catalonië en maakt deel uit van het netwerk van de officiële talenscholen (EOI’s) in de heel Spanje.

Bij de EOIBD kun je verschillende talen studeren: Duits, Arabisch, Catalaans, Koreaans, Chinees, Spaans voor buitenlanders, Baskisch, Frans, Grieks, Engels, Italiaans, Japans, Nederlands, Portugees en Russisch.

Officiële cursussen Nederlands:

Deze hebben tot doel de student een algemene beheersing van de taal bij te brengen. Hiervoor krijg je een officieel diploma. In Barcelona kan je volgende niveaus volgen: A1-A2-B1-B2.1-B2.2

De lessen duren 135 minuten. De lessen worden door een Nederlandstalige persoon gegeven. Dit jaar worden ze online gegeven. Persoonlijke aanwezigheid is op het moment enkel via afspraak en in overleg met de leerkracht en het centrum mogelijk.  

Prijzen hangen af van het niveau dat je wilt studeren.

Gespreksgroep

Deze groep biedt de mogelijkheid om op een meer informele manier alledaagse gesprekken te oefenen. Hiervoor krijg je GEEN diploma.

Op dit moment (februari 2022) kan je je inschrijven voor de gespreksgroep (grup de conversa) op B-niveau.  Link vind je hier.

Dit zijn ongeveer 14 uren, verspreid over 3 maanden. Kostprijs hiervan is €35 als je leerling bent bij de EOIBD, en €60 voor niet-leerlingen.

La Academia de Holandés

Deze talenschool is in Barcelona gelegen en is exclusief gewijd aan het onderwijzen van de Nederlandse taal. Je kan kiezen tussen videoconferentie en online. Ook is er de mogelijkheid om een intensieve zomercursus te volgen. Op dit moment is het niet mogelijk om de cursussen persoonlijk in het centrum te volgen. Je kan wel individuele lessen thuis krijgen. Voor meer informatie hierover, kan je hier even kijken.

Videoconferentiecursussen

Deze lessen worden via Skype of Zoom gegeven. Je werkt op dezelfde manier als in een face-to-face les, met een leerkracht.

Er zijn drie vormen: privélessen, groepslessen en een intensieve cursus.

De privélessen zijn volledig gepersonaliseerd. De docent zal aan de hand van een voorafgaand gesprek bepalen welk niveau het beste bij je past. Hij zal je ook adviseren over het aantal uren op basis van het doel en het gewenste niveau. De privélessen kosten €37 per uur.

De groepslessen zijn drie uur per week. De lestijden worden in overleg bepaald en hangen af van het aantal studenten. Je kan hier alle niveaus (A1 – C1) studeren. De prijs van de groepslessen is €369 per kwartaal. De inschrijving (matrícula) is €40.

De intensieve cursus duurt drie maanden en is gericht op mensen die de taal snel moeten leren om hun beroep uit te kunnen oefenen. Per groep heb je 3 tot maximaal 6 personen. Er zijn hier drie verschillende niveaus: beginnersniveau  A0-A2, tussenniveau A2-B1 en gevorderd niveau  B1-B2.

De intensieve cursus bestaat uit 90 lesuren gedurende 3 maanden. De lessen zijn over de hele week verspreid, van maandag tot en met vrijdag. Je hebt elke dag anderhalf uur les. De prijs van deze cursus is 1.250 €Online cursussen.

Online cursus

Naast deze cursussen biedt La academia de holandés ook online cursussen aan. Dit zijn volledig zelfstandige studies. Je hebt hier geen begeleiding van een leraar. Het bevat alle facetten van de taal: spreken, schrijven, luisteren en lezen. Het voordeel is dat je je eigen ritme volgt.

Voor alle cursussen kan je het officiële “Certificaat Nederlands als Vreemde Taal (CNaVT)” behalen.

Dit examen, georganiseerd door de Nederlandse Taalunie, is het enige internationaal erkende examen dat buiten Nederland en België kan worden afgelegd. Dit wordt uitgevoerd door het Centrum voor Taal en Onderwijs (KU Leuven) en de Radboud Universiteit Nijmegen.

Andere mogelijkheden:

Privélessen:

Deze kan je terug vinden in Google, via zoekertjes op straat of via de site: superprof.es. Hou ook de verschillende groepen voor Nederlanders in Spanje, in Catalonië en Barcelona in de gaten. Hoewel het vaker docenten Spaans zijn die daar hun diensten aanbieden, zijn er ook wel eens docenten Nederlands te vinden.

On-line cursussen via platforms:

Ondersteuning

Wil je graag meer informatie over onderwijs in Catalonië? Kom je echt niet uit de Catalaanse bureaucratie? Yourcatalancontact.com kan je bij alle procedures helpen. Ook als je andere vragen of opmerkingen hebt naar aanleiding van het bovenstaande, staan wij natuurlijk tot je beschikking. Je kan ons mailen op: info@yourcatalancontact.com, of contact met ons opnemen via ons contactformulier.

Wil je graag op de hoogte blijven van onze andere publicaties over de Spaanse en Catalaanse bureaucratie? Volg ons dan op facebook, of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

2 thoughts on “Nederlands leren in Catalonië: wat zijn de mogelijkheden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *