Llança deel 1: Hola Llançà, quina alegria de conèixer-te!

Een zonnige voorjaarsdag in 2007. De R11 uit Barcelona rijdt in een rustig tempo naar de grens met Frankrijk, is Figueres net voorbij. Dorre velden, groene heuvels en half droogstaande rivieren. Op de achtergrond de Pyreneeën met nog besneeuwde bergtoppen. Hoe mooi kan een ochtend zijn. Andere passagiers spreken een taal die wél en niet op Castiliaans lijkt, minder bekend klinkt. De jaren daarna leer ik Castiliaans en Catalaans beter herkennen en valt mij op hoe vaak de talen door elkaar heen gebruikt worden.

De trein nadert het volgende dorp en stopt. Suzanne herkent de omgeving, is hier vroeger met haar ouders op vakantie geweest. Het kleine, witte stationsgebouw waarop in blauwe letters ‘Llançà’ staat, lijkt een uitvergroting van één langs een modeltreinbaan. We besluiten de reis naar Frankrijk te onderbreken, stappen uit en drinken koffie in het naastgelegen café. Het terras met aluminium stoelen en een verkoelende wind heeft zicht op velden, volkstuintjes en bergen.

omzetten kenteken spanje Spaans auto niet-resident

Geen hoogbouw en Hollandse horeca 

Terwijl we Llançà binnenlopen, voel ik een soort liefde op het eerste gezicht en neem het zonet door mij ontdekte paradijs in me op. Veel groen, een jacht- en vissershaven, een oud dorp met rustige, stoffige straatjes en cafés waar gerookte ham achter de bar hangt. Sterkste troef van Llançà is de authenticiteit.

Met misschien wel typisch Catalaanse onbuigzaamheid, zwichtte het dorp nooit voor massatoerisme dat tot diep in de nacht uitgaat. Het vissersplaatsje heeft nauwelijks hoogbouw en geen horeca met Hollandse namen of Nederlandstalige radiostations. Evenmin is het chique of noemenswaardig mooi. Behalve de Torre de la antigua iglesia de Sant Vicenç en de Refugi ‘Plaça de la Repúblic’ , een schuilplaats die tijdens de Spaanse Burgeroorlog tussen 1938-1939 werd gebouwd, ontbreekt een historisch centrum boordevol monumentale panden en cultuur.

De wereldberoemde kunstschilder Salvador Dalí (1904-1989) sloeg het dorp over en streek neer in het nabijgelegen Cadaqués als hij de natuur verkende en Cap de Creus, het meest oostelijke punt van Catalonië én Spanje, bezocht.

Llançà is onaangeharkt, een beetje rommelig zelfs, en eigenlijk heel gewoon. En juist dat maakt het dorp zo bijzonder. Misschien dat wijlen muziekcomponist Jack Jersey (1941-1997) hier ook voor viel. In mei 1983 bracht hij Puerto de Llansa (Oh Lady Rose) uit en werd daardoor benoemd tot ereburger van het dorp in de Alt Emporda. Inderdaad. ‘Llansa’ is de inmiddels achterhaalde Castiliaanse naam van de kustplaats die tijdens de dictatuur van Franco verplicht moest worden gebruikt.

Strand met terras

 We nemen een taxi die ons afzet bij een beschut, door rotsen omringd strand met natuurstenen terras. Ik kijk over het water, naar de huizen op de hellingen en de groene bergen. Alles is vriendelijk. De zon staat precies goed, brandt mild. De golven nemen alle zorgen mee, spoelen pijn weg. Op deze plek moet je de mooie kant van het leven zien, anders gebeurt dat nooit.

Suzanne wijst naar een donkere rots in het water, herinnert zich hoe zij daar vroeger vanaf sprong. Ik zie ik het plaatje voor me. Met haar vorige partner kreeg Suzanne drie kinderen, wij hebben samen een zoon. Op een dag zullen de kinderen samen spelen op dit strandje. Ik spreek mijn gedachten uit, leg het plan daarmee vast.

Dit is deel 1 in de serie “Llançà” geschreven door Lewis Daniels.

Lewis Daniels (52) woont in Amsterdam, heeft een tienerzoon die in de weekenden bij hem is, en maakt teksten. Afgelopen jaren schreef hij interviews, artikelen over cultuur, maatschappelijke kwesties en ijshockey. Najaar 2022 verscheen zijn roman Verwisseld. Sinds 2010 komt hij regelmatig in het Catalaanse Llançà, waar een serie korte verhalen uit is voortgekomen

Jouw ervaringen kunnen voor een ander verrijkend zijn!

Wil jij ook graag jouw reisverhalen of je ervaringen met emigreren naar Spanje delen, dan kan dat op yourcatalancontact.com. Dit kan een kort verhaaltje zijn, of een lang stuk in meerdere delen.

Schrijf ons een mail op info@yourcatalancontact.com of benader ons via ons contactformulier. Je verhaal hoeft zich niet te beperken tot Catalonië, en kan over heel Spanje gaan.

Meningen en zienswijzen uitgedrukt in bovenstaande tekst komen geheel voor rekening van de auteur, en hoeven niet overeen te komen met de zienswijzen of posities van yourcatalancontact.com of Asesoría De Bruyn y Rinsema, S.L.