Bruisend, zonnig en verrukkelijk: wonen in Valencia is uniek

Of het nou voor een stedentrip is, of om er te wonen: Valencia is in. Deze bruisende stad aan de oostkust van Spanje heeft voor ieder wat wils. Met zijn eindeloze zonneschijn, kleurrijke cultuur en unieke charme weet Valencia al jarenlang mensen te betoveren. De combinatie van historische architectuur, moderne voorzieningen en de warme gastvrijheid van de lokale bevolking maakt van Valencia een plek die je hart steelt.

In dit artikel gaan we dieper in op het wonen in deze betoverende stad en ontdekken we waarom Valencia zo’n geliefde bestemming is voor velen. Voor het schrijven van dit artikel hebben we hulp gehad van Eline van den Heuvel, gelicencieerd stadsgids. Onderaan het artikel vind je meer informatie over haar.

¿Benieuwd? ¡Vamos!

wonen comunidad valenciana

Valencia: basisgegevens

Eerst maar even wat basisgegevens. Valencia is de derde stad van Spanje, hoofdstad van de gelijknamige provincie en van de regio Comunidad Valenciana. In Valencia zelf wonen zo’n 800.000 mensen. Met de voorsteden erbij zijn dat er ongeveer anderhalf miljoen. Daarmee is Valencia vergelijkbaar met Amsterdam, en dus wat kleiner dan Brussel.

Zoals je waarschijnlijk wel weet ligt de stad aan de Middellandse Zee, aan de oostkust van Spanje. Die heet hier de Costa del Azahar, of sinaasappelbloesemkust. Door de stad loopt de rivier de Turia, waarvan de bedding is verlegd. De rivier zorgde namelijk voor teveel overstromingen. 

Valencia heeft de tweede haven van Spanje. De stad heeft een goed metro-, tram- en busnetwerk dat de gehele agglomeratie en het vliegveld bedient.

Wonen in Valencia: waarom?

Er zijn talrijke goede redenen om in Valencia te willen wonen, tijdelijk of definitief. Hieronder zetten we een aantal redenen op een rijtje, maar er zijn er nog veel meer te bedenken.

De stad zelf

Valencia is een grote stad, maar niet zo groot als bijvoorbeeld Madrid of Barcelona. Het is een stad op menselijke maat. Sommige delen kunnen zelfs nog een beetje dorps aandoen. Valencia biedt dus alle voordelen van een grote stad, zonder dat je erin verdrinkt.

Valencia heeft een van de grootste oude binnensteden van Spanje, met prachtige kleine straatjes en architectonische hoogstandjes. De markthal in het centrum, de mercado central, is in heel Spanje bekend. En over architectuur gesproken: de Ciudad de las Artes y de las Ciencias (“stad van de kunsten en wetenschappen”) is een van de belangrijkste moderne architectuurobjecten van Spanje. Het witte complex van de Valenciaanse architect Santiago Calatrava is wereldberoemd. Het is gebouwd in de lege rivierbedding van de verlegde Turia, dat voor de rest is omgetoverd in een stadspark.

Het centrum van de stad ligt op zo’n 3 à 4 kilometer van de zee. Er zijn drie stranden, waarvan Las Arenas het bekendste en drukste is. Deze stranden zijn vanuit het centrum goed te bereiken met het openbaar vervoer.

En als de drukte je tegenstaat, heb je binnen een half uurtje van de stad tal van mooie, kleine pitoreske dorpjes en stadjes waar je ook kunt wonen. Zo heb je toch alle voorzieningen bij de hand. Vaak hebben deze plaatsen een goede openbaar vervoersverbinding met de stad.

De omgeving

De Costa del Azahar (“sinaasappelbloesemkust”) is op zich een minder bekende Costa. Het is de kuststrook van de provincies Castellón en Valencia. Veel bezoekers zullen verbaasd zijn hoe onbedorven grote delen van de kust nog zijn. De Costa del Azahar wordt gekenmerkt door vele brede zandstranden die erg family friendly zijn. Buiten Valencia zijn er weinig bruisende uitgaansplaatsen, maar vooral rustige campings en landelijke bed ’n breakfasts.

Karakteristiek voor het binnenland zijn de vele fruitbomen. De kust en het binnenland trekken het hele jaar door veel wandelaars en fietsers. Dat gezegd zijnde, het achterland is erg agrarisch en misschien wat minder pitoresk.

In minder dan een uurtje rijden zit je midden in indrukwekkende heuvels die bergachtig aandoen, en prachtige natuurgebieden. En je zit ook niet ver van de Costa Blanca.

Klimaat

Alleen al het klimaat kan een reden zijn om in Valencia te gaan wonen. 300 dagen per jaar schijnt er de zon, gemiddeld 5 uur per dag in december en 10 uur per dag in juli. Dit is meer dan het gemiddelde in Zuid-Europa en zelfs 70% meer dan in de Benelux.

In juli is de gemiddelde maximumtemperatuur overdag zo’n 32º, en in december is dat zo’n 19º. Dat gezegd zijnde, heel zelden komt nachtvorst voor, en in de zomer kan de termometer 40º aantikken.

De gemiddelde luchtvochtigheid is zo’n 65%, maar dit kan oplopen tot zo’n 70% in de zomer. Samen met de hoge temperaturen kan het er in de zomer dus vrij benauwd zijn. Maar de hitte is nog altijd veel beter uit te staan dan in Nederland of België, waar de gemiddelde luchtvochtigheid rond de 80% ligt.

Over het algemeen heeft Valencia dus een zeer aangenaam klimaat met enkele uitschieters, prima om in te wonen.

Levendigheid

Net als in de rest van Spanje, leven de Valencianen het grootste deel van het jaar buitenshuis. Elkaar opzoeken en ontmoeten op een terras is de hoeksteen van het sociale leven. Men neemt hier nog de tijd voor elkaar.

Misschien nog wel meer dan andere plekken in Spanje, is Valencia een stad die nooit slaapt. Er is altijd wel wat te doen. Het belangrijkste feest in de stad zijn las Fallas half maart. Overal in de stad staan er dan grote beelden en poppen met een satirische boodschap. Verder is er veel live-muziek en vuurwerk.

In julie is er de Feria de Julio. Dit is van oorsprong de jaarmarkt van de stad. Stierenvechten hebben tijdens dit feest een centrale rol. Daarnaast concerten en tal van activiteiten ervoor zorgen dat de Valencianen in de warme juli-maand in de stad blijven. Op de laatste zondag van juli vindt altijd een bloemengevecht plaats, kleurrijk en vermakelijk om te zien.

Naast deze twee feesten, zijn er het hele jaar door kleinere evenementen en festivals zoals las fiestas de Sant Ferrer, Corpus Cristi (Sacramentsdag), Día 9 de Octubre (Valenciaanse Bevrijdingsdag van de Christenen op de Moren, 1238), allerlei wijkfeesten en lokale festivals.

Op sportgebied heeft de stad een marathon en vele zeilevenementen. In Cheste, op zo’n 20 kilometer van de stad, wordt er elk jaar in november een motoGP georganiseerd.

En natuurlijk heeft Valencia een bruisend uitgaansleven. Zoals overal in Spanje, begint dat later dan wij gewend zijn: het avondeten begint pas om 21 of 22 uur, en daarna gaat men uit. Er zijn meerdere wijken die bekend staan om het nachtleven: El Carmen, Cánovas, Ruzafa… en ook in de haven vind je clubs en beachclubs.

De laatste jaren is Valencia een hotspot geworden voor stedentrips, een buitenlandverblijf of zelfs om (semi-)permanent te gaan wonen. Je vind er dan ook allerlei nationaliteiten en het is er niet moeilijk vrienden te maken.

Gastronomie

Valencia is de hoofdstad van de Paella. Het gerecht is genoemd naar de pan waar het in klaar wordt gemaakt: een hele grote, platte pan. En let op: de bereiding is een hele kunst. Lukt je paella niet goed, of laat je er wat teveel fantasie op los? Dan is het niet meer dan “arroz con cosas”: “rijst met dingetjes erin”. De echte Valenciaanse paëlla is trouwens met kip en konijn, en dus niet met zeevruchten.

Ook horchata, een gekoeld drankje van aardnoten komt hier vandaan. In heel Spanje drinkt men ’s zomers dit drankje. Buiten Valencia doet men er overigens ook vanille en kaneel door. Horchata is zeker het proberen waard.

Valencia heeft vele goede restaurants, maar voor wat informeler kan je er ook goed tapas eten. Bijkomend voordeel: uit eten gaan in Valencia is aanmerkelijk goedkoper dan in Nederland of België.

Wonen in Valencia: hoe?

Het levensonderhoud in Valencia ligt een stuk lager dan in Nederland en België. Als je ook in de stad moet werken, zal je minder verdienen, maar dan nog is het beter te doen dan in plekken als Barcelona of Madrid. In veel restaurants heb je tussen de middag al rond de 10 à 15 euro een compleet menu.

Werkgelegenheid

Omdat Valencia zo aantrekkelijk is om te wonen voor noord-Europeanen, vestigen steeds meer multinationals een internationaal kantoor in de stad. Omdat de lonen hier lager liggen dan in de rest van Europa, net als de huur voor kantoorruimte, is het voor hen een stuk voordeliger om dit te doen.

Daarnaast zijn er veel start-ups in de stad. Door de universiteiten en hogescholen, de lage huren en de internationale inwoners, is het voor start-ups een erg aantrekkelijke plek. Al helemaal als je wat kan programmeren kom je hier dus erg makkelijk aan een baan.

Maar reken je niet rijk. Lonen in Spanje liggen lager dan wat we gewend zijn in de Benelux. Dit wordt gecompenseerd door de lage kosten van het levensonderhoud, maar het zal in de meeste gevallen wel even duren voor je echt een goed inkomen zult genieten. En hoeft ook niet zo heel veel uit te maken. Spanjaarden werken om te leven, ze leven niet om te werken. Met een loon dat hun vaste lasten, levensonderhoud dekt en ze in staat stelt vaak buitenshuis wat te doen, heb je in principe al genoeg natuurlijk.

Waar je in Barcelona nog wegkomt met Engels, is het in Valencia onmisbaar om Spaans te spreken om aan de bak te kunnen. En je moet flexibel zijn.

Werkeloosheid in Valencia ligt met zo’n 12,3% onder het landelijk gemiddelde. Dit cijfer zegt voor expats echter niet zoveel, omdat die in een specifieke niche van de arbeidsmarkt zitten.

Studeren

Valencia heeft twee grote openbare universiteiten. Daarnaast zijn er een aantal privé-universiteiten.

Een van de twee openbare universiteiten is de technische universiteit (universitat politècnica de València). Dit is volgens de ranglijsten naar kwaliteit de 6e universiteit van Spanje, en de eerste technische universiteit van het land.

Als je wilt gaan studeren in Valencia, kan je een schat aan informatie vinden op de website van Verrassend Valencia. Klik hier voor meer informatie.

Woonruimte

Wonen in Valencia is een heel stuk goedkoper dan in Barcelona of Madrid. De huurprijzen liggen ongeveer op het landelijk gemiddelde. Gemiddeld is dit zo’n €11,90 per vierkante meter voor een appartement. Buiten de stad liggen de prijzen zo’n 10% lager dan in de stad. Huurpijzen zijn overigens wel aan het stijgen, maar komen nog niet in de buurt van de prijzen in Barcelona. Voor zo’n €300 kan je al een kamer vinden.

Als je overweegt te kopen: ook de prijs van vastgoed is aantrekkelijk. Met gemiddeld zo’n €1.557 per vierkante meter is het wat duurder dan de meeste omringende provincies, op Alicante na. Maar deze prijs ligt nog altijd ver onder het landelijke gemiddelde van €2.146 per vierkante meter. Hier moet wel bij gezegd worden dat op dit moment de prijzen in Valencia het snelst stijgen van heel Spanje.

Meer weten? Ondersteuning nodig?

Je leest het: Valencia is niet alleen de ideale stad voor een stedentrip, het is ook een prachtstad om in te wonen. Kijk rustig even rond op onze website om een beeld te krijgen van alles wat je moet regelen om je er te kunnen vestigen.

Wil je Valencia leren kennen aan de hand van stadsgids? Check dan de website uit van Eline: www.valenciainside.com. Je kunt valencia inside natuurlijk ook volgen op facebook.

Wil je op de hoogte blijven van onze publicaties? Schrijf je dan in op onze mailinglijst! En hou zeker ook onze facebookpagina in de gaten.

2 thoughts on “Bruisend, zonnig en verrukkelijk: wonen in Valencia is uniek

  • René

    Bruisend, zonnig en verrukkelijk! Perfect beschreven, het leven in Valencia, ‘El Rio’ als ontspannend sportieve levensader. Gastvrij, prachtige stranden en met een geweldig historisch oud centrum! Mede dankzij ingewonnen advies bij Maarten het NIE-nr verkregen. Bleek ik bij deze makelaar, voor de huur van een appartement in Valencia, niet nodig te hebben. Wél erg gemakkelijk/noodzakelijk bij oa het aanmaken van webshop-accounts, telefoonabb. etc Ik geniet nu echt elke dag van mijn verblijf in het zonnige en gastvrije Valencia!! ¡Enamorado de Valencia para siempre!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *