Werken in Barcelona en Catalonië: welke documenten heb je nodig?

Omdat Spanje deel uitmaakt van de Europese Unie, heb je relatief weinig nodig om in Barcelona en Catalonië te kunnen werken. Toch moet je een aantal stappen ondernemen en je in de Spaanse bureaucratie inwerken om legaal in het land aan de slag te kunnen.

Dit artikel is het eerste deel in een serie over werken in loondienst in Catalonië. We zullen hierin de documenten bekijken die nodig zijn om in Barcelona en Catalonië te kunnen werken.

Het verkrijgen van een arbeidscontract, een NIE en een nummer van de sociale dienst lijkt op het eerste gezicht een onmogelijke puzzel. Voor elk van deze zaken worden namelijk vaak de beide anderen gevraagd. In dit artikel bekijken we wat dit voor documenten zijn en hoe je ze kunt regelen.

In de komende weken behandelen we andere aspecten van werken in Spanje. Aan bod komen vragen als: hoe kan je een baan vinden in Catalonië? Hoe is het om te werken in een Spaans bedrijf? Ook publiceren we een handige handleiding voor het inschrijven bij de sociale dienst.

Dat gezegd zijnde, hier gaan we. Wat heb je zoal nodig om in Barcelona of Catalonië te kunnen werken en hoe regel je deze documenten?

Onoplosbare puzzel

Zoals gezegd lijkt het op het eerste gezicht onmogelijk om een arbeidscontract, een NIE en een nummer van de Seguridad Social te regelen, omdat je het ene niet zonder de andere twee kunt krijgen. Maar dat lijkt alleen maar zo. Er zijn namelijk toch wel wat gaten te vinden in deze situatie. Hieronder zullen we bekijken wat je kunt doen.

Om te beginnen kan je met veel werkgevers wel wat regelen. Als ze jou de beste kandidaat achten voor een baan, bieden ze je soms een (voorlopige) arbeidsovereenkomst. Hiervoor gebruiken ze dan je paspoortnummer in plaats van een NIE (dat je nog niet hebt). Dat (voorlopige) contract kan je vervolgens gebruiken om je in te schrijven bij de sociale dienst en een NIE aan te vragen.

Bedrijven die veel Europeanen in dienst hebben, regelen overigens vaak ook de inschrijving bij de sociale dienst voor je. Informeer hier zeker naar bij je nieuwe werkgever.

Seguridad Social-nummer

De meeste mensen vertalen seguridad social met ziekenfonds. Dit is echter niet helemaal juist. De seguridad social beslaat feitelijk alle sociale verzekeringen in Spanje. Het ziekenfonds (de publieke ziektenkostenverzekering) maakt daar deel van uit. Maar bijvoorbeeld ook het ouderschapsverlof, de staatspensioenen of de werkeloosheidsuitkering worden door de Seguridad Social betaald.

Iedereen die in Spanje werkt, of dat nou in loondienst is of als zelfstandige, moet ingeschreven staan bij de Seguridad Social.

Het verdrag van Schengen bepaalt dat alle inwoners van een EU-land in een ander EU-land kunnen werken met enkel hun paspoort. Dit betekent dat het in theorie ook mogelijk moet zijn om een Seguridad Social-nummer aan te vragen zonder over een NIE te beschikken. In sommige kantoren is dit ook daadwerkelijk mogelijk. In dat geval schrijf je je in met je paspoortnummer. Als je later een NIE hebt ontvangen, laat je dat wijzigen.

Veel kantoren zijn echter erg terughoudend in het aannemen van aanvragen zonder NIE. Soms wordt het zelfs ronduit geweigerd. Verderop in dit artikel zullen we bekijken wat je kunt doen als dit het geval is waar jij woont.

In een van de komende weken publiceren we trouwens ook een handleiding voor het aanvragen van een nummer van de Seguridad Social.

NIE

Om wat dan ook te kunnen doen in Spanje heb je een NIE nodig. NIE is de afkorting van Número de Identidad de extranjero. In de volksmond wordt wel gesproken van een “tijdelijk” en een “permanent NIE”. Om te werken zou je dan een “permanente NIE” nodig hebben.

Dit is feitelijk niet een correcte voorstelling van zaken. De Spaanse overheid wijst een NIE namelijk toe voor het leven. Er bestaat dus niet zoiets als een tijdelijk NIE, het nummer is per definitie permanent.

certificado de registro de residencia of “permanente NIE”

Je hebt echter meer nodig dan alleen een NIE om in Barcelona of Catalonië (of in heel Spanje eigenlijk) te kunnen werken. Als je langer dan drie maanden aaneengesloten in het land verblijft (wat het geval zal zijn als je er in loondienst treedt), dan dien je je in te schrijven als buitenlandse resident. Het bewijs van inschrijving hiervan is een groen document, dat in de volksmond ook wel “permanente NIE” heet. De officiële naam van dit document is certificado de registro de residencia permanente de ciudadano de la Unión Europea. Als je nog geen NIE had, dan krijg je dat toegewezen op het moment dat je dit document aanvraagt.

Om het document te bemachtigen, moet je aan twee voorwaarden voldoen. Je dient aan te kunnen tonen dat je over voldoende inkomsten beschikt en dat je gedekt bent voor ziektekosten. Dat eerste kan je doen door middel van je arbeidsovereenkomst. Voor dat tweede is het nodig om bij de Seguridad Social ingeschreven te staan. In principe is het aanvragen van een certificado de registro de residencia permanente dus de laatste stap als je in Spanje gaat werken. Als je je eenmaal in hebt geschreven als buitenlandse resident, moet je natuurlijk je werkgever en de seguridad social op de hoogte moet stellen van je NIE.

Lees hier hoe je het certificado de registro de residencia permanente aan moet vragen.

Tussenstap: een “tijdelijke NIE”

Zoals gezien kan het gebeuren dat het kantoor van de seguridad social je niet in wil schrijven zonder NIE. Ook kan het zijn dat je werkgever je in wil schrijven, maar dit zonder NIE niet voor jou kan doen. Dit is afhankelijk van het kantoor waar de inschrijving plaats vindt. Zonder nummer van de seguridad social kan je dan weer niet een certificado de registro de residencia permanente met daarop een NIE aanvragen. Dit lijkt dus een patstelling.

Je kan dan een tussenstap maken door eerst een “tijdelijk NIE” aan te vragen. Je vraagt dan eerst een NIE aan, zonder je in te schrijven als buitenlandse inwoner.

Deze tussenstap kan je maken als je eenmaal in Spanje bent en de de seguridad social weigert je in te schrijven. Maar als je al maanden vantevoren weet dat je naar Barcelona of Catalonië gaat om daar te werken, kan je dit document ook al aanvragen in het Spaanse consulaat in Amsterdam of de ambassade in Brussel. Je voorkomt dan in de gesloten cirkel arbeidscontract – NIE – terecht te komen.

Lees hier hoe je een NIE aanvraagt zonder je in te schrijven als vaste bewoner van Spanje. In dit artikel leggen we zowel uit hoe je dat in Spanje doet, als in Nederland of België.

Meer informatie, ondersteuning en begeleiding

Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van het bovenstaande? Wil je in Barcelona, Catalonië of Spanje gaan werken, en heb je behoefte aan een oriënterend gesprek of ondersteuning bij het regelen van je documenten? Aarzel dan zeker niet om ons te contacteren via info@yourcatalancontact.com, of via ons contactformulier.

Als je op de hoogte wilt blijven van onze laatste publicaties, schrijf je dan ook zeker in op onze nieuwsbrief en volg onze facebookpagina!

Wil je zelf je NIE regelen, maar loop je vast tijdens de procedure?

In onze startersgids NIE, residencia, burgerlijke stand, consulaat en verkiezingen laten we overzichtelijk zien hoe je de nodige formulieren moet invullen, hoe je de afspraak maakt, welke documenten je mee moet nemen en hoe je de afspraak zo soepel mogelijk laat verlopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *