De Costa Blanca, wonen in het beste klimaat van Europa

Wonen tussen de fruitbomen, op een steenworp afstand van het strand, in het beste klimaat van Europa: de Costa Blanca is een van de favoriete bestemmingen voor Nederlanders en Belgen om te gaan wonen. De kuststrook van de provincie Alicante heeft voor iedereen wel wat te bieden: cultuur, kleine vissersdorpjes, een bruisend uitgaansleven, heuvels om prachtige wandelingen te maken, en ga zo maar door.

Als je in Spanje wilt gaan wonen, en je weet niet waar, dan is de Costa Blanca het overwegen zeker waard. In dit artikel bespreken we wat algemeenheden over de Costa Blanca, en zullen we ook bespreken hoe het is om er te wonen en leven.

¿Benieuw? ¡Vamos!

wonen costa blanca

Ligging

Zoals gezegd is de Costa Blanca de kuststrook van de provincie Alicante. Dat zijn 244 kilometer kust tussen de dorpen Denia en Pilar de la Horadada. Langs deze kust zijn er 74 stranden.

De provincie Alicante maakt op haar beurt uit van de regio Comunidad Valenciana. Om meer te weten te komen over deze regio, lees ook ons artikel Wonen in de Comunidad Valenciana. Een introductie voor de emigrant.

De naam Costa Blanca is bedacht door British Airways die in 1957 de luchtverbinding opende tussen Londen en Valencia. De naam verwees naar de vele witte stranden die van uit de lucht te zien zijn. Het bleek tevens de perfecte reclame voor de kuststrook en de naam bleef plakken. Men zegt trouwens ook wel dat de naam zou verwijzen naar de bloeiende amandelbomen in februari.

Grofweg is de Costa Blanca op te delen in twee stukken: de Costa Blanca Noord en de Costa Blanca Zuid. De scheiding ligt zo’n beetje bij de stad Alicante. De Costa Blanca Noord is over het algemeen het bekende deel. De streek is pitoresker, met een bijna bergachtig achterland en kliffen langs de kust. Er liggen bekende plekken als Denia, Javéa, Calpe, Altea, Benidorm en Villajoyosa.

De Costa Blanca Zuid is minder bekend bij buitenlanders. Het aandeel Spaanse vakantiegangers is hier aanmerkelijk hoger. Het achterland is er vlak en agrarisch. Er zijn lagunes en zoutvlakten. Grotere plekken zijn Torrevieja, Guardamar de Segura en Torrevieja. Aan beide delen van de Costa Blanca wonen tegenwoordig grote aantallen Nederlandstaligen (en andere niet-Spaanstaligen).

De Costa Blanca is met de auto bereikbaar over de AP7/A7, twee snelwegen die min of meer parallel aan elkaar lopen. De dichtstbijzijnde luchthavens is natuurlijk die van Alicante, maar je kunt ook aanvliegen op Valencia. Denia heeft veerverbindingen met meerdere plaatsen op Ibiza.

Klimaat

De wereldgezondheidsorganisatie heeft het klimaat aan de Costa Blanca als een van de beste ter wereld benoemd. En dat is ook wel te begrijpen: de gemiddelde temperatuur over het hele jaar is er 18 ºC. Het gebied heeft een korte, zachte winter, en de zomers zijn er niet zo heet als in andere delen van Spanje. In januari is het er overdag gemiddeld net geen 17ºC, en in juli en augustus is dat net geen 30 ºC.

Bovendien regent het er gemiddeld maar zo’n 35 dagen per jaar. De luchtvochtigheid is er een stuk lager dan in de Benelux, waardoor het er bij hogere temperaturen minder snel benauwd is.

Dit heeft de Costa Blanca aan het micro-klimaat. Door de bergen in het binnenland en de kust die op het zuid-oosten gericht is, ontstaat er een soort kom waar relatief zachte en gematigde weersomstandigheden er blijven hangen.

Hierdoor is de Costa Blanca voor iedereen een aangename plek om te wonen. Maar het is er bijzonder aangenaam voor mensen met aandoeningen als reuma en astma.

Toerisme

Het massatoerisme waar de Costa Blanca bekend om is, en soms onder zucht, is het werk van 1 man: burgemeester van Benidorm Pedro Zaragoza Orts. In 1956 is hij op zijn brommer naar Madrid gegaan om Franco ervan te overtuigen het land open te stellen voor buitenlandse toeristen omdat hij een grootse visie had voor zijn vissersdorp. Daar staan nu meer wolkenkrabbers per vierkante kilometer dan in New York.

De Costa Blanca trekt dan ook grote aantallen toeristen. Nederlanders zijn daarbij de derde groep vakantievierders, na Britten en Duitsers. Je zult er ook veel Fransen tegenkomen.

Natuurlijk is het enorme recreatie-aanbod aan de Costa Blanca ook een goede reden om er definitief te gaan wonen. Dit noemt men “residentiëel toerisme”. Nadeel hiervan is de wildgroei aan woonwijken langs de kust. Hierdoor zijn grote delen van de Costa Blanca niet echt meer authentiek te noemen.

Recreatie-aanbod

Het ligt natuurlijk erg voor de hand dat alles wat met zon, zee en strand te maken heeft ruim voor handen is aan de Costa Blanca. Zoals gezegd zijn er 74 stranden, en dat is de belangrijkste trekpleister voor binnenlandse en buitenlandse bezoekers. De hoofdstad Alicante heeft enorm veel tweede woningen (appartementen) van Spanjaarden, wat de stad de bijnaam Playa de Madrid (los vertaald: Madrid aan Zee) heeft opgeleverd.

Naast strandtoerisme heeft de regio een duizelingwekkend aanbod aan andere vormen van recreatie. De provincie Alicante streeft ernaar een steeds diversere en hoogwaardigere recreatiemogelijkheden aan te bieden (en slaagt daar goed in).

Zo zijn er 4 natuurparken te vinden, met genoeg mogelijkheden om even af te sluiten in de natuur. Het park Marjal de Pego-Oliva bestaat uit prachtige duinen en een moerasachtig achterland, de lagunes en zoutpannen bij Torrevieja kleuren tijdens bepaalde maanden roze, en verder zijn er de vele heuvelketens die bijna als bergen aandoen. Bij de Isla de Tabarca is er een marine-reservaat met een grote diversiteit aan zeeplanten en -dieren.

Maar ook het “normale” binnenland kan spectaculair zijn. Bijvoorbeeld van februari tot mei, als fruitbomen bloeien.

Vanwege de heuvels is het gebied onder bergbeklimmers goed bekend. Er zijn veel rotswanden te vinden, waarvan er een groot aantal al is uitgerust om te klimmen. Ook kan er natuurlijk goed gewandeld worden in het achterland.

Plaats voor plaats

Hieronder zullen we de een aantal dorpen en steden aan de Costa Blanca bespreken, beginnend in het noorden aan de Costa Blanca noord.

Denia

Natuurlijk is Denia een vissersstadje en badplaats, en het heeft ook een jachthaven. In de haven heb je leuke terrasjes, en met de boot zit je in een paar uur op Mallorca of Ibiza. 

Denia heeft een prachtig lang zandstrand van 20 kilometer, opgedeeld in stukken. Zelfs in het hoogseizoen zijn er hier nog rustigere stukken te vinden. En een zo’n stuk strand is een van de weinige aan de Costa Blanca waar honden toegestaan zijn.

Vanuit Denia wandel je makkelijk het natuurgebied Montgo in. En ook liefhebbers van golf kunnen er terecht.

Javea

Hoewel het maar 30.000 inwoners heeft (waarvan er overigens erg veel Nederlander zijn), is Javea vrij uitgestrekt en heeft 3 centrale gebieden. Om te beginnen het haventje, waar je verse vis en zeevruchten kunt kopen, of heerlijk een middagje of avondje neer kunt strijken op een van de terrasjes. Zo’n drie kilometer naar het zuiden langs de kust ligt het toeristische Playa del arenal. Dit is een zandstrand aan een kleine baai. Langs het strand loopt een boulevard met terrasjes.

Vanaf de haven landinwaards ligt het oude dorpscentrum van Javea. Dat bestaat uit prachtige kleine straatjes met witte gevels en typisch Spaans ijzerwerk voor de ramen. Op donderdag is er markt in het dorp.

De omgeving van Javea is spectaculair. Je kan er goed wandelen en ook mountainbikers kunnen hun hart ophalen in de heuvels.

Moraira

Klein maar fijn. In Moraira vind je Spaanse gezelligheid in de hoofstraat van het piepkleine dorpscentrum. Wat Moraira extra bijzonder maakt is dat je hier geen hoogbouw vindt. Dat hebben Britse inwoners in de tweede helft van de vorige eeuw tegen weten te houden. Als je vanuit de heuvels dus een goed uitzichtpunt hebt gevonden over de stad, kijk je nog uit op een authentiek Spaans dorp.

Benissa

Het dorp Benissa in het binnenland heeft een mooi historisch centrum. Langs de kust van de gemeente Benissa wisselen rotsen, kliffen, baaitjes en stranden elkaar af. Maar ook de binnenlanden rondom Benissa zijn spectaculair. Je kunt er wandelen tussen en over meerdere heuvelruggen.

Calpe

Calpe is van veraf te herkennen door de enorme Peñón de Ifach, een 332 hoge rots langs de kust, waartegen de wolkenkrabbers aan de voet verbleken. Calpe heeft twee grote stranden. Eentje ten westen van de Peñón, bij de oude stad, en eentje ten noorden. Langs beide stranden ligt een boulevard. Ten noorden van de Peñón ligt een wijk met appartementencomplexen en hoogbouw.

Calpe is de uitvalsbasis voor vele wielerploegen, en alsof dat niet Belgisch genoeg is, vind je in bijna elke straat wel een Belgisch restaurant of café.

Altea

Altea heeft de naam de meest authentieke badplaats aan de Costa Blanca te zijn. Onder de dictatuur van Franco, en sindsdien, is het een toevluchtsoord voor kunstenaars geweest. Dat merk je nog volop in het pitoreske oude dorspcentrum, met schilderachtige straatjes en steegjes tegen een heuvel op.

Wat Altea (en Benidorm ook) extra geliefd maakt, is het microklimaat. In de kuststrook ten zuiden van Calpe zijn de winters namelijk aanmerkelijk minder koud.

Langs het strand ligt een boulevard waar het heerlijk flaneren is. In de villawijk Altea Hills heeft de internationale jetset z’n stekje gevonden.

Wat verder van het dorp af, zit je al snel in de spectaculaire natuur waar je goed kunt wandelen in de heuvels. De heuvel van Bernia is de hoogste, met 1.200. Om van oost naar west de kam van die heuvel te bewandelen heb je speciale uitrusting nodig.

Benidorm

De bekendste plaats aan de Costa Blanca: Benidorm. Er wordt vaak een beetje gekscherend over gedaan. als ware het een openlucht bejaardentehuis. Maar dat beeld is achterhaald. De 65+ er zoekt het vakantieplezier tegenwoordig elders. Ook de stad Benidorm zelf probeert wat hoogwaardiger toerisme en entertainment te bieden. Zo organiseert men elk jaar het Benidorm Fest, met de bedoeling dat dat uitgroeit tot de Spaanse variant van het festival van San Remo.

Het oude vissersdorp ligt wat hoger, op een rotspartij aan de kust. De twee blauwe koepels van de kerk steken boven het dorp uit. Het uitzicht vanaf de balcón del Mediterraneo is wereldberoemd. Aan beide zijden van het oude stadje liggen prachtige brede zandstranden.

In de zomer is Benidorm een bruisende metropool met een half miljoen inwoners. In de winter blijven daar zo’n 70.000 permanente bewoners van over. De stad is goed te bereiken per openbaar vervoer: er gaan bussen vanuit Alicante en er is ook weer een treinverbinding geopend.

Villajoyosa

La Vila Joiosa betekent “de vrolijke stad” in het Valenciaans. Dit kan te maken hebben met de bont gekleurde visserhuisjes in het oude dorp. Het dorp heeft een boulevard langs het strand dat in de zomer barst van het leven. In de winter verplaatst dat leven zich meer naar de oude dorpskern heuvelop.

Alicante

De hoofdstad van de Costa Blanca is natuurlijk Alicante. Alicante dateert nog uit de oudheid (3e eeuw voor Christus). Het is redelijk te veronderstellen dat Alicante in de nabije toekomst een hotspot wordt voor stedentrips, zoals tegenwoordig Valencia en Porto dat zijn. Het lijkt dan ook alles te hebben: een oude binnenstad, prachtige stranden, een haven, pitoreske straatjes, veel goede restaurants en een goed nachtleven.

De Esplanada de España, de boulevard langs de haven, is het levendigste gedeelte van de stad. Hier vind je altijd wel een markt van het een of het ander of straatartiesten. Het is vaak het middelpunt in lokale festiviteiten.

Alicante heeft 338.577 inwoners. In de hele aglomeratie wonen bijna 470.000 mensen, en het metropolitaine gebied, waar ook Elche bij hoort, heeft grofweg 850.000 inwoners. Daarmee is Alicante-Elche het 7e stedelijke gebied van Spanje. Je mag het gerust een bloeiende metropool noemen, waar je redelijk gemakkelijk aan werk zou moeten kunnen komen.

Torrevieja

Je houdt ervan, of je hebt er een hekel aan. Torrevieja aan de Costa Blanca Zuid is een van de armste steden van Spanje, en was sommige jaren zelfs de armste. Het centrum is dan ook meer vergane glorie dan wat anders.

De buitenwijken van Torrevieja zijn een stuk beter, hoewel de omgeving getekend wordt door een wildgroei aan ongereguleerde bouw. Een van de belangsrijkste voordelen van Torrevieja is de betaalbaarheid van het vastgoed. Er zijn mooie zandstranden en er liggen twee zoutmeren op steenworp afstand, die tijdens bepaalde seizoenen roze kleuren. Voor de kust ligt het eilandje Tabarca, dat als pirateneiland wordt aangeprezen.

Immigratie

Zoals inmiddels wel duidelijk is, hebben veel noord-Europeanen voor de Costa Blanca gekozen om te wonen. Dit heeft met alle hierboven genoemde redenen te maken. Naast de vele recreatiemogelijkheden en de spectaculaire natuur, biedt de kuststrook bovendien het nodige aan de cultuurliefhebber.

Hoewel je in elke plaats alle nationaliteiten overvloedig tegenkomt, schoolt men toch een beetje samen. In Benidorm zijn de Britten de grootste groep. In Denia, Javea en Calpe waren dat oorspronkelijk de Duitsers, hoewel je daar ook erg veel Nederlanders tegen zult komen. Bij Belgen zijn Benissa en Calpe bijzonder geliefd. Nederlanders kiezen meer voor Alfaz del Pi en Altea. In de laatste 20 jaar zijn ook veel Russen aan de Costa Blanca gaan wonen.

In 2019 woonden er in de hele provincie Alicante (dus ook in het binnenland) 12.639 Nederlanders en 9.467 Belgen. Britten waren de grootste groep met 69.281 inwoners. De totale bevolking van de provincie is overigens 1.965.252, waarmee het de vierde provincie van Spanje is.

Door de massa-immigratie uit de rest van Europa, zijn een aantal slaperige vissersplaatsjes uitgegroeid tot stad. In Benidorm telde bijvoorbeeld 2.787 zielen in 1950, terwijl er tegenwoordig zo’n 70.000 mensen permanent wonen, zoals eerder al gezegd.

Het klimaat en het bergachtige achterland maken de Costa Blanca bijzonder geliefd bij bepaalde sporters om er te gaan wonen. Zo kiezen veel wielrenners voor de streek. En natuurlijk trekt de zee grote aantallen watersporters.

De immigratie uit Noord-Europa heeft overigens weer een ander soort immigratie op gang gebracht. Goedkope arbeidskrachten komen voornamelijk uit Marokko, Roemenië en Latijns-Amerika.

Werkgelegenheid

Hoewel er veel gepensionneerden en renteniers aan de Costa Blanca gaan wonen, zullen anderen nog moeten werken om in hun onderhoud te voorzien. Het zal geen verbazing zijn dat veel Nederlanders en Belgen werk vinden in het toerisme, of in dienstverleningen aan landgenoten die aan de Costa Blanca wonen.

De laatste jaren is de stuwende kracht achter de lokale economie de bouw. Heeft die in de crisis van 2008 een flinke klap opgelopen, zoals in heel Spanje, de sector draait weer op volle toeren. Dit is overigens niet alleen de bouw zelf, ook is er grote vraag naar aanverwante beroepen, zoals loodgieters, electriciens of beroepen die met tuinonderhoud hebben te maken. 

In Alicante strijken steeds meer multinationals neer die expats in dienst nemen. Meestal is dit niet heel erg verheffend werk: administratief of call-center medewerker. Maar werk is werk, zolang het de rekeningen betaalt.

Hoewel de meeste Nederlanders en Belgen niet in de landbouw aan de slag zullen gaan, moeten we die sector toch even noemen. De provincie Alicante produceert namelijk enorme hoeveelheden groente en fruit, die door heel Europa verkocht worden. In de lokale economie is de landbouw een belangrijke en robuuste sector. Andere sectoren waar Nederlanders en Belgen allicht minder aan de bak zullen raken, maar die ook belangrijk zijn, zijn de meubelmakerij, de grootste speelgoedfabrieken van Spanje en alles wat met leer te maken heeft (en dan in het bijzonder de schoenmakerij). Tenslotte is de haven van Alicante is een belangrijke werkgever.

Huizenprijzen

Met een gemiddelde verkoopprijs van €1.929 per vierkante meter, bevindt de provincie Alicante zich in de Spaanse middenmoot voor wat betreft huizenprijzen. Voor Zuid-Oost Spanje is dit echter duur. De provincie steekt met kop en schouders uit boven de aangrenzende provincies.

De Brexit heeft een leegloop van Britten veroorzaakt, wat ervoor heeft gezorgd dat er in de gemeentes met de meeste buitenlanders sprake is van een bevolkingskrimp. Dit is het duidelijkst te merken in het binnenland tussen Benidorm en Denia.

Desalniettemin blijven de prijzen stijgen. In het tweede trimester van dit jaar gaat het dan om zo’n 3%. Dat is de hoogste stijging in de zuidelijke helft van Spanje, op Valencia na.

Meer weten? Ondersteuning nodig?

Het is zomer, dus we laten de bureaucratie even voor wat het is. Deze maand stellen we een van de meest interessante en populaire regio’s van Spanje voor: de Comunidad Valenciana. Het is niet voor niets dat deze regio zo in trek is als vestigingsplaats voor Nederlanders en Belgen in Spanje!

Wil je op de hoogte blijven van onze publicaties? Schrijf je dan in op onze mailinglijst! Dat kan onderaan deze pagina. En hou zeker ook onze facebookpagina in de gaten.

One thought on “De Costa Blanca, wonen in het beste klimaat van Europa

  • Wim

    Ik wil in Alicante gaan wonen maar, nu er regelmatig meer en meer hittegolven voorkomen. Heb ik wel wat schrik gekregen wat er de volgende jaren te wachten staat na die stijgende temperatuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *