Je hond in Spanje: wetgeving en regels

Een hond als huisdier hebben is in Spanje aan een aantal regels gebonden. Voor Nederlanders en Belgen die naar Spanje verhuizen of daar al wonen, is het essentieel om goed op de hoogte te zijn van de wetgeving omtrent het houden van een hond. Deze regelgeving kan afwijken van die in Nederland en België, en het niet naleven ervan kan soms vervelende gevolgen hebben.

In dit artikel bespreken we uitgebreid de belangrijkste aspecten van de Spaanse wetgeving voor hondenbezitters.  Of je nu permanent verhuist of alleen voor een langere periode in Spanje verblijft, dit artikel helpt je om goed voorbereid aan dit nieuwe hoofdstuk te beginnen.

¿Benieuwd? ¡Vamos!

hond Spanje

Huisdieren in Spanje

Een paar weken geleden hebben we al besproken waar je rekening mee moet houden als je je huisdieren mee wilt nemen naar Spanje. Voor dat artikel, klik hier. Je vindt daar onder andere toelatingseisen voor dieren in Spanje, korte informatie over dierenartsen en wat het beste seizoen is om je dier mee te nemen.

Spanje is niet een erg diervriendelijk land. De laatste jaren komt daar echter snel verandering in. In 2023 is de ley de bienestar animal aangenomen: de wet op dierenwelzijn. Het is de eerste wet over het houden van dieren in Spanje. Voor deze wet in werking trad, werden dieren wettelijk als eigendom gezien. De nieuwe wet erkent dieren als “voelende wezens”. De wet probeert door middel van boetes en zelfs andere straffen het welzijn en de rechten van dieren te garanderen.

Hoewel de wet niet van toepassing is op stieren in de corridas en op jachthonden, is het voor vele dieren een grote verbetering. Zo mogen er geen dieren meer verkocht worden in dierenwinkels. Voortaan kan je enkel nog een dier uit een opvang of van een gecertificeerde fokker adopteren. 

Ook voor mensen die al een hond hebben, heeft de wet best verregaande gevolgen. En met 9,3 miljoen geregistreerde honden, gaat om best veel mensen.

Verplichtingen van huisdiereigenaren

Voor huisdiereigenaren in het algemeen schrijft de ley de bienestar animal voor dat ze hun huisdier voortaan als deel van hun gezin moeten zien. Dat gaat verder dan je denkt. Na een uitspraak van een rechtbank in Vigo begin dit jaar, is het zelfs zo dat na een echtscheiding er een bezoekregeling en alimentatie voor dieren kan worden ingesteld. Dit is een gevolg van de erkenning van huisdieren als gezinsleden.

In een huishouden mogen er maximaal 5 huisdieren aanwezig zijn. De dieren moeten voortaan gechipt en geregistreerd worden. In de toekomst moeten alle hondeneigenaren een WA verzekering afsluiten voor hun hond. Op dit moment is dat enkel nog verplicht voor mensen met een zogenaamde “potentieel gevaarlijke hond”, waarover later meer.

Hondeneigenaren moeten “ongecontroleerde voorplanting” voorkomen. Katten moeten volgens de nieuwe regels zelfs gestereliseerd of gecastreerd worden. Maar voor je hond geldt ook dat als die zwanger raakt zonder dat je een fokvergunning hebt, daar in principe een boete op staat van €500 tot maar liefst €10.000.

Alle dieren dienen voortaan gevaccineerd te zijn. Een dier in laten slapen mag alleen nog om gezondheidsredenen en als het echt niet anders gaat. Alleen geregistreerde fokkers mogen nog fokken, met daarvoor geregistreerde dieren.

Een hond mag niet langer dan 24 uur alleen worden gelaten. Ook daar staat mogelijk een fikse boete op. Ze mogen niet meer onophoudelijk blootgesteld worden aan het weer. Dat betekent dat ze niet meer uitsluitend op een balkon of terras kunnen worden gehouden, maar naar binnen moeten kunnen. Dat was tot nog toe veel te vaak te zien in Spanje. Ook mag je een hond niet meer achterlaten in een voertuig.

Verplichte cursus

Een van de meest opziendbarende maatregels is de cursus die alle huisdiereigenaren af moeten leggen. De cursus moet de bescherming en de rechten van dieren waarborgen.

Hoewel het al zeker is dat de cursus er komt, is het invoeren ervan voorlopig uitgesteld. In principe schrijft de wet voor dat iedereen die een hond adopteert, de cursus moet doen voor ze de hond in huis nemen. Iedereen die al een hond heeft, krijgt twee jaar de tijd om de cursus te doen. Dat betekent in principe dat zij voor september 2025 de cursus gedaan moeten hebben.  De cursus is geldig voor het leven, dus je hoeft hem niet na een aantal jaar weer te herhalen. Overigens komt er ook een cursus voor de eigenaren van andere soorten huisdieren dan honden.

Het zal gaan om een gratis cursus, die je waarschijnlijk ergens in persoon kunt volgen en die ook online beschikbaar zal zijn. De inhoud is nog steeds niet precies vastgesteld. Waarschijnlijk zal er een deel zijn over de juiste verzorging en voeding van huisdieren, over hoe ze te behandelen en dat soort zaken meer. Aan het einde zal er een examen zijn, waarna je een accreditatie krijgt om een hond te mogen houden.

Hoewel de cursus zelf nog niet bestaat, is al wel duidelijk dat er boetes van tot €10.000 op komen te staan als je een hond hebt zonder dat je de cursus hebt gevolgd.

Gevaarlijke honden

Er zijn in Spanje vrij specifieke wetten en regels omtrent het houden van een “gevaarlijke hond” (PPP of Perro Potencialmente Peligroso). Het gaat dan vooral om de volgende rassen:

 • Pit Bull Terrier
 • Staffordshire Bull Terrier
 • American Staffordshire Terrier
 • Rottweiler
 • Dogo Argentino
 • Fila Brasileiro
 • Tosa Inu
 • Akita Inu

Ook andere honden kunnen als PPP aangemerkt worden. Het gaat dan om honden met alle, of de meeste van de volgende kenmerken:

 • Sterk gespierd, imposant voorkomen, atletische bouw, lenig, krachtig, groot weerstandsvermogen.
 • Uitgesproken en onbevreesd van karakter.
 • Kort haar.
 • Zwaarder dan 20 kg, met een omtrek van de thorax tussen de 60 en 80 cm en de hoogte van het kruis tussen de 50 en 70 cm.
 • Grote robuuste kop, met een brede schedel en gespierde, bolvormige wangen. Grote en krachtige kaken en een brede en diepe bek. Brede en korte gespierde nek.
 • Korte maar omvangrijke en gespierde ribbenkast.
 • Parallelle voorpoten, recht en krachtig en gespierde, achterpoten. Relatief lange poten, licht gehoekt.

Tenslotte kunnen honden die hier niet aan voldoen, maar in het verleden al eens agressief gedrag hebben vertoond of mensen of dieren hebben aangevallen, ook het kenmerk PPP krijgen.

Voorwaarden voor het houden van een PPP

In Spanje stelt de wet nog een aantal aanvullende eisen en regels aan houders van een potentiëel gevaarlijke hond. Om te beginnen moet de hond, net als andere huisdieren, natuurlijk gechipt worden. Verder moet je een vergunning aanvragen voor het houden van de hond. Dat doe je door de hond te registreren bij de gemeente.

Om te beginnen moeten vergunninghouders meerderjarig zijn.

Je kan geen strafblad hebben met daarop misdaden als moord, mishandeling, toebrengen van letsel, verkrachting of aanranding, of misdaden die te maken hebben met drugshandel of gewapende bendes.

Om aan te tonen dat je geen strafblad hebt, of geen van de misdaden hebt begaan die het houden van een PPP uitsluiten, moet je een certificado de antecedentes penales aanvragen. Dat doe je bij een registro civil. Dat is een kantoor dat onder andere dit soort zaken bijhoudt namens het ministerie van justitie. In de meeste wat grotere plaatsen kan je zo’n kantoor vinden. Als je de hond meeneemt uit Nederland, vraag je het op bij de Nederlandse gemeente waar je het laatst woonde.

Daarnaast heb je ook een certificaat nodig van een gespecialiseerd medisch centrum, waaruit blijkt dat je fysiek in staat bent om je hond onder controle te houden. Zo’n certificaat heet een certificado de aptitud fisica. Vaak kunnen ze bij je gemeente wel een lijst geven van medische centra in de omgeving waar ze je de nodige tests af kunnen nemen en je zo’n certificaat kunnen geven.

Tenslotte moet je een WA-verzekering hebben die tot tenminste €120.000 dekt.

Alle wijzigingen aan je situatie die van invloed zijn op de vergunning, moet je binnen 15 dagen na de wijziging doorgeven.

Let op: hoewel veel delen van de ley de bienestar animal nog niet van kracht zijn, ook al is de wet al wel ingevoerd, de regels voor het houden van een potentieel gevaarlijk hond zijn al wel volledig van kracht in Spanje, en worden ook steeds meer gehandhaafd.

Veiligheidsvoorwaarden

Als een potentiëel gevaarlijke hond zich in de openbare ruimte in Spanje bevindt, moet je aan een aantal regels voldoen. Om te beginnen mag de verantwoordelijke persoon niet meer dan 1 enkele hond bij zich hebben. Ook moet hij of zij de vergunning van de eigenaar van de hond bij zich hebben.

Het dier zelf moet een muilkorf van de juiste maat dragen, Het moet aangelijnd zijn, en de riem mag dan niet langer dan 2 meter zijn.

Als de hond zich in een afgesloten ruimte buiten bevindt, bijvoorbeeld op een terras, een tuin, of op je eigen terrein, moet het aangelijnd zijn, behalve als het in een goed afgesloten verblijf zit. Als de hond wegloopt of op een andere manier wegraakt, moet je dat binnen 48 uur doorgeven aan het gemeentelijke register.

Vragen? Opmerkingen? Ondersteuning nodig?

Heb je vragen of opmerkingen over het bovenstaande? Zoek je een goede WA verzekering voor je hond? Heb je een potentieel gevaarlijke hond, en geen idee wat je moet doen om die mee te nemen? Dan kan je ons contacteren via ons contactformulier, of per mail op info@yourcatalancontact.com.

Wil je samen met ons verder de Spaanse bureaucratie verkennen? Dan kan je je opgeven voor onze nieuwsbrief, en ons volgen op facebook.

3 thoughts on “Je hond in Spanje: wetgeving en regels

 • Frieda Maria Vermeylen

  Na jarenlange petities en demonstraties wereldwijd, is de wet niet van toepassing op diegenen die de meeste bescherming nodig hebben. Jacht- en renhonden, bewakingshonden, boerderijdieren. Bij het achterlaten van honden in de wagen, zou enige nuance mogen toegevoegd worden. Niet in de volle zon, maar wel in een ondergrondse garage, met een maximum van 1 uur., voor boodschappen.
  Waarschijnlijk is het me niet toegelaten om het “examen tot het hebben van een huisdier” af te nemen, ik ben te streng.
  Mag ik, met je toestemming uiteraard, de link kopiëren en op FB zetten ? Uitsluitend ter info voor diegenen die hun huisdier mee op vakantie willen nemen, en niet meer weten wat kan, en niet mag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *