Met de auto naar Spanje: de beste routes

Ondanks de lange routes, kiezen veel mensen ervoor om met de auto naar Spanje te reizen. Begrijpelijk: je hebt in Spanje altijd je eigen vervoer bij de hand en je kan zoveel bagage meenemen als er in je auto past. Of eventueel zelfs in de caravan. En hoewel veel mensen de reis met de auto liefst zo snel mogelijk afleggen, kan je er ook voor kiezen een aantrekkelijkere route te kiezen en op je gemak af te zakken naar Spanje.

In onze serie over het ter plekke oriënteren op emigratie naar Spanje, bespreken we deze week hoe je de reis met de auto maakt.

¿Benieuws? ¡Vamos!

routes auto spanje

Een paar algemeenheden

Afhankelijk van je eindbestemming in Spanje, zit je met de snelste routes 2 of 3 dagen in de auto. Je kan er echter ook voor kiezen de autoreis deel uit te laten maken van je vakantie. Zo begint je vakantie op het moment dat je de deur uitgaat. In dat geval neem je een of twee extra dagen om wat rustiger te reizen en misschien zelfs wat plekken onderweg te bezoeken.

Met je eigen wagen naar Spanje rijden heeft natuurlijk een aantal voordelen. Om te beginnen kan je veel meer bagage meenemen dan in het vliegtuig of de trein. Daarnaast kan je zelf je route kiezen. Ook bespaar je jezelf alle ellende van wachtrijen op vliegvelden.

Maar het grootste voordeel is natuurlijk dat je eenmaal in Spanje de beschikking hebt over je eigen auto, en in alle vrijheid overal naar toe kunt rijden. Je bent niet gebonden aan een verhuuragentschap en de voorwaarden die deze opstellen aan de huur van een auto. Bovendien heb je zo bij het bezoeken van verschillende streken of plaatsen ter oriëntatie op een emigratie alle vrijheid.

Mogelijke routes met de kosten

De verschillende routes om met de auto door Frankrijk naar Spanje te rijden, zijn grofweg op te delen in twee categoriën, afhankelijk van je eindbestemming. Als je naar het westen, het midden en het zuiden (Andalusië) gaat, dan rij je via de grensovergang aan de Atlantische Oceaan (Irún). Als je naar het oosten gaat (Costa Brava, Barcelona, Costa Daurada, Valencia, Costa Blanca en Costa Cálida of voor de ferry naar de Balearen), dan reis je langs de Middellandse Zee en ga je bij La Jonquera de grens over.

Verder in dit artikel zullen we zien dat dit een hele grove verdeling is, waarop vele variaties mogelijk zijn.

Naar Irún

De verschillende routes via Irún, aan de westzijde van de Pyreneeën, is de beste keuze als je met de auto naar het noorden, westen, midden of zuiden van Spanje wilt rijden.

In dit geval steek je Frankrijk over via Lille (Rijsel), Parijs, Bordeaux via de A10 en Bayonne naar Irún. Vanaf Utrecht is dit 1.285 kms (zonder verkeer zo’n 14 uur), en vanaf Brussel 1.119 kms (zonder verkeer zo’n 12 uur). Voor een personenwagen ben je voor dit traject door Frankrijk ongeveer €95 kwijt, voor een auto met aanhanger, een bestelbus of een klein bakwagentje rond de €150.

Eventueel kan je op de tol besparen tussen Poitiers en Bordeaux de N10 te nemen over Angoulême. Dit is voor het grootste deel een vierbaansweg. Een personenwagen bespaart zo €20, een auto met caravan of een bestelbus bespaart ongeveer €35. Let op, dit is ook de route die vrachtwagens nemen, waardoor het een vrij drukke weg kan zijn. Dit is ook de route die een klein vrachtwagentje voor een verhuizing zou nemen.

Er zijn mensen die over Brussel, Charleroi, Charleville-Mézières en Reims naar Parijs rijden om nog minder tol te betalen. Hier bespaar je nog zo’n 4 of 5 euro mee, afhankelijk of je een aanhangwagen hebt. Deze route is echter wel 50 km langer en dus niet per definitie interessant vanwege de hogere brandstofkosten. Bovendien ga je een deel over een tweebaansweg. De afweging tussen geld besparen en langere reistijd is duidelijk: bespaar je de moeite en kies de route over Lille (Rijsel).

De belangrijkste knelpunten op deze route zijn natuurlijk Parijs en Bordeaux. Ook voor de grensovergang tussen Hendaye en Irún staat er regelmatig een file in beide richtingen.

Overnachten en bezienswaardigheden

Overnachten op deze route doe je in de buurt van Tours of Poitiers. Vervolgens kan je niet al te ver na de Spaanse grens, bijvoorbeeld in Vitoria of Burgos, nog een overnachting plannen indien nodig.

Als je wat langer over de reis doet, is het zeker een aanrader om de stad Bordeaux te bezoeken, een prachtige stad met een middeleeuwse binnenstad, brede lanen die aan Parijs doen denken en mooie kades langs de rivier de Garonne. Volgens opiniepeilingen is Bordeaux meerdere jaren achtereen de favoriete stad van de Fransen zelf geweest in de afgelopen tien jaar. En dat is niet voor niets.

Net over de Spaanse grens is San Sebastián ook een grote aanrader. Die stad ligt tussen de heuvels aan een baai van de Atlantische Oceaan met een prachtig breed zandstrand. San Sebastián heeft een ook een middeleeuwse binnenstad, en heeft aan het eind van de 19e eeuw een bloeiperiode doorgemaakt, waardoor er ook veel Art Nouveau architectuur te zien is. San Sebastián is absoluut een must see.

Vanaf Irún

BestemmingAfstand
van Irún
Tol
Cádiz105122,85
Gijón38220
Madrid46822,85
Granada88422,85
Málaga99822,85
Santander21520
Santiago de Compostella67820
Sevilla93222,85
Zaragoza27827,15

Zoals gezegd, vanaf Irún rij je met de auto door naar bestemmingen in het noorden, midden en zuiden van Spanje. De meeste tol betaal je in het Baskenland, op de rest van de route kom je eigenlijk geen tolwegen meer tegen. Met een aanhanger of caravan betaal je evenveel als zonder.

Voor het westen van Andalusië (Cádiz en Sevilla) rij je niet over Madrid, maar over de Ruta de la Plata: Burgos, Valladolid en Cáceres. Voor het midden en het oosten van Andalusië (Málaga en Granada) rij je wel over Madrid (Burgos, Madrid, Jaén). In dat laatste geval kan Madrid een knelpunt zijn op je route.

Hou er rekening mee dat bij het doorkruisen van Madrid, zowel de M-30 als de M-50, je een milieusticker van de gemeente Madrid nodig hebt.

Als je in de richting Zaragoza gaat, neem je vanaf San Sebastián de A-15 naar Pamplona. Je zou er trouwens ook voor kunnen kiezen om vanaf Bordeaux naar Pau te gaan, en de Pyreneeën dwars over te steken door de Tunnel van Somport. Dit is al helemaal interessant als je in de Aragoneze Pyreneeën wilt zijn.

Via La Jonquera

Voor het oosten van Spanje (Catalonië, de regio Valencia, Murcia en Almería in het uiterste oosten van Andalusië), neem je met de auto een van de routes via het centrale deel van de Pyreneeën, of  via La Jonquera in de buurt van de Middellandse Zee. Er zijn meerdere mogelijkheden om Frankrijk over te steken.

Over de Route du Soleil (Lyon)

Via Parijs

De oudste en bekendste route is die over de Route de Soleil in Frankrijk. Dit is de belangrijkste wegverbinding in dat land, en gaat van Parijs naar Marseille over Lyon. Je rijdt niet helemaal door tot Marseille. 115 km voor die stad sla je bij Orange af in de richting Montpellier, Perpignan en Barcelona.

Je kan ervoor kiezen van Lille (Rijsel) naar Parijs en Lyon te reizen. Deze route is echter niet echt aan te raden. Hij is wat langer dan de andere twee, en je komt door Parijs, wat gegarandeerd oponthoud betekent.

Een andere mogelijkheid is om van Brussel naar Reims, Troyes en Dijon naar Lyon te reizen. Deze route is 1.365 km (bijna 14 uur non-stop in goede omstandigheden) vanaf Utrecht tot La Jonquera en 1.191 km vanaf Brussel (bijna 12 uur). Dit kost je ongeveer €100 aan tol met een personenwagen, €155 als je ook een aanhanger of bestelbus hebt, en met een kleine vrachtwagen voor een verhuizing kost je dit ongeveer €225.

Via Luxemburg

Tenslotte kan je ook over Brussel, Luxemburg, Metz, Nancy en Dijon naar Lyon rijden. De afstand tussen Utrecht en La Jonquera over deze route is 1.373 km, en vanaf Brussel is La Jonquera dan 1.214 km. Tol voor een personenwagen is ongeveer €90, met aanhanger of bestelbus ben je ongeveer €135 kwijt, en een kleine vrachtwagen kost je rond de  €200. Als je de Route du Soleil neemt, is dit dus verreweg de meest interessante optie.

Knelpunt Lyon

Veel mensen denken met deze route ook te kunnen besparen op het tanken in Luxemburg. In je vakantiebudget zat dat niet het grote verschil maken en je hoeft je route er dus niet vanaf te latne hangen. Wil je het toch doen, pak dan niet de eerste pomp na de grens. Daar staan de Hollanders in de rij, en de pomphouder profiteert ervan door hogere prijzen te rekenen.

Het belangrijkste knelpunt van al deze routes als je met de auto richting Spanje gaat, is natuurlijk Lyon. Hoewel het verkeer niet meer door het centrum van de stad wordt geleid, staat het op de ringweg ook vaak vast. De soepelste route is nog langs het vliegveld. Hou daarvoor het vliegveld Saint-Exupéry aan, en daarna Marseille.

Overnachtingen en bezienswaardigheden

Vooral als je in een keer door wilt rijden naar Spanje met de auto, is Lyon de ideale plek om te overnachten. In principe overnacht je natuurlijk aan de rand van de stad. Er is ook een camping in Dardilly, afrit 33. Maar als je de tijd ervoor neemt, dan kan je de stad Lyon ontdekken.

Lyon is namelijk meer dan de moeite waard: een middeleeuwse binnenstad, een nieuwer stadscentrum (grotendeels 17e en 18e eeuws) op een schiereiland tussen twee rivieren en een aantal heuvels met spectaculaire uitzichten over de stad. Frankrijks tweede stad gaat bovendien door voor de culinaire hoofdstad van het land, en dat zegt natuurlijk nogal wat.

Verder naar het zuiden kom je langs de Camargue, bij de monding van de rivier de Rhône. Dit is een prachtig natuurgebied met moerassen en grasland, dat vooral paardenliefhebbers aan zal trekken. Bij Nîmes is er de Pont du Gard, een Romeins aquaduct. En Montpellier concurreert met Bordeaux voor de titel favoriete stad van de Fransen, waarbij Montpellier het de laatste jaren wint. In de middeleeuwse binnenstad van Montpellier is elke vrije plek gebruikt om terrasjes neer te zetten en ’s avonds komt de bruisende stad pas helemaal tot leven.

Langs Clermont-Ferrand

Een andere mogelijkheid om vanuit de Benelux met de auto naar La Jonquera op de grens tussen Frankrijk en Spanje te rijden, is dwars door het midden van Frankrijk. Deze route gaat van Parijs naar Clermont-Ferrand en Narbonne naar de Spaanse grens. In Parijs hou je Bordeaux aan, tot Clermont-Ferrand op de borden staat (afgekort tot Clermont-Fd). En vanaf Clermont-Ferrand hou je Montpellier aan tot Barcelona op de borden staat.

Via deze route is het 1.346 kms van Utrecht naar La Jonquera (13:30 uur zonder oponthoud) en 1.186 kms vanaf Brussel (11 uur). Tol is ongeveer €85 met een personenwagen en om en nabij €130 met een caravan of aanhanger, of een bestelbus.

Zowel qua afstand/tijd en prijs is dit dus de meest interessante route, hoewel op papier de verschillen met de route du soleil niet zo groot zijn. Een bijkomend voordeel is dat deze route aanmerkelijk rustiger is dan de route du soleil, hoewel je natuurlijk wel door Parijs moet. Ook is deze route een stuk heuvelachtiger dan de route du soleil. Parijs en de Spaanse grens zijn de enige punten waar je echt vertraging kan verwachten.

Overnachten en bezienswaardigheden aan de route via Clermont

De aangewezen plaats om te overnachten als je zo snel mogelijk door wilt reizen is Clermond-Ferrand. Als je wat meer de tijd neemt, kan je onderweg Parijs bezoeken. Verder naar het zuiden, in de omgeving van Clermond-Ferrand, kan je van het uitzicht vanaf een uitgedoofde vulkaan genieten in de Auvergne. De bekendste is natuurlijk de Puy-de-Dôme. Vroeger finishte er wel eens een etappe van de Tour de France op deze berg, maar tegenwoordig is het een natuurgebied dat voor al het verkeer is gesloten. Wel is er een tandradbaan naar de top, zodat je je de zware beklimming te voet kunt besparen.

Maar de belangrijkste bezienswaardigheid ligt verder naar het zuiden: het viaduct van Millau. Dit is de brug met de hoogste peilers ter wereld, en dat merk je: er staat meestal behoorlijk wat wind als je er overheen rijdt. Je moet tol betalen voor deze brug. Deze tol zit bij de bovengenoemde prijzen ingerekend.

Langs Limoges

Een andere rustige route om met de auto naar La Jonquera en Spanje te rijden is over Limoges en Toulouse. Voor deze route hou je in Parijs de richting Bordeaux aan. Na Parijs staat Toulouse via de A20 op de borden. Als je eenmaal in Toulouse bent staat Barcelona al op de borden.

Deze route is maar een klein beetje langer dan de route over Clermont-Ferrand, namelijk 1.391 kms vanaf Utrecht naar La Jonquera. Vanaf Brussel is het 1.230 kms naar La Jonquera. De tol is €85 voor een personenwagen en ongeveer €130 voor een auto met aanhanger of caravan. Al met al is deze route dus erg vergelijkbaar met de route over Clermont-Ferrand. Een groot voordeel ten opzichte van die route is dat het aanzienlijk minder heuvelachtig is. Daar staat dan wel weer tegenover dat er in de omgeving Toulouse vaak erg druk verkeer is. Ook bij de Spaanse grens staat het wel eens stil. De rest van de route is wel lekker rustig.

Overnachten en bezienswaardigheden aan de route via Limoges

Als je de tijd neemt, zijn er langs deze route bijzonder veel bezienswaardigheden te vinden. Om te beginnen kom je natuurlijk door Parijs. Bij Orléans steek je het Loiredal over, dat bekend staat om de vele prachtige kastelen die er in de 15e en 16e eeuw gebouwd zijn.

Verder naar het zuiden kom je langs Rocamadour, een middeleeuws dorp dat half in een berg is gebouwd. Nog verder naar het zuiden ligt Toulouse, dat in het Frans “de roze stad” wordt genoemd vanwege de kleur van de gebouwen. Toulouse is bij veel Nederlanders en Belgen een grote onbekende, volledig onterecht. Het is een bruisende Zuid-Europese stad met prachtige architectuur. En alsof dat nog niet genoeg is, kom je nog een stukje verder langs de citadel van Carcassonne, een vesting die over de hele wereld bekend is.

Maar als je de route graag zo snel mogelijk wilt doen, dan is Limoges de aangewezen plek om te overnachten.

Vanaf La Jonquera

BestemmingAfstand van
La Jonquera
Alicante658
Almería937
Barcelona156
Benidorm636
Lloret de Mar96
Murcia724
Tarragona246
Valencia497

Zoals eerder gezegd is dit de beste route om met de auto naar de oostelijke Middellandsezeekust van Spanje te rijden. Je rijdt dan met de AP-7 langs de kust. Op dit traject wordt er tegenwoordig geen tol meer geheven. Let op: als je ten zuidwesten van Barcelona besluit de C-32 te nemen, moet je weten dat op deze weg nog wel tol wordt geheven en dat die zelfs aan de dure kant is. Neem deze weg dus alleen als je echt in die omgeving aan de kust moet zijn.

Zie de tabel voor de afstanden vanaf de grens tot de belangrijkste plaatsen in het oosten van Spanje.

Het grootste knelpunt op deze route is de omgeving van Barcelona. Maar ook in de omgeving van Valencia is het natuurlijk een pak drukker op de weg.

Via de Tunnel du Somport

In de centrale Pyreneeën ligt de Tunnel du Somport. Interessante alternatieve routes naar Spanje met de auto gaan via deze tunnel. Deze routes zijn vooral interessant voor midden Spanje, het zuiden, en het zuid-oosten (alles ten zuiden van Valencia). 

Aan de Franse kant rij je naar te tunnel via Bordeaux of Limoges. Zie hierboven voor de routes om tot Bordeaux te geraken. Daarna neem je de richting Pau, en daar staat Zaragoza al op de borden (in het Frans: Saragosse). Je kan ook via Limoges rijden (zie hierboven). In Toulouse neem je dan de richting Tarbes, en daarna Pau.

Nadeel van de route is dat je tussen Pau en Jaca in Spanje over een tweebaansweg gaat. Dit is overigens niet echt een bergweg en rijdt goed door. Voordeel is dat het een erg rustige route is door een prachtig berglandschap.

Na de Túnel de Somport rij je naar Zaragoza. Daar vandaan ga je makkelijk naar Madrid of Valencia.

Balearen

Vanuit Barcelona, Valencia en Denia gaan er ferries naar Mallorca, Menorca en Ibiza. Raadpleeg de verschillende rederijen voor meer informatie: Transmed, Balearia en Grandi Navi Veloci.

Tips

Brandstof

Brandstof is aanmerkelijk goedkoper in Luxemburg en Spanje dan in Frankrijk en België. Om je uitgaven te optimalizaren kan je dus een route over Luxemburg kiezen om daar de tank vol te gooien. Als je Spanje nadert, probeer dan vooral ná de grens pas te tanken. Hetzelfde geldt voor de terugweg: tank nog voor de grens, voor je Frankrijk binnenrijdt. Let op: de allerlaatste tankstations voor de grens hebben weer iets hogere prijzen (zo’n 10 cent per liter meer). Je zou dus ook prima in Figueres al kunnen tanken.

In Frankrijk zelf rekenen tankstations langs de snelweg aanmerkelijk meer dan tankstations van de snelweg af. Je kan dus overwegen van de snelweg af te gaan om te tanken. Zowel in Frankrijk als Spanje zijn de tankstations van grote supermarkten vaak het goedkoopst.

Electrische auto’s

In Spanje zijn er aanmerkelijk minder electrische auto’s dan in de rest van West-Europa. Je kan prima met een elektrische auto naar en door Spanje rijden, maar zoek wel van tevoren uit waar de laadpunten zijn. Daar zijn er namelijk ook een stuk minder van.

Pas op met ’s nachts rijden en afwisselen achter het stuur

Veel mensen besluiten om ’s nachts met de auto naar Spanje te rijden om de ergste hitte en de drukte te voorkomen. Pas hier heel erg mee op. De meesten onderschatten namelijk hoe zwaar dit is. Om te beginnen gaat dit tegen je bioritme in. Juist op het moment dat je lichaam zich dus voorbereidt om 8 uur te gaan slapen, kruip je achter het stuur. Omdat het buiten donker is, krijgt je lichaam nog meer het signaal dat het tijd is om te gaan slapen.

Veel mensen denken dit tegen te kunnen gaan met koffie of energiedrankjes, en tot op bepaalde hoogte werkt dat ook wel. Maar toch is dit niet meer dan een lapmiddel. Op het moment dat het drankje uitgewerkt is, krijg je wel ineens een klap van de man met de hamer. Pas hier dus mee op. Parkeer indien nodig een half uurtje om een powernap te doen.

Ook afwisselen achter het stuur heeft kleine nadelen, en dan voornamelijk dat de persoon die niet rijdt niet echt uit kan rusten. Je zit namelijk nog wel in een auto. Maar dit is maar een kleiner nadeel en het is uiteraard veel wenselijker dan een persoon het hele stuk in een keer te laten rijden.

Hitte

Maar niet alleen ’s nachts rijden kan gevaarlijk zijn door slaperigheid. Ook als je op het heetste moment van de dag rijdt, en het wordt erg warm in de auto, kan slaperigheid je plotseling overvallen. Pas hier dus ook voor op. Als je merkt dat dat het geval is, neem dan een kleine pauze. Misschien helpt het de benen even te strekken en in het ergste geval een dutje van een kwartier te doen. Dit probleem kan je trouwens goed voorkomen als je airco hebt in de auto (en dat zullen de meeste mensen tegenwoordig wel hebben).

Hou trouwens ook rekening met de hitte in de auto als je ergens voor korte tijd parkeert en je laat een hond of een kind achter in de auto. Als het buiten 26º is, loopt de temperatuur in de auto binnen 10 minuten op tot 37º en na een half uur tot 45º. En als het buiten 32º is, is het in de auto na 10 minuten al 41º en na een half uur 51º. Een raampje op een kiertje laten staan is niet voldoende, dan warmt de auto bijna net zo snel op. Per jaar sterven er vele honden en zelfs kinderen op deze manier. Vooral mensen uit een gematigder klimaat houden hier niet voldoende rekening mee.

Pech op de weg

Je hoopt natuurlijk dat het nooit gebeurt, maar het kan iedereen overkomen: pech op de weg. Als dit op een grotere weg of op de snelweg gebeurt, zorg dan dat alle inzittenden van de auto zo snel mogelijk achter de vangrail gaan staan, of in ieder geval een heel eind de berm in. Stap allen uit aan de kant waar er geen verkeer langskomt.

Veel mensen onderschatten het gevaar van de vluchtstrook. Bij de ANWB gaat het verhaal dat na 8 minuten de kans dat je op de vluchtstrook geschept wordt door een andere auto al 50% is. Zoek dus pas hulp als iedereen veilig ver van de weg staat. In zowel Frankrijk als Spanje is het verplicht een reflecterend vest in de auto te hebben. Trek die aan op het moment dat je met pech staat. Indien mogelijk moet iedereen er eentje aantrekken.

Om oplichting te voorkomen, doe je er goed aan alle hulp door je verzekering te laten regelen. Neem geen spontane hulp aan van takelwagens of auto-ambulances die toevallig langs komen rijden (dit is wat anders dan hulp van een vriendelijke toevallige voorbijganger, hoewel je hier ook goed op je hoede moet zijn).

De grote uitzondering op deze regel zijn de Franse tolwegen. Daar is de wegenhulp namelijk uitbesteed aan een aantal bedrijven die exclusieve rechten hebben. Je moet je verplicht door een van deze bedrijven af laten slepen. Als je eenmaal in de garage van dit bedrijf bent, laat je je verzekering de hulpverlening overnemen. Doe dit nog voordat het sleepbedrijf met je auto in de weer gaat. Laat ze zelfs niet eens de motorkap openen om een diagnose te stellen. Er zitten namelijk veel onbetrouwbare bedrijven tussen en de meeste verzekeringen laten je auto bij hen afhalen om hem naar een vertrouwensgarage te brengen.

Spanjaarden in het verkeer

Hoewel zuid-Europeanen een slechte reputatie hebben, valt het met de Spanjaarden wel mee. Ze houden zich over het algemeen redelijk aan de regels.

Desalniettemin zijn er een aantal zaken die ronduit problematisch zijn. Zo gebruiken ze de richtingaanwijzer bar weinig. Hou er dus rekening mee dat iedereen op elk moment plotseling van richting kan veranderen. En een ander pijnpunt zijn de rotondes. Veel Spanjaarden hebben geen idee hoe ze rotondes correct moeten nemen. De overheid organiseert hier zelfs informatiecampagnes voor! Voorzichtigheid is dus geboden.

Veel Spanjaarden zijn niet gewend aan fietsers op de weg. De meesten zijn extra voorzichtig als ze een fietser tegenkomen (veel meer dan in Nederland of België), maar er zitten natuurlijk altijd een aantal tussen die dat juist niet doen. Pas dus op als je met de fiets de openbare weg op gaat.

Meer weten? Lees ook ons artikel: Autorijden in Spanje, een aantal aandachtspunten

Drukke dagen

Tijdens het zomerseizoen (half juni-half september) zijn vooral de zaterdagen erg druk in zowel Frankrijk als Spanje. In Frankrijk is alleen 5 augustus als “zwart” gekwalificeerd voor verkeer richting het zuiden, met name rond de Route du Soleil. Maar alle zaterdagen vanaf 1 juli zullen erg druk zijn.

Voor de terugreis is het verkeer altijd wat beter verdeeld, waardoor op geen enkel moment Frankrijk in zijn geheel vast komt te staan. Maar hou vooral tijdens de weekenden in augustus ook in deze richting rekening met aanzienlijke files.

Hou daarnaast in Spanje tijdens de weekenden rekening met topdrukte van steden richting de kust op vrijdag en zaterdagochtend, en de andere kant op op zondagmiddag.

Milieuzones

Steeds meer steden in Spanje hebben in hun centrum een milieuzone. Deze zones kan je alleen in met een milieusticker achter de voorruit. Let op: dit wordt dit jaar ook verplicht voor kleine steden, vanaf 50.000 inwoners.

Als je slechts eenmaal een stad bezoekt, kan je dus het beste aan de rand van de stad parkeren en het openbaar vervoer nemen naar het centrum. Als je vaker naar een stad gaat, of zelfs in het centrum van een stad verblijft, is het aan te raden van tevoren uit te zoeken of er een milieusticker nodig is, en deze ook ruim op tijd al aan te vragen.

Voor Nederlandse en Belgische auto’s kan je geen Spaanse milieusticker aanvragen. Je kan wel een Franse of Duitse sticker kopen. Deze worden ook in Spanje erkend.

Lees hier alles over de milieusticker. 

Deel van de vakantie

De autoreis is een stuk aangenamer als je de vakantie al bij de deur laat beginnen.

Toeristische informatie voor onderweg en voor als je eenmaal in Spanje bent, kan je bijvoorbeeld vinden op reischeck.nl. Zij publiceren regelmatig artikelen met toeristische informatie over Spanje, waar je goede ideeën uit kunt halen voor dingen om te doen onderweg, of als je eenmaal in Spanje bent. Neem dus ook even rustig de tijd om die website door te kijken voor een goede voorbereiding!

Verdere informatie

Heb je op- of aanmerkingen naar aanleiding van het bovenstaande? Aarzel zeker niet om contact met ons op te nemen. Dat kan per mail op info@yourcatalancontact.com

Wil je graag meer artikelen ontvangen met dit soort informatie? Of over allerlei administratieve en bureaucratische zaken in Spanje? Schrijf je dan in voor onze mailinglist en volg onze facebookpagina!

3 thoughts on “Met de auto naar Spanje: de beste routes

  • Dave Kloet

    Je hebt zo de voor en nadelen om de tolwegen te vermijden, dus via de binnenwegen N of D wegen. Zojuist terug van Denia. Vertrokken 9 juni, eerst naar Normandie, dan Bordeaux, Blanes, Denia. De nadelen van binnenwegen: veel via dorpjes, dus 30km, stoplichten, drempels en de vele rotondes. Zeer weinig LPG tankstations. Voordeel: kost geen tol, mooiere route/vergezichten. Op de terugweg naar NL, toch maar de tolweg genomen.
    groet,
    Dave

  • a.drenth

    Wij zijn over de snelweg van Frankerijk naar Lo Pagan gereden en door heel Spanje geen TOL meer gehad. Maar een klein stukje bij Torrevieja krijg je 2 keer TOL het word aangegeven je kunt vlak voor de tolwegen ervan af en ga er later er weer op. De TOL weg is maar een paar kilometer lang.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *