Waar wonen Nederlanders en Belgen die voor Catalonië hebben gekozen?

Bij het kiezen van een reisbestemming of voor een locatie om een (tweede) huis te kopen in Catalonië, speelt voor veel mensen mee waar andere Nederlanders of Belgen wonen. De een blijft er liever zo ver mogelijk vandaan, terwijl de ander graag wat landgenoten om zich heen wil hebben.

waar wonen Nederlanders Belgen in Catalonië

Belgische en Nederlandse gemeenschap in Spanje

In Spanje hebben de provincie Malaga, aan de Costa del sol, en de provincie Alicante, aan de Costa Blanca, de meeste Nederlandse en Belgische inwoners. In die provincies kom je hele wijken tegen waar Nederlanders en Belgen bij elkaar in de buurt wonen. Soms wonen ze in zo’n wijk afgewisseld met wat Britse, Duitse of Scandinavische buren. Ook zijn er veel Belgen en Nederlanders met een tweede huis in zo’n buurt.

Qua Nederlandse en Belgische inwoners komen de drie Catalaanse kustprovincies, Girona, Barcelona en Tarragona, vrijwel direct achter Malaga en Alicante aan. Volgens de statistieken wonen er in totaal wonen er zo’n 5.000 Belgen (zowel Vlamingen en Walen) en zo’n 9.000 Nederlanders in de regio. Het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk hoger, omdat niet iedereen zich inschrijft bij de gemeente. Ook zijn de eigenaren van een tweede huis niet in dit cijfer opgenomen.

Catalonië

In Catalonië heb je veel minder opeenhopingen van noord-Europese buitenlanders dan verder naar het zuiden, laat staan buurten met uitsluitend mensen uit de Benelux. Desalniettemin wonen ze hier soms ook redelijk geconcentreerd. De belangrijkste concentraties zijn langs de kust. In de provincie Lleida in het binnenland daarentegen wonen er slechts 200. Terwijl in die provincie een van de meest spectaculaire stukken van de Pyreneeën ligt.

Onze landgenoten uit de Benelux hebben in Catalonië een groot aantal levendige gemeenschappen. Zo zijn er verenigingen, lessen Nederlands voor kinderen, bars en restaurants, websites, facebookpagina’s en ga zo maar door. Een overkoepelende organisatie voor alle Belgen in Catalonië is El Círculo Hispano-Belga. Nederlanders hebben in de meeste provincies afzonderlijk een eigen vereniging of club.

Hieronder bekijken we een aantal gebieden in Catalonië waar veel Nederlanders en Belgen wonen. Voor meer toeristische informatie over streken in Catalonië, kan je ook ons artikel “10 streken om te ontdekken in Catalonië” lezen. Voor wat inzichten over het kiezen van een locatie om te wonen, zie ons artikel: “De juiste locatie kiezen voor een woning in Catalonië“.

Barcelona

De provincie Barcelona is waar verreweg de meeste Belgen en Nederlanders in Catalonië wonen. De meesten van hen wonen en werken in de stad zelf. Barcelona en omgeving zijn een belangrijk economisch centrum in Spanje en Europa, en de economische motor van Catalonië. Er is voor buitenlanders in alle sectoren wel werk te vinden, soms zelfs zonder kennis van het Spaans en het Catalaans.

Wonen in Barcelona-stad is een dure aangelegenheid. Hoewel iets minder duur dan Brussel, Amsterdam of Madrid, moet je er rekening mee houden dat de lonen ook aanzienlijk lager liggen. Je houdt aan het einde van de maand allicht minder over dan je in België of Nederland gewoon bent. Velen kiezen er dan ook voor buiten de stad te wonen. Daar komen we hieronder op terug.

Voor wie daar interesse in heeft, zijn er in Barcelona zeer actieve Belgische en Nederlandse gemeenschappen. Zo is er de Nederlandse Vereniging Barcelona, die formele en informele activiteiten organiseert. Bezoek zeker hun website om te weten wat ze zoal organiseren. Belgen kunnen met andere Belgen in Barcelona contact leggen via de website van InterNations (¡¡pas op!! de website is in het Frans).

Voor kinderen wordt er op zaterdagochtend Nederlandse les georganiseerd door De Club Nederlands in Barcelona. Daarnaast zijn er een aantal informele onmoetingsplaatsen, zoals bijvoorbeeld barren met Nederlandse eigenaren of Belgische bierbarren zoals Belchica en Lambicus.

Voorsteden en forensenplaatsen

Veel Nederlanders en Belgen voor wie Barcelona te duur is om te wonen, wijken uit naar een voorstad waar de huizenprijzen over het algemeen lager zijn. Vooral in de Vallès liggen een aantal forensensteden, waaronder Sabadell en Terrassa. De huizenprijzen, zowel voor koop als huur, zijn er een stuk lager dan in Barcelona-stad. Ook in Sant Cugat, een duurdere voorstad, wonen mensen uit de Benelux.

Andere voorsteden en forensenplaatsen liggen in de buurt van de kust, in Maresme, Baix Llobregat en Garraf. In Baix Llobregat, aan de westkant van de stad, liggen directe voorsteden van Barcelona en wat verder gelegen plaatsen als Gavà en Castelldefels. Hier wonen voornamelijk forensen.

In Maresme en Garraf is er meer een mix te vinden van Nederlanders en Belgen die dagelijks naar Barcelona reizen om te werken aan de ene kant, en mensen die niet (meer) werken of locatie-onafhankelijk werken, en genieten van de nabijheid van de zee aan de andere kant.

In Maresme, in het noordoosten, liggen de plaatsen Alella, Palafolls, Arenys de Mar en Arenys de Munt, Calella, en natuurlijk de hoofdplaats Mataró. Nederlanders en Belgen in Garraf wonen voornamelijk in Sitges en Sant Pere de Ribes. Hierbij moet opgemerkt worden dat Sitges een duurdere plaats is, eigenlijk net zo duur als Barcelona zelf.

De costas

Veel Belgen en Nederlanders die niet werken, of in ieder geval niet in Barcelona, kiezen vaak voor een locatie wat verder van de stad, ergens aan de kust. Ook voor een tweede huis zijn dit gewilde streken.

Het meest bekend is de Costa Brava in het noorden, met de streken Baix Empordà en Selva. In Selva liggen Lloret de Mar en Blanes. In het zuiden van Catalonië, nog ten zuiden van de stad Tarragona, liggen Salou en Cambrils in de streek Baix Camp, waar veel Nederlanders en vooral Belgen wonen.

Costa Brava: Baix Empordà en Selva

De woeste kust, het prachtige achterland en de intieme strandjes maken van de Costa Brava in de provincie Girona een magneet voor noord-Europeanen. Vele Nederlanders en Belgen zijn hier dan ook neergestreken, zowel vast als met een tweede huis. Voor wie interesse heeft in contact met andere Nederlanders in streek, is er de vereniging voor Nederlanders in de provincie Girona.

Gewilde plaatsen zijn onder andere Lloret de Mar en Blanes in de streek Selva, en in de streek Baix Empordà de plaatsen Platja d’Aro, Palamós, Pals en L’Estartit. Deze laatste plaats heeft ook een wat grotere Waalse gemeenschap. De Nederlandse gemeenschap in Lloret heeft een eigen website: www.lloretnederland.nu.

Ook voor wie meer in de natuur of tussen de lokale bevolking wil wonen, heeft de Costa Brava veel te bieden. De binnenlanden zijn groen, heuvelachtig en rustig. De meeste toeristen blijven namelijk aan de kust. Zelfs in de gemeente Lloret is het mogelijk om achteraf te wonen, in de bossen met de dichtstbijzijnde buren op een paar honderd meter. Verder het binnenland in liggen er op vrij afgelegen plaatsen zeer mooie, oude dorpjes. Het grote voordeel van de streek is natuurlijk dat de zee nooit ver weg is.

Costa Daurada

De belangrijkste vestigingsplaatsen van Belgen en Nederlanders ten zuid-westen van Barcelona, aan de Costa Daurada, zijn Salou en Cambrils. De twee plaatsen liggen tegen elkaar aan, niet ver van Tarragona en Reus (spreek uit: Réé-oes). Salou klinkt de meesten wel bekend in de oren als de plaats waar tieners vanuit heel Europa naartoe gaan om te feesten. Cambrils heeft een wat meer familiegerichte atmosfeer. Het is een van de noordelijkste plaatsen waar Hollanders wel op de camping overwinteren.

Vlamingen kunnen aan de Costa Daurada lid worden van de vereniging Vlamingen aan de Costa Daurada (de website lijkt niet actief te zijn maar ze hebben ook een facebookgroep). Voor Nederlanders is er de Nederlandse Club Tarragona.

Ten zuiden van Cambrils en Salou is de kust minder dicht bevolkt en wonen er ook minder Nederlanders en Belgen.

Van plan in Catalonië te wonen?

Ben je van plan om in Catalonië te wonen? Bekijk dan onze artikelen en handleidingen met handige informatie over de aankoop van een woning. Er komt regelmatig wat bij, dus schrijf je zeker in voor onze nieuwsbrief en volg onze facebookpagina om op de hoogte te blijven!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *