Zonnepanelen op je huis in Spanje

Spanje, het land waar de zon altijd schijnt: geen betere plek om zonnepanelen op je dak te leggen. Veel mensen die naar Spanje verhuizen of er een tweede woning hebben, denken hier dan ook serieus over na. En er zijn redenen te over: geld besparen, beter voor het milieu, zelfvoorzienend leven… Vooral nu de energieprijzen ook in Spanje de pan uit vliegen, zijn zonnepanelen zeker een goede optie.

Maar hoe zit het eigenlijk met zonnepanelen in Spanje? Hoeveel kost dat? Zijn er subsidies? En kan je terugleveren aan het elektriciteitsnet? In dit artikel zullen we de belangrijkste aspecten van het installeren en onderhouden van zonnepanelen in Spanje bekijken.

¿Benieuwd? ¡Vamos!

zonnepanelen Spanje

Zonnepanelen en -energie in Spanje

Hoewel Spanje door zonne-energie een grootmacht zou kunnen zijn op de Europese energiemarkt, wordt er veel minder opgewekt dan je zou verwachten.

In het eerste decennium van deze eeuw was zonne-energie in Spanje in volle ontwikkeling. De conservatieve regeringen van Mariano Rajoy in de jaren ’10 hebben dat in de kiem gesmoord. De lobby van de Spaanse elektriciteitsbedrijven had in die tijd erg veel invloed.

Niet alleen zijn toen projecten en subsidies voor de ontwikkeling van zonne-energie afgeschaft. Er is zelfs een belasting ingesteld op het zelf opwekken van stroom. De regering presenteerde dit als compensatie van oneigelijke concurrentie met de grote energiebedrijven. Deze belasting heette in de volksmond de impuesto al sol: “zonnebelasting” of “belasting op zonneschijn”.

Een van de eerste dingen die Pedro Sánchez deed toen hij aan de macht kwam in 2018 was het afschaffen van deze belasting. Sindsdien is het in Spanje weer interessant om zonnepanelen op je woning te leggen.

Deze periode waarin zonnepanelen werden ontmoedigd, is de belangrijkste reden dat Spanje behoorlijk achterloopt op de rest van Europa. Het land heeft dus een enorme inhaalslag te maken.

De huiselijke zonne-energie-installatie

Laten we eerst even kijken naar de technische kant van het verhaal. Zoals iedereen wel weet, zijn zonnepanelen platen die zonlicht omzetten in electriciteit. Dat doen ze ook als het bewolkt is, hoewel minder natuurlijk. Het gaat te ver om uit te leggen hoe ze dat precies doen.

Met zonnepanelen alleen ben je er nog niet. Om te beginnen heb je een inverter nodig. Dat is een apparaat die de gelijkstroom (DC) van de zonnepanelen omzet in wisselstroom (AC). Dat is hoe elektriciteit normaal gesproken uit het stopcontact komt.

Daarnaast is er een speciale electriciteitsmeter nodig. Dat is een meter die niet alleen het verbruik van stroom in het huis bijhoudt, maar ook de productie door de zonnepanelen en, indien van toepassing, de hoeveelheid overtollige stroom die naar het electriciteitsnetwerk gaat. Dit terugleveren heet in het Spaans verter, “(terug)storten”.

Afhankelijk van de installatie en het verbruik kan het zijn dat je batterijen wilt. De zonnepanelen wekken natuurlijk niet gelijkmatig stroom op in een etmaal. Indien gewenst slaan batterijen electriciteit op tijdens de momenten dat er veel geproduceerd wordt, zodat het kan worden gebruikt als er geen productie is (’s nachts). Het is natuurlijk ook een mogelijkheid niet te investeren in batterijen, en in plaats daarvan geld op te strijken door overtollige energie overdag te verkopen aan het netwerk. ’s Nachts (als je zelf ook weinig stroom gebruikt), neem je vervolgens van het elektriciteitsnet af.

Tenslotte zijn er de bouwkundige elementen van de installatie. De belangrijkste daarvan is de draagstructuur van de zonnepanelen. Deze liggen namelijk niet plat, maar enigszins schuin, om het zonlicht zo goed mogelijk op te vangen.

Installatie aanleggen

Voor je de installatie aan laat leggen, bepaal je hoeveel energie je zelf op wilt wekken. Daarvoor bekijk je natuurlijk je elektriciteitsverbruik. Hou er rekening mee dat je tijdens bepaalde periodes een hoger verbruik hebt. Met name in de winter, als de verwarming aan gaat, en/of in de zomer, met de airco, verbruik je meer. Ook verbruik je niet gelijkmatig over een etmaal.

Een van de belangrijkste afweging bij het kiezen van de juiste installatie zijn de kosten van de aanleg, tegenover de besparing op de elektriciteitsrekening. Een goede installatie verdient zichzelf binnen niet al te lange tijd terug. Bij een te uitgebreide (dure) of een te beperkte (goedkope) installatie duurt dat veel langer.

Normaal gesproken verdient een installatie zichzelf binnen 5 à 7 jaar terug. Let op met installateurs die een kortere terugverdientijd beloven. Zij gebruiken misschien te goedkope materialen, zijn niet eerlijk in hun begroting of niet realistisch in hun inschatting van je verbruik.

Als een installatie voor je eigen woning alleen te duur is, kan je overwegen een gedeelde installatie aan te leggen met je buren. Praat in dat geval met je buren en met de installateur om te weten wat de mogelijkheden zijn.

De juiste installateur kiezen

Een goede installateur kan je helpen met het analyseren van je verbruik, en gebaseerd daarop bepalen hoeveel panelen je nodig hebt en van welk formaat. Maar let op: er zullen altijd installateurs tussen zitten die je een te dure installatie aan willen smeren (of nog erger: je een eenvoudige installatie voor veel te duur proberen te verkopen). Het is dus belangrijk om de juiste vakman te kiezen.

Daarnaast maakt een goede installateur een bouwkundige analyse van het huis of het gebouw waar de panelen op komen te liggen. Ook zal hij (of zij) de electrische installatie en bekabeling in je huis bekijken, om te zien of dat geschikt is voor zonne-energie.

Let dus goed op met de installateur die je kiest. Hoewel alleen gecertificeerde installateurs zonnepanelen mogen leggen in Spanje, is dat nog geen garantie. Naast het risico van oplichting, is dit typisch een sector waar het nog ontbreekt aan professionaliteit. In veel gevallen, vooral in landelijke gebieden, is de lokale installateur een electricien die de aanleg van zonnepanelen erbij doet zonder daar echt een goede opleiding voor te hebben.

Wij krijgen regelmatig berichten van Nederlanders en Belgen waar de installatie niet goed functioneert omdat die niet goed is aangelegd (in sommige gevallen zelfs ronduit slecht). Daarom hebben we contact gelegd met betrouwbare installateurs die in heel Spanje zonnepanelen kunnen leggen. Neem voor meer informatie contact met ons op.

Papierwerk

Voor het leggen van zonnepanelen moet je in Spanje het nodige papierwerk regelen.

Het begint met het registeren van de installatie bij de regionale overheid. Meestal moet je daarvoor bij het regionale ministerie van industrie zijn. Het ministerie kan van de installateur wat aanvullende documenten vragen, voordat ze de installatie goedkeuren en een vergunning afgeven. Let op: een basisvoorwaarde is in alle gevallen dat de installatie door een erkend installateur is gelegd.

Vervolgens wordt de netwerkbeheerder op de hoogte gesteld van de vergunnig. Die stelt zich in contact met je leverancier (als deze twee niet hetzelfde bedrijf zijn). Als je het zelf regelt (wat zeker niet aan te raden is), bel hier dan voor de zekerheid achteraan. De communicatie tussen regionale overheid, netwerkbeheerder en leverancier loopt niet altijd even soepel.

De leverancier zal je tenslotte een nieuw contract aanbieden waarin de mogelijkheid opgenomen is om stroom terug te leveren aan het netwerk. Je hebt 10 dagen de tijd om hierop te reageren. Doe je dat niet, dan gaat men ervan uit dat je het nieuwe contract accepteert.

Een goed installatiebedrijf doet dit papierwerk voor je, of laat het doen door een gestor. De normale doorlooptijd zou ongeveer 2 maanden moeten zijn, maar zoals altijd: dit is per regio verschillend en als er een kink in de kabel komt, kan het een heel stuk langer duren.

Kosten van de aanleg

De kosten bevatten natuurlijk het materiaal (de zonnepanelen zelf, de inverter, de draagstructuur, etc) en de manuren die nodig zijn voor de aanleg. Daarbij komen de kosten voor het regelen van al het papierwerk: zowel het aanvragen van de vergunning en het teruglevercontract met het electriciteitsbedrijf, als de verschillende subsidies.

Hou rekening met een investering van ongeveer €6.500 voor een kleinere installatie, tot zo’n €12.000 voor een grote installatie. Hier kan je eventuele subsidie natuurlijk weer vanaf trekken.

Subsidies

Na het afschaffen van de Impuesto al Sol zijn er weer subsidies in het leven geroepen voor particulieren die thuis stroom opwekken. Het is moeilijk om daar een goed overzicht van te geven. Naast landelijke en Europese subsidies keren de 17 regio’s ook elk hun eigen subsidies uit. Bovendien verandert er continu iets in die subsidies. Daarom is de informatie hieronder slechts bedoeld om een globaal idee te geven van de subsidies.

Om te beginnen zijn er subsidies die worden verstrekt op de aanleg van de installatie. Een voorbeeld is korting op de ICIO, een belasting op (ver)bouwen. Die kan in sommige gevallen oplopen tot 95%.

De belangrijkste subsidies die je kunt krijgen, vallen onder het Plan Renove. Dat is een overheidsprogramma dat deels gefinancierd is met het Europese Next Generation fonds. Deze subsidies kunnen tot 40% van de aanlegkosten dekken, met een maximum van €2.500 per huishouden. De verschillende regio’s bieden vaak ook subsidies aan die een deel van de aanlegkosten dekken.

Let op: informeer je goed naar de beschikbaarheid van een bepaalde subsidie. Als een potje leeg is, zet men de uitgifte vaak stil tot het volgende jaar en vis je achter het net. Ook heeft de E.U. de subsidie wel eens stopgezet omdat Spanje niet voldoet aan andere voorwaarden voor verduurzaming.

Naast deze subsidies op de aanleg van zonnepanelen, zijn er in Spanje ook subsidies voor het verduurzamen van je woning. Het installeren van zonnepanelen kan hier ook deel van uitmaken, waardoor je misschien in aanmerking komt voor deze subsidies.

Tenslotte zijn er mogelijke belastingkortingen nadat je de zonnepanelen hebt aangelegd. Deze hangen af van de gemeente en de regio waar je woont, maar in veel gevallen kan je gedurende een aantal jaar zo’n 50% korting krijgen op de IBI, de onroerendgoedbelasting. Ook kom je mogelijk in aanmerking voor een korting op de IRPF, de inkomstenbelasting.

Onderhoud

In tegenstelling tot wat sommige mensen denken, zijn zonnepanelen vrij makkelijk te onderhouden en hoeft dat geen tijd of geld te kosten. In verreweg de meeste gevallen is het voldoende om ze een keer per jaar met de tuinslang schoon te spoelen. Als er dan nog vuil op blijft zitten dat niet wegspoelt, veeg je dat met een niet-schurend sponsje eraf.

Veel meer onderhoud dan af en toe een technische controle is eigenlijk niet nodig.

Bekijk verder goed de garantievoorwaarden voor als er reparaties of vervangingen uit moeten worden gevoerd.

Goede installateur nodig? Meer informatie?

Zoals gezegd kunnen we je in contact brengen met installateurs die in heel Spanje zonnepanelen aan kunnen leggen. Als je geïnteresseerd bent, neem dan contact met ons op. Dat kan per mail, op info@yourcatalancontact.com, of via ons contactformulier.

Heb je vragen op opmerkingen over het bovenstaande, dan kan je natuurlijk ook contact met ons opnemen.

Blijf je graag op de hoogte van onze laatste publicaties? Dan kan je je inschrijven op onze mailinglijst. Ook kan je ons volgen op facebook.

One thought on “Zonnepanelen op je huis in Spanje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *