Llançà, door Lewis Daniels

In deze serie reisverhalen neemt Lewis Daniels ons mee naar Llancà, aan de kust in het noorden van Catalonië. Vanaf 2010 verblijft hij hier regelmatig – en heeft het plaatsje een onuitwisbare indruk op hem achtergelaten.

Lewis Daniels (52) woont in Amsterdam, heeft een tienerzoon die in de weekenden bij hem is, en maakt teksten. Afgelopen jaren schreef hij interviews, artikelen over cultuur, maatschappelijke kwesties en ijshockey. Najaar 2022 verscheen zijn roman Verwisseld. Sinds 2010 komt hij regelmatig in het Catalaanse Llançà, waar een serie korte verhalen uit is voortgekomen.

Hola Llançà

Hola Llançà, quina alegria de conèixer-te!

Op een zonnige voorjaarsdag komt de hoofdpersoon met zijn partner bijna bij toeval in het plaatsje Llançà, in het noorden van Catalonië. Het plaatsje, dat eigenlijk heel gewoon maar ook authentiek is, verovert meteen zijn hart. De zon staat er precies goed, brandt mild. De golven nemen alle zorgen mee, spoelen pijn weg. Op deze plek moet je de mooie kant van het leven zien, anders gebeurt dat nooit.
Lezen
Het natte Catalonie

Het natte Catalonië

Een paar jaar later komen de hoofdpersoon en zijn partner terug in Llança, met kinderen deze keer. Er komt niets van zijn hoge verwachtingen terecht als het niet ophoudt met regenen. Bovendien was hij bijna niet gegaan: in Nederland ligt zijn moeder op sterven. Als er door het uitbreken van een vulkaan op IJsland ook nog geen vliegtuigen meer gaan, moeten ze letterlijk via Frankrijk terug naar Nederland vluchten.
Lezen
De herkansing

De herkansing

Een jaar na een verblijf in Llançà dat letterlijk in het water was gevallen, krijgt Llançà een nieuwe kans van de hoofdpersoon. En terecht: het wordt een heerlijke week met prachtig weer. Ze genieten van het slaperige Llançà en de kleine dingen die het plaatsje zo bijzonder maakt. De hoofdpersoon leert ook het verschil beter zien tussen de lokale Catalanen, en de inwoners afkomstig uit de rest van Spanje.
Lezen
Llança begin

Een nieuw begin van het eind


Opnieuw gaat de hoofdpersoon met zijn ex-partner naar Llançà. Hij voelt zich thuis in het gemoedelijke plaatsje en maakt mooie wandelingen langs de zee. Hij merkt heel duidelijk dat hij en zijn ex uit elkaar zijn gegroeid, of misschien zelfs nooit echte affiniteit hadden. Maar meer nog dan de plek van de jeugdvakanties van zijn ex, is Llança de spiegel van zijn ziel geworden.

Lezen

Llança begin

De Afscheiding

Nog eenmaal gaat de hoofdpersoon met zijn ex-partner naar het Catalaanse Llançà. Hij merkt heel duidelijk dat ze uit elkaar zijn gegroeid, of misschien zelfs nooit echte affiniteit hadden. Tegelijkertijd raakt ook Catalonië steeds meer verwikkeld in een afscheidingsproces.
Lezen