Als je in Spanje gaat wonen of je hebt een bovengemiddelde interesse in het land, wil je er natuurlijk ook het lokale en nationale nieuws volgen. Je kan de Spaanse media in de gaten houden, maar er zijn ook vele andere manieren om goed op de hoogte te blijven. In dit artikel proberen we een overzicht te geven van media zowel in het Spaans als in het Nederlands en Engels.
¿Benieuwd? ¡Vamos!
Spaanstalig
Het meeste nieuws over Spanje kan je natuurlijk volgen op de Spaanstalige media. Hiervoor is wel een goede taalbeheersing vereist. Als je de Spaanse media niet goed kunt volgen, vind je verderop in het artikel een aantal alternatieven.
Spanje heeft een breed medialandschap waarin elke ideologie of politieke stroming wel is vertegenwoordigd. Objectiviteit is in de Spaanse journalistiek minder belangrijk dan in Nederland of België. De meeste radio- of televisiezenders, kranten en websites hebben een bepaalde politieke kleur, en komen hier openlijk voor uit. Volg dus zeker meerdere media, voor je degene kiest waar je je prettig bij voelt. Om een completer beeld te krijgen van het nieuws kan je natuurlijk meerdere kranten, websites of zenders met verschillende gezichtspunten blijven volgen.
Televisie en Radio
RTVE
De Spaanse nationale omroep is RTVE (radio televisión española). TVE (televisión española) heeft 5 zenders, 1 (la una), 2 (la dos), teledeporte (sport), clan (kindertelevisie) en 24h, een doorlopend nieuwskanaal. Daarnaast bestaat er ook TVE internacional, een internationale zender met programma’s van RTVE. Deze laatste twee zenders zitten in veel kabelpakketten in Nederland en België, en zijn dus een goede manier om buiten Spanje op de hoogte te blijven van het nieuws.
RNE (radio nacional española) heeft 5 nationale zenders en een internationale zender. Radio 5 is de nieuwszender. Daarnaast heeft de organisatie een goede website waarop onder andere het nieuws uitgebreid aan bod komt.
Hoewel RTVE in naam objectief hoort te zijn, kan de verslaggeving nogal verschillen al naar gelang welke partij in de regering zit. Over het algemeen bekritiseren deze zenders maar weinig de regering. Vooral tijdens de regeringen van Aznar en Rajoy, van de conservatieve PP, was er veel kritiek op de partijdigheid van RTVE. Die regeringen benoemden mensen met een uitgesproken conservatieve mening op de belangrijkste posten.
Commerciële zenders
Spanje heeft een groot aantal commerciële zenders. De meeste van deze zenders zijn voornamelijk op entertainment gericht. De zenders van atresmedia doen wat meer aan nieuwsvoorziening. Daarbij geeft Antena 3 een duidelijke conservatieve visie.
La Sexta van atresmedia heeft juist een zeer linkse mening. Naast de dagelijkste nieuwsuitzendingen heeft La Sexta een groot aantal reportageprogramma’s. Een van de bekendste journalisten van deze zender is Jordi Évole, die in zijn uitzendingen meerdere grote zaken aan het rollen heeft gebracht.
Berlusconi’s bedrijf mediaset heeft in Spanje de zenders cuatro en telecinco. Uit onderzoek is gebleken dat kijkers van cuatro over het algemeen centrum of gematigd links stemmen. Het dagelijkse nieuwsbulletin op die zender is vervangen door een actualiteitenprogramma dat meer het formaat heeft van een “magazine”: afwisselende thema’s die op aantrekkelijke wijze worden aangeboden.
Telecinco doet niet aan nieuws. Tenminste, niet aan nieuws zoals wij dat verstaan. Wel kan je op Telecinco terecht voor alle mogelijke telebasura: “televuilnis” of uitlachtelevisie. Dit zijn bijvoorbeeld roddelprogramma’s over celebrities of shows waarin het privéleven van gewone mensen volledig ontleed en belachelijk gemaakt wordt. Het bekendste voorbeeld van telebasura op telecinco is sálvame.
Regionale televisie
Door de grote culturele verschillen tussen de regio’s, heeft de regionale televisie in Spanje meer gewicht dan in Nederland (België is natuurlijk een geval apart door de Nederlandstalige en de Franstalige gemeenschappen). In de regio’s met een uitgesproken eigen identiteit zijn deze zenders het belangrijkste: Catalonië en Baskenland.
In Catalonië is TV3, met de verschillende afgeleiden ervan, de belangrijkste regionale zender. Een van die afgeleiden is 3/24, een doorlopend nieuwskanaal. Deze Catalaanse zenders zijn volledig in het Catalaans. Ze worden bekeken in alle gebieden waar Catalaans (of Valenciaans) wordt gesproken: Catalonië, de regio Valencia en de Balearen.
TV3 heeft erg veel kritiek gekregen voor de steun aan de separatische beweging tijdens het vorige decennium. Er zijn zelfs politieke partijen in Madrid die op hebben geroepen de zender maar gewoon te sluiten.
Een van de betere satirische programma’s op de Spaanse televisie is Polonia van TV3. Dat programma steekt de draak met zowel de regionale als de landelijke politiek. Grote delen van dit programma zijn in het Spaans dus is het ook redelijk goed te volgen als je geen Catalaans spreekt.
In het Baskenland heet de regionale omroep ETB. Deze omroep heeft 5 zenders die deels in het Spaans en deels in het Baskisch uitzenden. De zender heeft geen speciaal nieuwskanaal. ETB4 is een sportkanaal.
Daarnaast heeft ook Andalusië een belangrijke regionale televisie: Canal Sur. Omdat het Andalusische accent niet voor iedereen goed te verstaan is, zendt Canal Sur 2 hetzelfde uit als Canal Sur 1, maar met ondertiteling.
Radiozenders
Hierboven hebben we al gezien dat de publieke omroep 5 radiozenders heeft. Andere belangrijke zenders om het nieuws te volgen in Spanje zijn Cadena SER en Onda Cero.
Cadena SER is van Grupo Prisa, een mediagroep die ook de krant El País uitgeeft. Dit is een centrum-linkse radiozender gericht op nieuws, debatten en sport. Onda Cero is van atresmedia en is een centrum-rechtse zender. Ook deze zender is gericht op nieuws, sport en achtergronden.
Erg conservatief is de radiozender Cope, die eigendom is van de Spaanse bisschoppenconferentie. Het is naar luisteraantallen de tweede zender van het land.
Kranten
Net als in de rest van de wereld, nemen de verkoopcijfers van kranten in Spanje snel af. Steeds meer kranten besluiten om geen papieren versie meer uit te geven.
De meest gelezen krant van Spanje is El País. De eerste editie van deze krant verscheen in 1976, 5 maanden na de dood van Francisco Franco. Bij bepaalde delen van de bevolking staat de krant dan ook symbool voor (de overgang naar) de democratie. Ideologisch gezien staat de krant het dichtst bij de socialistische partij PSOE. Tegenwoordig is El País onderdeel van de Grupo Prisa, die onder andere ook de radiozender Cadena SER bezit.
De tweede krant van Spanje is El Mundo. Deze is eind jaren ’80 opgericht door journalisten van El País die niet tevreden waren met de redactionele keuzes van die krant. El Mundo is een uitgesproken rechtse krant, eigendom van een Italiaans bedrijf dat ook Corriere della Sera uitgeeft in dat land. Twee andere grote en conservatieve dagbladen zijn ABC en La Razón.
Bij de betaalde kranten staan La Vanguardia en El Periodico op de derde en de vierde plaats qua oplage. De redacties van deze kranten zitten niet in Madrid, maar in Barcelona. Vooral La Vanguardia, een centrum-rechtse krant, richt zich op heel Spanje. Daarbij heeft de krant wat meer aandacht voor nieuws van buiten Madrid vergeleken met El País en El Mundo. El Periodico is dan weer links, en richt zich wat meer op Catalonië. Deze krant probeert het nieuws op een makkelijk verteerbare wijze te brengen, met veel ruimte voor foto’s, kaartjes, diagrammen en dat soort zaken meer. Beide kranten verschijnen zowel in het Spaans als in het Catalaans.
Net als in Nederland en België, zijn er in Spanje ook een aantal gratis krantjes. Verreweg de grootste daarvan is 20 minutos, die te krijgen is bij haltes en stations van het openbaar vervoer, in bepaalde winkels en op plekken waar veel mensen komen. 20 minutos heeft veel lokale edities met brede aandacht voor lokaal nieuws, en is meer gericht op human interest dan op harde nieuwsfeiten.
Gespecialiseerde kranten
AS, Marca en El mundo deportivo houden zich voornamelijk met sport bezig. Marca schrijft voornamelijk over Real Madrid, terwijl El mundo deportivo voornamelijk over FC Barcelona publiceert.
Cinco Días en Expansión zijn de belangrijkste economische dagbladen.
Nieuwssites
Alle media in Spanje die we hierboven noemen, hebben goede en uitgebreide websites waarop het nieuws te volgen is. Vooral bij de (betaalde) kranten zit een deel van dit nieuws achter een paywall. Die artikelen zijn alleen te lezen met een abonnement.
Er bestaat in Spanje niet echt een pagina zoals nu.nl, waarop korte berichten staan en je het nieuws snel tot je kunt nemen. De site die daar het dichtste bij in de buurt komt, is de site van de gratis krant 20 minutos. Ook het Spaanse nieuwsbureau EFE, zeg maar de Spaanse Reuters, kan je online bezoeken om snel kennis te nemen van het nieuws.
Daarnaast zijn er media die alleen op internet bestaan. Meer dan nieuwssites, zijn dit online kranten, met over het algemeen langere nieuwsbericht en opiniestukken. De grootste van die sites is El Confidencial. Deze website trekt over het algemeen een publiek van middelbare leeftijd uit de middenklasse. De editoriale lijn is liberaal en hecht veel belang aan de vrije markt.
Een andere site is Eldiario.es. Dit is een centrum-linkse site die zichzelf financiert met abonnementsgeld. Hierdoor zegt eldiario.es volledig onafhankelijke berichtgeving te kunnen brengen. Een andere onafhankelijke linkse site is diario16.com. El Español bevindt zich meer in het centrum.
Nederlandstalig
Je kan het laatste nieuws in Spanje in meerdere talen volgen. Er zijn zelfs website beschikbaar in het Nederlands. Het gaat dan voornamelijk over nieuwssites en blogs.
De nieuwssite met de best geschreven artikelen die ook ter zake doen, is INSpanje.nl. Deze website lijkt qua lay-out op de Nederlandse nieuwssite nu.nl. De site lijkt voornamelijk bedoeld om te bekijken op mobiel, maar op de computer kan het ook. INSpanje.nl geeft nieuwsberichten over heel Spanje, maar is in het bijzonder gericht op gebieden waar meer Nederlanders wonen: de Costa Blanca, de Costa del Sol en de Costa Brava (hieronder neemt de site ook nieuws uit Barcelona op). De site heeft een extra rubriek meerspanje.nl, met inspiratietips voor een korter of een langer verblijf in Spanje. Ook is er een forum waarop lezers met elkaar kunnen communiceren, vragen kunnen stellen of advies kunnen geven.
Een andere website met actueel nieuws over Spanje, is Spanje vandaag. Ook deze site publiceert dagelijks een groot aantal artikelen. Daarnaast biedt deze site je de mogelijkheid je in te schrijven voor een nieuwsbrief.
Naast deze twee newssites zijn er een aantal online magazines die ook over Spanje schrijven. Een voorbeeld daarvan is deweek.net. Deze site publiceert op een wekelijkse basis (zoals de naam al suggereert).
Engelstalige sites
Als je de Nederlandstalige sites wat te beperkt vindt, en goed Engels kunt lezen, zijn er nog een aantal goede Engelse site om op de hoogte te blijven van het nieuws in Spanje.
Om te beginnen heeft het Spaanse nieuwsbureau EFE een goede site in het Engels. Een andere goede site is thelocal.es. Let op, deze site is niet gratis. The olive press is wel gratis. Hoewel die site zich iets meer richt op de Costa del Sol, publiceren ze nieuwsberichten over heel Spanje.
Meer informatie
Wil je meer artikelen ontvangen over leven in Spanje? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en volg onze facebookpagina.
Ook publiceren we regelmatig artikelen over de Spaanse bureaucratie, die je helpen bij het regelen van je zaken in Spanje. Heb je ergens ondersteuning bij nodig? Contacteer ons dan op info@yourcatalancontact.com en hou onze site goed in de gaten!
Duidelijk, helder nu! Het was precies dit waarnaar ik op zoek was toen wij vorig jaar naar Spanje (Miami Platja, TGN) verhuisden. Ik kon deze info toen nergens vinden, en nu duikt het alsnog onverwacht op, dank!.