Tips voor het verkennen van Spanje om te emigreren

Een van de leukste dingen van emigreren naar Spanje, of het kijken voor een tweede huis, is het land verkennen op zoek naar de juiste plek. Je doet er goed aan hier de tijd voor te nemen. Het land biedt namelijk voor elk wat wils. Strand, bergen of een combinatie van beide. Weelderige groene heuvels in het noorden of geurige mediteraanse kusten waar de zon altijd schijnt. De gemoedelijkheid van Catalonië of de uitbundigheid van Andalusië. Het heeft allemaal z’n eigen charme.

Hoe kies je uit zoveel verscheidenheid het plekje dat voor jou perfect is om je te vestigen? De een is op slag verliefd, de ander heeft er meerdere lange reizen voor nodig. In dat laatste geval pak je het verkennen van Spanje om te emigreren het best wat methodisch aan. Daarom bespreken we deze week een aantal tips om Spanje goed te verkennen om het perfecte plekje te vinden om naartoe te emigreren.

Lees zeker ook ons artikel De juiste locatie voor een woning in Spanje

¿Benieuwd? ¡Vamos!

verkennen emigreren spanje

Wat wil je?

Het lijkt een open deur: bedenk eerst wat je wilt. Maak hier  een lijstje van.

Wil je in de buurt van de kust? Of juist in het verlaten binnenland? Hoe belangrijk is het om de bergen in de buurt te hebben? Moet je daar in de winter kunnen skiën, of is een beetje leuk kunnen wandelen voldoende? En hoe ver wil je van een grote stad zitten? Hou hierbij ook rekening met de bereikbaarheid. Hoe ver wil je maximaal van een vliegveld zitten? En een treinstation?

Als je gaat werken in Spanje, is het belangrijk niet te ver van een plaats te zitten die goede economische mogelijkheden biedt. In de eerste plaats zijn dat Madrid en Barcelona, maar Valencia, Alicante en Malaga zijn sterk in opkomst. Overschat niet de mogelijkheden om in het toerisme aan het werk te gaan, bijvoorbeeld voor het beheer en onderhoud van verhuurwoningen, of het openen van een B&B. Natuurlijk kan je zo in je inkomen voorzien, maar wees realistisch.

Een van de belangrijkste factoren om rekening mee te houden is het klimaat. De Atlantische Kust in het noorden lijkt meer op Engeland of Ierland. Het is er weelderig groen, het vriest er bijna niet (een paar dagen per jaar maximaal) en de zomers zijn niet heet. Het regent er wel meer dan 140 dagen per jaar.

Aan de Costa del Sol valt dan weer erg weinig regen, en ook in de winter is het er vaak nog een aangename 20ºC. Daar staat dan wel weer een verzengend hete zomer tegenover.

Maak een reisplan

Als je Spanje gaat verkennen met het oog op emigreren, doe je er verstandig aan een goed reisplan te hebben. Zo maak je het beste gebruik van je tijd, en weet je zeker dat je niets overslaat. Maak eerst een keuze in regio’s en steden. Denk hierbij aan wat we hebben besproken in het vorige punt.

Hou vervolgens rekening met de duur van je verblijf. Hoeveel tijd heb je in Spanje? En hoeveel tijd wil je besteden in elk van de streken die je voor jezelf op hebt geschreven?

Waarschijnlijk zal je keuzes moeten maken tussen al die plaatsen. Probeer niet teveel plaatsen af te gaan in weinig tijd, maar juist wat meer tijd door te brengen op een beperkt aantal plekken. Zo kan je de sfeer proeven en een goed beeld krijgen van de levenskwaliteit en de mogelijkheden die elke plaats biedt.

Op basis van de regio’s en steden die je hebt gekozen en de duur van je verblijf, stel je een reisroute op. Zorg ervoor dat je logische routes plant. Hou rekening met de afstanden en de reistijd tussen de locaties. In een goed georganiseerde reis verplaats je je natuurlijk zo min mogelijk, en breng je zoveel mogelijk tijd door in de verschillende plaatsen.

Hou bij het maken van je route rekening met lokale evenementen en festivals. Dit geeft je de kans om de lokale cultuur, tradities en festiviteiten te beleven. Bekijk de evenementenkalenders en voeg eventuele interessante festivals toe aan je reisplan.

En tenslotte: hoewel een reisplan belangrijk is, is het ook essentieel om flexibel te blijven en ruimte te laten voor spontaniteit. Soms ontdek je juist op onverwachte momenten of plaatsen het ideale plekje waar je naar op  zoek bent.

Neem de tijd

Zoals we in het vorige punt al hebben gezegd, is het belangrijk ruim de tijd te nemen op de verschillende plaatsen die je aandoet tijdens het verkennen van Spanje voor je gaat emigreren. Hierdoor kan je je beter onderdompelen in de verschillende streken en plaatsen, en een beter gevoel krijgen van het leven ter plekke. Let op lokale tradities, gewoonten en manier van leven, en kijk of deze overeenkomen met je eigen voorkeuren en waarden.

Bekijk ook de levenskwaliteit ter plekke. Let op factoren zoals de beschikbaarheid van basisvoorzieningen, bereikbaarheid en kwaliteit van de infrastructuur, de veiligheidssituatie en de algemene leefomstandigheden. Dit helpt je om te bepalen of de locatie geschikt is voor jouw behoeften.

Tijdens een langere verkenningstocht doe je er goed aan contact te leggen met de lokale gemeenschap. Maak kennis met mensen en neem deel aan lokale evenementen. Ga bij jezelf na hoe je je hierbij voelt, en of je je welkom voelt.

Hou er overigens rekening mee dat het leven totaal verschillend kan zijn op verschillende momenten van de dag. Een plaats die om 3 uur ’s middags uitgestorven lijkt, kan drie uur later bruisend en levendig zijn.

Als je een eerste selectie in streken of plaatsen hebt gemaakt, is het trouwens aan te raden in een ander seizoen nog eens terug te komen. Elk seizoen heeft een andere sfeer en dynamiek. Een bruisend kustplaatsje in de zomer kan in de winter uitgestorven en guur zijn. In het binnenland ligt op veel plekken in de winter een dik pak sneeuw. Op andere plekken is het weer in de winter juist aangenaam mild. Door de seizoensgebonden veranderingen te ervaren, kun je beter inschatten of je je comfortabel voelt in de specifieke omgeving.

Bekijk lokale voorzieningen

Maak ook een lijstje van voorzieningen die je nodig gaat hebben. Bedenk bij die voorzieningen ook hoe dichtbij ze moeten zijn. Denk hierbij aan scholen, de huisarts, openbaar vervoer, recreatieve voorzieningen of een supermarkt.

Eenmaal ter plekke is een van de eerste dingen die je doet een kleine inventaris opmaken van waar deze voorzieningen zijn in de streek of stad die je bezoekt.

Het is niet alleen belangrijk te weten waar deze diensten zich bevinden. De kwaliteit kan enorm verschillen van de ene regio naar de andere. Zo is de publieke gezondheidszorg in Madrid of Andalusië bijvoorbeeld ronduit rampzalig, terwijl die in Aragón en het Baskenland tot de top van Europa behoren. Catalonië, de regio Valencia en Murcia behoren tot de middenmoot. Onderwijs is in Madrid dan weer erg goed, terwijl die in Valencia of Murcia erg te wensen overlaat.

Oriënteer je ook op voorzieningen die speciaal gericht zijn op emigranten of expats. Denk daarbij bijvoorbeeld aan talenscholen of bedrijfjes die je papierwerk kunnen regelen. Ook kan het handig zijn om bijvoorbeeld te kijken voor een Nederlandstalige klusjesman, garage of medische voorzieningen.

Gegevens over allerlei lokale voorzieningen kan je makkelijk vinden op het internet, maar echt waardevolle informatie krijg je door met de lokale bevolking te praten. In plekken met veel Nederlanders, zoals de Costa Blanca, zijn er krantjes met advertenties van Nederlandstalige dienstverleners.

Praat met de lokale bevolking

Om een streek of plaats echt goed te kennen, is het onmisbaar de plaatselijke bevolking te leren kennen. Zij “maken” immers de streek, en kunnen je dingen vertellen die je anders niet te weten komt.

Probeer zowel met lokale Spanjaarden te spreken, als met andere Nederlanders of Belgen die in het gebied wonen. De eersten kunnen je goede insidertips geven, de tweeden weten hoe het is om te moeten integreren in de regio. Let tijdens het praten met de lokale bevolking op hoe verwelkomend ze zijn. Voel je je welkom?

Door met ze te praten, kan je in de eerste plaats te weten komen over lokale gebruiken, tradities en feesten. De lokale bevolking kan je op dat ene restaurantje wijzen waar geen toerist komt maar waar ze zelf voor in de rij staan. Of dat ene evenement waar ze met z’n allen een deel van het jaar naartoe leven.

Op die manier leer je de lokale cultuur en levensstijl kennen. Dit helpt je om de lokale identiteit te begrijpen. Zo kan je niet alleen verkennen of de regio bij je past, maar ook beter integreren als je besluit om naar dit deel van Spanje te emigreren.

Verder kan de plaatselijke bevolking je ook over andere zaken vertellen waar je anders moeilijk een beeld van krijgt. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de veiligheidssituatie of de economische ontwikkelingen in het gebied. Vooral als je gaat kopen, is het een goed idee te informeren naar de lokale vastgoedmarkt. Maar denk ook aan bijvoorbeeld de lokale arbeidsmarkt, als je van plan te gaan werken.

Overigens kan je ook al contact zoeken met de lokale bevolking en andere emigranten vanuit Nederland of België. Er zijn namelijk talloze groepen op sociale media waarbij je je aan kunt sluiten. Zo kan je ervaringen van anderen lezen en je eigen vragen stellen.

Verken verschillende buurten of dorpen

Als je wat langer de tijd neemt om een streek of stad in Spanje te verkennen om te weten of je er naartoe wilt emigreren, verlaat dan ook de gebaande wegen. Het ideale plekje voor jou kan juist een paar kilometer verderop liggen, en niet in dat ene bekende stadje of wijk. En dat is niet alleen qua sfeer: ook de huizenprijs kan behoorlijk verschillen van de ene plaats tot de andere.

Je kan van tevoren alvast een kort lijstje maken van wat minder bekende buurten of plaatsen in de omgeving. Als je ze bezoekt, neem dan opnieuw de tijd om te kijken hoe het voor je “voelt”. Het is aan te raden dit te voet te doen: je ziet dan veel meer en krijgt er een duidelijker gevoel bij. En sla af en toe ook eens spontaan een steegje of kronkelend bergweggetje in. Je weet nooit wat je tegenkomt.

Probeer bij elk van deze plekken een gesprekje te voeren met de lokale bewoners. Hoe voelen zij zich daar? Wat is het voordeel daar te wonen, ten opzichte van het centrum van de stad, of de bekendere plek verderop?

Let ook op de voorzieningen, en dan vooral die waarvan je van tevoren had bedacht dat ze belangrijk voor je zijn.

Proef de lokale keuken

Het proeven van de lokale gerechten geeft je niet alleen een voorproefje van de smaak van Spanje, maar ook inzicht in de cultuur en vooral de levensstijl.

En niet onbelangrijk: veel producten die we in Nederland en België gewend zijn, kennen ze in Spanje niet. In Spanje liggen dan weer dingen in de supermarkt waar we in Nederland of België van opkijken. Je zal dus in ieder geval gedeeltelijk moeten leren andere gerechten te bereiden.

Informeer jezelf over de lokale specialiteiten van de regio waar je naartoe reist. Elk gebied in Spanje heeft zijn eigen unieke gerechten en culinaire tradities. Of het nu gaat om paella in Valencia, tapas in Andalusië of pintxos in Baskenland, het ontdekken van de lokale specialiteiten is een goede  manier om de smaken van de regio te ervaren.

Verken verschillende restaurants en eetgelegenheden in de buurt. Probeer zowel traditionele als moderne restaurants om een brede verscheidenheid aan gerechten te proeven. Vraag de lokale bevolking om aanbevelingen of doe online onderzoek naar populaire eetgelegenheden. Let ook op kleine familierestaurants of lokale markten waar je authentieke gerechten kunt proeven.

Loop zeker wat markten af en ontdek de lokale producten. Hier kun je de ingrediënten vinden die worden gebruikt in traditionele gerechten.

Vergeet niet om lokale wijnen en dranken te proeven die typisch zijn voor de regio. Spanje staat bekend om haar diverse wijnculturen en elke streek heeft zijn eigen unieke wijntradities. Breng een bezoek aan wijngaarden en proef de lokale wijnen. Daarnaast kun je lokale likeuren of traditionele drankjes proberen die bij de regio horen.

Hou een dagboek of een logboek bij

Om het meeste te halen uit het verkennen van Spanje om later te emigreren, hou je het beste een verslag bij. Het voordeel hiervan is dat je het na kunt lezen als je weer thuis bent en rustig na wilt denken over de keuzes die je gaat maken.

Kies om te beginnen een geschikt notitieboek dat bij jou past. Misschien hou je liever een verslag bij in je tablet of computer. Vermijd het op de telefoon te doen: dat is minder handig voor het maken van een uitgebreid verslag of als je terug gaat lezen.

Probeer regelmatig wat in je dag- of logboek te schrijven. Dat kan dagelijks zijn, of om de dag. Het is belangrijk dat je het doet als de herinnering aan een bezoek of ontmoeting nog vers is. Anders verlies je misschien informatie die na afloop erg waardevol zou kunnen zijn om een goede keuze te maken.

Om te beginnen beschrijf je simpelweg wat je hebt gedaan. De plaatsen die je hebt bezocht, waar je wat hebt gegeten en gedronken, welke mensen je hebt ontmoet en de informatie die je van ze hebt gekregen. Maak ook ruimte voor je gevoelens. Wat zijn je indrukken? Waar werd je blij of enthousiast van? En waarvan juist niet? Uiteindelijk is het belangrijkste immers dat je je ergens goed voelt.

Maak verder aantekeningen van praktische informatie. Noteer belangrijke contactgegevens, nuttige websites, tips die je hebt gekregen en andere praktische details die je later kunt raadplegen. Plak foto’s, ansichtkaarten of andere souvenirs in je dagboek om visuele herinneringen aan je reis vast te leggen. Een foto zegt vaak meer dan 1000 woorden.

En het belangrijkste: kijk regelmatig even terug. Dit helpt je te herinneren hoe een eerdere plek was, en waar je dus op kunt letten om een goede afweging te maken.

Oefen je Spaans

Natuurlijk ga je geen cursus Spaans doen tijdens je oriëntatiereis. Als je Spanje gaat verkennen om te emigreren, heb je wel wat beters te doen. Maar voor de emigratie doe je er wel goed aan de basis Spaans te leren. En waar kan dat beter dan “in het wild”.

Als je dus in Spanje bent, probeer dan zoveel mogelijk het Spaans dat je al machtig bent te oefenen. Dat kan door verkeersborden te lezen, misschien eens een krant open te slaan, en als je zelfverzekerd genoeg bent ook een praatje aan te knopen.

Je zult merken dat je erg veel zaken te weten komt die anders voor je verborgen zouden blijven. Ook krijg je een veel beter begrip van de Spaanse cultuur en gebruiken. En je Spaans gaat met sprongen vooruit.

Verdere informatie

Heb je op- of aanmerkingen naar aanleiding van het bovenstaande? Wil je een (tweede) woning kopen in Spanje, maar weet je niet waar en kan je wel wat oriëntatie gebruiken?

Zoek je professionele begeleiding bij de aankoop van vastgoed?

Aarzel zeker niet om contact met ons op te nemen. Dat kan per mail op info@yourcatalancontact.com

Wil je graag meer artikelen ontvangen met dit soort informatie? Of over allerlei administratieve en bureaucratische zaken in Spanje? Schrijf je dan in voor onze mailinglist en volg onze facebookpagina!

¡¡Próximamente!!

Later deze zomer komt onze nieuwe startersgids: “Vastgoed kopen” uit. Alle informatie in dit artikel in detail uitgewerkt, en nog veel meer: belastingen, huren, verzekeringen… Alles wat je moet weten ter voorbereiding op het kopen van een woning in Spanje!

Geïnteresseerd? Schrijf je nu in op onze speciale mailinglijst en ontvang 10% korting zodra de startergids uitkomt!

.

2 thoughts on “Tips voor het verkennen van Spanje om te emigreren

  • Rob kroon

    Hallo ,maarten , ik hoorde ergens in december dat er politieke partijen zijn die de regering willen gaan verzoeken om een wet te maken die het onmogelijk maakt om een huis te kopen als niet resident , weten jullie daar iets van en welke termijn zou dat kunnen gaan spelen ?
    Ik heb dit van de spaanse tv in nederland tve ,het programma was noticias
    ( journaal);
    Graag je reactie
    Enne ik heb een regio uitgekozen ohanes / abrucena in andalucie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *