Bestemming Spanje: de Spaanse costa’s op een rij

Hoewel Spanje een erg veelzijdig land is, zijn vooral de Spaanse costa’s jaar op jaar de favoriete bestemming voor vakantievierders of emigranten. Er bestaan echter grote verschillen tussen deze kuststroken. Voor het uitkiezen van de juiste bestemming of een toekomstige woonplaats, is het dus belangrijk te weten wat deze verschillen zijn.

In dit artikel zetten we de Spaanse Costa’s voor je op een rij. We kijken naar aspecten als klimaat en temperatuur, maar bijvoorbeeld ook naar landschap, cultuur en toerisme.

¿Benieuwd? ¡Vamos!

spaanse costa's

Costa Brava

De Costa Brava is de noordelijkste kust aan de Middellandse Zee in Spanje. Deze kust gaat van de Franse grens in het noorden tot voorbij Blanes in het zuiden. In het verleden hebben we al eens een artikel geschreven over badplaatsen langs deze kust: Zuipfestijnen en vissersdorpjes: badplaatsen aan de Costa Brava.

Costa Brava betekent letterlijk “wilde kust” en dit heeft te maken met de rotsachtige kust waartussen strandjes verscholen liggen. Dit is een van de belangrijkste charmes van deze kust. Naast extreem toeristische plaatsen zoals Lloret de Mar, zijn er ook strandjes te vinden waar het zelfs in het hoogseizoen nog lekker rustig is. Daarvoor moet je vaak wel een poos door de heuvels en het bos lopen, maar dat maakt deze strandjes misschien juist nog wel meer bijzonder.

Het kristalheldere water maakt de Costa Brava ook bijzonder geschikt om te duiken of te snorkelen.

Langs de Costa Brava vind je nog vele kleinschalige badplaatsjes met een relaxte atmosfeer. Belangrijke kunstenaars als Salvador Dalí en Pablo Picasso vertoefden er graag en hebben er ook hun sporen achtergelaten. In de grotere plaatsen is er een bruisend nachtleven en kan je bijvoorbeeld ook goed uit eten gaan.

Het klimaat van de Costa Brava maakt deze kust alleen aantrekkelijk in de zomer. In de winter is het er vaak fris en staat er een stevige wind. Veel van de badplaatsen zijn dan uitgestorven. Dit is zeker iets om rekening mee te houden bij een bezoek in de winter, of bij aankoop van een (tweede) woning. Wel een groot voordeel is de nabijheid van de Pyreneeën en de ski-oorden in die bergketen. In het voor- en najaar zijn er meerdere weken waarin je de ene dag kunt skiën, en de volgende dag op het strand kunt liggen.

Costa Brava samengevat

 • Provincie Girona, Catalonië
 • Authentieke sfeer, bijzonder geschikt voor kunstliefhebbers
 • Meest interessante plaatsen: Cadaqués, Roses, Begur, Lloret de Mar, Blanes
 • Vliegveld Girona

Costa Daurada

De Costa Daurada (“Gouden Kust”) is de kust van de provincie Tarragona, van Cunit tot L’Hospitalet de l’Infant. Deze kust bestaat uit prachtige brede zandstranden afgewisseld met rotsen. Dit is een van de minst bekende Costa’s aan de Spaanse Middellandse Zeekust. Vooral ten zuiden van Salou is deze kust een stuk minder toeristisch dan de andere Spaanse Costa’s.

Door de mooie stranden en de rustige kust is de Costa Daurada zeer geschikt voor gezinnen met kleine kinderen. Bovendien richt deze kust zich iets meer op binnenlands Spaans toerisme. In de buurt van Salou ligt Port Aventura, een van de grootste pretparken van Europa. In het achterland zijn er daarentegen nog vele onbedorven dorpjes en stadjes te vinden.

Een andere belangrijke trekpleister aan de Costa Daurada is provinciehoofdstad Tarragona. Deze stad was in de oudheid de Romeinse hoofdstad van Spanje. Tal van ruïnes herinneren aan die tijd. Zo zijn er de resten van een Colosseum, van Romeinse stadsmuren en van het forum. Met de vele kronkelende steegjes in de middeleeuwse binnenstad is Tarragona een onmisbare stop als je Catalonië wilt leren kennen.

Het klimaat is iets warmer dan aan de Costa Brava, wat net het verschil maakt in de winter. De Costa Daurada is dan ook de noordelijkste plek waar noord-Europeanen komen om te overwinteren. Met gemiddeld zo’n 12,5 ºC overdag in januari is het allicht geen strandweer, maar is het er nog altijd een stuk aangenamer dan het koude, grijze noorden.

Costa Daurada samengevat

 • Provincie Tarragona, Catalonië
 • Stranden zeer geschikt voor families met kleine kinderen, onbedorven achterland
 • Meest interessante plaatsen: Tarragona, Salou, L’ampolla de Mar
 • Vliegveld: Reus

Costa del Azahar

Ook de Costa del Azahar (“sinaasappelbloesemkust”) is een minder bekende Spaanse Costa aan de Middellandse Zee. Veel bezoekers zullen verbaasd zijn hoe onbedorven grote delen van de kust en het achterland nog zijn. Net als de Costa Daurada wordt de Costa del Azahar gekenmerkt door vele brede zandstranden die erg family friendly zijn. Hier geen bruisende uitgaansplaatsen, maar rustige campings en landelijke bed ’n breakfasts.

Karakteristiek voor het achterland zijn de vele fruitbomen. De kust en het binnenland trekken het hele jaar door veel wandelaars en fietsers. Wel is het achterland een pak agrarischer en aanmerkelijk minder ruig en pitoresk dan dat van de Costa Daurada.

Onbetwist hoogtepunt van de Costa del Azahar is natuurlijk Valencia, de derde stad van Spanje. Dit is een bruisende stad met veel bezienswaardigheden en bijzondere (moderne) archtectuur. En een van de beste plekken in Spanje om te eten: hier is de paella geboren. De plaats Sagunto heeft vele Romeinse ruïnes.

Costa del Azahar samengevat

 • Provincies Castellón en Valencia, regio Valencia
 • Brede zandstranden, relatief onbedorven
 • Meest interessante plaatsen: Peñiscola, Valencia, Sagunto
 • Vliegveld: Valencia
Benidorm
Foto: Siocaw, Wikimedia commons

Costa Blanca

Daar is ‘ie dan, de Spaanse Costa der Costa’s: de Costa Blanca. Dit was in de jaren ’50 en ’60 de eerste Spaanse costa die zich bij buitenlandse toeristen op de kaart wist te zetten. Dit is voornamelijk de verdienste van een man: burgemeester van Benidorm Pedro Zaragoza Orts. In 1956 is hij op zijn brommer naar Madrid gegaan om Franco ervan te overtuigen het land open te stellen voor buitenlandse toeristen omdat hij een grootse visie had voor zijn vissersdorp. En de rest is geschiedenis. Benidorm is de derde toeristische bestemming van Spanje na Madrid en Barcelona. In Europa heeft alleen Parijs meer hotelbedden, en in de wereld heeft alleen New York meer wolkenkrabbers per vierkante kilometer. Andere hoogtepunten aan de Costa Blanca zijn Alicante, een Middeleeuwse stad, en het bruisende Torrevieja.

En toch is de Costa Blanca niet helemaal bedorven door het toerisme. Wie goed zoekt kan nog onbedorven strandjes vinden tussen de rotspartijen aan de kust. Buiten de toeristische centra is de kuststrook vooral gekenmerkt door villa’s met palmbomen en fruitgaarden. In het binnenland zijn er nog voldoende authentieke Spaanse landschappen en plaatsjes te vinden, net als Javea en Calpe in het noorden aan de kust.

De Costa Blanca wordt wel het Californië van Europa genoemd, en dat heeft vooral te maken met het klimaat. Het is niet te warm in de zomer, zoals zuidelijker gelegen kusten, maar het wordt er in de winter ook niet koud: gemiddeld niet kouder dan 16 ºC overdag.

Costa Blanca samengevat

 • Provincie Alicante, regio Valencia
 • Beste klimaat, bruisende plaatsen en pitoresk binnenland
 • Meest interessante plaatsen: Benidorm, Torrevieja, Alicante
 • Vliegveld: Alicante

Costa Cálida

Het klimaat van de Costa Cálida (warme kust) doet nauwelijks onder voor dat van de Costa Blanca. De Costa Cálida beslaat de hele kust van de regio Murcia, met mooie historische steden als Murcia en Cartagena. Vooral Cartagena is een mooie oude stad.

Toerisme aan de Costa Cálida is minder massaal en kleinschaliger dan de Costa Blanca. Het is een relaxte bestemming, waar stranden over het algemeen wat rustiger zijn. In de winter is het gemiddeld meer dan 16 ºC overdag, maar ’s zomers zijn temperaturen van boven de 40 ºC geen uitzondering.

Aan de Costa Cálida ligt de Mar Menor, een zoutwaterlagune in het zuiden van de regio Murcia. Dit is een bijzonder natuurgebied met een kwetsbaar ecosysteem waar veel bijzondere diersoorten voorkomen. Dit natuurgebied staat onder druk door toeristische ontwikkeling langs de randen. Dat gezegd zijnde, op het gedeelte van de lagune dat geen natuurgebied is, kan je alle mogelijke watersporten beoefenen. Ook wordt het als heilzaam beschouwd om jezelf onder te dompelen in de modder van dit meer. Meerdere hotels hebben van dit soort kuren hun specialiteit gemaakt.

Costa Cálida samengevat

 • Regio Murcia
 • Rustiger, kleinschaliger. Natuurgebied Mar Menor.
 • Meest interessante plaatsen: Murcia, Cartagena, Los Alcázares
 • Vliegvelden: Alicante, Murcia

Costa de Almería

De Costa de Almería is de enige kust die (nog) genoemd is naar de voornaamste stad die er ligt. De kust van Almería is de droogste van de Spaanse Costa’s: op sommige delen valt er het hele jaar geen druppel regen. Zoals de naam al doet vermoeden, is het kloppende hart van deze kuststrook de stad Almería. Dit is een bezienswaardige oude stad, met mooie pleintjes, winkeltjes, musea en kunstgalerijen.

Buiten de stad is de kuststrook relatief weinig ontwikkeld. Hier bevindt zich een van de meest bijzondere natuurgebieden van Spanje: Cabo de Gata. Dit is een onbedorven heuvelgebied in het zuid-oosten van de provincie Almería. Aan de westkant van dat gebied is er een lagune waar flamencos rondlopen.

Ook de binnenlanden van Almería zijn erg droog. In de Tabernaswoestijn werden vorige eeuw spaghettiwesterns opgenomen. De filmsets zijn nog steeds te bezoeken.

Costa de Almería samengevat

 • Provincie Almería, Andalusië
 • Minder toeristisch, droge binnenlanden
 • Meest interessante plaats: Almería
 • Vliegveld: Almería

Costa Tropical

De 30 km lange kuststrook van de provincie Granada profileert zichzelf onder de naam Costa Tropical. In het zuiden van Spanje is dit nog een van de weinige stukken kust waar je aan de drukte kunt ontsnappen. Je kan er nog rustige strandjes vinden tussen rotspartijen. Niet ver van de kust zijn er vele authentieke en pitoreske bed ’n breakfasts en andere soorten gastenverblijven te vinden. In de Alpujarras kan je mooie witte dorpjes bezoeken waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan.

Bovendien is de Costa Tropical een zeer divers stukje kust. Je kan in de ochtend een wandeling maken over de besneeuwde hellingen van de Sierra Nevada, en ’s middags aan het strand liggen als je wilt! In de Sierra Nevada zijn er in de winter bovendien een aantal wintersportoorden in bedrijf, terwijl het aan de kust een aangename 17 of 18 ºC is.

Als je er dus even helemaal uit wilt, of je zoekt een locatie voor een (tweede) woning iets verder weg van “the beaten track”, overweeg dan in het achterland van de Costa Tropical wat te zoeken.

Costa Tropical samengevat

 • Provincie Granada, Andalusië
 • Ontspannen sfeer, vrij onbedorven gebied
 • Belangrijkste plaats: Motril
 • Vliegveld: Granada

Costa del Sol

Een andere grote naam onder de Spaanse costa’s is de kuststrook van Málaga en het oosten van de provincie Cádiz: de Costa del Sol. Net als in de Costa Blanca hebben veel Nederlanders en Belgen hier een tweede huis, of wonen ze er zelfs definitief om van hun pensioen te genieten. Dat heeft alles met het klimaat te maken: hier kan je een kerstdiner op het strand organiseren.

Behalve voor emigranten is de Costa del Sol natuurlijk ook een erg populaire bestemming om vakanties door te brengen. Het is al sinds de jaren ’20 van de vorige eeuw een belangrijke reisbestemming. Uit die tijd stamt de reputatie van Marbella, het Saint Tropez van Spanje. Langs de hele Costa del Sol zijn er inmiddels (spa-)resorts uit de grond gestampt. Hier geen rustige, verborgen strandjes meer.

De kust heeft prachtige landschappen met ruige heuvels in het achterland. De Costa del Sol is dus niet alleen een bestemming voor zonaanbidders en strandgangers: ook wandelaars, paardrijders en klimmers kunnen er hun hart ophalen. Daarnaast zijn er 40 golfbanen te vinden rondom de bruisende stad Málaga, een uitstekende bestemming voor een stedentrip. En ook gastronomisch kan de regio de zeilen bijzetten, met verschillende soorten wijnen en een kwaliteitskeuken. De Costa del Sol is de ideale bestemming voor de verfijndere costaganger, die graag langs een boulevard flaneert of er aanlegt in een van de jachthavens.

Met een gemiddelde van 17 ºC overdag in de winter, is dit het hele jaar door een prima bestemming. Maar let op: ’s zomers gaat de temperatuur regelmatig richting de 40 ºC. Dat is niet voor iedereen.

Costa del Sol samengevat

 • Provincies Malaga en Cádiz, Andalusië
 • Veelvoud aan activiteiten, altijd wat te beleven
 • Belangrijkste plaatsen: Málaga, Torremolinos, Fuengirola, Marbella
 • Vliegveld: Málaga
Costa de la Luz
Foto: Antartidae, Wikimedia commons

Costa de la Luz

Helemaal in het westen van Andalusië bevindt zich de Costa de la Luz, de lichtkust. Dit is een beetje een buitenbeentje tussen de Spaanse costa’s omdat de prachtige, brede zandstranden met duinenrijen zich aan de Atlantische Oceaan bevinden. Dit merk je meteen aan de temperatuur van het water: voor veel Spanjaarden gewoon te koud.

Achter deze mooie stranden kan je heerlijke wandelingen maken door het natuurgebied Doñana, waar kurkeiken groeien.

Op het zuidelijkste puntje van de Costa de la Luz ligt het stadje Tarifa, een hotspot voor windsurfers. De sfeer in het stadje is ontspannen en alternatief. Het ligt op nog geen 13 km van Noord-Afrika. Het hoeft niet eens heel goed weer te zijn om zicht te hebben op het Atlasgebergte aan de overkant van de Straat van Gibraltar. Tarifa heeft natuurlijk een bruisend nachtleven.

Huelva maar vooral Cádiz zijn oude steden aan deze kust. Het prachtige Cádiz is gelegen op een schiereiland. De stad is binnen en buiten Spanje beroemd voor het carnaval.

Costa de la Luz samengevat

 • Provincies Huelva en Cádiz, Andalusië
 • Windsurfers, prachtige zandstranden en natuurgebieden
 • Belangrijkste plaatsen: Cádiz en Tarifa
 • Vliegveld: Sevilla

Costa Cantábrica

In het noorden van Spanje is er een zeer bijzondere Costa die buitenlanders meestal over het hoofd zien. Het is dan ook niet een van de Spaanse Costa’s zoals mensen zich die voorstellen. Hier geen palmbomen, brede stranden en bruisend nachtleven: de noordelijke kust van Spanje aan de Atlantische Oceaan is groen en erg regenachtig. Het regent er zelfs tussen de 150 en 200 dagen per jaar. In de zomer is de Costa Cantábrica dan ook alleen de ideale vakantiebestemming voor Madrilenen die de verstikkende hitte van de stad helemaal zat zijn.

Dat betekent niet dat de noordkust niet de moeite waard is. Het is een erg ruige kust, waar op een kalme dag golven nog makkelijk 2 meter hoog kunnen zijn. Een waar paradijs voor surfers, en dan geen windsurfers.

Meteen achter het strand beginnen de bergen al, waarvan de Picos de Europa in Asturië de meest bekende zijn. Grote delen van de kust en het binnenland zijn totaal onaangeroerd door toeristen, en daarom is deze kust een paradijs voor natuurliefhebbers en wandelaars. De noordelijke Santiagoroute volgt voor een groot deel deze kust.

De lieflijke delen van de Costa Cantábrica, rondom de stad Santander, lijken nog het meest op Engeland. Andere delen, zoals de kusten van het Baskenland en Asturië, doen eerder aan Ierland en Schotland denken. En de rías in Galicië zijn een miniatuurversie van de Noorse fjorden.

Hoewel het extreem natte weer voor veel mensen een reden is om het gebied links te laten liggen, moet opgemerkt worden dat het er in de winter nooit echt koud wordt: overag zo’n 13 ºC in januari. In de zomer is de temperatuur ook gematigd, zo’n 25 ºC overdag.

Costa Cantábrica samengevat

 • Regio’s Galicië, Asturië, Cantabrië en Baskenland
 • Ruige kust, prachtige groene bergen. Veel regen
 • Belangrijkste plaatsen: Vigo, A Coruña, Gijón, Santander, Bilbao en San Sebastián
 • Vliegvelden: Santiago, Avilés, Bilbao en San Sebastián

Balearen

En dan zijn er natuurlijk nog de Spaanse costa’s die niet op het Iberisch Schiereiland liggen. Om te beginnen de Balearen: Menorca, Mallorca en Ibiza. De eilanden hebben het allemaal. Om te beginnen Mallorca met bBergen en prachtige stranden. De binnenlanden van dat eiland hebben wel wat weg van de Franse Provence. Palma de Mallorca is de verfijnde en bruisende hoofdstad.

Op Ibiza vind je een ongedwongenere, alternatieve en feestelijkere sfeer. En als je er helemaal uit wilt, dan is hippy-eiland Formentera met een korte oversteek vanuit Ibiza goed te bereiken. Een paradijs in het midden van de Middellandse Zee.

Het klimaat van de Balearen is mediterraans gematigd, en lijkt erg veel op dat van de Costa Blanca. Daardoor is het op de eilanden het hele jaar door goed vertoeven, met ongeveer 16 ºC overdag in januari.

De Balearen samengevat

 • Regio Balearen
 • Voor elk wat wils in een relaxte eilandatmosfeer
 • Belangrijkste plaatsen: Palma de Mallorca en Ibiza-stad
 • Vliegvelden: Palma de Mallorca, Ibiza

Canarische eilanden

Ook de Canarische eilanden zijn een goede bestemming voor wie een goed strand zoekt. Sterker nog, van alle Spaanse costa’s hebben de eilanden het hele jaar door het beste klimaat. In de winter komt de temperatuur overdag over het algemeen nog ruim over de 20ºC, in de zomer is het overdag doorgaans nooit warmer dan 30 ºC. Daarnaast hebben de eilanden vaak een prachtig binnenland, waarbij elk eiland een geheel eigen karakter heeft. Tenerife is een vulkaan van 3.715 meter hoog, Gran Canaria bestaat uit ruige, groene bergen, terwijl Fuerteventura juist een droge woestijn is.

De eilanden bieden voor elk wat wils: prachtige wandelgebieden, afgelegen strandjes, dolfijnen kijken of badplaatsen waar het feest tot in de ochtend door gaat… En of dat nog niet genoeg is: op de eilanden bestaat er geen BTW, dus het is er ook nog eens spotgoedkoop.

De Canarische Eilanden samengevat

 • Regio Canarias
 • Veelzijdige eilanden
 • Belangrijkste plaatsen: Arrecife, Santa Cruz de Tenerife, Las Palmas de Gran Canaria, Maspalomas, Los Cristianos
 • Vliegvelden: Tenerife noord en zuid, Gran Canaria

Verdere informatie

Heb je op- of aanmerkingen naar aanleiding van het bovenstaande? Wil je een (tweede) woning kopen in Spanje, maar weet je niet waar en kan je wel wat oriëntatie gebruiken? Aarzel zeker niet om contact met ons op te nemen. Dat kan per mail op info@yourcatalancontact.com.

Ook kunnen wij je in contact brengen met Nederlandstalige aankoopmakelaars die je in heel Spanje kunnen begeleiden bij het aankoop van vastgoed.

Wil je graag meer artikelen ontvangen met dit soort informatie? Of over allerlei administratieve en bureaucratische zaken in Spanje? Schrijf je dan in voor onze mailinglist en volg onze facebookpagina!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *