Wonen in de Comunidad Valenciana. Een introductie voor de emigrant

De Comunidad Valenciana is onder Nederlanders en Belgen een van de populairste delen van Spanje om te gaan wonen of een tweede woning te kopen. De prachtige Costa Blanca met (bijna) altijd aangenaam weer, de bruisende steden Valencia of Alicante, of de relatieve rust van de Costa del Azahar in de provincie Castellón: de Comunidad Valenciana heeft voor iedereen wel wat te bieden.

De regio heeft vele spectaculaire feesten en gebeurtenissen. De bevolking is er gastvrij. En een aantal wereldberoemde typisch Spaanse gerechten komt hier vandaan. Reden genoeg dus om dit deel van Spanje eens van wat dichterbij te bekijken.

¿Benieuwd? !Vamos!

wonen comunidad valenciana

Valencia: een stad, een provincie en een regio

De stad Valencia is met bijna 800.000 inwoners de derde stad van Spanje. De stad is de hoofdstad van de gelijknamige provincie. En die provincie is weer wat anders dan de regio Valencia. De regio, de “Comunidad Valenciana“, omvat namelijk de provincies Valencia, Alicante en Castellón.

Voor sommige nieuwkomers is dit verwarrend, vooral omdat de regio soms in de volksmond ook wel kortweg “Valencia” wordt genoemd. Andere benamingen zijn Pais Valenciano (het “Valenciaanse Land”, Pais Valencià in het Valenciaans) of Levante (daar waar de zon opkomt). Het zijn vooral mensen van buiten de regio die deze laatste naam gebruiken. In de Comunidad Valenciana wonen in totaal zo’n 5 miljoen mensen. 

Het bestuur van deze regio is in handen van de Generalitat Valenciana, die natuurlijk in de stad Valencia zit. De regionale overheid zorgt voor veel van de zaken die je in je dagelijks leven nodig hebt. Denk hierbij aan bijvoorbeeld (publieke) zorg (de SIP-kaart) of onderwijs. Maar ook bepaalde vergunningen, technische keuringen van auto’s en tientallen andere zaken zijn bij de Generalitat Valenciana ondergebracht.

Provincies in Spanje hebben dan weer wat minder verantwoordelijkheden. Iets waar je in bijvoorbeeld de provincie Alicante wel mee te maken krijgt, is SUMA. Dat is een instantie die namens alle gemeentes in die provincie belastingen, verkeersboetes en andere lokale financiële zaken afhandelt.

De kuststrook van het Pais Valencia bestaat uit 2 Costa’s: de Costa del Azahar en de Costa Blanca. Dit zijn zeer gevarieerde Costa’s en zelfs binnen die Costa’s vind je grote verschillen in landschap en toerisme.

Costa del Azahar

De Costa del Azahar (“sinaasappelbloesemkust”) is een minder bekende Costa. Het is de kuststrook van de provincies Castellón en Valencia. Veel bezoekers zullen verbaasd zijn hoe onbedorven grote delen van de kust nog zijn. De Costa del Azahar wordt gekenmerkt door vele brede zandstranden die erg family friendly zijn. Hier geen bruisende uitgaansplaatsen, maar rustige campings en landelijke bed ’n breakfasts.

Karakteristiek voor het achterland zijn de vele fruitbomen. De kust en het binnenland trekken het hele jaar door veel wandelaars en fietsers. Het achterland is erg agrarisch en misschien wat minder pitoresk, maar al met al is het een prima deel van de Comunidad Valenciana om te wonen.

Costa Blanca

En dan de Costa der Costa’s: de Costa Blanca. Dit was in de jaren ’50 en ’60 de eerste Spaanse costa die zich bij buitenlandse toeristen op de kaart wist te zetten. Dit is voornamelijk de verdienste van een man: burgemeester van Benidorm Pedro Zaragoza Orts. In 1956 is hij op zijn brommer naar Madrid gegaan om Franco ervan te overtuigen het land open te stellen voor buitenlandse toeristen omdat hij een grootse visie had voor zijn vissersdorp. En de rest is geschiedenis.

Benidorm is de derde toeristische bestemming van Spanje, na Madrid en Barcelona. In Europa heeft alleen Parijs meer hotelbedden, en in de wereld heeft alleen New York meer wolkenkrabbers per vierkante kilometer. Andere hoogtepunten aan de Costa Blanca zijn Alicante, een Middeleeuwse stad, en het bruisende Torrevieja.

En toch is de Costa Blanca niet helemaal bedorven door het toerisme. Wie goed zoekt kan nog onbedorven strandjes vinden tussen de rotspartijen aan de kust. Buiten de toeristische centra is de kuststrook vooral gekenmerkt door villa’s met palmbomen en fruitgaarden. In het binnenland zijn er nog voldoende authentieke Spaanse landschappen en plaatsjes te vinden.

De Costa Blanca wordt wel het Californië van Europa genoemd, en dat heeft vooral te maken met het klimaat. Het is niet te warm in de zomer, zoals zuidelijker gelegen kusten, maar het wordt er in de winter ook niet koud: gemiddeld niet kouder dan 16 ºC overdag.

Als je er voor kiest in de Comunidad Valenciana te wonen, is dit absoluut een streek die je wilt bekijken voor je je keuze maakt.

Valenciaans

Voor velen zal het als een verrassing komen als ze in de Comunidad Valenciana komen wonen: de regio heeft een eigen taal. Naast het Spaans wordt er Valenciaans gesproken. Hoewel de inwoners van de regio wat minder militant zijn als het op hun taal aankomt dan de Catalanen, is het Valenciaans alom aanwezig.

Veel officiële stukken en aankondigingen zijn tweetalig. Je zal het regelmatig op verkeersborden zien staan. En op veel scholen is het onderwijs ook deels in het Valenciaans. Hoewel dit absoluut geen reden hoeft te zijn om niet voor de regio te kiezen als je kinderen hebt, is het toch goed om het van tevoren te weten. Verreweg de meeste kinderen pakken het overigens makkelijk op. Om werk te vinden is het Valenciaans absoluut niet onmisbaar, maar zorg wel dat je al aardig wat Spaans spreekt.

Valenciaans is zeer nauw verwant aan het Catalaans. Sterker nog: het verschil tussen Catalaans en Valenciaans is vergelijkbaar met het verschil tussen “Hollands” en Vlaams. Catalaans heeft een eigen uitspraak, terwijl dezelfde (Catalaanse) woorden in de regio Valencia op z’n Spaans worden uitgesproken.

Deze verwantschap verklaart ook de geografische verspreiding van het Valenciaans. In de provincie Castellón, in het noorden van de regio grenzend aan Catalonië, spreekt de meerderheid van de mensen Valenciaans, in ieder geval in de privé-sfeer. In het zuiden, dus ver bij Catalonië vandaan, is dit maar een minderheid.

Om politieke redenen zullen Valencianen overigens zeggen dat ze een heel andere taal spreken dan de Catalanen. Terwijl veel Catalanen om dezelfde politieke redenen juist zullen zeggen dat het exact dezelfde taal is. Sterker nog: de Catalanen rekenen de regio Valencia tot de “Paises Catalans”, de Catalaanse landen. Iets waar de meeste Valencianen het niet per definitie mee eens zijn…

Wonen en werken in de Comunidad Valenciana

Het levensonderhoud in de Comunidad Valenciana ligt ver onder het landelijke gemiddelde. Zelfs de stad Valencia is relatief goedkoop vergeleken met de rest van Spanje. Let op: dit zijn gemiddelde cijfers. Er kunnen binnen de regio verschillen zijn van streek tot streek. Helaas beschikken we niet over die cijfers. Maar aangezien zelfs de stad Valencia goedkoop is ten opzichte van het landelijk gemiddelde, is te verwachten dat het levensonderhoud in de gehele regio aan de lage kant is.

Met 13,78% ligt de werkeloosheid net iets boven het landelijk gemiddelde. Maar ook dit is over de gehele regio gemeten. Valencia is een bruisende stad waar steeds meer multinationals een kantoor openen. Als Nederlander of Belg zou je dus niet al teveel moeite moeten hebben daar aan de bak te komen. En aan de toeristische Costa Blanca zou dat ook niet te moeilijk moeten zijn, al helemaal niet in het hoogseizoen (juli-augustus).

Hou er wel rekening mee dat lonen in Spanje aanmerkelijk lager zijn dan wat we in Nederland en België gewoon zijn. Dat geldt natuurlijk al helemaal voor werk in het toerisme. Talen spreken is een pré. Zorg dus dat je zo snel mogelijk Spaans leert. Elke taal naast Nederlands, Engels en Spaans is een groot voordeel op de arbeidsmarkt.

Huizenprijzen

Voor wat betreft de prijs van vastgoed bevindt de Comunidad Valenciana zich in de middenmoot ten opzichte van de rest van Spanje. In het tweede trimester van 2023 kostte een woning gemiddeld €1.677 per vierkante meter. Hierbij is de provincie Alicante verreweg het duurste: €1.929 per vierkante meter. Daarmee is deze provincie een uitschieter in heel Zuid-Spanje en dit heeft er natuurlijk alles mee te maken dat de provincie erg in trek is bij Noord-Europeanen. De provincie Castellón is het goedkoopst: gemiddeld €1.216 per vierkante meter. De provincie Valencia zit met €1.557 per vierkante meter daar tussen in.

Castellón is de enige provincie in de regio waar de prijzen aan het dalen zijn: -1,4% in het tweede trimester van dit jaar. Valencia laat de hoogste stijging zien, zo’n 4% in dezelfde periode.

Tradities en evenementen

Een van de dingen die de Comunidad Valenciana zo aantrekkelijk maakt om er te wonen, is het bruisende leven. Tot in de kleinste dorpen staat de kalender vol met feesten, festivals en andere evenementen. Het is in dit overzichtsartikel dan ook absoluut niet mogelijk een compleet overzicht te geven van alles wat er in de regio te doen is. Daarom halen we de belangrijkste gebeurtenissen en tradities er voor je uit.

De Fallas

De Fallas zijn het belangrijkste feest van de stad Valencia. Dit wordt gevierd van 15 tot en met 19 maart. Maar meer dan een feest, is het bijna een manier van leven. Het hele jaar door zijn er gebeurtenissen die min of meer met de Fallas  te maken hebben. Sinds 2016 zijn de Fallas immateriëel werelderfgoed van UNESCO.

Tijdens de fallas staat Valencia vol met enorme tijdelijke kunstwerken, podia met life-muziek, verlichte straten, bloemen en ga zo maar door. Het programma is boordevol tradities, culturele evenementen, vuur en vuurwerk. Veel plaatsen buiten Valencia doen trouwens ook iets tijdens de Fallas.

Wil je meer weten over de fallas? Lees dan ook ons artikel Las fallas in Valencia: een feest van cultuur en traditie.

Las fiestas de moros y cristianos

Las fiestas de moros y cristianos, letterlijk “de feesten van moren en christenen”, gaan over de herovering van Spanje op de Moren. Dat waren de moslims die van de 8e tot de 15e over bijna heel Spanje heersten.

In de Comunidad Valenciana hebben veel dorpen en steden een feest dat deze herovering herdenkt of viert. Een van de hoogtepunten van dat feest is een optocht die bestaat uit de twee kampen van die verovering, waarbij de deelnemers uitbundig verkleed zijn. Samen met de muziek en het knalvuurwerk is dit een heel spectakel.

Soms worden delen van de herovering nagespeeld, bij voorkeur bij de stadsmuren of een kasteel. De bekendste fiestas de moros y cristianos zijn die van Alcoy, die elk jaar eind april of begin mei gevierd worden.

De Magdalenas

Las fiestas de la Magdalena is een feest in de provinciehoofdstad Castellón, dat teruggrijpt op de tijd dat het nog een dorp was. Het feest vindt plaats in maart. De exacte data hangen af van de Semana Santa en wisselen dus elk jaar.

Het hoogtepunt van de Magdalenas is een lichtoptocht met spectaculair verlichte karren. Daarnaast zijn er allerlei andere spectakels, als concerten en vuurwerk.

San Juan

San Juan (Valenciaans: Sant Joan) is een feest dat men op veel plaatsen in het oosten van Spanje viert in de dagen voor 24 juni. In de Comunidad Valenciana is de viering in Alicante het grootst. Veel mensen gaan ’s avonds en ’s nachts naar het strand, en door de hele stad steekt men vuren aan.

La tomatina

Hoewel het vandaag de dag een beetje een toeristencircus is geworden, is la tomatina misschien wel het meest emblematische feest in de Comunidad Valenciana. Voor wie niet weet wat het is: elk jaar op de laatste woensdag van augustus worden er in het dorp Buñol vrachtwagenladingen tomaten op straat gegooid, waar de feestvierders elkaar mee bekogelen. Het gevolg is een ware veldslag die eindigt in tomatenpuree. Elk jaar komen duizenden mensen vanuit de hele wereld op het feest af.

Fiestas mayores

Hoewel niet typisch voor de regio Valencia, is deze lijst niet compleet zonder de Fiestas Mayores. Een Fiesta Mayor is het belangrijkste feest in een dorp, stad of wijk. In veel plaatsen is het Fiesta Mayor het hoogtepunt van het jaar. Het feest duurt meestal meerdere dagen en in sommige gevallen meer dan een week. Wil je dus echt integreren in je (nieuwe) woonplaats, zorg dan dat je het Fiesta Mayor samen met je plaatsgenoten viert.

Lokale keuken

Wat is de Comunidad Valenciana nog meer, behalve prachtige landschappen, bijzondere evenementen, vriendelijke mensen met hun eigen taal en corrupte politici? Lekker eten natuurlijk!

Veel van de gerechten die als typisch Spaans worden gezien, komen uit de Comunidad Valenciana. Met in de hoofdrol natuurlijk de paella.

De echte paella komt uit de stad Valencia. Het gerecht is genoemd naar de pan waar het in klaar wordt gemaakt: een hele grote, platte pan. En let op: de bereiding is een hele kunst. Lukt je paella niet goed, of laat je er wat teveel fantasie op los? Dan is het niet meer dan “arroz con cosas”: “rijst met dingetjes erin”.

Uit Gandía komt de fideuá. Dit gerecht lijkt heel erg op paella, behalve dan dat de rijst vervangen is door hele fijne pasta sliertjes. De eerste keer dat het bereid werd, was het dan ook de bedoeling paella te maken, maar men kon geen rijst vinden. Het gerecht bleek zo’n succes dat het zich eerst door het hele pais Valencià, en later door heel Spanje heeft verspreid.

De typische Spaanse kerstlekkernij turrón komt oorspronkelijk uit Jijona. Tegenwoordig komt turrón in alle mogelijke samenstellingen, maar oorspronkelijk is het een soort harde, bijna kruimige pasta van amandel en honing. De onmiskenbare smaak van turrón is in heel Spanje onlosmakelijk met het kerstfeest verbonden. 

En in de zomer kan je in heel Spanje een lekker fris drankje kopen dat uit de stad Valencia komt: horchata. Dat is een koude zoete witte drank gemaakt van aardnoten, met een vleugje kaneel en vanille. Probeer zeker eens een verfrissend glas horchata op een warme zomerdag!

Meer weten? Ondersteuning nodig?

Het is zomer, dus we laten de bureaucratie even voor wat het is. Deze maand stellen we een van de meest interessante en populaire regio’s van Spanje voor: de Comunidad Valenciana. Het is niet voor niets dat deze regio zo in trek is als vestigingsplaats voor Nederlanders en Belgen in Spanje!

Wil je op de hoogte blijven van onze publicaties? Schrijf je dan in op onze mailinglijst! Dat kan onderaan deze pagina. En hou zeker ook onze facebookpagina in de gaten.

3 thoughts on “Wonen in de Comunidad Valenciana. Een introductie voor de emigrant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *