Carnaval in Spanje: ¡Carnaval, te quiero!

De komende week zal je het lied weer overal in Spanje horen: “Carnaval, Carnaval, ¡Carnaval, te quierooo!” Als land met een katholiek verleden is carnaval in Spanje een groots en uitbundig volksfeest. Begint het feest in Nederland en België op zondag en duurt het tot aswoensdag, in Spanje begin het al op donderdag en duurt het bijna een hele week.

Voor hen die het niet weten: Carnaval is het feest voor het begin van de 40 dagen durende vastenperiode voor Pasen. Het feest dateert al uit voor-christelijke tijden. Het was eeuwenlang de enige mogelijkheid om even alle strenge katholieke sociale normen aan de laars te lappen. Met de bescherming van een vermomming mocht een week lang ineens alles wat normaal gesproken verboden was.

Het Spaanse carnaval heeft niet de elegantie van het Venetiaanse carnaval, en (op het vaste land) ook niet het ritme van het Braziliaanse. Het is vooral een feest voor alles en iedereen. Een week lang zie je superman arm in arm lopen met een piraat, en je onderweg naar je werk kom je een clown of een zombie tegen op straat.

Carnaval begint vaak met een wat plechtige ceremonie, gevolgd door dagen lang feest in de straat. Optochten, straattheater, verkleedwedstrijden… Zoals met de meeste tradities, viert men Carnaval in de verschillende delen van Spanje op geheel eigen wijze. Hieronder zetten we de belangrijkste carnavalsvieringen op een rijtje.

Carnaval in Spanje

Santoña

Het visserscarnaval van Santoña wordt ook wel het carnaval van het noorden genoemd. Santoña is een visserstadje aan de Atlantische kust, op zo’n 45 kilometer van de stad Santander. Het carnaval wordt er sinds het eind van de 19e eeuw op grootse wijze gevierd.

Voorafgaand aan het carnaval vindt er een wedstrijd voor straatbandjes plaats. Op de eerste dag van het carnaval (donderdag) wordt de beste straatband gekozen. Op zaterdag vindt de grote optocht plaats. Maar dat is niet het meest bijzondere deel van het carnaval.

Is in de rest van Spanje de “begrafenis van het sardientje” op de avond voor aswoensdag het einde van het carnaval, in Santoña gaat men nog een paar dagen langer door.

Op de zaterdag na het carnaval is er de “rechtzaak op de bodem van de zee”. Een levensgrote zeebrasem moet dan voor Jupiter verschijnen voor het ontvoeren van een van diens sirenes. Een groot aantal vissen komt getuigenis afleggen. Uiteindelijk wordt de zeebrasem vrijgesproken, maar sterft van verdriet als de sirene niet meer van hem blijkt te houden. De vis wordt dan op een vlot gelegd en afgeduwd in zee, waarna het vlot in vlammen opgaat.

Águilas

Het carnaval van Águilas, in de provincie Murcia, is een van de zes belangrijkste carnavals van Spanje. De belangrijkste personages van dit carnaval zijn de muse en de “musona”. Die laatste figuur is half mens en half dier. Vooral de musona laatste heeft een indrukwekkende vermomming. Een van de belangrijkste delen van het carnaval is als de musona wordt losgelaten in de stad.

Het carnaval van Águilas staat bekend om de prachtige en uitbundige nachtelijke optochten. Het feest wordt voornamelijk gevierd in overvolle tenten door de hele stad.

Bijzonder in Águilas is het eieren gooien. Die eieren zijn gevuld met confetti. Al maanden voor het carnaval blazen mensen thuis hun eitjes zorgvuldig leeg als ze die nodig hebben in de keuken. De lege schalen vullen ze vervolgens met confetti, zodat ze die naar elkaar kunnen gooien met carnaval.

Sitges

Ook in Catalonië viert men uitbundig carnaval, of carnestoltes zoals het feest in het Catalaans heet. Daarbij zijn twee plaatsen het opvallendst: Solsona en Sitges.

In Sitges zijn er indrukwekkende optochten, met een groot aantal prachtig versierde praalwagens en dansgroepen die het hele jaar voor carnaval oefenen. Deze wagens en groepen horen bij verenigingen die al meer dan een eeuw bestaan. De optochten zijn een ongelooflijk vertoon van creativiteit. Er zijn optochten op zondag en op dinsdag, en dat zijn samen met de vrijdag meteen de belangrijkste dagen van het carnaval. Naar de optocht op dinsdag komen zo’n 250.000 mensen kijken!

Op woensdag wordt ook in Sitges het sardientje begraven. Traditioneel verkleden de feestvierders zich dan in het zwart, als rouwende weduwes, om het heengaan van het carnaval te bewenen.

Ook in het aangrenzende Vilanova i la Geltrú viert men uitbundig carnaval. Hier heeft het meer een lokaal en volks karakter. Halverwege het feest bestoken de feestgangers elkaar met snoepgoed. Dat verklaart ook de onaangename geur die daarna nog weken in de stad blijft hangen.

Las Palmas de Gran Canaria

In de hoofdstad van het eiland Gran Canaria viert men al meer dan 500 jaar carnaval. Dat is bijna net zo lang als dat de stad zelf bestaat. Op de Canarische Eilanden is het carnaval van een heel ander niveau dan op het vasteland. Prachtige, lange optochten, straatbandjes, veel kleuren, licht en muziek…

Samen met het carnaval van Tenerife (ook op de Canarische Eilanden) en dat van Cádiz behoort dat van Las Palmas tot de belangrijkste en de grootste van heel Spanje.

Hoewel de hele stad in het feest ondergedompeld is, spelen de belangrijkste evenementen zich op een enkele plek af: op het podium in het Parque de Santa Catalina. Daar vinden spectakels plaats rondom verschillende thema’s. Twee van die evenementen steken ver boven de rest uit.

Ten eerste is er de verkiezing van de Reina van het carnaval. En het meest indrukwekkend is het drag queen spectakel, waarbij de hele stad betrokken is. Dit was het eerste evenement van die aard ter wereld, en waar de stad en dit feest internationaal om bekend staan.

Cádiz

Het carnaval van Cádiz is een van het belangrijkste van Spanje, en staat internationaal bekend.

Centraal zijn de comparsas en de chirigotas. Dat zijn verklede groepen die satirische liedjes en teksten met Andalusisch accent ten gehore brengen. In de weken voor het carnaval bieden ze in het Gran Teatro Falla tegen elkaar op wie de scherpste en meest humoristische voordrachten doet. De teksten zijn spitsvondig, grappig en vaak ook poëtisch. Sommige andere plaatsen in Spanje waar carnaval erg belangrijk is, zoals Santoña, vaardigen een groep af.

Op de vrijdag voor het carnaval wordt de beste groep gekozen, en verplaatst het feest zich naar de straat. Vervolgens staan tijdens het carnaval deze groepen door de hele stad hun vermakelijke stukken op te voeren.

Het carnaval van Cádiz is verreweg het bekendste carnaval van het vasteland van Spanje. In de stad van zo’n 150.000 inwoners lopen er tijdens het feest ruim een half miljoen mensen rond. Als je van carnaval houdt, is dit dan ook een feest dat je absoluut niet mag missen.

Santa Cruz de Tenerife

Verreweg het meest spectaculaire carnaval van Spanje is dat van Santa Cruz de Tenerife. Als het in de rest van Spanje winter is, wordt er hier carnaval gevierd in de open lucht, met aangename temperaturen van in de 20º.

Het carnaval van Santa Cruz lijkt nog het meest op dat van Rio de Janeiro. Overigens is het na het carnaval van Rio het tweede ter wereld in omvang. De uitbundige kostuums, dans en muziek maken het feest wereldwijd beroemd.

Het belangrijkste evenement is de verkiezing van de koningin van het carnaval. De kandidaten zijn een aantal jonge dames in kostuums die soms wel 200 kilo kunnen wegen. Het feest staat verder bekend om de prachtige, indrukwekkende optochten met enorme praalwagens. Door de hele stad staan bandjes die Zuid-Amerikaanse muziek maken.

Heel Spanje viert carnaval

Naast deze zes grote carnavalsfeesten, wordt er in het hele land carnaval gevierd. Elke regio heeft wel een aantal plekken die om het carnaval bekend staan. Badajoz (Extremadura), Pontevedra (Galicië), Vinaroz (Comunidad Valenciana), Solsona (Catalonië)… en zo kunnen we nog wel even doorgaan met plaatsen op te noemen die carnaval vieren op unieke en spectaculaire wijze.

Ondersteuning nodig bij zaken in Spanje?

Wij van yourcatalancontact.com werken met carnaval gewoon door om je te helpen bij het regelen van je papierwerk in Spanje. Ben je met een bepaalde procedure bezig en loop je tegen een muur op? Of zakt je de moed bij voorbaat al in de schoenen? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen per mail: info@yourcatalancontact.com.

Als je graag op de hoogte wilt blijven van onze laatste artikelen over de Spaanse bureaucratie, kan je je opgeven voor onze nieuwsbrief en onze facebookpagina volgen.

One thought on “Carnaval in Spanje: ¡Carnaval, te quiero!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *