Wonen in Barcelona: de verschillende wijken op een rij

Een van de charmes van Barcelona is dat de wijken van de stad zo divers zijn, maar waar is het nou goed wonen? Een en ander hangt natuurlijk van je eigen voorkeuren af. Zoek je het grootstedelijke van de eixample, of juist wat meer intieme kleine straatjes zoals in bijvoorbeeld Poble Sec? Wil je dicht bij het strand en middenin het nachtleven zitten? Of zoek je juist een rustige buurt om met je gezin te wonen?

In dit artikel zetten we een aantal wijken en buurten van de stad op een rij. Barcelona heeft 73 buurten verdeeld over 10 districten. Sinds 2015 heeft de gemeentebestuur de keuze gemaakt zich minder te richten op toerisme, en juist al deze buurten weer beter bewoonbaarder en levendiger te maken.

De gemiddelde huurprijs in de gemeente Barcelona is in oktober 2021 precies 15,00 euro per vierkante meter. Maar er zijn natuurlijk grote verschillen van wijk tot wijk. De prijzen die we in dit artikel noemen, gelden overigens allemaal ook voor oktober 2021.

Mocht je in Barcelona niets vinden binnen je budget, dan kan je natuurlijk altijd uitwijken naar een van de voorsteden. De stad heeft een aantal satellietsteden waar het aangenaam wonen is. Deze plekken zullen we in dit artikel echter niet behandelen. Mocht je per sé in Barcelona willen wonen, dan kan dit artikel je hopelijk helpen om te bepalen op welke wijken je je zoektocht gaat toespitsen. Maar vergeet niet dat het belangrijkste is zelf rond te kijken. Plan dus zeker een paar dagen in om veel door de stad te lopen en de sfeer op te snuifen.

Voor meer informatie over hoe je een woning moet huren in Barcelona en Catalonië, klik hier. Of wil je liever kopen? Klik dan hier.

Wonen barcelona wijken
De Eixample vanuit de lucht
Foto: Alhzeia

Eixample

Als je op een luchtfoto van Barcelona kijkt, dan valt de Eixample meteen op. Het is het grote stuk in het midden van de stad met allemaal exact gelijke huizenblokken in een schaakbordpatroon. Toch is de wijk een heel stuk minder saai dan van bovenaf zou kunnen lijken.

De Eixample is eind 19e eeuw aangelegd. Het was in die tijd een hele moderne wijk, doorsneden met brede lanen met veel bomen.

Ook de bebouwing was erg vernieuwend voor die tijd. De wijk staat vol met prachtige gebouwen in de stijl van het Catalaans Modernisme, een variant van Art Nouveau (Jugendstil). De bekendste zijn natuurlijk de Sagrada Familia, Casa Batlló en La Pedrera. Maar als je goed om je heen kijkt, zie je de stijl overal terugkomen.

Qua stadsplanning was de Eixample trouwens ook de hele 20e eeuw een ideale wijk, perfect aangepast op de auto. Een groot nadeel van de wijk is dan ook het drukke verkeer.

De Eixample is het drukste stuk van de stad. Niet alleen bevinden er zich veel kantoren en winkels, het heeft ook de meeste bewoners van alle wijken in Barcelona: er wonen ongeveer 270.000 mensen. De huurprijzen in de wijk liggen net iets boven het gemiddelde van de stad: 15,30 euro per vierkante meter. Dit is echter maar een gemiddelde. De Eixample bestaat uit meerdere delen met elk een eigen karakter en tussen deze buurten bestaan er behoorlijke prijsverschillen. De appartementen zijn er vaak ruim, de wijk is centraal gelegen en heeft alle voorzieningen die je nodig kan hebben.

Hieronder bespreken we een aantal delen van de Eixample.

Esquerra de l’Eixample

Grofweg is dit het westelijke deel van de wijk tussen het treinstation Sants en de Carrer d’Aribau. Deze wijk staat in bijna geen enkele reisgids, haalt eigenlijk nooit de pers en komt ook op andere manieren niet veel onder de aandacht. En toch is de wijk is in 2020 door het tijdschrift Time Out verkozen tot beste wijk om te wonen, ter wereld. Waarom?

Om te beginnen door de onderlinge solidariteit tussen de bewoners tijdens de coronapandemie. Van verkleedfeesten waarbij mensen in kostuum vanaf hun balkons met elkaar praatten en toostten, tot restaurants die voedsel distribueerden aan mensen in moeilijkheiden: gedurende de lock downs is gebleken dat het buurtleven in de wijk springlevend is.

Daarnaast zijn er in de wijk tal van grassrootsinitiatieven zoals buurttuinen, ruimtes voor creatieve initiatieven, evenementen en ga zo maar door. Ook bevindt zich in de wijk de eerste homobuurt van Spanje: de Gayxample, in de straten ten noorden van Gran Via en ten oosten van Plaça Universitat.

Sant Antoni

Sant Antoni is het deel van de Eixample ingeklemd tussen Gran Via, het oude centrum en de laan Paral·lel. Het leven van de wijk speelt zich voornamelijk af rondom de Avinguda Mistral en de Markt van Sant Antoni.

Dit is al enkele jaren het hipste deel van de stad. Letterlijk. Het is er vol met hipsters, vooral rondom de markt van Sant Antoni. Op de terrassen drink je er bier uit jampotten en eet je groentechips. Veel straten zijn autoluw gemaakt, waardoor de belangrijkste vervoersmiddelen er de fiets en elektrische steps zijn. Juist omdat de straten autoluw zijn, is het er aangenaam rustig vergeleken met de rest van de Eixample. Het is een ideale wijk voor zowel alleenstaande jongeren als beginnende gezinnen die graag middenin de stad willen wonen.

Dreta de l’Eixample

In de dreta de l’Eixample staat de wieg van het Modernisme. In de Quadrat d’Or, het gouden vierkant grofweg gelegen tussen de Carrer d’Arribau en Passeig Sant Joan, vind je de meeste gebouwen in die stijl. Dit is ook het duurste deel van de Eixample. De duurste straten bevinden zich rondom de Passeig de Gracia, de Rambla de Catalunya en het centrale deel van de lange laan Diagonal. Hier bevinden zich veel luxe winkels en ook de duurste hotels van de stad. Hier wonen geeft je veel status en aanzien.

Sagrada Familia

De wijk Sagrada Familia ligt in het oosten van de Eixample, rondom de welbekende kerk met dezelfde naam. Op de straten rondom de belangrijkste monumenten na (de beroemde kerk en het Hospital de Sant Pau) is dit veelal een woonwijk waar vooral nog de Barcelonese middenklasse woont.

Ciutat Vella, de oude binnenstad

Barcelona heeft een prachtig oud centrum, met veel bijzondere monumenten. Maar wat de binnenstad helemaal bijzonder maakt zijn de kleine, sfeervolle straatjes en steegjes, de bijzondere boetiekjes, de leuke barretjes en de uitstekende culturele voorzieningen. Bovendien is het strand nooit echt ver. Er wonen veel hippe jongeren die voor een prettige sfeer zorgen.

Dit hebben toeristen ook allemaal ontdekt. Vooral in de buurten Gótico, tussen de Rambla en Via Laietana, en La Barceloneta, tussen de haven en het strand, is het altijd druk met bezoekers vanuit de hele wereld. De overlast die zij veroorzaken is zeker niet minder dan in Amsterdam of Brugge, en gaat vaak zelfs de hele nacht door. Ook kan de wijk, vooral ’s nachts, relatief onveilig zijn.

Het hele gebied is autoluw. Dat kan een voordeel kan zijn, maar betekent ook dat het met de auto moeilijker bereikbaar is. Wonen in het centrum heeft dan weer als voordeel dat je de beste openbaar vervoersverbindingen hebt naar andere wijken van Barcelona, en daarbuiten. En is het makkelijk om je er te verplaatsen op de fiets.

Voor dit district geldt dus dat je ervan moet houden. De prijzen liggen er erg hoog (zo’n 16,70 euro per vierkante meter, het is een gewilde wijk voor vastgoedinvesteerders) en veel woningen zijn oud, gehorig, slecht geïsoleerd en soms gewoon viezig (overigens lang niet altijd, er zit ook goed opgeknapte woonruimte of nieuwbouw tussen).

Gótico

De buurt Gótico, tussen de Rambla, Via Laietana en de haven, is ronduit de meest toeristische wijk van de stad. Niet voor niets: het staat vol met prachtige historische gebouwen. Maar om te wonen zal je van alle wijken in Barcelona hier het meeste overlast van het toerisme hebben.

Daarnaast is de bebouwing vaak oud, met alle nadelen van dien, zoals hierboven al geschetst. Er zijn zelfs tal van appartementen die grotendeels of geheel interior zijn. Deze appartementen hebben (deels) geen ramen naar de straat, en soms zelfs kamers met helemaal geen ramen. Vroeger vond men dat een stuk normaler dan tegenwoordig.

Dit alles gezegd zijnde, het blijft een van de mooiste en meest charmante delen van Barcelona. Je zal niet de enige zijn die de bovengenoemde ongemakken voor lief neemt om op deze uiterst bijzondere locatie te mogen wonen!

El Born

In de buurt El Born, het deel van de oude binnenstad ten oosten van Via Laietana, heeft zo’n 15 jaar geleden de gentrificatie toegeslagen. Dit heeft ervoor gezorgd dat het tegenwoordig een trendy deel van de stad is, met veel leuke winkeltjes en barretjes. Het is wat minder toeristisch dan de buurt Gótico maar je zult er veel eigentijdse bewoners uit de hele wereld aantreffen. Net als in Gótico zijn de smalle straatjes erg sfeervol.

Als je in een van de wijken van de binnenstad van Barcelona wilt wonen, is El Born absoluut de beste keuze. Bovendien vind je er meer woningen die recent nog opgeknapt zijn. De prijs ligt er gemiddeld dan weer wat hoger.

Raval

Tja, de Raval. Veel mensen die in Barcelona wonen, zowel Spanjaarden als buitenlanders, denken dat je de Raval niet meer levend verlaat als je er ooit per ongeluk in terecht komt. De buurt heeft nogal een slechte reputatie. Het zal je dan ook niet verbazen dat de prijzen hier wat lager liggen dan in de rest van het oude centrum.

Deels is die reputatie onterecht. Het deel tussen Plaça Universitat, Carrer de Joaquín Costa en Carrer del Carme doet niet onder aan El Born als het op trendy aankomt. Alleen al in de Carrer del Pintor Fortuny zitten bijvoorbeeld minstens 6 restaurants waar je als veganist prima terecht kunt. Voor het MACBA verzamelen zich elke dag weer skateboarders en andere hippe hangjeugd.

Aan de andere kant van Carrer del Carme en Joaquín Costa kom je immigranten vanuit de hele wereld tegen. In dat stuk van de Raval is het heel normaal om bijvoorbeeld een Chinese evangelische kerk, een Pakistaanse moskee en een pinkstergemeente van Dominicanen op een paar deuren van elkaar te zien. Het is er minder veilig dan in andere delen van de stad, maar niet zo onveilig als men graag doet geloven. En het heeft ook charmante trekken: je hebt er kruidenierszaken en bakkerijtjes met producten vanuit de hele wereld.

Een van de delen van de Raval waar je absoluut niet wilt wonen, bevindt zich tussen de Carrer de Sant Pau aan de ene kant en Drassanes of de haven aan de andere. Hier vind je voornamelijk prostitués en drugsverslaafden. Het deel tussen de Rambla de Raval en de “normale” Rambla (Rambla de Sant Josep en Rambla dels Caputxins) is ook geen goed deel om te wonen. In dit stuk lopen veel toeristen rond, en nog meer ongure types die daarop afkomen: zakkenrollers en prostituees.

La Barceloneta

De oude visserswijk La Barceloneta is de strandwijk van de stad. De oorspronkelijke bewoners worden steeds meer verdrongen door appartementen die op AirBNB aan worden geboden, met alle overlast die daarbij hoort. Toch staat de buurt als hip te boek. Groot voordeel is natuurlijk dat je in nog geen tien minuten met je voeten in de zee staat.

Gracia

Voor de aanleg van de Eixample was Gracia een apart dorp. Dat merk je nog steeds aan veel dingen. Het lijkt soms alsof je in een andere plaats bent dan Barcelona. Het gaat er allemaal wat gemoedelijker en vooral bohemischer aan toe. De oorspronkelijke bevolking is vermengd met alternatieve, jonge nieuwkomers, en het lijkt wel alsof iedereen het goed met elkaar kan vinden. De toeristen hebben de weg naar Gracia nog niet zo gevonden.

Hoewel de levendige sfeer niet echt dorps te noemen is, heerst er in Gracia nog wel de saamhorigheid die bij een dorp hoort. De belangrijkste uiting hiervan zijn de festes de Gracia, het buurtfeest dat elk jaar in augustus plaatsvindt. Die feesten duren langer dan een week. Veel straatjes zijn dan uitbundig versiert en er worden allerlei evenementen georganiseerd, waaronder veel livemuziek.

De wijk bestaat voornamelijk uit oudere (oorspronkelijke) bebouwing, smalle straatjes en leuke pleintjes. Veel straatjes zijn autoluw gemaakt, en er zijn goede voorzieningen voor kinderen. Je kunt dus prima in Gracia wonen met een gezin, terwijl je nog wel echt in de stad woont. Maar ook voor alleenstaande jongeren heeft de wijk vanalles te bieden.

Afhankelijk van wat je zoekt is Gracia dus een van de leukste wijken in Barcelona om te wonen. Een van de nadelen is dat de meeste woningen niet helemaal goed aangepast zijn aan de huidige tijd. Veel huizen zijn gehorig en slecht geïsoleerd bijvoorbeeld. De wijk is dichtbevolkt en ligt bovendien bergopwaarts vanuit de rest van de stad, waardoor het gebruik van de fiets wat minder aangenaam is. Dit wordt nog versterkt door hoogteverschillen op bepaalde plaatsen binnen Gracia.

Hoewel de gemiddelde huurprijs in Gracia onder het gemiddelde van de stad ligt (14,60 euro per vierkante meter), is de prijs-kwaliteitverhouding van de woonruimte niet altijd de beste.

Vallcarca

Bergopwaarts achter Gracia ligt de buurt Vallcarca, die officiëel nog deel uitmaakt van Gracia. Dit is een veel rustigere wijk, met niet zulke oude bebouwing als in Gracia zelf. Ook is Vallcarca een erg groene wijk. Nadeel is dat het tegen een aantal steile hellingen op ligt. Fietsen is hier eigenlijk niet meer te doen. Het lijkt in veel opzichten op het district Horta-Guinardó, waarover hieronder meer.

Sants-Montjuic

Het district Sants-Montjuic bestaat over het algemeen uit niet toeristische woonwijken en heeft niet zoveel bijzonderheden. Juist daarom is het voor veel mensen een goede plek om te wonen. Groot voordeel is dat je altijd in de buurt van de heuvel Montjuic bent, ideaal met kinderen, als je een hond hebt of graag regelmatig hardloopt.

De gemiddelde huurprijs ligt hier aanzienlijk onder het gemiddelde van de stad, namelijk 14 euro per vierkante meter. Hierbij moet je wel in acht nemen dat het district uit erg verschillende buurten bestaat. Vooral de wijk Zona Franca, aan de andere kant van de Montjuic, drukt deze gemiddelde prijs behoorlijk. Die wijk bestaat uit onaantrekkelijke bebouwing uit de tweede helft van de vorige eeuw, en is pas sinds kort aangesloten op het metronetwerk. De prijzen in andere delen van het district liggen al meer op het gemiddelde van de rest van de stad.

Uitzicht op Poble Sec en Barcelona vanaf Montjuic
Foto: Jorge Franganillo

Poble Sec

Poble Sec is zonder twijfel een van de populairste delen van dit district om in te wonen. De buurt bestaat uit kleine straatjes op de helling van Montjuic, aan de stadskant. Poble Sec is misschien wat minder hip dan andere delen van Barcelona, toch wonen er veel eigentijdse alleenstaanden of beginnende gezinnen. De bebouwing is vaak wat verouderd en niet altijd aangepast aan de vereisten van de moderne tijd.

Er zijn veel leuke barretjes en restaurantjes, en je bent niet ver van het centrum of van Plaça Espanya waar veel evenementen plaats vinden. Wel een kleine waarschuwing: steeds meer weten toeristen ook de weg naar dit leuke wijkje te vinden.

Les Corts

Les Corts is een district met uiteenlopende buurten. Het lagere gedeelte, dat dichter bij het centrum ligt, was ooit een boerendorp dat eind 19e eeuw door de stad is opgeslikt. Daarna heeft de wijk zich tot een typische arbeiderswijk ontwikkeld, met meerdere fabrieken. Vandaag de dag woont echter vooral de hogere middenklasse in deze wijk. Bij dit gedeelte van Les Corts ligt ook het stadion van FC Barcelona. Op speeldagen kan het dus erg druk zijn in de buurt. Een groot deel van de bebouwing is relatief nieuw.

In het hogere gedeelte van het district Les Corts ligt de wijk Pedralbes. Dit is de duurste wijk van Barcelona, met villas en zeer luxe appartementencomplexen. Als je hier het geld voor hebt: het is ruim, rustig, er is veel groen en het is er erg veilig.

Het hele district is uitgerust met zeer goede voorzieningen. Ook zijn er meerdere culturele centra. Gemiddeld ligt de huurprijs iets onder het gemiddelde van de stad, op zo’n 14,50 euro per vierkante meter. Een goede vuistregel is echter: hoe verder op de helling, hoe hoger de prijs.

Sarria-Sant Gervasi

Ook in het district Sarria-Sant Gervasi geldt hetzelfde als in Les Corts, hoewel in mindere mate. Sarria was ooit een dorpje dat door de stad is opgeslikt, en ook in dit district zijn de hogere delen luxueuzer en duurder. In tegenstelling tot Les Corts heeft de oude dorpskern van Sarria wel grotendeels het oorspronkelijke karakter weten te behouden, met kleine straatjes en deftige gebouwen in de stijl van het Catalaans Modernisme. In dit kerntje zijn nog veel authentieke Catalaanse winkeltjes te vinden die ambachtelijke kwaliteitsproducten verkopen. Daarnaast is er in de wijk veel ruimte voor groen.

Al met al is Sarria-Sant Gervasi de meest typische upper classwijk van Barcelona. De nabijheid van deze oude dorpskern, internationale scholen en gerenommeerde privé-universiteiten, de vele sportscholen en andere kwaliteitsvoorzieningen, en het aangrenzende natuurgebied Collserola maken van Sarria-Sant Gervasi dan ook een van de populairste wijken onder de meer welgestelde expats die in Barcelona wonen. Zoals je kan verwachten is het een van de duurste wijken van de stad. Voor zover mensen hier huren, is de gemiddelde huurprijs 15,90 euro per vierkante meter.

Sant Martí

Bij aanleg van wat tegenwoordig het district Sant Martí is, tijdens de stadsuitbreidingen eind 19e eeuw, bestond dit gebied voornamelijk uit fabrieken met hier en daar een arbeiderswijkje. Gedurende de twintigste eeuw hebben hier echter veel stadvernieuwingsprojecten plaatsgevonden. Sommige daarvan bestonden uit het neerzetten van grauwe appartementenblokken voor de arbeidersklasse, andere waren juist gericht op de (gegoede) middenklasse.

Hieronder bekijken we een paar bekendere buurten binnen dit district. Groot voordeel van het grootste gedeelte van de wijk is de nabijheid van het strand. De gemiddelde huurprijs ligt iets boven het gemiddelde van de rest van de stad, namelijk 15,20 euro per vierkante meter. Ook hier kan dat echter per buurt verschillen.

Vila Olímpica

Vila Olimpica is het tot woonwijk omgebouwde olympisch dorp van de spelen van 1992. Het ligt bij de Port Olìmpic, de jachthaven bij de twee markante hoge torens aan de kust die vanuit de hele stad te zien zijn. De wijk is zeer centraal gelegen, net aan de andere kant van het Parc de la Ciutadella vanuit het centrum gezien. De woningen zijn vrij recent (de meesten van rond 1992 natuurlijk). Alle nodige voorzieningen zijn aanwezig in de wijk.

Poble Nou

Poble Nou is een van meest dynamische wijken in Barcelona, en zeer aangenaam om te wonen. Deze vroegere arbeiderswijk is tegenwoordig het epicentrum van de culturele avant garde in de stad. Zo zijn er talloze atelliers en andere ruimtes voor artistieke initiatieven. Ook vind je er veel eigentijdse eethuisjes en barretjes terug, voornamelijk aan en rond de Rambla de Poble Nou. Daarnaast bloeit het bedrijfsleven in de buurt van Plaça Gloriès, waar vele multinationals en andere grote bedrijven een kantoor hebben zitten.

De huurprijzen zijn voor Barcelonese begrippen nog redelijk betaalbaar. Wel is een deel van de bebouwing enigszins verouderd. Vooral voor studenten en andere jongeren die tijdelijk in Barcelona komen wonen, is dit een van de leukere wijken van Barcelona om te wonen.

El Clot

El Clot is een ander dorp dat eind 19e eeuw door Barcelona is ingesloten. Het heeft vooral rondom de markt nog goed het dorpse karakter weten te behouden. Met meerdere metro-, tram- en buslijnen en zelfs een treinstation is de wijk bovendien goed verbonden met de rest van de stad. Als je op zoek bent naar een echte authentieke Barcelonese wijk zonder toeristen kan het zeker interessant zijn hier eens een kijkje te gaan nemen.

Diagonal Mar gezien vanaf de Turó de la Rovira bij de wijk Guinardó
Foto: Mister No

Diagonal Mar

Diagonal Mar is het laatste stadsvernieuwingsproject in het district Sant Martí. Het ligt langs het strand in het uiterste noord-oosten van de stad en is ruim en groen opgezet. De wijk bestaat uit hoge, moderne woontorens, kantoorgebouwen en een modern winkelcentrum. Ook ligt het Forum in de wijk, een gebied aan de kust waar grote evenementen zoals festivals worden georganiseerd.

Horta-Guinardó

De grote insidertip voor dit artikel is het district Horta-Guinardó. Een groot gedeelte van dit district ligt op de hellingen van de heuvels van Collserola, achter park Güell en rondom de Turó de la Rovira.

Hoewel het district een behoorlijk eind uit het centrum ligt, is het redelijk goed aangesloten op het openbaar vervoersnetwerk. Lijnen 3, 4 en 5 van de metro doen het gebied aan en er lopen meerdere buslijnen doorheen. Een nadeel is dat door de hoogteverschillen de fiets niet goed gebruikt kan worden.

De sfeer in Horta-Guinardó, en dan vooral in en rondom de wijken Horta en El Carmel, is nog rustig en gemoedelijk, bijna dorps. Daarnaast is er veel groen. Je hebt altijd een park om de hoek, en je krijgt daar spectaculaire uitzichten over de rest van de stad als bonus bij. Ook kan je heerlijk lange wandelingen maken in het natuurgebied Collserola. Horta-Guinardó is bovendien een goede aanrader als je echt tussen de lokale bevolking wilt wonen.

In delen van de wijk Horta zijn er nog huizen met tuin te vinden, een uitzondering binnen de gemeentegrenzen van Barcelona. Deze huizen zijn meestal wat ouder maar hebben vaak een schappelijke prijs. De meeste appartementenblokken zijn daarentegen relatief modern, waardoor die woningen redelijk aangepast zijn aan de wensen van de moderne bewoner. De wijk Guinardó ligt wat dichter bij de stad, en dan vooral in de buurt van de wijk Gracia.

Het district is nog niet ontdekt door toeristen en projectontwikkelaars, waardoor de woningen er zeer betaalbaar zijn gebleven: de huur bedraagt er gemiddeld 12,40 euro per vierkante meter. Als je dus wat rustiger wilt wonen maar wèl in Barcelona, vooral met een gezin, is het zeker de moeite waard een kijkje te nemen in de verschillende wijken van dit district!

Buiten Barcelona

De prijzen in Barcelona zijn inmiddels zo erg gestegen, dat veel mensen besluiten buiten Barcelona een woning te zoeken. Met name plaatsen in de comarcas Maresme (Mataró), Vallès Occidental (o.a. Terrassa, Rubí en Sabadell) en Baix Llobregat (o.a. Castelldefels en Gavà) zijn erg populair. Voor iets meer informatie over plaatsen buiten Barcelona waar het goed wonen is, kan je ons artikel Waar wonen Nederlanders en Belgen die voor Catalonië hebben gekozen? raadplegen.

Ondersteuning en begeleiding

Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van het bovenstaande? Ga je een woning huren of kopen in Barcelona en kan je wel wat ondersteuning en begeleiding gebruiken? Aarzel dan zeker niet om ons te contacteren via onze contactpagina of per mail op info@yourcatalancontact.com. Ook kan je op de hoogte blijven van onze publicaties door je op te geven voor onze mailinglijst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *