Een Nederlandse of Belgische auto in Spanje door de keuring

Als je langere tijd in Spanje verblijft met je Nederlandse of Belgische auto, kan het zijn dat je tegen de keuringsdatum aanloopt en de auto door de keuring moet. Veel mensen die dit overkomt, vragen zich af wat ze dan moeten doen. Terug naar Nederland of België voor de keuring? Naar een Spaans ITV station?

In het verleden hebben we al eens bekeken hoe je een auto met een Spaans kenteken in Spanje door de keuring doet. Meer hierover lees je in ons artikel ITV, de autokeuring in Spanje: een kleine uitleg. Een auto met Nederlands of Belgisch kenteken kan ook in Spanje voor de keuring aan worden geboden.

¿Benieuwd? ¡Vamos!

keuring spanje

Buitenlandse auto in Spanje

Als je tegen het probleem oploopt dat je auto met Nederlands of Belgisch door de keuring  moet, verblijf je waarschijnlijk langere tijd in Spanje. Maar hoe lang kan je er eigenlijk met een buitenlands kenteken blijven rondrijden?

Dit hangt in de eerste plaats af waar je zelf officiëel woont. Is dat buiten Spanje, dan kan je er maximaal 6 maanden met een buitenlands kenteken rondrijden. Na die tijd ziet men je verblijf niet meer als “tijdelijk” en moet je Spaanse platen op je auto hebben.

Woon je in Spanje, dan kan je maximaal 2 maanden rondrijden met een Nederlands of Belgisch kenteken. Die maanden zijn dan enkel ter overbrugging van de tijd die nodig is voor het invoeren van de auto.

Te lang in Spanje (tweede woningeigenaren opgelet!)

Let op de verzekering. Deze is meestal maar een beperkte tijd geldig in het buitenland. Na deze periode kan de verzekering weigeren uit te betalen. Het wel of niet de autokeuring op orde hebben, verandert daar niets aan.

Ook de Spaanse politie deelt boetes uit aan auto’s die te lang in Spanje zijn. Dit kunnen ze vooral makkelijk controleren bij auto’s van mensen die permanent in Spanje verblijven. Let op: in dat geval neemt men niet altijd de datum van het verkrijgen van de residencia aan als begindatum van het verblijf in Spanje. Soms wordt het moment van inschrijven bij een Spaanse gemeente daarvoor gebruikt (empadronamiento: inschrijving in de padrón). Als je bij een gemeente ingeschreven staat, betekent dat wettelijk gezien namelijk dat je er permanent woont. En de datum van inschrijving in de gemeente is voor de Guardia Urbana een stuk makkelijker na te trekken.

Dit kan dus een probleem zijn voor mensen die zich (onterecht) inschrijven bij de gemeente waar ze een tweede huis hebben. Volgens de Spaanse wet wonen zij dan namelijk permanent op dat adres, ook al hebben ze niet de residencia aangevraagd en gebruiken ze de woning alleen tijdens vakanties. Als hun naam en het Nederlandse of Belgische kenteken na worden getrokken door de gemeentelijke politie, en ze staan langer dan twee maanden ingeschreven in de padrón, zullen ze een boete krijgen voor het rondrijden met een buitenlands kenteken. Dit zijn boetes van honderden euro’s.

Nederlandse auto’s

Als je langere tijd in Spanje verblijft met je Nederlandse auto en het is tijd voor de keuring, hoef je tegenwoordig niet meer terug naar Nederland. Het RDW biedt de mogelijkheid om een auto met Nederlands kenteken op meerdere plekken in Spanje te laten keuren. Hiermee is in 2012 begonnen. Dit is in eerste instantie op poten gezet om overwinteraars ten dienste te zijn. Die moesten voor die tijd naar Nederland terugrijden om de auto te laten keuren. Veel mensen deden dat niet en reden daardoor met een ongekeurde, en dus onverzekerde auto rond in Spanje.

De zes locaties waar je een Nederlandse auto kunt laten keuren, zijn allemaal ITV stations. ITV staat voor Inspección Técnica de Vehículo. Dit zijn stations die zich enkel met keuringen bezig houden en waar Spaanse auto’s ook gekeurd moeten worden. Deze stations zijn te herkennen aan het blauwe ITV logo en het RDW erkenningsschild dat op de gevel hangt. Dat schildje hangt ook bij bedrijven die in Nederland  de APK uitvoeren. Verderop in dit artikel vind je een lijst met deze stations.

Personenauto’s die geregistreerd staan als taxi’s kunnen niet in Spanje gekeurd worden.

Verloop keuring

Bij de keuring in Spanje moet je de originelen van alle papieren van de auto kunnen overleggen (kentekenbewijs en verzekeringspapieren). Daarnaast zal men naar je rijbewijs en je paspoort of identiteitskaart vragen.

Hoewel de ITV stations bij de keuring van een Nederlandse auto andere criteria hanteren dan bij een APK in Nederland, gebruiken ze ook niet alle Spaanse normen. In dat laatste geval zouden bijvoorbeeld auto’s met een trekhaak, getinte ruiten of een spoiler automatisch af worden gekeurd. Om de precieze voorwaarden te kennen, neem je het best contact op met het ITV station in Spanje waar je de keuring plaats wilt laten vinden.

Tijdens de keuring moet je in principe in de auto blijven zitten en de instructies van de keuringsmeester opvolgen. Alleen als dit met de taal een probleem oplevert, kan het zijn dat een medewerker je plaats in de auto wil innemen.

Als je auto is goedgekeurd, geeft de Spaanse keurmeester dat door aan het RDW en wordt de auto er afgemeld. Let erop dat ze je een Nederlands keuringsrapport meegeven. Krijg je dat niet, vraag er dan om. Anders kan het zijn dat de keuring niet goed is verwerkt en doorgegeven aan het RDW. Je loopt dan het risico op een boete in Nederland. Daar is achteraf niet veel meer aan te doen.

Keurt men je auto af, dan krijg je twee weken de tijd om de gebreken te laten repareren en de auto opnieuw voor de keuring aan te bieden bij hetzelfde ITV station in Spanje. Als je het niet eens bent van het resultaat van de keuring in Spanje, kan je bij het RDW geen bezwaar maken.

ITV stations

De volgende ITV stations kunnen in Spanje een keuring uitvoeren die het RDW erkent. Bij al deze keuringsstations kan je de afspraak maken via de website. Bij kenteken (matriculación) geef je dan je Nederlanse kenteken op. Let op: bij het invullen van je telefoonnummer laat je de 0 aan het begin weg.

Barcelona

Polígono Industrial Sant Mame
Calle Amposta, 2
08190 Sant Cugat del Vallès
Telefoon: +34 902 790 791 of +34 936 756 901
Fax: +34 935 900 113
Website: TUV Rheinland.

Marbella (Málaga)

Polígono Industrial San Pedro de Alcántara,
parcela 25
29670 Marbella
Telefoon: +34 955 044 070 of +34 951 216 991
Fax: +34 951 506 018
Website: VEIASA 

Motril (Granada)

Carretera Almería 
Km. 1,3
18600 Motril
Telefoon: +34 955 044 070 of +34 958 109 078 
Fax: +34 958 948 061
Website: VEIASA 

Sevilla

Polígono Industrial El Pino.
Calle Pino Central, parcela 16-18
41016 Sevilla
Telefoon: +34 955 044 070 of +34 955 548 955
Fax: +34 955 118 021
Website: VEIASA 

Belgische auto’s

Voor bezitters van een wagen met Belgisch kenteken is het allemaal een stuk simpeler dan voor Nederlanders. Zij kunnen hun wagen in eender welk schouwingsstation van de ITV aanbieden voor de automobielinspectie. Bij terugkeer in België moeten zij dan zo snel als mogelijk de wagen terug laten keuren. Ze moeten dan niet de toeslag voor laattijdigheid betalen. Let op: je mag niet met een buitenlands keuringsbewijs blijven rondrijden in België.

Informeer op voorhand bij een ITV schouwingsstation of zij ook daadwerkelijk Belgische wagens keuren, en waar ze op letten. Ze zullen namelijk andere criteria hanteren dan een Belgisch schouwingsstation. Waarschijnlijk verwachten ze dat je de wagen aanbiedt in fabrieksstaat. Dat betekent bijvoorbeeld dat er geen trekhaak, getinte ruiten of spoiler op mag zitten. Om zeker te zijn dat de wagen aan de Spaanse criteria voldoet, kan je de wagen eerst naar een garagebedrijf in Spanje brengen om hem klaar te laten maken voor de keuring.

Let ook met een Belgisch kenteken goed op de geldigheid van je autoverzekering in het buitenland. Ook in dit geval geldt dat je maar voor een beperkte duur in het buitenland mag verblijven. Ben je langer in Spanje, dan keert de verzekering niet uit bij een ongeval. Tijdig een automobielinspectie laten doen, verandert niets aan de duur dat de auto zich in het buitenland mag bevinden.

Ondersteuning

Het is goed mogelijk om zelf de autokeuring in Spanje te regelen. Kom je problemen tegen met de taal, dan kan je ons natuurlijk altijd inschakelen voor vertaalhulp.

Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van het bovenstaande? Aarzel dan zeker niet om contact met ons op te nemen. Dat kan via ons contactformulier of door ons een mail te sturen op info@yourcatalancontact.com.

Wil je graag op de hoogte blijven omtrent adminstratieve zaken in Spanje? Ga je zelf naar Spanje verhuizen, of er een tweede woning kopen, en wil je een kenteken om laten zeten? Voor meer informatie, hou onze facebookpagina en schrijf je in op onze nieuwsbrief!

21 thoughts on “Een Nederlandse of Belgische auto in Spanje door de keuring

 • Ellen

  Ik hoorde gisteren dat er in Spanje NIET meer gekeurd wordt met behoud van NederlandseAPK datum. Kun je me hierover informeren? Ik was eigenlijk blij verrast met bovenstaand artikel.
  Eerder ook al eens de nl auto hier door ITV straat gehad met Nederlandse papieren.
  Dat wilde ik nu weer laten doen, maar velen zeggen dat dat nu niet meer kan???
  Groet Ellen

 • Debby

  Ik wil net een afspraak maken in mortil maar krijg een datum en tijdstip te zien die ik niet kan aanpassen.
  Weet u toevallig of dit inderdaad niet mogelijk is via de website om de datum en tijdstip aan te passen of doe ik iets verkeerd? Want om 7.59 uur in de ochtend daar zijn terwijl ik 3 uur moet rijden daarheen vind ik een beetje vroeg 🙂

 • Danny Van de Vreken

  Hoi Debbie,
  Ik heb een wagen van 1995 , Deze heeft een COC attest waar het homologatie nummer 94/4425 op staat. Kunnen ze die bij een keuring in Spanje ook opvragen om mijn technische fiche te zien? Vanaf 1999 zijn ze overgeschakeld om het homologatie attest nu bij de auto te leveren.
  Mvg, Danny

  • Maarten Rinsema

   Hallo Danny,

   Je moet bij de keuring het origineel van de CoC overleggen, en ze checken aan de hand van het chassisnummer of dat het juiste document is.

 • Henk

  Hallo,
  Ik probeer een afspraak te maken via de VEIASA site Sevilla.
  Op de 2e pagina vragen ze om
  Naam
  Provincie
  Stad
  Welke Naam moet ik invullen??

 • Jef

  Dag Maarten, weet je wat voor type keuring je met een Belgisch voertuig moet laten uitvoeren? Er wordt me hier verteld dat het enige type keuring dat men kan uitvoeren de zogeheten ‘voluntari’ is, maar dat dat geen geldig keurbewijs oplevert.

  • Maarten Rinsema

   Hallo Jef,

   Bij mijn weten klopt dat, maar om zekerheid te hebben, raad ik aan contact op te nemen met de Vlaamse overheid.

 • Rob

  Hallo. Moeten bv mistlampen die op de auto uit 1983 zitten werken? Er zit geen schakelaar in de auto het betreft een lotus 7 replica waarvan de achter wielen 2cm uitsteken en een Nederlandse kenteken heeft

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *