My Big Fat Catalan Wedding, een niet-zo-traditioneel Catalaans huwelijk

Ik ben zelf in juli in het huwelijksbootje gestapt en heb toen mijn eigen variant van een Catalaans huwelijk georganiseerd. Dit was een ware zoektocht qua documentatie en bureaucratische rompslomp. Die papierwinkel kan je hier bekijken.

Mijn Catalaans huwelijk was helemaal niet zoals in het artikel van vorige week over Catalaanse huwelijkstradities beschreven. Het was verre van traditioneel en ik vond de informele toets geweldig! Een groot feest met vrienden! Zelf ben ik met een kort kleedje getrouwd. Tijdens deze drie dagen van mijn bruiloft heb ik helemaal geen bruidskleren aangetrokken. Mijn aanstaande had de meest kleurrijke schoenen aan die je je kan inbeelden. Ook werd er geen meebetaling (convite, zie het artikel van vorige week, kopje “geschenken”) aan onze gasten gevraagd. De slaapgelegenheid werd ook door ons betaald. Wel hebben we een paar envelopjes toegestoken gekregen, een paar vouchers voor hotels en andere verrassingen, maar op onze uitnodiging stond duidelijk “geen cadeaus, wel goed humeur meenemen”.

In totaal hebben we er drie mooie dagen van gemaakt waarvan ik jullie graag mee van laat genieten. Het succes hiervan heb ik aan onze vrienden en familie te danken.

Catalaans huwelijk
Foto: Evita Cifuentes

Eerste dag

’s Morgens

Mijn Catalaans huwelijk is vrijdag om 12:00 uur ’s middags voltrokken op de rechtbank.

Zoals elke bruid was de eerste afspraak ’s morgens bij de kapper. Daarna was het make-up tijd bij een professionele make-up artist. Bijna kwam ik te laat op de rechtbank, maar blijkbaar is “12:00 uur stipt” volgens Spaanse normen ergens tussen 12:00 en 12:30 uur. Toen ik daar aankwam, stonden naaste familieleden en vrienden me buiten op te wachten. Oh ja, en ook de bruidegom (gelukkig maar) … Ik heb daar ook mijn bruidsboeket van mijn vriendin gekregen.

Omdat er in juli nog coronabeperkingen waren, mochten alleen maar de getuigen en de moeders van het echtpaar mee naar de zaal. In dat zaaltje zaten er drie (!) rechters voor ons, waar er maar een het woord nam. Dit vond ik wel indrukwekkend en stond bijna op het punt te bekennen dat ik als driejarige een snoepje uit de handtas van mijn moeder heb gestolen.

Grapjes apart, deze rechter leest je verplichtingen en rechten als echtgeno(ot)e voor, die je later dan bevestigt. Daarna tekenden we het huwelijksdocument, samen met de getuigen. We kregen dan het huwelijksboekje (libro de familia) Dit alles duurde +/-10 minuten.

Buiten kregen we een applaus van de wachtende familie en vrienden en hebben we foto’s genomen. Om niet direct naar huis terug te keren, hebben we bij een bar dichtbij de rechtbank een paar flessen cava en broodjes (bocadillos) besteld. Dit alles hebben we gezellig verorberd op een terrasje.

’s Middags

Rond 14:00 uur was het tijd om de mouwen op te stropen en aan het werk te gaan. De Catalaanse aanwezigen gingen naar huis, de buitenlandse mee naar onze flat. Aangezien er nog altijd honger was, heeft de döner kebabzaak in onze straat goede zaken gedaan.

Toen was het tijd om ons om te kleden, naar de masia (een Catalaans landhuis speciaal afgehuurd voor het huwelijk) te gaan en daar het feest van zaterdag voor te bereiden. We hadden een grote barbecue op poten gezet. Maar aangezien ik vegetariër ben, samen met nog andere gasten, had ik veganistisch eten besteld bij een restaurant. Deze ben ik dan nog snel gaan afhalen.

’s Namiddags en ’s avonds

Toen we bij de masia zijn aangekomen (ongeveer op 30 km van waar ik woon), hebben we al het eten en drinken (dat in de auto’s zat) een plaatsje in de koelkasten gegeven.

De eerste avond waren alleen maar de “belangrijkste” personen aanwezig (4 van onze beste vrienden en mijn moeder), die dan ook het voorrecht hadden om hun kamer uit te kiezen.

‘s Avonds hebben we dan allemaal relaxed naar het voetbal gekeken (België heeft toen verloren van Italië…), met een schotel spaghetti.

Tweede dag

’s Morgens

Toen werd ik om 07:00 uur wakker in de mooiste kamer van de masia. Hier kan je een kijkje nemen hoe dat landhuis eruit zag.

Snel douchen en terug naar de kapper om het mooiste opgestoken kapsel te bekomen. Toen ik na drie uur terug bij ons feesthuis aankwam, waren er al gasten aangekomen! Ik heb me me snel omgekleed (hetzelfde kleedje als de dag ervoor) om hen te verwelkomen. M’n beste vriendin heeft me opgemaakt. Ondertussen hadden mijn vrienden al de tafel gedekt en de versiering opgehangen. De gasten konden alles nemen wat ze wilden uit de koelkast (self-service). En zo begon het feest van mijn catalaans huwelijk.

’s Middags

Met bijna alle gasten aanwezig (25 personen), werd het tijd om de barbecue aan te steken. Ook hiervoor hebben mijn vrienden voor gezorgd. Terwijl de volwassenen lekker zaten te keuvelen met een drankje en een hapje, zaten de kinderen in het zwembad. Die werden dan, dik tegen hun zin, eruit gehaald om te kunnen eten.

De barbecue smaakte (volgens de carnivoren) en de ommelet (tortilla), salades (ensaladas) en het veganische eten waren fantastisch van smaak (volgens de vegetariërs). Lekker wijntje en cava erbij en maar smullen.

Catalaans huwelijk
Els en Maarten
Foto: Evita Cifuentes

’s Namiddags

Een half uurtje na het eten, werd het tijd voor een klein ceremonie. Toen heb ik mijn kleedje voor een lang avondkleed verwisseld. Mijn bestie Maarten was de ceremoniemeester en heeft voor een van de mooiste momenten van mijn leven gezorgd. Hierbij zijn er dan ook een paar traantjes gevloeid toen de ringen werden uitgewisseld.

Daarna was het de beurt voor de taart. Deze bestond uit een chocoladebiscuit met Philadelphia-crème en werd goedgekeurd door jong en oud. De cava was hier natuurlijk ook weer van de partij.

Hierna werden er weer foto’s gemaakt met iedereen. Het bruidsboeket werd achteruit gegooid en een kleine herinnering aan de gasten uitgedeeld (een usb in een flesje met 1000 liedjes die je gehoord moet hebben voor je sterft).

En eindelijk mocht ik mijn bikini aantrekken en een duik in het zwembad nemen!

Met de hitte en de zenuwen van de hele dag, is dit een van de meest mooie herinneringen. Onze gasten hebben er dan een heuse pool-party van gemaakt!

’s Avonds

Tegen 19:00 uur ’s avonds, (let op, dit is nog altijd la tarde, de namiddag, voor Catalanen) werd het tijd voor chips, chorizo, olijven en andere hapjes. Hierbij kwamen ook de alcoholische dranken (cubatas) op het toneel. Dit was het uur dat sommige gasten terug naar huis gingen.

Rond 22:00 uur was er pizza voor degenen die nog aanwezig waren. De muziek werd harder gezet en in de tuin werd het een feest. Tot 12:00 uur, dan moest de muziek minderen, maar dit heeft de pret niet bedorven.

Ik heb om 02:30 uur de brui er aangegeven. Twee lange dagen met zenuwen kruipen echt wel onder je huid. De laatste gasten lagen om 06:00 uur ’s morgens in bed.

Derde dag

’s Morgens

Werd ik toch weer wakker om 7:00 uur…Wat doe je dan? Na het ontbijt, samen met mijn vrienden, hebben we de vaatwasser verschillende keren gevuld, de confetti uit het gras gehaald, gedweild en de lege flessen naar de glascontainer gebracht. Zo’n catalaans huwelijk laat wel sporen na. Ook al staat er in het huurcontract dat de schoonmaak (limpieza) in de prijs is inbegrepen, is het toch van algemene beleefdheid het huis in een redelijke staat achter te laten.

Na de handen uit de mouwen te hebben gestoken, was het weer tijd om een verfrissende duik in het zwembad te nemen en de kater van de vorige nacht te verzuipen. Daarna lekker zonnebaden op de tuinstoelen of op het gras aan het zwembad.

’s Middags

Restjesdag! Het eten van de vorige dag werd voor de vrienden (10) bovengehaald en er werd weer vlees op de barbecue gelegd. Wijn werd dit keer minder gedronken, water was de grote hit!

’s Namiddags

Siesta!!! Weer lekker aan het zwembad met een cocktail in de hand en je roes uitslapen, geweldig toch?

Toch komt er aan alle mooie liedjes een einde en werd het tijd voor een laatste inspectieronde en de rest van de drank terug in de auto te laden.

Rond 20:00 u zijn we dan terug vertrokken, ieder naar hun huis.

Kandoom Island
Foto: Els de Bruyn

Huwelijksreis

Aangezien ik mijn echtgenoot tijdens het duiken heb leren kennen en onze eerste reis samen naar de Maldiven was, lag de keuze direct voor de hand.

Deze keer was het meer luxe, aangezien we op een privé-eiland zaten (Kandooma). We hebben er samen dan ook goed van het zalige niets doen met volle teugen van genoten. Ok niets doen, we hebben tijd gehad om te duiken, te surfen en te snorkelen. Zelf heb ik 3 boeken verslonden, een van mijn grote hobby’s, waar ik spijtig genoeg niet veel tijd voor heb.

Na een weekje werd het tijd om weer terug naar de werkelijkheid te keren, maar met de batterijen goed opgeladen.

Kostprijs

Wat heeft ons dit nu juist gekost? Alles bijeen (kleding, eten en drinken, masia en huwelijksreis met kosten inbegrepen) was dit ongeveer 5000€. Dit is ver van de prijs die op een traditioneel Catalaans huwelijk wordt uitgegeven. Maar bij ons waren er ook maar 30 gasten.

Zo, dit was in het kort hoe mijn droomhuwelijk zich heeft verlopen. Hierbij wil ik nog eens m’n vrienden en familie bedanken, zonder jullie was dit niet mogelijk geweest.

Ondersteuning en begeleiding

Woon jij en/of je partner ook in Catalonië, en ben je ook een Catalaans huwelijk aan het plannen, maar loop je vast met je papierwerk? Aarzel dan zeker niet om ons te contacteren. Yourcatalancontact kan je waar nodig ondersteunen, en je ook een deel van het werk uit handen nemen. Je kan ons bereiken per mail: info@yourcatalancontact.com, of via ons contactformulier.

Als je meer wilt weten over de personen achter yourcatalancontact, bezoek dan zeker ook eens onze “over ons” pagina. Je kan ons volgen op facebook en als je op de hoogte wilt blijven van de nieuwste artikelen op onze website, kan je je ook inschrijven op onze mailinglist!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *