Zuipfestijnen en vissersdorpjes: badplaatsen aan de Costa Brava

De bekendste kuststrook van Catalonië is de Costa Brava, waar ook de bekendste badplaatsen aan liggen. Dit is de kuststrook van de provincie Girona, in het noorden van de regio. De kust loopt van Port Bou aan de Franse grens, tot en met Blanes in het zuiden.

“Costa Brava” betekent letterlijk “wilde kust”. Dit slaat niet zozeer op de zee. Plaatjes van surfers op golven van vijf meter hoog zul je aan de Middellandse Zee nergens aantreffen. De vele rotspartijen en ontoegankelijke strandjes maakten van de kust van de provincie Girona in het verleden een onherbergzame kust. Vandaar dat in 1908 de dichter Ferrán Agulló deze kuststrook de “Costa Brava” heeft gedoopt.

Dit prachtige wilde landschap maakte van de Costa Brava de belangrijkste toeristische bestemming in Catalonië, na de stad Barcelona. In dit artikel zullen we een aantal plaatsen aan de Costa Brava bekijken. Van badplaatsen tot vissersdorpjes, brede zandstranden of wilde rotspartijen waar je goed kan duiken: aan de Costa Brava is er voor elk wat wils.

badplaatsen aan de costa brava

Baai van Roses

 • Cap de Creus en Cadaqués. De Cap de Creus is waar de Pyreneeën in de Middellandse Zee verdwijnen. Je kan je voorstellen dat dit een zeer prachtig, dramatisch landschap oplevert. Het belangrijkste plaatsje op de Cap de Creus is Cadaqués, een schilderachtig vissersstadje. In het hoogseizoen is het plaatsje met de witte huizen en de paarse bloemen van de bougainville afgeladen met toeristen. Maar zelfs dan is Cadaqués een bezoekje meer dan waard. Je zult meteen begrijpen waarom het zo toeristisch is. In Portlligat staat het huis van de schilder Dalí, dat bezocht kan worden.
 • Roses en Empuriabrava. Roses ligt tegen de Cap de Creus aan, en bestond al in de oudheid. Tegenwoordig is het een bloeiende badplaats met een lang en breed zandstrand in het westen en verscholen kleine baaitjes in het oosten. Empuriabrava bestaat voornamelijk uit een jachthaven met vakantie-appartementen, gelegen aan 24 kilometer van kunstmatige kanalen. Ten zuiden van Empuriabrava ligt een prachtig natuurgebied met een kilometers lang zandstrand.
 • Empuria en L’Escala. Bij het kustplaatsje L’Escala liggen de ruïnes van de stad Empuria. Dit was een belangrijke plaats voor zowel de Grieken als de Romeinen. Er liggen een paar mooie en indrukwekkende mozaïeken die je kunt bezichtigen. Verder kan er tussen de resten van de stad rondgelopen worden en is er een museumpje. L’Escala is een bloeiende badplaats waar van alles te beleven is. Gastronomisch is de plek erg bekend om de anchovis.

Rondom de monding van de Ter

 • L’Estartit. Voor de kust van het plaatsje L’Estartit liggen een aantal eilandjes. Deze omgeving is ideaal om te duiken. Verder heeft L’Estartit een mooi strand met fijn zand en een langzaam aflopende zeebodem, waardoor het uitermate geschikt is voor families met kleine kinderen.
 • Pals. Hoewel het prachtige Middeleeuwse dorpje Pals in het binnenland ligt, heeft de plaats ook een modern buurtje aan zee. Dit ligt aan een mooi en breed zandstrand. In Catalonië staat Pals bekend om de rijst die er wordt verbouwd. De monding van de rivier de Ter, tussen Pals en L’Estartit, is erg rijk aan vis.

Rotskust van Baix Empordà

 • Begur. Ook Begur ligt niet aan de zee. De kust rondom Begur is erg rotsachtig en dus zeer schilderachtig. Tussen al deze rotsen liggen een aantal calas verscholen, prachtige baaitjes waar vaak gezwommen kan worden. In sommige van deze baaitjes liggen de mooiste stranden van de Costa Brava verborgen. Goede voorbeelden hiervan zijn de Cala d’Aiguafreda, de Cala de Sa Tuna, het Platja de Fonda en het strandje van Fornells.
 • Palafrugell. Ook de kust in de buurt van het stadje Palafrugell bestaat uit indrukwekkende rotspartijen en mooie kleine baaitjes. Een van de bezienswaardigheden is de vuurtoren van Sant Sebastià. Deze vuurtoren is in gebruik genomen in 1857, en brandde toen op olijfolie. Tamariu, Llafranch en Calella de Palafrugell zijn schattige kleine badplaatsjes met mooie strandjes. Wat deze plaatsjes vooral zo de moeite waard maakt, is dat ze niet bedorven zijn door het massatoerisme. Ze hebben het autenthieke karakter als vissersdorpen erg goed weten te behouden. Tussen deze plaatsjes liggen verborgen baaitjes, zoals bijvoorbeeld de Cala d’Aigua Xelida, de Cala Pedrosa of de Cala dels Gens.

Badplaatsen in het zuiden van Baix Empordà

 • Palamós en Calonge. Palamós is een wat grotere plaats met een haven. Deze haven is zowel een jachthaven als een vissers- en handelshaven. In het verleden was Palamós vooral belangrijk voor de handel in kurk, wat in dit deel van Catalonië veel wordt verbouwd. Een groot zandstrand verbindt Palamós en Sant Antoni, de kustwijk van Calonge. Calonge zelf is een middeleeuws dorpje, op een paar kilometer van de kust.
 • Platja d’Aro is een moderne badplaats met een bruisend nachtleven. Ten zuiden van de monding van de rivier Ridaura is er een jachthaven.
 • Sant Feliu de Guíxols is een wat groter stadje dat vroeger werd beschouwd als de hoofdplaats van de Costa Brava. De stad heeft zich later op het toerisme gestort dan de aangrenzende gemeentes. Er bevindt zich een casino in een indrukwekkend pand in modernista-stijl. Ook staan er een aantal andere monumentale gebouwen, waardoor een bezoek aan het stadje niet alleen voor het strand of het jachthaventje de moeite waard is.

Massatoerisme in Selva

 • Tossa de Mar. Het uiterst toeristische Tossa de Mar was een van de eerste belangrijke badplaatsen aan de Costa Brava. In de jaren ’20 van de vorige eeuw kwamen hier kunstenaars en intellectuelen uit heel Europa naartoe. Nog steeds probeert Tossa een divers cultureel aanbod te leveren. Het stadje heeft een aantal interessante middeleeuwse gebouwen en zelfs resten uit de oudheid, maar tegenwoordig draait het hier vooral om één ding: zon-zee-strand.
 • Lloret de Mar en Blanes. Voor veel mensen is Lloret de Mar verreweg de bekendste plaats aan de Costa Brava: de badplaatsen Tossa, Lloret en Blanes ontvangt jaarlijks meer dan 1.500.000 bezoekers. De stranden en het nachtleven van Lloret zijn in heel Europa bekend, waarbij toeristen uit ieder land zicht thuis kunnen wanen. Zo is er een patathuis “De Koe” voor wie na het uitgaan zin heeft in een vette Hollandse hap. Toch heeft Lloret meer te bieden: uitgebreide bossen in het binnenland en resten van bebouwen uit lang vervlogen tijden. Voor de kust van Blanes zijn er een aantal koud waterkoralen, die het een geschikte plaats maken om te duiken.

Meer informatie

Voor meer informatie, bekijk ook onze pagina’s:

Je kan ook de officiële pagina van de Costa Brava bezoeken.

Ben je van plan een (tweede) huis te kopen aan de Costa Brava, er een bedrijf op te zetten, of er iets anders te doen waarvoor je zaken moet regelen met de overheid, en denk je daar ondersteuning bij nodig te hebben? Of wil je dat zelfs helemaal uit handen geven? Neem dan contact met ons op via ons contactformulier of mail ons: info@yourcatalancontact.com.

Als je onze (toeristische) informatie wilt ontvangen, kan je je inschrijven op onze maillijst links onderaan deze pagina. Je kan ook onze facebookpagina een like geven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *