Extra kosten bij het kopen van een woning in Spanje

Hoe bereken je de extra kosten bij het kopen van een woning in Spanje? Waar moet je allemaal rekening mee houden? Deze vragen dringen zich op als je een huis of apartement wilt kopen in Catalonië of de rest van Spanje.

In het verleden zijn we al uitgebreid ingegaan op het koopproces van een woning. In dit artikel willen we een overzicht geven van de kosten waar je, naast de koopprijs van de woning zelf, rekening mee moet houden bij kopen in Spanje. Afhankelijk van het feit of het om nieuwbouw gaat of een woning die al in gebruik is, en vooral van de regio, moet je tussen de 12 en 15% bijtellen bovenop de kopsom. Maar in sommige gevallen kan dit oplopen tot zo’n 20% extra kosten.

Veel extra kosten zullen Nederlanders en Belgen raar in de oren klinken, omdat ze te maken hebben met het feit dat het koopproces in Spanje enigszins anders verloopt. Vooral het nut van de kosten voor een gestor, een advocaat en een aankoopmakelaar is niet altijd duidelijk. Toch is het erg belangrijk ook voor deze posten ruimte te houden in je begroting.

Al met al is het belangrijk om in het oog te houden dat de bijkomende kosten voor een koper in Spanje aanmerkelijk hoger liggen dan in Nederland en België. Hierop willen besparen is niet altijd het slimste om te doen. Het kan er namelijk voor zorgen dat je later voor erg hoge onverwachte kosten komt te staan.

¿Benieuwd? ¡Vamos!

Carnaval in Spanje

Belastingen en taxen

De eerste extra kosten om rekening mee te houden bij het kopen van een woning, zijn de belastingen die worden geheven op de koop en verkoop van vastgoed in Spanje. In het verleden hebben we hier al meerdere artikelen over gepubliceerd.

Als je bouwgrond koopt of een nieuwbouwwoning, betaal je daar BTW over (IVA, Impuesto de Valor Añadido). Bij aankoop van een woning van een andere particulier betaal je ITP, (Impuesto de Transmisiones Patrimoniales oftewel overdrachtsbelasting).

Voor een uitgebreid artikel over deze belastingen, zie ons artikel Overdrachtsbelasting en meerwaardebelasting of plusvalía in Spanje: een uitleg.

Bestaande woning

Voor een bestaande woning betaal je in de eerste plaats ITP. Deze belasting verschilt per regio. Daarnaast hangt de hoogte af van de verkoopwaarde van het huis. In sommige regio’s betaal je voor een duurdere woning een hoger percentage ITP.

In Andalusië is de ITP 6%, net als in Madrid. Op de Balearen en de Canarische Eilanden slechts 5%. In Catalonië daarentegen betaal je afhankelijk van de verkoopwaarde van de woning 10 of 11%. Dit is vergelijkbaar met de regio Valencia (waar ook de provincie Alicante onder valt), waar de ITP 10% bedraagt. In Murcia tenslotten betaal je 7% ITP. Deze percentages zijn slechts grove indicaties. In alle regio’s zijn er afwijkende percentages voor bepaalde situaties.

Laat geen lagere verkoopwaarde in de koopakte opnemen om minder ITP te betalen. Er zijn verkopers die dit voorstellen omdat zij dan minder plusvalía moeten betalen. Door een lagere waarde op te laten nemen, betaal je zelf bij de verkoop juist méér plusvalía. Vooarl als je huis in de tussentijd in waarde is gestegen, schiet je er financiëel behoorlijk bij in.

De aktekosten bij de aankoop van een bestaande woning zijn slechts enkele euros die je betaalt voor het gewatermerkte papier.

Nieuwbouwwoning

Over een nieuwbouwwoning betaal je BTW. Over een nieuwe woning met garage betaal je 10% BTW. Dit percentage is voor heel Spanje gelijk, behalve op de Canarische Eilanden. Daar betaal je geen BTW, maar 7% aan een regionale belasting.

Bij de aankoop van een nieuwbouwwoning betaal je ook aktekosten. Om te beginnen betaal je het papier van de akte zelf, net als bij een bestaande woning. Maar daar bovenop betaal je in de meeste regio’s zo rond de 1,5% variabele aktekosten. Deze kosten liggen in bijna heel Spanje op dat niveau voor het kopen van een woning. Alleen Madrid, Navarra en Baskenland hebben aanmerkelijk lagere tarieven.

Professionele begeleiding

Omdat veel mensen de valkuilen bij het kopen van een woning in Spanje onderschatten, besluiten ze te besparen op de kosten van professionele begeleiding bij het proces. Dit is echter een riskante beslissing die je erg duur kan komen te staan.

Hieronder gaan we in op de mogelijke professionele begeleiding bij het kopen in Spanje, en de kosten die dat met zich meebrengt.

Makelaar

Je kan overwegen zelf een makelaar in dienst te nemen die namens jou onderhandelt met de verkoper. In tegenstelling tot Nederland of België is de makelaar geen neutrale tussenpersoon, maar voor alles een verkoper. De makelaar van de verkopende partij zal dus niet stilstaan bij de belangen van de koper. Veel mensen zijn de klos geworden van deze onwetendheid, omdat ze vertrouwden op wat de makelaar van de verkoper hen voorhield, zonder daar zelf advies over in te winnen.

Vertrouw dus nooit blindelings op de makelaar die een woning aanbiedt. Een goed alternatief is gebruik te maken van een makelaar die zich uitsluitend bezighoudt met het begeleiden van de aankoop van vastgoed. Zo’n aankoopmakelaar kan je de opdracht geven een woning te laten taxeren. Een taxatie kost je maximaal €600.

De aankoopmakelaar kan je bovendien helpen bij de beoordeling van de bouwkundige staat van de woning. De makelaar van de verkoper zal dit niet doen namelijk. Een bouwkundig onderzoek kost je tot zo’n €500.

De aankoopmakelaar kan je verder in contact brengen met een advocaat of juridisch adviseur die de legale aspecten van het vastgoed bekijkt, en een goede gestor die alle papieren voor je op orde brengt. Sommige aankoopmakelaars hebben zelf de kennis in huis om dit allemaal voor je te doen.

Pas al helemaal op voor tussenpersonen die handelen alsof ze een makelaar zijn en je een woning aan proberen te smeren, maar geen opdracht hebben van de verkoper. Omdat zij geen commissie van de verkoop krijgen van de verkoper zullen ze proberen om van de koper een commissie los te peuteren. Ga hier niet in mee. Betaal uitsluitend commissie aan een aankoopmakelaar die je zelf in dienst hebt genomen.

Gestor

Een gestor is een soort administrator, die zich met de administratieve kant van de koop bezighoudt. Zo schrijft hij de koopakte in bij het kadaster en het registro de la propiedad, twee verplichte stappen. Ook kan een gestor zich bezig houden met het doen van de nodige belastingaangiftes en de betaling daarvan in banen leiden. Er zijn overigens aankoopmakelaars en notarissen die dit ook voor je kunnen doen.

Als je zelf een hoog niveau Spaans hebt en het geduld om met de bureaucratie de strijd aan te gaan, kan je proberen deze stappen zelf te ondernemen. Dit is echter niet aan te raden. Het kost je veel tijd en moeite. En belangrijker nog: als je een stap vergeet, kan dit je later erg duur komen te staan. Besteed het dus uit.

Een gestor kan je helpen bij het vinden van een advocaat of juridisch adviseur die kijkt of alles legaal wel klopt met de woning. Sommige gestores (en zelf aankoopmakelaars) kunnen dit ook zelf doen.

De kosten van een gestor hangen af van de waarde van een woning, en van de hoeveelheid werk die je aan hem of haar overdraagt. De prijzen van een gestor zijn bovendien niet wettelijk geregeld. Een goede vuistregel is om zo’n €400 tot €600 te reserveren voor de gestor.

Advocaat

In Spanje heb je een juridisch adviseur nodig bij aankoop van een woning. Dit kan een advocaat zijn, maar zijn ook gestores en zelf aankoopmakelaars die je hierbij kunnen helpen. Een groot aantal juridische controles die in België en Nederland door de makelaar worden gedaan, komen in Spanje voor rekening van de koper. Hoewel veel mensen denken hierop te kunnen besparen, voorkomt het in veel gevallen dat je later voor erg dure onaangename verrassingen komt te staan.

Een advocaat kost je over het algemeen 1,5% van de koopsom, + BTW. Ze rekenen vaak een minimum van zo’n €1.500.

Notaris- en registratiekosten

In Spanje liggen de notariskosten vast, in tegenstelling tot Nederland. Voor het opmaken van de overdrachts- en eigendomsakte en het registeren ervan bij het kadaster, hoef je dus geen prijzen te vergelijken om te weten welke notaris het goedkoopst is.

In de tabel hieronder vindt je de verschillende notariskosten, afhankelijk van de prijs van het vastgoed dat je gaat kopen.

Prijs vastgoed in €Notariële aktekostenRegistratiekosten kadaster
> 6.010,12€ 90,15€ 24,04
6.010,13 – 30.050,610,45 %0,175 %
30.050,62 – 60.101,210,15 %0,125 %
60.101,22 – 150.253,030,1 %0,075 %
150.253,04 – 601.012.100,05 %0,03 %
601.012,11 – 6.010.121,040,03 %0,03 %
> 6.010.121,04in overleg met de notaris0,03 %

 

Kosten na de aankoop

Met alleen de aankoop en de bijkomende kosten ben je er vaak nog niet. Net zoals wanneer je een huis in Nederland of België koopt, kan het zijn dat er nog het een en ander aan vertimmerd moet worden.

Hoewel dit strikt genomen geen bijkomende kosten zijn bij de aankoop van een woning in Spanje, geven we hieronder toch een overzicht van mogelijke investeringen ná de aankoop. Dit zijn veelal aandachtspunten die voor Nederlanders of Belgen niet zo voor de hand liggend lijken.

Opknappen/renovatie

Het kan zijn dat je een wat goedkoper huis koopt, met de bedoeling het op te knappen. Laat er dan voor de koop al een bouwkundig expert naar kijken. Er kunnen namelijk nogal wat verborgen mankementen zijn, en de makelaar van de verkoper zal je daar niet op wijzen. Pas heel erg op voor “opknappertjes” die worden verkocht als “koopjes”. In dit geval geldt: goedkoop is vaak duurkoop. Vertrouw niet teveel op “onafhankelijke” onderzoeken die opgedragen zijn door de vereniging van eigenaren of de makelaar. Grote problemen staan daar vaak niet in om de waarde van het gebouw niet teveel te drukken.

Probeer voor de koop al een goed beeld te krijgen van de kosten van een eventuele renovatie of verbouwing na het kopen van de woning in Spanje. Deze kosten liggen anders dan in Nederland of België. Dit zijn niet alleen de kosten van de verbouwing, maar ook van vergunningen. Ga zeker niet af op indicaties van de verkoper.

Check tenslotte de mogelijkheden om te verbouwen. Wat je in je hoofd hebt is niet altijd mogelijk binnen gemeentelijke verordeningen.

Zie ook onze artikelen Timmerman, loodgieter, electricien… de beste vakman kiezen in Spanje en Bouwvergunning en andere papieren bij verbouwen in Spanje.

Meubilair

Veel huizen in Spanje worden gemeubileerd verkocht. Informeer goed naar welke meubels bij de overdracht inzitten, en bedenk of je deze meubels wel wilt behouden. Nieuw meubilair kan een kostbare aangelegenheid zijn. Hou er rekening mee dat het belangrijk is ook goed meubilair in de buitenruimtes te hebben, aangezien je daar een groot deel, zoniet het grootste deel van de tijd door zult brengen.

Huishoudelijke apparaten

Informeer goed welke huishoudelijke apparaten bij de koop zijn inbegrepen. Meestal zit het fornuis en de afzuigkap bij de koop in, en als je gemeubileerd koopt vaak ook de koelkast, de wasmachine, de vaatwasser en de magnetron.

Kijk goed naar het fornuis dat je bij het huis krijgt. Het kan namelijk zijn dat het fornuis nog op gasflessen werkt, omdat in Spanje de meeste huizen niet op een gasleiding aan zijn gesloten. Als je er geen trek in hebt elke paar weken met gasflessen te moeten sjouwen, wil je het fornuis dus vervangen door een elektrisch kooktoestel.

Zonneschermen

Veel mensen die naar Spanje verhuizen onderschatten het belang van schaduw. Je verhuist immers juist vanwege de zon! Maar meerdere maanden achtereen in de stralende zon bij temperaturen van ruim over de 30º, zijn ondoenlijk zonder goede zonwering om de koelte te bewaren op de plekken waar je de meeste tijd doorbrengt. Hou hier zeker rekening mee!

Verwarming/koeling

Er zijn nog altijd veel woningen op de markt zonder verwarming/koeling. Ook dit is een punt dat veel mensen onderschatten. Immers: in de zomer is het lekker warm, geen verwarming nodig. Of toch wel? Let hier goed op, ook omdat je in de winter toch vaak een paar dagen graag de verwarming even een beetje aan zou zetten, vooral in het noorden van het land. En zoals gezegd, een airco in de zomer is al helemaal onmisbaar. In veel nieuwe woningen is er al wel rekening gehouden met de nodige luchtkanalen in het ontwerp, maar moet je zelf nog de installatie kopen.

Bezuinig hier trouwens niet teveel op: goedkope installaties maken vaak veel herrie, wat op termijn erg storend kan zijn. En in de zomer moeten kiezen tussen slapen in de hitte of slapen met herrie… betekent in de praktijk gewoon niet slapen.

Zwembad

Ook ter verkoeling: een zwembad. Er zijn erg veel gespecialiseerde bedrijven op dit gebied in Spanje. Voor de aanleg van een beetje een zwembad (6×4), reken je op een uitgave van ongeveer €15.000. Daar komt nog €5.000 bij als je er ook een verwarmingsinstallatie in wilt laten plaatsen. Dat is het overwegen waard, omdat je anders het grootste deel van het jaar niet echt gebruik kunt maken van je zwembad.

Ondersteuning of uitbesteding

Heb je hulp nodig bij het vinden van een goede aankoopmakelaar in Spanje om de van een woning in goede banen te kunnen leiden? Aarzel dan zeker niet om contact met ons op te nemen.

Ook voor vragen of opmerkingen naar aanleiding van het bovenstaande artikel kan je ons bereiken via ons contactformulier of door een mail te sturen naar info@yourcatalancontact.com.

Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwe artikelen over de Spaanse bureaucratie? Hou dan onze website goed in de gaten of volg ons op facebook! Je kan je natuurlijk ook opgeven voor onze mailinglijst. Zo ontvang je als eerste onze nieuwe artikelen in je inbox.

¡¡Próximamente!!

Later deze zomer komt onze nieuwe startersgids: “Vastgoed kopen” uit. Alle informatie in dit artikel in detail uitgewerkt, en nog veel meer: belastingen, huren, verzekeringen… Alles wat je moet weten ter voorbereiding op het kopen van een woning in Spanje!

Geïnteresseerd? Schrijf je nu in op onze speciale mailinglijst en ontvang 10% korting zodra de startergids uitkomt!

.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *