Inschrijven bij een gemeente in Spanje of de “empadronamiento”

Inschrijven bij de gemeente in Spanje is niet alleen verplicht, maar ook onvermijdelijk als je er gaat wonen. Zonder uittreksel van het bevolkingsregister van de gemeente waar je woont, certificado de empadronamiento genoemd, krijg je namelijk niet veel gedaan.

Dat begint al met het inschrijven als resident in Spanje (ook wel bekend als residencia). Dit is verplicht als je langer dan drie maanden aaneengesloten in het land verblijft. Deze inschrijving wordt alleen geaccepteerd als je een uittreksel van het bevolkingsregister kunt overleggen.

Elke gemeente in Spanje heeft een eigen procedure voor het inschrijven in het bevolkingsregister. In dit artikel bespreken we hoe dit meestal in z’n werk gaat, en wat de gemeente waarschijnlijk van je verwacht.

Wat zijn de Padró d’habitants en certificat d’empadronament (of certificado de empadronamiento)?

De padrón municipal (of kortweg: padrón) is het bevolkingsregister van de gemeente. In het Catalaans heet dit padró d’habitants, maar in dit artikel zullen we de Spaanstalige benaming gebruiken. Inschrijving in dat register heet empadronamiento. Als bewijs van die inschrijving krijg je een certificado de empadronamiento mee (catalaans: certificat d’empadronament). Hoewel je ingeschreven blijft staan tot je uitschrijving, is dit document maar beperkt geldig, over het algemeen zo’n 3 weken.

Andere woorden voor certificado de empadronamiento zijn: volante de empadronamiento (catalaans: volant d’empadronament) of volante de residencia (catalaans: volant de residència, niet te verwarren met het certificado de residente permanente dat je legale verblijfsstatus in Spanje aantoont).

In het padrón zijn van elke inwoner de volgende gegevens opgenomen:

  • Voor- en achternaam
  • Geslacht
  • Vaste verblijfplaats (volledig adres)
  • Nationaliteit
  • Geboorteplaats en -datum
  • DNI of NIE nummer, of paspoortnummer
  • Hoogst genoten opleiding

De volgende gegevens kan je op vrijwillige basis ook op laten nemen:

  • Gemachtigden die een inwoner bij het padrón kunnen vertegenwoordigen
  • Telefoonnummer
  • Rijbewijs

Het padrón municipal is niet hezelfde als de burgerlijke stand (registro civil). Dit verschil is echter puur ambtelijk. Als burger hoef je er geen rekening mee te houden. Het is voldoende naar de gemeente te gaan en je in te schrijven in het padrón municipal. De gemeente zelf doet dan de rest.

De gegevens in het padrón worden dagelijks bijgewerkt. Hierdoor zijn de bevolkingsgegevens in Spanje altijd actueel. Het Spaanse instituut voor statistiek gebruikt deze gegevens om de ontwikkeling van de bevolking in kaart te brengen.

Wanneer moet je je inschrijven bij een gemeente in Spanje?

Het inschrijven in de padrón municipal is verplicht als je vaste woon- en verblijfplaats zich binnen een gemeente in Spanje bevindt. Dit is dus van toepassing als je voor langere tijd naar Spanje vertrekt. Als je je niet inschrijft in een gemeente waar je wel langere tijd verblijft, kan je dit een boete opleveren.

De Spaanse gemeentes mogen geen controles uitvoeren op de verblijfsstatus van de burgers die in de padrón geregistreerd staan. De padrón is dus puur een registratie. Mensen met een illegale verblijfsstatus kunnen zo ook ingeschreven staan. Dit betekent dat als je nog niet de residencia hebt, je je al wel kunt inschrijven bij een gemeente in Spanje.

Indien je in Spanje een tweede huis bezit waar je slechts enkele weken per jaar verblijft, dan hoef je je niet in te schrijven. Sommige gemeentes houden echter wel een register bij van mensen met een tweede huis op hun grondgebied. Je doet er dus in ieder geval goed aan om bij de gemeente na te vragen of ze je gegevens willen hebben.

Als je over meerdere huizen in Spanje beschikt, dan schrijf je je in bij de gemeente waar je de meeste tijd doorbrengt.

Het certificado de empadronamiento, bewijs van inschrijving in de padrón, moet je voor veel officiële documenten, aanvragen, inschrijvingen, en andere administratieve handelingen overleggen. Enkele voorbeelden hiervan (maar lang niet alle) zijn: het inschrijven als resident in Spanje, het omzetten van je rijbewijs, het verkrijgen van je ziekenfondskaart, het inschrijven van je kinderen bij een school.

Welke rechten en plichten zijn er verbonden aan empadronamiento?

Inschrijven bij een gemeente in Spanje geeft je uiteraard het recht gebruik te maken van de gemeentelijke voorzieningen. Als er voorzieningen in de gemeente ontbreken waar je wettelijk gezien wel recht op hebt, mag je die opeisen en dan moet de gemeente daar gehoor aan geven.

Daarnaast ben je stemgerechtigd in de gemeente, en kan je zelfs verkozen worden in de gemeenteraad. Je mag verzoekschriften indienen, en de gemeente moet je uitnodigen bij inspraakprocedures. Verder voorziet de wetgeving in nog een aantal andere rechten.

Onder de plichten valt onder meer het betalen van gemeentebelastingen, indien op jouw situatie van toepassing. Ook kan het gebeuren dat je opgeroepen wordt om deel uit te maken van een mesa electoral. Dit betekent dat je aan de stemtafel moet zitten gedurende verkiezingen om deze in goede banen te leiden.

Welke documenten zijn er nodig voor empadronamiento?

Voor de inschrijving in de padrón municipal, oftewel voor de empadronamiento, zijn over het algemeen de volgende documenten vereist. Let op: dit kan per gemeente verschillen. Neem dus eerst contact op met de gemeente om te weten wat nodig is.

  • Het inschrijfformulier, te verkrijgen bij de gemeente. Vaak hoef je dit formulier niet vooraf op te halen en in te vullen, maar wordt het ingevuld ten tijde van de inschrijving en soms zelfs rechtstreeks in de computer door de ambtenaar.
  • Een kopie van je paspoort of identiteitskaart. Je moet ook het origineel kunnen tonen.
  • Als je een NIE nummer hebt of zelfs al een certificado de residente permanente, neem dit dan ook mee. Heb je die nog niet, dan is er niets aan de hand.
  • Een bewijsstuk dat je woonruimte in de gemeente hebt. Dit kan je huurcontract zijn of een kopie van de koopacte. Als je zelf niet op het huurcontract staat, kan de verhuurder of de hoofdbewoner ook een getekende verklaring afgeven waar in staat dat je bij hem of haar inwoont of van hem of haar huurt. Sommige gemeentes, maar lang niet alle, hebben hier een apart formulier voor. Er zijn gemeentes waar de hoofdbewoner zelf ook de inschrijving in het padrón moet vernieuwen, om te vermelden dat je bij hem of haar in woont.
  • Een bewijsstuk dat je ook daadwerkelijk gebruik maakt van deze woonruimte. Dit kan bijvoorbeeld met een water-, gas- of lichtrekening op jouw naam, met het woonadres erop.
  • Als je kinderen hebt, moet je van alle kinderen het origineel en kopietjes van de paspoorten of identiteitskaarten meebrengen.

 

Hoe gaat het inschrijven bij de gemeente in Spanje te werk?

Kosten

Het inschrijven bij een gemeente in Spanje is gratis.

Procedure

Voor het inschrijven bij een gemeente in Spanje kan je om te beginnen persoonlijk naar het gemeentehuis of een administratiekantoor van de gemeente toegaan. In de stad Barcelona ga je naar het stadsdeelkantoor: klik op deze link om te weten waar het kantoor van jouw district zich bevindt.

In de meeste gevallen moet je van tevoren een afspraak maken, vooral in verband met de coronapandemie. Dit kan aan de receptie van het gemeentehuis of districtskantoor, en vaak ook per telefoon of internet.

Tegenwoordig is het vaak ook mogelijk om je per internet of telefoon in te schrijven. De procedures daarvoor zijn per gemeente verschillend. Als je dit wilt doen, neem dan eerst contact op met de gemeente om te weten wat de mogelijkheden zijn.

Als je binnen Spanje verhuist, is het inschrijven alleen nodig in de gemeente waar je gaat wonen. Deze stelt de gemeente waar je eerder woonde op de hoogte van de wijziging. Als je binnen een gemeente verhuist, moet je de gegevens in de padrón ook laten actualiseren.

Als je uit Spanje weggaat, bijvoorbeeld terug naar Nederland of België, moet je je wel uit laten schrijven. Vergeet zeker niet dit te doen, omdat je anders voor onaangename verrassingen kan komen te staan.

Hoe krijg ik een nieuw bewijs van inschrijving?

Omdat het certificado de empadronamiento maar beperkt geldig is, meestal drie maanden, kan het gebeuren dat je opnieuw zo’n certificaat moet bemachtigen. In sommige gemeentes kan dit via internet. Overal kan het (ook) in het gemeentehuis in eigen persoon of door een gemachtigde persoon. Ook dit gaat meestal op afspraak, ook al duurt de handeling maar een paar minuten.

Er zijn geen kosten verbonden aan het ophalen van een nieuw certificado de empadronamiento.

Verdere vragen? Ondersteuning nodig? Of het inschrijven bij de gemeente in Spanje uitbesteden?

Voor verdere vragen of opmerkingen over het inschrijven bij een gemeente in Spanje, kan je ons contacteren op info@yourcatalancontact.com.

Wil je zelf je NIE regelen, maar loop je vast tijdens de procedure?

In onze startersgids NIE, residencia, burgerlijke stand, consulaat en verkiezingen laten we overzichtelijk zien hoe je de nodige formulieren moet invullen, hoe je de afspraak maakt, welke documenten je mee moet nemen en hoe je de afspraak zo soepel mogelijk laat verlopen.

Versta je de ambtenaren op het gemeentehuis niet? Houden ze je aan het lijntje? Of lukt het maar niet een afspraak te maken? Geen nood!

Wij van yourcatalancontact kunnen de inschrijving bij de gemeente grotendeels overnemen. We bereiden het volledige dossier voor, controleren alle documenten en maken een afspraak in het gemeentehuis, zodat je er alleen nog maar naartoe hoeft te gaan om de inschrijving af te ronden!

37 thoughts on “Inschrijven bij een gemeente in Spanje of de “empadronamiento”

  • Gerard

    Hoe kun je iemand machtigen om een empadronamiento voor een ander persoon te laten vernieuwen/verlengen? Is daar een speciaal machtiging formulier voor?

    • Maarten Rinsema

      Hallo Gerard,

      Dat is per gemeente verschillend, maar je kan in bijna alle gemeentes ook zelf een machtiging maken met de gegevens van de gemachtigde, van degene die de machtiging afgeeft, en de procedure waarvoor de machtiging af wordt gegeven.

      • Sandy Miltenburg

        Hi, ik heb werk in Alicante en woon tijdelijk in bij een vriendin die hier een appartement heeft. Nu ga ik mij inschrijven bij de gemeente als niet resident en vraag me af of ik naast paspoort, NIE en verklaring van woningeigenaar dat ik bij haar inwoon het ook nodig is of ze ook nog een laatste ontvangstbewijs willen zien van de ontroerendgoedbelasting? Of is dit alleen als ik de eigenaar zou zijn?

        • Maarten Rinsema

          Hallo Sandy,

          De onroerendgoedbelasting is alleen van toepassing als je de woning bezit.

          Let op: voor zover ik weet is het in Spanje niet mogelijk je bij de gemeente in te schrijven als niet-resident. Zodra je bij de gemeente ingeschreven staat, beschouwd die gemeente je als resident in de gemeente. Dat is wat anders dan de residencia, maar je kan je niet in een gemeente inschrijven als je daar niet woont.

  • Jitske

    Goedemiddag,

    Ik neem aan dat ik ik een verhuizing binnen Spanje ook door moet geven aan de policia nacional ivm residencia. Dien ik hiervoor een afspraak te maken? En welke optie kies ik dan?

    • Maarten Rinsema

      Hallo Jitske,

      Dat is inderdaad wel de bedoeling. Je moet dan exact dezelfde procedure doorlopen als bij de eerste aanvraag.

      Dat gezegd zijnde, als je het niet doet, is er geen haan die er naar kraait.

  • Laventa

    Ik neem aan dat met ‘kinderen’ minderjarige of inwonende kinderen wordt bedoeld en niet volwassen kinderen die af en toe korte tijd langskomen?

  • Yves

    Hallo
    Enkele vraagje ivm het Padron. Vanaf hoeveel dagen verblijf moet je verplicht de padron aanvragen? Gaat het over aaneengesloten dagen of kan het ook verdeeld zijn over meerdere periodes? Het aanvragen zelf is gratis maar ik lees wel dat je dan rechten maar ook plichten hebt, nl het betalen van gemeentebelasting? Dit is dan een extra belasting die je moet betalen bovenop je IBI? Ook is mij verteld dat de subsidies (funds) die een gemeente of stad krijgt voor publieke diensten ( zoals onderhoud…) afhangen van het aantal personen op het Padron. Klopt dit?

    • Maarten Rinsema

      Hallo Yves,

      De enige wettelijke eis om je in te kunnen schrijven is, voor zover ik weet, dat je permanent in de gemeente verblijft. Het is dus niet de bedoeling dat je je inschrijft in de gemeente als het om je tweede huis gaat. Dat gezegd zijnde, er zijn mensen die dat wel doen, omdat dit praktisch gezien handiger kan hebben. Het heeft dan ook niet veel gevolgen als je dit wel doet. Er bestaat niet zoiets als een gemeentelijke personenbelasting of gemeentebelasting gebaseerd op het padron (de onroerendgoedbelasting is gebaseerd op het registro de propiedad, dat is wat anders).

      Subsidies ed. kunnen inderdaad gebaseerd zijn op het padron. Ik weet niet precies wat je bedoelt met “het aantal personen op het padron”, maar kleinere gemeentes met minder ingeschreven personen ontvangen uiteraard minder fonds, hoewel dit los zou moeten staan van de hoogte van de verschillende subsidies.

  • Marc Haest

    Om een Spaanse nummerplaat voor mijn uit België ingevoerde auto te kunnen krijgen heb ik mij verplicht moeten laten inschrijven in het empadronamiento van de gemeente waar ik verblijf wanneer ik tijdelijk in Spanje ben. Geen padron was gelijk aan geen nummerplaat! Klopt dat? Ik ben ook ingeschreven in de bevolkingsregisters van een Belgische gemeente en ben/blijf resident in België. Ik wens zeker niet aanzien te worden als iemand met een vaste woonplaats of resident in Spanje wat ook fiscale consequenties heeft of zelfs ook gevolgen voor het rijbewijs.

    • Maarten Rinsema

      Hallo Marc,

      Wat je zegt klopt helemaal: het is niet nodig je in Spanje in te schrijven bij de gemeente om Spaanse platen aan te vragen. Het is prima mogelijk een Spaanse wagen bij uw tweede huis te hebben. Alleen weten veel gestores en advocaten niet hoe ze dat moeten regelen. Wij kunnen je hier eventueel mee van dienst zijn; zie hier voor meer informatie.

  • Luc stels

    Dag … ik woon in België en ben eigenaar van een huis in Lanzarote … ik ben al 2 jaar aan het sukkelen om mijn wagen in te schrijven( mijn wagen hag geen Europees homologatienummer door zijn leeftijd… de homologatie is nu ok.ik heb mijn huis hier al 12 jaar… mijn padrón is “bajo” zoals ze hier zeggen en ik zou mijn nie nummer moeten laten vernieuwen…. De policía nacional doet moeilijk en zegt dat ik moet resident worden om mijn wagen in te schrijven… ik ben radeloos en slaap niet meer …. Bedankt voor de hulp !!

    • Maarten Rinsema

      Hallo Luc,

      In je verhaal lopen een aantal zaken door elkaar: padrón, residencia, NIE en kenteken van de wagen. Ik stuur je een privébericht met mijn telefoonnummer zodat we hier eens over kunnen spreken.

  • Jessie

    Hoi hoi,
    We willen weer terug naar Spanje, maar moet je een vast adres hebben om ons als resident in te schrijven. Dit omdat we eerst tijdelijk moeten huren voordat we een long term huis kunnen vinden.
    Maar we willen ons al eerder uitschrijven in Nederland.
    Wel hebben we nog steeds ons nie nummer.
    Ik hoop dat jullie hier antwoord op kunnen geven.
    Alvast bedankt!
    Jessie

  • Rudi

    Hi Maarten,
    Ik werk in Spanje maar woon er niet op een legale plek. Camper op de berg.
    Ik heb dus geen huurcontract of energie rekening, kan ik wel mijn groene NIE aanvragen? En wat zijn de gevolgen als ik geen legale woning kan vinden. (Het is met 2 honden erg lastig huren hier) .
    Alvast dank
    Groetjes Rudi

    • Maarten Rinsema

      Hallo Rudi,

      Voor de groene NIE heb je een adres nodig in Spanje. Misschien kan je het adres van vrienden of kennissen gebruiken?

  • Roxin

    Hiiii vraagje!!!
    Ik had een Padron nodig voor de NIE dacht ik. Nu heb ik de NIE geregeld zonder padron. Ik heb een legaal appartement. Maar moet ik de Padron nog steeds regelen in het algemeen? Liever wil ik het niet als het niet nodig is

    • Maarten Rinsema

      Hallo Roxin,

      In principe is het wettelijk verplicht als je ergens definitief woont. Vroeg of laat zal het ook ergens voor gevraagd worden, bijvoorbeeld voor toegang tot de publieke gezondheidszorg.

  • Ryan

    Hi, als student verblijf ik momenteel in Spanje. Omdat ik verwacht voor een langere tijd (ook na de studie) hier te verblijven wil ik de Padrón aanvragen. Heeft dit invloed op mijn Nederlandse zorgtoeslag of heeft dit geen gevolgen voor het Nederlandse zorgstelsel?

    • Maarten Rinsema

      Hallo Ryan,

      Het padron heeft geen gevolgen voor het Nederlandse zorgstelsel, maar als je langere tijd wilt blijven, moet je ook de residencia aanvragen, je uitschrijven in Nederland (waardoor je wel je basiszorgverzekering zult verliezen) en gebruik gaan maken van het Spaanse zorgsysteem.

  • Jeroen

    Goedenavond,

    Ik wil verhuizen naar Spanje en me inschrijven als inwoner. Ik kan eerst een tijdelijk huurcontract krijgen voor 9 maanden (non-ordinary residence). Daarna wil ik meteen iets voor de lange termijn zoeken. Kan ik me wel meteen met dit huurcontract inschrijven bij de gemeente? Want ik zal dan langer dan 6 maanden in Spanje verblijven en wil het wel meteen goed regelen. Het contract zal wel gewoon op mijn naam komen te staan, maar heb geen gas/water/licht rekeningen op mijn naam.

    Alvast bedankt!

    • Maarten Rinsema

      Hallo Jeroen,

      De voorwaarden voor inschrijving hangen een beetje van de gemeente af, maar over het algemeen vragen ze 12 maanden huurcontract of meer, en inderdaad ook dat een van de nutsvoorzieningen op jouw naam staat. Overigens kan dit ook een vaste telefoon-/internetaansluiting zijn.

      Je kan hier omheen werken door de eigenaar een autorisatie te laten maken waarin die zegt dat je je op dat adres in mag schrijven. Dat laat je dan bij de gemeente zien samen met het paspoort/identiteitsbewijs van de eigenaar en de eigendomsakte van de woning op diens naam.

  • Desire Draaijer

    hallo ik ga wonen en werken in spanje ik moet een NIE NUMMER aanvragen en een zorgpas waar kan ik dit doen want heb nu zoveel website s geopend maar teveel informatie

  • Aart Linden Van Der

    Hallo,
    Momenteel heb ik een briefadres in Nederland. Echter in Nederland adviseert de gemeente mij om me te melden bij het RNI (Registratie niet ingezetene) en in te schrijven in Spanje (Malaga). Daarvoor moet ik me laten inschrijven in een Spaanse gemeente. Als ik het goed begrepen heb is dat de Padron.
    Als ik de Padron aanvraag, betekent dat automatisch dat ik fiscaal gezien belastingplichtig (voor de inkomstenbelasting) wordt in Spanje?
    Ik verblijf korter dan 180 dagen per jaar in Spanje!
    Gr Aart

    • Maarten Rinsema

      Hallo Aart,

      Als je je inschrijft in het padron merkt de belastingdienst je niet automatisch aan als belastingplichtig, maar als de belastingdienst op een later moment stelt dat je wel degelijk 183 dagen of meer in Spanje was, kan de inschrijving in het padron tegen je worden gebruikt.

      Als ik het goed begrijp, verblijf je zowel in Nederland als in Spanje niet 183 dagen per jaar of meer? Waarom wil de gemeente dat je het postadres opzegt?

      Let op: de mogelijkheid tot het inschrijven bij de gemeente in Nederland met een postadres is er maar gedurende 8 maanden. Daarna kan de gemeente zelf besluiten je uit te schrijven.

  • Christel

    Mijn ouders hebben begin juni een aanvraag ingediend voor inschrijving in het bevolkingsregister. Nu hebben zij een ONGUNSTIGE insta ontvangen. Nochtans verbleven zij de voorbije maanden dagelijks op hun adres. Ze zijn ook allang uitgeschreven in hun vorige verblijfplaats. Hoe kan dit nu?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *