Aandachtspunten vóór aankoop van een woning in Catalonië

De aankoop van een woning doe je niet elke dag en zeker niet in Catalonië. Het mooie weer, de nabijheid van de zee en het (algemene) relaxte leven kan je overhalen om overhaaste beslissingen te nemen. Het is belangrijk om te weten waar je op moet letten als je een huis of appartement koopt.

Laat je zeker nooit verleiden door time-sharing of multipropiedad. Hieronder vind je een lijst van zaken waaraan je moet denken vóór je de knoop doorhakt en overgaat tot de aankoop van een woning in Catalonië. Later zullen we elk punt wat meer toelichten. Voor een bouwgrond gelden ander regels. Zorg daarna dat je huis een thuis wordt.

Indien nodig, lees ook ons overzichtsartikel over het gehele koopproces in Catalonië.

Foto: Maarten Rinsema

Ligging en gebruik op basis van je behoeften

Maak een lijst van wat noodzakelijk is en bestudeer de zone om zeker te zijn dat de woning voldoet aan je eisen, bijvoorbeeld tijd van verblijf, doel van het huis en omgeving. Er zijn heel veel huizen, finca’s en appartementen die je kan kopen in Catalonië, maar als je ze niet kan benutten zoals je wenst, dan is het weggesmeten geld.

Ga een paar keer in de buurt rondwandelen voor je beslist. Het beste is dit op verschillende tijdstippen te doen, zodat je een beter idee hebt van eventueel nachtlawaai en het verkeer dat voorbij komt. Probeer een praatje te maken met de buren, dan weet je wat voor vlees je in de kuip hebt en hoe het met de veligheid de buurt is gesteld. Inbraken in huizen in afgelegen wijken of urbanizaciones komen spijtig genoeg vaker voor dan gedacht.

Logica blijft belangrijk. Als je absolute rust wil, koop dan niets in Barcelona stad. Zeezicht is mooi, maar maakt de prijs ook wel een pak duurder. Heb je vijf honden, dan is een appartement van 45 m2 niet geschikt, ook al is de prijs een buitenkansje.

Kijk ook naar de regels die gelden in de woongemeenschap of comunidad. Verhuur niet zomaar je vakantiewoning door. Bepaalde stads-of regiowetten gelden ook voor persoonlijke beslissingen. Ook al is het jouw eigendom, de mogelijkheid zit er in zijn dat er geen huisdieren niet welkom zijn. Boerderijdieren in de de dorspskern zijn in verschillende gemeenten een grote “no, no”.

In een apart artikel lichten we een paar aandachtspunten uit voor de keuze van de juiste locatie om te gaan wonen of een tweede huis aan te schaffen.

Budget en bijkomende kosten

Je hebt het geld (of de hypotheek), maar heb je rekening gehouden met kosten die voortvloeien uit de aankoop van een woning? Notariskosten voor de koopakte, onroerendezaakbelastingen, kosten van het eigendomsregister en honoraria maken het al bij al de prijs van de woning ongeveer 14% duurder. Belastingen als tweede woning moeten ook in rekening gehouden worden, dit zowel in Spanje als in België.

Vraag het energiecertificaat aan degene die je het huis verkoopt. Dit is verplicht om dit voor de verkoop te hebben.

Foto: Maarten Rinsema

Persoonlijke documenten

Kijk of al je persoonlijke documenten nog geldig zijn. Je moet in het bezit zijn van een NIE. Normaal duurt het verkrijgen hiervoor niet lang, maar is absoluut noodzakelijk. Ook Belgische/Nederlandse documenten moeten geldig zijn.

Een Spaanse bankrekening is verplicht, ook al zeggen vele makelaars dat dit niet zo is. Zo kan de Spaanse staat zien waar je geld vandaan komt. Je hebt die rekening ook nodig als je een hypotheek wil afsluiten in Catalonië.

Het klinkt misschien een beetje raar, maar een bewijsdocument van je ziekteverzekering wordt gevraagd om aan te tonen dat je financieel in staat bent om een huis te kopen.

Reglementaire situatie van de woning

Het kan zijn dat de woning niet is ingeschreven of illegaal werd gebouwd. Het is uiterst belangrijk dat jij of jouw afgevaardigde (advocaat) controleert dat de woning volkomen legaal is, voordat je de onderhandse koopovereenkomst ondertekent en een aanbetaling doet.

Vele illegale gebouwen kunnen niet altijd worden geregulariseerd en als dat toch het geval is, moet dit voor rekening van de verkoper gebeuren. Dit betekent een stevige hap uit uw budget, als je dit niet controleert. Zo wordt de aankoop van een woning in Catalonië een heel dure zaak.

Het is ook wel gebeurd dat een woning niet geregulariseerd kon worden, bijvoorbeeld in verband met het bestemmingsplan of de ley de costas. Dit kan er zelfs toe leiden dat de woning weer afgebroken wordt.

Klik hier voor ons uitgebreide artikel over aandachtspunten aangaande de reglementaire of legale situatie van de woning die je wilt kopen.

Taal

Begrijp wat je tekent. Versta wat het contract zegt. Vertaal je vragen correct zodat ze correct behandelt worden. Schakel hiervoor een advokaat/notaris in die Nederlands/Engels spreekt en die te vertrouwen is. Doe niet alles zelf vanuit Nederland/België. Dit kost je alleen maar geld. Een vastgoedadviseur, een fiscaal adviesbureau of een gestor die je taal spreekt, is een must.

Ondersteuning zoeken

Het is belangrijk professionele ondersteuning te zoeken bij het aanschaffen van een (tweede) woning in Spanje. Alleen al de wet- en regelgeving en de pocedures zijn dermate anders dat professionele begeleiding door iemand met kennis van zaken onontbeerlijk is. Zoek daarom bijvoorbeeld een gestor of een advocaat waar je een goed gevoel bij hebt.

Hou er rekening mee dat de taken van een makelaar en een notaris in Spanje verschillen van wat we in België en Nederland gewoon zijn. Zo controleert een makelaar bijvoorbeeld niet of alles legaal wel in orde is met de woning. Dit wordt in Spanje van de koper verwacht. Een advocaat loopt dit allemaal voor je na. Spanjaarden zelf laten ook een advocaat naar de reglementaire situatie van een woning kijken voor ze die aankopen. Een goede gestor maakt dit allemaal overzichtelijk voor je.

Voor meer informatie, zie ook ons artikel over de taakverdeling tussen makelaar, advocaat, notaris en gestor.

Hoewel wij van Your Catalan Contact geen gestor zijn, kunnen wij je hier ook deels in bijstaan. Voor meer vragen hierover, of over het aankopen van een woning in Catalonië in het algemeen, kan je ons bereiken op info@yourcatalancontact.com. We komen dan zo snel mogelijk bij je terug.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *