Een tweedehands auto kopen in Spanje

Een tweedehands auto kopen of een Nederlandse of Belgische auto invoeren in Spanje? Het is een logische vraag als je er om wat voor reden dan ook graag een auto op je naam wilt hebben.

Die vraag is niet zo makkelijk te beantwoorden. Bovendien hangt het antwoord sterk van je situatie af. Deze week proberen we hier helderheid in te scheppen en zullen we uitleggen wat er komt kijken bij het kopen van een tweedehands auto in Spanje.

Dit artikel is bestemd voor mensen die deze auto in Spanje willen gaan gebruiken. Als je van plan bent een tweedehands auto te importeren vanuit Spanje (gezien de prijzen in Spanje overigens erg onwaarschijnlijk), dan heb je misschien wel wat aan deze informatie, maar het is niet in eerste instantie op jou gericht.

¿Benieuwd? ¡Vamos!

tweedehands auto kopen Spanje

Kopen of invoeren

Het antwoord op de vraag of het beter is te kopen of in te voeren, is in elke situatie anders. Er komt namelijk een groot aantal factoren bij kijken om een goede beslissing te kunnen maken. Hieronder zullen we er een paar opnoemen, maar dit zijn lang niet alle factoren die meespelen.

Invoeren kan handig zijn als je definitief naar Spanje verhuist en je auto mee wilt nemen. Als je de auto invoert als deel van de inboedel, spaar je bovendien de kentekenbelasting (invoerbelasting) uit. Overigens is het zo dat schonere auto’s die belasting toch niet hoeven te betalen.

Als je wilt weten hoe je een auto in moet voeren, lees dan ons artikel Een auto invoeren in Spanje: het kenteken omzetten.

Voor veel auto’s kan invoeren daarentegen een lang en duur proces zijn. Hoewel tweedehandsauto’s in Spanje duurder zijn (daarover later meer), kunnen de kosten van het invoeren hoger zijn dan dat prijsverschil.

Ook moet een wagen tenminste 6 maanden in je bezit zijn voor je hem invoert. Anders moet je er namelijk BTW over betalen. De BTW die je eerder bij aankoop in Nederland of België hebt betaald kan je dan terugvragen, maar dat is nogal papierwerk en het duurt even voor je het geld terug hebt.

Tenslotte: in dit artikel hebben we het regelmatig over de DGT. Dit is de instantie die in Spanje is belast met wegverkeer. Zij gaan zowel over voertuigen (kentekenbewijzen, overdracht, enz) als over bestuurders (rijbewijzen etc). Voor meer informatie over de DGT kan je ons artikel Wie regelt wat in het wegverkeer in Spanje: een gids lezen.

Tweedehands auto’s in Spanje

Laten we, voor we ingaan op het papierwerk dat komt kijken bij het kopen van een tweedehands auto, even kijken naar tweedehands auto’s in Spanje in het algemeen.

Tweedehands auto’s zijn in Spanje aanmerkelijk duurder dan in Nederland of België (of de rest van de EU). Binnen Spanje zijn ze dan weer duurder in afgelegen gebieden of op de eilanden (Canarische eilanden of de Balearen). In dichtbevolkte gebieden zijn ze goedkoper.

In de Spaanse cultuur is het gebruikelijker een nieuwe auto te kopen en die helemaal af te rijden, dan er eentje te kopen om die na een paar jaar weer in te wisselen voor een ander model. Hoewel het niet altijd het geval is, zijn er veel Spanjaarden die hun wagen pas verkopen als er wat mis mee is. Hier komt bij dat auto’s ouder dan een paar jaar (of een jaar of drie) vaak sowieso niet goed zijn onderhouden, ook als er niets mis mee is.

Dit geldt overigens voor de meeste tweedhands dingen in Spanje: controleer ze dus erg goed op eventuele defecten voor je tot aankoop overgaat.

Bovendien doet men soms aan middeleeuwse praktijken, zoals het terugdraaien van de kilometerstand. Al met al is verstandigst dus om een tweedehands auto te kopen bij een erkende autohandelaar in Spanje, in plaats van rechtstreeks van een particulier.

Maar zelfs in dat geval is het zoals met alles in Spanje: oppassen geblazen! Daarom kan het aantrekkelijk lijken een buitenlandse (niet-Spaanse) auto van een kennis te kopen in Spanje. Maar let op: dan zit je vervolgens zelf met de kopzorgen die bij het invoeren komen kijken. In dat geval is het dus veel aantrekkelijker een goedekopere tweedehands auto in Nederland of België te kopen, en die dan in te voeren in Spanje.

Erkende handelaar of particulier?

Koop je bij een erkende handelaar, dan krijg je vaak een jaar garantie op de auto. Gezien de problemen met tweedehands auto’s in Spanje die we hierboven al beschreven hebben, is dat een groot voordeel.

Voordeel van het kopen van een dealer is bovendien dat  je sowieso een koopcontract krijgt. Ook zal de verkoper zich bezig houden met alle papierwerk om de auto op jouw naam te zetten.

Als je van een particulier koopt, is het minder vanzelfsprekend dat je er een koopcontract bij krijgt. Maar let op: ook in dit geval is het erg belangrijk toch zo’n contract op te stellen. Je kan een goed voorbeeldcontract vinden op de website van de DGT, de Spaanse verkeersdirectie. Klik hier om dat voorbeeld te downloaden. Koop geen wagen zonder koopcontract.

Procedure voor het kopen van een tweedehands auto in Spanje

Hieronder zullen we het koopproces van een tweedehands auto in Spanje bekijken. Daarbij geven we de belangrijkste aandachtspunten aan.

Informe del vehículo controleren

Voor je naar de overdracht gaat, vraag je het voertuigrapport (informe del vehículo) op bij de DGT. Dit kost €8,67. Dit kan je in eigen persoon bij de DGT. Je kan ook iemand machtigen om het voor je op te halen, maar die persoon moet dan wel geregistreerd staan in het register van gemachtigden van de DGT. In de praktijk betekent dit dat je het dan via een gestor moet spelen. Die vraagt natuurlijk wel een tarief bovenop de leges van de DGT.

In dit rapport kan je veel belangrijke informatie terugvinden die de verkoper misschien verzwijgt. Denk hierbij aan autokeuringen in het verleden, of de auto is afbetaald en of er nog boetes of belastingen openstaan, of de auto als gestolen is aangegeven of betrokken is geweest bij grote ongelukken. En niet onbelangrijk: zo kan je checken of de auto daadwerkelijk ingeschreven is op naam van de verkoper of de persoon die de verkoper vertegenwoordigt.

Het is vooral belangrijk om op het informe de vehículo te controleren of er geen reservo de dominio geldt voor het voertuig. Een reservo de dominio is een eigendomsvoorbehoud, en is bedoelt om een kredietverstrekker te beschermen als iets in termijnen wordt afbetaald. De auto mag niet verkocht worden zolang er zo’n eigendomsvoorbehoud is.

Veel mensen die een auto met een financiering hebben gekocht, denken dat de reservo de dominio automatisch vervalt als de auto is afbetaald. Dat is niet zo. Het is aan de kredietnemer om het eigendomsvoorbehoud te laten annuleren in het registro de bienes muebles (register van roerende goederen van de gemeente).

Check dus op het informe de vehículo of er nog een reservo de dominio op vermeld staat. Is dat het geval, koop dan de auto niet totdat de (oude) eigenaar van de auto dit voorbehoud heeft beëindigd.

Overdracht

Maak zeker dat er een koopcontract is, of je de auto nou koopt van een erkende handelaar of van een particulier. Zelfs als je auto van een goede kennis in Spanje wilt kopen, kan je beter wel zo’n contract afsluiten.

Het contract moet tenminste de volgende informatie bevatten: naam, adres en DNI of NIE van de verkoper en de koper, en informatie van de auto, merk, model, kenteken (matrícula) en chassisnummer (bastidor). Hierboven hebben we al een link gegeven naar een voorbeeldcontract op de website van de DGT.

Let erop dat de verkoper je de volgende documenten geeft, en teken niets voordat je zeker weet dat alles in orde is:

  • De technische kaart en het laatste keuringsrapport. Controleer dat op dit keuringsrapport favorable staat na resultado de la inspección. De ITV (voertuigkeuring) moet ook nog geldig zijn.
  • Een reçu van de laatste wegenbelasting
  • Het kentekenbewijs. Controleer of het chassisnummer overeenkomt.
  • Een kopietje van het identiteitsbewijs van de verkoper, en indien de verkoper niet Spaans is, ook een kopie van diens NIE, residencia of verblijfsvergunning. Dit heb je nodig om de auto op je naam te kunnen zetten. Check of de identiteitsgegevens van de verkoper overeenkomt met alle documenten.

Blader ook een keer door het onderhoudsboekje. Kijk dan of de kilometerstanden erin staan bij elke beurt. Zo kan je zien of de kilometerstand is teruggedraaid. Ook kan je opletten of de onderhoudsbeurten zijn afgestempeld door een garage of de merkdealer. Dat geeft wat meer zekerheid over de staat van de auto.

Vraag tenslotte naar de verzekering. Verwittig jezelf ervan dat het betalen van de verzekering helemaal bij is en vraag desnoods om de polis. Als de verzekering niet bij is, kan de verzekeraar namelijk de achterstallige premie op jou als nieuwe eigenaar verhalen.

Belastingen

Als het contract is getekend en je hebt de sleutels, moet je belastingen betalen.

Als je de auto van een particulier hebt gekocht, is dat de overdrachtsbelasting (impuesto de transmissiones, ITP). Dit doe je bij de belastingdienst van de regionale overheid (en dus niet bij de agencia tributaria van hacienda). Het kan ook online. Daarvoor heb je wel een elektronische handtekening (certificado digital) of Cl@ve nodig. De hoogte van de ITP is 5% van de dagwaarde.

Betaal de ITP zo snel mogelijk na de overdracht van de auto. Het betalingsbewijs van de ITP is namelijk nodig voor de wijziging van de tenaamstelling van de auto, en daar heb je maximaal 30 kalenderdagen de tijd voor.

Als je de wagen hebt gekocht van een bedrijf (dus bijvoorbeeld van een handelaar), dan brengt dat bedrijf BTW in rekening (IVA). In dat geval hoef je geen ITP te betalen, maar moet je wel de factuur tonen bij de wijziging van de tenaamstelling.

Wijziging tenaamstelling

De verkoper heeft 10 dagen de tijd om bij de DGT aan te geven dat hij of zij de auto heeft verkocht. Dan staat de auto nog niet op jouw naam.

Als koper heb je 30 dagen de tijd om bij de DGT de auto op je naam te zetten. Voor je dat doet, moet je de belastingen betalen.

Je moet de volgende documenten bij de DGT afgeven of tonen:

  • Het koopcontract van het voertuig, door beide partijen ondertekend.
  • Formulier modelo 2 van de DGT zelf (voluit cambio de titularidad y notificación de venta de vehículos). Zowel de koper als de verkoper moeten dit document tekenen.
  • Het origineel van het (Spaanse) kentekenbewijs (permiso de circulación) op naam van de verkoper.
  • De Spaanse technische kaart van de auto.
  • Betalingsbewijs van de ITP als je de auto hebt gekocht van een particulier, of de factuur met daarop de IVA als de verkoper een bedrijf (handelaar) was.
  • Betalingsbewijs van de laatste aanslag van de wegenbelasting
  • Kopie van het identiteitsbewijs van de vorige eigenaar.
  • Het origineel van je eigen identiteitsbewijs en je NIE.

Neem van alle originele documenten ook een kopietje mee.

Als de aanvraag is verwerkt, geeft de DGT een nieuw kentekenbewijs uit op naam van de nieuwe eigenaar. In eerste instantie is dat een tijdelijk kentekenbewijs. Afhankelijk van de provincie kan het enkele uren, tot enkele maanden duren voor je het definitieve kentekenbewijs ontvangt. Het kentekenbewijs is alleen geldig in combinatie met de technische kaart en het laatste keuringsrapport van de auto.

De leges of taxen voor de wijziging van de tenaamstelling zijn in 2023 €55,70 voor een auto en €27,85 voor een motor. Komt de auto van de Canarische Eilanden bij, dan moet je daarbij een notificación de importación indienen. De leges voor deze notificatie zijn €8,67.

Begeleiding

Het is als buitenlander geen goed idee om zonder begeleiding of ondersteuning een tweedehands auto te kopen in Spanje. De procedure van de tenaamstelling is erg complex, zoals je in dit artikel hebt kunnen lezen. Als je bij een goede handelaar koopt, zal die het voor je doen. Je kan ook zelf een gestor zoeken die het voor je kan doen. Eventueel kunnen wij je hier ook bij helpen.

Als je vragen of opmerkingen hebt over het bovenstaande, kan je ons bereiken op: info@yourcatalancontact.com of via ons contactformulier.

Wil je graag op de hoogte blijven van onze publicaties over papierwerk of bureaucratie in Spanje, abonneer je dan op onze nieuwsbrief en volg ons op facebook!

10 thoughts on “Een tweedehands auto kopen in Spanje

  • Ferre Vangeel

    Dien je om een auto, moto, scooter etc te kopen enkel een NIE nummer te hebben, of dien je daadwerkelijk je vaste verblijfplaats in Spanje te hebben ?
    Dank voor je antwoord !

    Ferre

    • Maarten Rinsema

      Hallo Ferre,

      Je hebt geen vaste woon- of verblijfplaats nodig, maar als je dat niet hebt, moet je wel vastgoed bezitten (een tweede woning). Je hebt een fiscaal adres nodig.

  • Patrick Desmet

    Hallo, ik zit met een vraagje mbt kopen van een tweedehands auto; blijkbaar moet je als koper altijd zelf naar de autokeuring, is dat zo? Kan de particuliere/authandelaar zelf niet naar de keuring alvorens de koop af te sluiten? Want…als je er dan op de keuring achter komt dat je aankoop met ernstige gebreken (of afkeur)zit en er is géén waarborg op de auto (particuliere aankoop) dan heb je toch wel dikke problemen niet?
    Mvgr
    Patrick

    • Maarten Rinsema

      Hallo Patrick,

      Voor zover ik weet, betekent de overdracht van een auto niet dat er ook een ITV gedaan moet worden. Dat moet enkel indien de oude ITV verlopen is. Dat kan dus 1 maand na aankoop zijn, maar ook 11 maanden.

  • Cor

    Als ik eenmaal een auto heb gekocht, mag een huurder van ons appartement er dan ook in rijden?
    Hoe zit het dan met de verzekering (inzittende en bestuurder)

    • Maarten Rinsema

      Hallo Cor,

      Wettelijk gezien mag iemand anders in de auto rijden. De verzekeringsdekking is per verzekeraar verschillend. Waar je vooral op moet letten is de leeftijd van de bestuurder. Alle verzekeraars hanteren een bepaalde leeftijd waaronder een andere bestuurder dan jijzelf bijgeschreven moet worden op de verzekering. Stel dat je huurder (afhankelijk van de verzekeraar) dus jonger is dan 24, 25 of 26, dan moet je de verzekeraar ervan op de hoogte stellen en waarschijnlijk een hogere premie betalen. Ik raad aan dat je dit met je verzekeraar bespreekt.

  • Willem

    Ik bezit een auto op Tenerife met spaans kenteken. Ik ben nu tot december in Nederland. Ik wil de verzekering tijdelijk schorsen en nu moet ik het kenteken ook tijdelijk afschrijven/schorsen. Kan dat en hoe moet dat ?

    • Maarten Rinsema

      Hallo Willem,

      Ja dat kan. Dat moet je twee maanden voordat je de schorsing in wilt laten gaan regelen bij de DGT. Let op: als een auto geschorst is, mag die niet op de openbare weg staan, maar moet die op privéterrein staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *